Ring Racen syyskuun viikonloppu ei tule tapahtumaan.
Aprilia RSV4 1100 Factory (sold), Ducati 999X, KTM 350 SX-F, Vespa Primavera 50.
Jos on käynyt opettelemassa ajolinjat ja jarrupaikat sun muut, niin eihän mikään rata sisällä täysin pimeitä paikkoja. Muistaakseni yhdelle kuskille se Motoparkin takasuoran jälkeinen näkyvä mutkakin tuli pimeänä taannoin.Ja se ns pimeä nyppylä ei ole kovin pimeä kun tietää miten siihen voi ajaa, vaikka ei näekään mitä takana on.
Häh? Siis jos meet säkkipimeällä ulos mutta muistat seudun ulkoa ni ei siellä oikeesti ole pimeä?
Totta hitossa sokea mutka on sokea vaikka miten muistaisit sen. Esmes Laguna Secan korkkiruuvi on ehkä paras esimerkki. Ihan 100% sokea mutka vaikka miten tietäisit ajolinjan. Ei voi mitenkään tietää mitä siellä hyppyrin alapuolella odottaa kun siihen ajaa.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
Säkkipimeällä ei ole mitään kiintopisteitä, huono vertaus. Jos on ajolinja/suunnat tiedossa ja tarvittavat kiintopisteet/merkit, niin silloin mennään niiden mukaan ja toivotaan ettei ylläreitä ole edessä vaikka näköyhteys puuttuu. Tähän tapaan se korkkiruuvikin ajetaan kerta toisensa perään, ellei sitten peräti ole tarkoitus tehdä jotain yllättävää.
Vähän sama kuin jossain Monacon rännissä formuloilla tai nuotitetussa rallissa.
Hä?
En tiedä missä vaiheessa nuo isot turvekasat ovat alueelle ilmestyneet, mutta kaiketi maisemointihommat ovat etenemässä pikku hiljaa ja se motogp-testikatsomo saanee hiekan sijaan turvepeitteen ja siten nurmikon lopulta.
Aprilia RSV4 1100 Factory (sold), Ducati 999X, KTM 350 SX-F, Vespa Primavera 50.
Nyt vaikuttaa hyvältä.
Saapi nähdä mitä tiedotustilaisuudessa kerrotaan ja tarkennetaan.
"Kymiring on saanut kasaan puuttuvat rahat – rahoittajilta luvassa yli 12 miljoonan potti"
https://yle.fi/urheilu/3-11527146?origin=rss
UwU Jäsenvastaava UwU
Gsx-r 600 Bukkake Kawai!
Aprilia RSV Mille R -03
Oh senso. potrei essere ancora un po' Kobe?
Jep, nyt sitten 10kk aikaa laittaa infra ja maisema kuntoon niin kelpaa GP-sirkuksen tulla kisailemaan.
![]()
Onko lähisnägäriltä saatu jo havaintoja työkoneista yms?
Hieno juttu anyway. Alastaroon vielä laajennus, niin kyllä kotimaisen ratasuhaajan kelpaa harrastaa![]()
Aprilia RSV4 1100 Factory (sold), Ducati 999X, KTM 350 SX-F, Vespa Primavera 50.
"The only easy day was yesterday."
2012 S1000RR
GSX-R 750 K8 (ex)
https://yle.fi/urheilu/3-11527146?origin=rss
sivistäkääpä muuten; mitä ovat juniorirahoittajat? Nimimerkillä harrastinko jo nuorena vääriä asioitaKäytännössä merkittävä osa on pankkirahoitusta, mutta siinä on muitakin elementtejä, jotka liittyvät omistajiin ja toisaalta juniorirahoittajiin, jotka ovat mukana, Markku Pietilä kertoo.![]()
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Juniorirahoittajia Google ei tuntenut, mutta Juniori-rahoituksen kyllä:
Välirahoitus eli junior-rahoitus
Välirahoitus on rahoitusmuoto, joka sijoittuu etuoikeudeltaan oman pääoman ehtoisen rahoituksen ja vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen väliin. Tämä kolmas pääoma on nimeltään välipääoma ja siihen sisältyy piirteitä omasta ja vieraan pääoman rahoitusmuodoista.
