Sorry, pakko heittää tähän väliin copypaste, mutta ei vittuilulla, vaan siksi että asia on mielestäni tärkeä.
Jos lähtökohta tilanteena pidetään hitaamman puoliskon nopeuksia ja kerrotaan että katurenkaat sulaa alle +30c lämpötiloissa kolmen kierroksen jälkeen, niin väitän tiukasti edelleen että vika löytyy vääristä paineista, eikä ilman lämpötilasta.
Paste:
Uuden sukupolven rengas katu- ja rata-ajoon
- huippuluokan pito uuden kilparenkaista kehitetyn kumiseoksen ja jopa 52% laajemman kosketuspinnan ansiosta, joka saavutetaan vähentämällä rengaspainetta ratakäytössä (Jopa 52% laajempi kosketuspinta takana. Esim. pyörässä, jossa kylmän takarenkaan paine lasketaan 2,9 barista 1,5 bariin yksinomaan ratakäytössä. Michelin suosittelee Power SuperSport renkaalle ratakäyttöön kylmäpaineina jne. Jne.
Sitten kun puhutaan nopean ryhmän jäppisistä, niin tuosta Scuuban eilen linkkaamasta Dunlop linkistä käy selkeästi ilmi, että 0,1 Bar paine-erot tietyssä rengasseoksessa ratkaisee sen pitääkö rengas kuin tauti, vai onko se täyttä rexonaa. Ja nyt puhuttiin siitä onko siellä takana 1,2 vai 1,3.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Jos rengasvalmistajien mainospapereita uskoo, niin siellähän sopii kaikki renkaat täydellisesti kaikkeen, joka kelillä.
Kylmäpaine on (varsinkin radalla) täysin turha tieto, kun kuumapaineet kuitenkin ratkaisee ajossa, ja se mihin renkaan paine kuumana osuu, riippuu jo niin monesta asiasta...
Katurenkaat eivät vain yksinkertaisesti loputtomiin kestä rata-ajon tuomaa rasitusta ja lämpöä. Aika fakiiri saa olla että yleisen liikenteen seassa saa ajettua renkaat yhtä kovalle rasitukselle kuin radalla.
Taffulla alkaa olla vauhdit nopeen ryhmän kintaalla, joten sitä kaasuakin joutuu jo vähän mutkista ulostullessa käyttämään. Sun sen sijaan olis ehkä hyvä keskittyä miettimään ajoasennon korjaamista, että saisit sen tappien raapimisen loppumaan. Se on nimittäin aina kriittinen hälytysmerkki jos moposta joku osa raapii maahan. Tällöin ollaan jo hyvin lähellä kaatoa, joten on lähinnä tyhmyyttä jättää tuollaiset varoitusmerkit huomioimatta.
Superbike #7
Pakko korjata sen verran, että pidossa tuo paineen muutos voi vaikuttaa hiuksen hienosti, mutta nopeista harrastajista sitä tuskin kukaan huomaa. Se sijaan renkaan kulumiseen tuolla paineen muutoksella voi olla todella suuri merkitys. Tietyissä eturenkaissa tuollainen 0,1bar paineen muutos sitten vaikuttaa renkaan kääntyvyyteen todella paljon. Ja silloin puhutaan luokkaa 2,5bar olevista paineista.
Superbike #7
Juu, tiedossa on ja olen koko kesän väijynyt sitä ajotaito kolmosta. Olen ajatellut, että on parempi kun joku osaava kertoo kuinka kuuluu rönöttää.
Voisihan tuota tietysti yrittää yksinkin opetella yrityksen ja erehdyksen kautta. Mutta ku näin vanhana ei jaksaisi noita luita hirveesti katkoa, kun mulla ne luutuu tosi hitaasti takas. (Enkä omista goprota, josta voisi tarkastella kuinka perseeltä se rönötys näyttää).
Toisaalta oli pakoo vetää mutkat vähän juoheemmin, kun en halunnut olla mutkissa näiden yksnelikymppisten tien tukkona. Suorilla päästin sitten reilusti ohi. (Lue: ei ollut eväitä panna hanttiin)
Siks mulla varmaankin nuo katurenkaat piti unelmasti koko viikonlopun ku jäi ne monsterjarrut suoran loppupäässä tekemättä.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Olisi kiva, jos osaisin antaa tuohon lipsumishommaan jotain oikeaa selitystä.
Mulla oli alla Dunlopin sliksit vuodelta 2011. Edessä medium ja takana soft. Paineet olivat kohdillaan. Edessä 2.45 bar ja takana 1,40 bar (takanen on matalapainerengas, jos joku ihmettelee).
Itse veikkaan, että olisi voinut vielä tiputtaa paineita. Mulla nuo vauhdit oli ehkä hieman keskinopeaan ryhmään vauhdikkaat, joten se saattaa vaikuttaa tuohon renkaitteni lipsumiseen.