Välirahoituksen instrumentteja ovat esimerkiksi
junior-laina
pääomalaina
vaihtovelkakirjalaina.
Välirahoitus sopii hyvin esimerkiksi kasvuhakuisille yrityksille ja listautumista suunnitteleville yrityksille. Välirahoitusta käytetään tyypillisesti myös osana yritys- tai omistusjärjestelyn rahoitusta.
Tyypillinen myöntämämme välirahoituksen muoto on yli miljoonan euron junior-laina osana omistusjärjestelyä. Joustavuutensa ansiosta voimme räätälöidä välirahoituksella yrityksellesi sopivan rahoituksen muodon.
---
Yritykset tarvitsevat investointeihin ja liiketoiminnan pyörittämiseen pääomia. Nämä rahoitustarpeet täytetään omistajien antamalla omalla pääomalla ja velkojien antamalla vieraalla pääomalla. Käytännössä kuitenkin oman pääoman lisääminen voi olla yritykselle hankalaa useammastakin syystä. Omistajilla ei välttämättä ole mahdollisuutta sijoittaa lisää pääomaa yhtiöön, mutta toisaalta omaa omistusosuutta ei haluta laimentaa osakeannin kautta. Esimerkiksi tällaisissa tapauksissa ratkaisu voi olla juniorilaina.
Juniorilaina on velkamuotoista riskirahaa. Juniorilainat yhdistelevät velan ja osakkeiden ominaisuuksia, ja ovat seniorivelkojia heikommassa asemassa. Yritykset käyttävät juniorilainoja monessa eri elinkaarensa vaiheessa. Oman pääoman ehtoista rahoitusta voidaan tarvita niin kasvun rahoittamiseen kuin taseen vahvistamiseenkin.
Juniorilainan tarkoitus on vahvistaa yrityksen omaa pääomaa ilman varsinaista osakeantia. Sijoittaja ei saa äänioikeutta tai osinkoja, vaan sijoittaja saa tuottoa kuponkikoron muodossa. Tämä korko on tyypillisesti huomattavasti korkeampi kuin muille veloille maksettava korvaus. Korkeampi korko on korvaus huonommasta asemasta konkurssitilanteessa, sillä juniorilainasijoittajat saavat omansa vasta muiden velkojien jälkeen, toki kuitenkin ennen osakkeenomistajia.
Ei ole tainnut tulla lisäinfoa rahoituksesta? Seuraavassa parranpärinää Lahdesta; kyseessä siis mielipidekirjoitus eikä toimituksen tekstiä:
Lukijalta: Lahti Events ja Kymiring, kallista sirkusta verorahoilla
Jorma Ratia
Uusi Lahti kirjoitti viime viikon numerossaan, että Lahti Eventsin toimitusjohtaja Emilia Mäki arvioi tämän vuoden tappioiden jäävän 200 000 euroon, vaikka alkuvuoden osavuosituloksessa tappiota oli kertynyt jo 1,8 miljoonaa euroa.
Syynä kuulemma ”jaksotukset”, koska ” siirtyvien tapahtumien tulot ja menot siirtyvät kirjanpidollisesti eteenpäin tapahtumien todelliseen toteutumisvuoteen”.
Koska olen käynyt tiedekunnassa vain kirjanpidon peruskurssin ja ollut yhtiön hallituksissa ja toimitusjohtajana vain muutaman kymmenen vuotta, en valitettavasti ymmärtänyt tuota.
Kerrataan siis. Lahti Events ilmoitti virallisesti kaupungille, että 1.1.–30.6.2020 sen liikevaihto oli noin 2,2 miljoonaa ja tappiot 1,8 miljoonaa euroa. Kuluina yhtiö ilmoitti esimerkiksi palkkoja 370 000 euroa ja ulkopuolisia palveluja 1,3 miljoonalla. Jälkimmäistä summaa Mäki ei pyynnöstäni huolimatta suostunut avaamaan.
YHTIÖ ON aikaisempien vuosien tappioista johtuen selvitystilauhan alaisena, koska oma pääoma on miinuksella 2,5 miljoonaa euroa. Ei hätää, kaupungin piikki on auki. Myönsihän kaupunginjohtaja Timonen 2,8 miljoonan avustuksen käytettäväksi myös Lahti Eventsille ja sitä kautta auttamaan järjestelyjä Kymiringin kanssa.
Tämän vuoden alkupuoliskon tulokseen kirjatut menot eivät poistu mihinkään. Ne on kirjattu tuloslaskelmaan ja menot ovat todellisia. Jos ne olisivat muita kuin menoja, ne olisi pitänyt merkitä pois tuloslaskelmasta siirtovelkoihin, joka olisi ollut käsitykseni mukaan vastoin kirjanpitolakia.
Lahti Events vastaa sopimusten nojalla yleisötapahtumien kaupallisesta toteuttamisesta ja kantaa merkittävältä osin tapahtumariskin.
Jos väitetään ”todellisen” tuloksen olevan vuonna 2020 tappioina 200 000 euroa, mihin tuloslaskelmasta hävitetään sinne jo alkuvuoden aikana kirjattuja tappioita 1,6 miljoonaan euron edestä? Tämä tarkoittaisi, että yhtiön tuloksen pitäisi olla loppuvuodesta, kulut huomioiden, noin 2,3–2,4 miljoonaa euroa voitollinen.
JOS MÄEN ajatuskulku me-neekin niin, että Moto GP:n ja muiden tapahtumien järjestelykulut on kirjattu alun alkaen etupainotteisesti ja ne kohdentuvatkin nyt todellisuudessa ensi vuoteen, niin eihän se seikka vuoden 2020 kuluja muuta miksikään. En ymmärrä, miten on kirjanpidollisesti mahdollista muuttaa kertaalleen jo kuluiksi kirjattujen menojen jaksotusperusteita kesken vuoden.
Niin, ja ensi vuonna syntyy varmasti taas uusia kuluja. Tulot ovatkin sitten toivotaan, toivotaan -linjalla. Mäen lausunto vahvistaa, että on tehty riskillä työtä Kymiringin tapahtumien hyväksi.
KYMIRINGIN ratayhtiö ilmoitti vihdoinkin vuoden 2019 tuloksensa. Liikevaihto oli 12 000 euroa, siis tuhat euroa kuukaudessa. Luitte oikein. Tappio 265 000 euroa, rahat ja pankkisaamiset 0 euroa. Velat lisääntyneet noin 4,5 miljoonalla eurolla 13,5 miljoonaan.
Varoina yhtiöllä on maa-alue, jonka tasearvo on noin 5,2 miljoonaa ja keskeneräisiä varikkorakennuksia noin 9,2 miljoonan tasearvolla. Kiinteistö on kiinnitetty Nordealle 3,5 miljoonalla eurolla, jonka lisäksi luotollista limiittiä käytetty 2,8 miljoonaa euroa.
TILINPÄÄTÖKSESSÄ on myös Lahti Eventsiä koskevia merkintöjä: ”Lahti Events vastaa sopimusten nojalla yleisötapahtumien kaupallisesta toteuttamisesta ja kantaa merkittävältä osin tapahtumariskin”.
Events salaa tehdyt sopimukset Kymiringin kanssa. Kymiring on siis sitä mieltä, että riskit on kaadettu Lahti Eventsille, eli Lahden kaupungille ja lahtelaisille veronmaksajille.