Katu/katu-rata renkaissa on mielestäni erittäin tärkeää pitää huoli, että lämpimänä paineet eivät pääse nousemaan liian korkeiksi. Kyseisillä renkailla kun pito saattaa karata mitään ilmoittamatta. Minulla nuo renkaat päästävät ja palauttavat pidon rauhallisesti, joten pidon rajamailla ajaminen on huomattavasti helpompaa. Katsotaan, josko saisin jonkun videon tänne uploadattua illalla.
Liitteenä on kuva pyörästä, jos joku ei nickistä tunnista.
edit. Wanico voi katsoa Marqueesen veljesten menoa ajoasennon suhteen. Itse pyrin pitämään pyörän aina mahdollismman pystyssä. Kokemusta mulla on sen verran vähän, että pystyn sitä kontrolloimaan välttävästi vasta mutkan keskiosassa ja mutkan ulostulossa. Pääasia on, että renkaan pintaa on mahdollisimman paljon tiessä (pyörä pystyssä) kun ruvetaan avaamaan kaasua rauhallisesti.
Mulle kerrottiin, että keskinopean ajat olisivat 1:28:sta ylöspäin. No toivottavasti en häirinnyt kauheasti lauantaina kanssa-ajajien keskittymistä omiin ajoihinsa.
Tuossa oli puhetta myös keulimisesta. Itselläni oli ongelmia sen kanssa. Vaikka kuinka pyrin pitämään painoa edessä, niin ei auttanut kun pyörän kierrosrajoitin rupesi lähestymään. Alustassa on selvästi säädettävää (en siis halua keulimista).
edit2. Millä pyörällä wanico ajelet?
Tässä suora lainaus tuolta ratakettujen palstalta jossa en ole koskaan ennen käynyt. Voihan olla että tässä on kyseessä joku insider läppä jota ulkopuolisten ei kuulukkaan ymmärtää.
Paste:
Minkä takia sä kysyt miten 4998 toimii, kun et ole valmis vastaanottamaan kokemusperäistä tietoa? Mä kerroin sulle aikaisemmin kysyessäsi, puolen tusinaa noita renkaita ajaneena, kahden kuskin kokemukset, kuten wehnänkin vahvistaman faktan; ei kannata laittaa painetta 1.2 baria enempää kuumalla asfaltilla.
Sun kokemukses kyseisestä renkaasta on 0 ratapäivää, ja se saattaa lähtee sen ekan kerran irti huonossakin kohtaa.
Tämä on saman tyyppinen rengas kuin 9055, jolla heitti mulla elokuussa väärällä pinnalla (alastaro), ja väärällä kelillä tosi pahasti mopon luistoon palmasin avauksessa, avatessani suht kohtuullisesti. Tunnin verran tuosta Slowrider heitti haighsiderin juuri multa ostamallaan samalla renkaalla, sirralla lähti.
Laita vaan sinne 1.3-1.4, baria, ja säätele sadasosan tarkkuudella, mutta tossa haarukassa on 10-20 sadasosaa liikaa.
Renkaita testataan ensin, eikä niitä voi opiskella "säätämällä" etukäteen, ja uudet seokset käyttäytyy aina eri tavoin eri olosuhteessa. Siinä saa heittää sinikäyrän olkapäältään hevon vittuun, ja neliöjuuren rintataskustaan sen saman hevon perseeseen. Vain käytännön kokemus on tiedon väärti, eikä sitä saa uskomuspohjalta ponnistaen.
Loppu.
Erityisesti tämä viimeisen kappaleen lämminhenkinen artikulointi vertauksineen lämmitti mieltä, vaikka tuskin kaveria tunnen. Pidän jostain syystä hänen kirjoitustyylistään.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Voin sanoa, että Nitrous on muutaman kilometrin ajanut radalla. Hänen mielipiteensä/kokemuksensa on täysin käypää tavaraa, vaikka ei olekaan jokaisella maapallon renkaalla ja seosversiolla ajanutkaan.
Eli mielestäni myös tuo etusen paineet vaikuttaa pyörän käyntyvyyteen. On vaan niin paljon asioita, joita joutuu tässä harrastuksessa ottamaan huomioon. Jos haluu hyvää kääntyvyyttä, yleensä siinä kohtaa häviää monessa muussa asiassa.
Juu, kyllä minä luotan täysin siihen mitä Nitrous puhuu.
Vaikka pakko on myöntää, että se übertekninen artikulointi saakin välillä hymyn huulille.
( en kai muuten olis koko kesää väijynyt AT kolmosta ja kiusannut jopa privaviesteillä aiheesta)
Tuo edellinen copypaste ei koskenut mitenkään häntä henkilökohtaisesti, vaan tarkoitus oli näyttää että monenmoista "tietoa" löytyy.