SUURI KYSYMYS on, miten Kymiring kykenee maksamaan GP-tapahtuman oikeudet omistavan Dornan lisenssimaksun ja sen vaatimat kulut (arvio 2–3 miljoonaa), jos ratayhtiöllä ei ole tuloja tapahtumasta? Esimerkiksi lipputulothan ovat menossa Lahti Eventsille. Onko Kymiring tehnyt sellaisen sopimuksen Eventsin kanssa, että se riskittömästi vuokraa alueen Eventsille ja kaikki suurtapahtuman taloudelliset riskit ovatkin lahtelaisen veronmaksajan piikissä?
Onko vuokra niin iso, että se kattaisi Dornalle menevät maksut, jolloin Events maksaa ihan kaiken ja ja kantaa kaikki riskit? Jos Mäki vakuuttaa, että Moto GP tapahtumajärjestely on hyvä bisnes Eventsille, miksei Kymiring itse järjestä, jos kerran on hyvä bisnes?
KYMIRING ON ilmoittanut investointien olleen noin 30 miljoonaa euroa ratahankkeeseen. Kun yhtiön taseen liitetiedoissa kerrotaan investointien olevan noin 15 miljoonaa, missä mahtaa olla toiset 15 miljoonaa? Jos ne ovat vasta tulossa, on yhtiön rahoittajilla oltava vahva usko hankkeeseen ja siihen, että Lahden kaupungin veronmaksajat ovat kantamassa radan tapahtumien liiketoimintariskiä tulevinakin vuosina.
Toistan näkemykseni. Koko Lahti ja erityisesti Events on lopetettava. On vastuutonta nykyisinä tai minään aikoina heittää lahtelaisten rahaa yksityisen moottoriradan tapahtumiin suurella riskillä eikä sellainen kuulu kunnan toimialaan.
Antakaa vaikkapa Riku Roudon hoitaa homma ulkoistuksena, niin homma voisi pelittää ammattilaisten ollessa asialla.
^Eri jännä, että 2019 liikevaihto on nollissa, kun rata aukesi käyttäjille vasta 2020 kesällä.
Mut faktahan on se, että rata on olemassa ja siellä pääsee ajamaan. Jos rahat loppuu, tulee konkka ja joku muu jatkaa toimintaa. Onpahan kerrankin jollain veroeurolla saanut jotain vastinetta.
Superbike #7
Toivottavasti muutama euro joutaisi jonkinlaisen kalenterin tekoon nettisivuille, josta voisi katsoa ketä toimijoita on järjestämässä auto/mp tapahtumia itselle sopivaan aikaan. Varmaankin tämä tieto on netissä, jollakin sivustolla jossainpäin, mutta ei itse radan nettisivuilla.
Tapahtumainfo -sivun mukaan tapahtumia on ollut, tai pitänyt olla, neljä tänä kesänä.
No ehkä nämä pikkujutut saadaan vuosien saatossa parempaan jamaan kunhan päästään siihen vaiheeseen että radan käyttöastetta halutaan nostaa.
-
Nythän on tehty Suomen hienoin rata. Konkurssia ei ole tehty. Turha tässä vielä on maalailla piruja seinille. Tuon kokoluokan hanke tarvii yhteistyötä useamman toimijan kesken. Ei liene tätä päivää, että yksi mies tai firma hoitaisi kaiken yksin. Alussa on varmasti paljon haasteita ja ratatoiminta tuskin on heti ensimetreiltä taloudelliseti kannattavaa, mutta niinhän se on kaikessa yritystoiminnassa joka polkastaan tyhjästä pystyyn. Mistään ei voi olla varma etukäteen, mutta jos elää vain pessimistisimpien arvailujen mukaan on aivan varma että ei saavuta mitään.
Iso hatunnosto kaikille jotka ovat asian eteen töitä tehneet ja jaksaneet puuhata rataa pystyyn kaikista epäilijöistä ja pirujen maalailuista huolimatta.
Suzuki V-Strom 800DE -24
Exät:Yamaha Tracer 900 -18, Suzuki GSF1250S -09, Suzuki GSF 1250SA -10, Suzuki GSF 1200S -05, Suzuki GSX750 -00
Mielenkiintoista nähdä miten tämän toteuttavat.
Kaikista moderneista nettisivu platformeista huolimatta moottoriradat elävät Suomessa vieläkin kivikautta. Kalenteri löytyy useimmilta radoilta mutta muuten nettisivut ovat high techiä vuodelta 1985. Rataennätys listat on päivitetty viimeksi silloin kun Jarno Saarinen kävi ajamassa. Ja ulkoasut on rehellisesti sanottuna kaikilla radoilla hirveän näköisiä.
Toivottavasti jossain vaiheessa laittavat pari euroa nettisivuihin myös jotta radan käyttäjillä olisi vähän helpompaa kaivaa tietoa.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
Yritystä on ollut ja paljon on saatu aikaiseksi. Hattu päästä puuhamiehille.
Näin unta, että Ahlström, joka hankkeen takana on isolla osuudella, saa Ahlström-Munksjön myynnistä kohtapuolin 2.1 Miljardia € ja paremman sijoituskohteen puuttuessa laittaa vähän lisää fyrkkaa Tillolaan.
Ninja H2 2020
V-Strom DL 650 2025
exiä aika monta....
Äkkiäkös sitä yhden a-nelosen rustaa jossa omistukset on eri lailla. Ja rahaa voi laittaa monella tavalla, joskus toki omaa pääomaakin pitää lisätä.
Ninja H2 2020
V-Strom DL 650 2025
exiä aika monta....
Valitettavasti emme saaneet 'ensi viikolle' luvattua tarkempaa erittelyä uusista rahoituskuvioista.
Julkisuudessa olleista tiedoista päätellen:
- yhtään uutta osakasta ei ole tullut, eli vieläkään yksikään businesstaho ei usko hankkeen taloudelliseen menestykseen
- niinpä uponneiden kustannusten harhassa elävät nykyiset omistajat (pl. Iitin kunta) ovat takaamassa pankkilainaa. Jos ratayhtiö ei pysty lainaa hoitamaan, takaajat joutuvat maksamaan tai menettämään takauksena kiinnittämänsä omaisuuden. UKH on inhimillisesti ymmärrettävä tunnereaktio, ja tyypillisesti osakkaille varsin varma tapa maksimoida menetyksensä
- lahtelainen veronmaksaja saattaa olla se, joka joutuu ylläpitämään tuota sirkusta
Sit kannattaa lahtelaisten ostaa prätkiä ja käydä siellä ajelemassa.
02 Mille R
Kaikki kirjoittamani on lähes poikkeuksetta täyttä paskaa, eikä sitä ole tarkoitettu kenenkään silmille, vaan tulisi pikemminkin moderoida helvettiin... ja heti.
Ajolinjani ovat kuin Hendrixin soolot. Ennalta-arvaamattomia, ja aina erilaiset.
Kiitos siis kaikille lahtelaisille. Mukava kuulla jotain positiivista välillä heistäkin.![]()
Supermoto
Koska olen lahtelainen veronmaksaja, niin prätkillä olen Kymiringillä käynyt ajamassa ja kisoja katsomassa.
Ja tullaan käymään jatkossakin. Lisäksi muutamia päiviä tehty talkoilla radan eteen töitä. Harrastus vie.
Minua ei haittaa verorahojeni käyttö radan tapahtumien järjestämisten hyväksi,
kokonaisuutena ringin tapahtumiin sijoitettu summa on kuitenkin pieni osa kaupungin reilu 800M€ budjetista.
Ja varsinkin oma vero-osuuteni siitä.
Osa sinne laitetusta rahastahan tulee varmasti takaisin seudulle kilpailujen myötä.
Vertailun vuoksi, vuosi sitten järjestetyt kuninkuusravit jättivät yhdeltä viikonlopulta lehtitiedon mukaan 16M€ paikkakunnalle rahaa.
Ehkä MotoGP kisa tuo saman verran ja iso osa siitä jää seudulle. Joka vuosi.
Ja tulee ainakin hyvää pöhinää.
Hiihtokilpailujakin täällä on pidetty jo vuosikymmenet ja rakennettu hyppyrimäet ja stadionit.
Ja joka vuosi hiihdetään ja hypätään, välillä isommissa ja sitten pienemmissä kisoissa.
Jostain syystä.
H2 SX SE -18
ZX-6R -05
projekti GPz750 turbo -84
02 Mille R
Kaikki kirjoittamani on lähes poikkeuksetta täyttä paskaa, eikä sitä ole tarkoitettu kenenkään silmille, vaan tulisi pikemminkin moderoida helvettiin... ja heti.
Ajolinjani ovat kuin Hendrixin soolot. Ennalta-arvaamattomia, ja aina erilaiset.
Lahti Events Oy:n mukanaolon järkevyyttä en osaa lähteä arvioimaan(ainakaan kaupungin näkövinkkelistä). Äkkiseltään tuollainen organisaatio näyttäytyy tasaista tappiota takovalta kaupungin puuhaorganisaatiolta, joka järjestelee "kivoja juttuja", joista tehdään tasaisesti persnettoa, mutta perusteluina käytetään sitten näitä alueelle jääviä veromarkkoja jne. Ehkä MotoGP:n järkkääminen sen sijaan jättäisi viivan alle jotain? Jää nähtäväksi. Se, että ratayhtiö ei hoida kaikkea itse on sitten toinen asia. Jos mutuillaan, niin muutaman työntekijän Kymiringin ratayhtiö tuskin organisaationa pystyy hanskaamaan MotoGP:n tasoista tapahtumaa ilman merkittäviä lisäpanostuksia/rekryjä. Kannattaako tällaista sitten pyristellä itse kasaan vai ulkoistaa paketti jollekin muulle taholle, jolla oletusarvoisesti jotain kokemusta näistä jo on ja kerätä itse hillot "ratavuokralla"? Kymiring ja sen taustahahmothan MotoGP:n ja MXGP:n ovat Suomeen kuitenkin saaneet, joten puitteiden tarjoamisen lisäksi tarjoavat käytännössä myös tapahtuman järjestysoikeuden samalla ulkoiselle toimijalle, joka nyt sattuu olemaan Lahti Events. Jos nyt jotain lähtisin kritisoimaan on se, että Lahden sijaan Kouvolan pitäisi olla se, joka laittaisi vähän paukkuja tähän kokonaisuuteen ollen kuitenkin yksi selvimmistä hyötyjistä radan osalta ihan puhtaasti maantieteellisistä syistä. Mitä nyt huhupuheita on uskominen, niin Kouvolan haluttomuuteen on toki voinut vaikuttaa ihan henkilökemiatkin ratayhtiön puuhamiehen ja... no kaikkien muiden välillä![]()
Aprilia RSV4 1100 Factory (sold), Ducati 999X, KTM 350 SX-F, Vespa Primavera 50.
Ahlströmien rooli on merkittävä muutoin kuin nykyisen omistussuhteen osalta. Saavat rahaa niin monessa vaiheessa. Sattumoisin omistivat maat ja saivat niistä rahansa kun itse rata valmistui. Sitä ei talousongelmat estäneet. Ovat vielä velkojan roolissa muiden ohella, joten irtautuminen ei vielä oikein onnistu. Tietenkään Destian valikoitumisessa urakoitsijaksi ei ollut vähääkään kiinni sattumasta. Ely:n/Iitin osuus teoriassa olisi saattanut mennä ulos. Kun ratayhtiö tekee rakennusvelkaa, niin yksi omistajista tienaa käytännössä saman verran.
...