Meidän sitten täytyy itse päättää uskommeko rengaskauppiasta, vai interwebbiä kun teemme omia valintoja.
Jos minäkin nyt kirjoittaisin että pemari on hyvä pyörä, niin teenkö sen siksi että olen sitä mieltä, vai siksi että saan sieltä varaosat jatkossa ilmaiseksi kun ne jaksa enää kuunnella mun räksytystä somessa?!?
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Hienoa, että joku osaa asiaakin kirjoittaa, niistä voi aina oppia. Kuten mihin asti ratakumi voi ottaa lämpöä vastaan. On se ero katukumiin melkoinen.
Tästä ei varmaan epäselvää ole, että kompromissista on kyse kun katurenkaista puhutaan ja kaikille on varmasti myös selvää, ettei sporttisilla katurenkailla voi ikinä saavuttaa samoja kierrosaikoja kuin ratarenkailla missään ulkoilman lämpötiloissa. Saati muutenkaan.
Asialla on periaatteellista merkitystä siltäkin kannalta, että onko sporttisten katurenkaiden markkinointi täyttä puppua ja valehtelua? Jos renkaan väitetään sopivan rata-ajoon, niin Alastaron helle on vielä kaukana Keski-Euroopan ja siitä alas lämmöistä. Sinne niitä kumeja kuitenkin enemmän myydään kuin armaaseen pohjolaan. Keskustelemme asiasta, johon EU:lla olisi varmasti sanottavaa virheellisestä markkinoinnista rengasvalmistajille.
Kaikki kulminoituu kaiketi siihen kysymykseen, että mikä on minkäkin katurenkaan maksimilämpötila, jossa sen voi kohtuudella vielä odottaa toimivan satunnaisen ratailijan käytössä. Kannattaa lukea tuo laittamani linkki. Artikkeli lienee suunnattu tavalliselle sunnuntai-ratailijalle. Siinä esitetään väittämä ja peräti kehutaan, että S20 tarjoaa pitoa hyvin yli 37 asteen lämpötiloissa (100 F) 20 kierrosta radalla. Kiinnostaa tietää jo ihan oman turvallisuuden vuoksi onko muuta faktaa tarjolla ja muuttuuko mikään uusien rengasmallien myötä, ainahan niiden väitetään olevan entistä parempia. Vai onko niin, että mitään kehitystä ei kuitenkaan tapahdu?
Joistakin kärjekkäämmistä kommenteista voisi ymmärtää, että ajot katurenkailla Alastarolla olisi pitänyt keskeyttää lämpötilan noustua yli 30:n ja radan pinnan oltua sen 47. Kukaan ei kuitenkaan vetänyt lippoja keski-hitaassa ryhmässä, jossa kaiketi ajellaan pääasiassa katurenkailla.
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Tunnen tuon lainauksen kirjoittajan ja myös henkilön, jolle tuo oli osoitettu. Paljon asiaa, mutta myös tuttavien välistä kuittailua. Myös syy lainauksessa mainittuun kaatoon oli ruodittu tuolla mpradalla ja aiemmin viime vuonna, eikä vika tietääkseni ollut renkaassa vaan ajotekniikassa.
Jokunen musta ja pyöreä on tosiaan radalla tullut kulutettua ja kaikki ne toimivat samojen lainalaisuuksien mukaan. Toiset vain ovat herkempiä paineelle ja lämpötilalle kuin toiset. Ja se mitä netissä artikulointiin tule, pyrin käyttämään sellaista kieliasua, ettei joku vänkääjä pääse tarttumaan pilkun paikkaan tahi johonkin muuhun lillukanvarteen kiinni.
T1mppa: Voisko sulla keuliminen johtua liian jäykästä takajousesta?
Superbike #7
Mun tonninen räärää lähti alta kesken mutkan, ei siis avauksessa. Avaukset mulla oli jopa hyvin maltillisia, johtuen juuri tehoista. Se mustan piirtäminen noilla katurenkailla vain kertoo siitä, että mennään riskirajoilla, oispa vain takana ajanut kaveri maininnut asiasta ennen kaatoaJa piirräppä sitä mustaa raitaa 50m shellin pihasta lähtien pyörän ollessa kallellaan
Hitaassa ja keskiryhmän hitaammissa ajoissa katukumit toimivat vielä ihan hyvin, kun vain osaa rauhassa ajella.
CB500X
CBR1000RR
Taffu_altterin altteri
Jotkut taas ei ymmärrä, että ero ratarenkaan ja katurenkaan välillä ymmärretään, mutta onko sillä merkitystä jos ajelee hitaassa tai nelijaolla korkeintaan keskihitaassa?
On kokonaan eri asia ajaako siellä radalla silmät kiiluen metsästäen parasta kierrosaikaa vai harjoitellaakseen ajamista ja ajotekniikkaa pärjätäkseen kadulla paremmin.
On ihan selvä, että tavoitteen ollessa yksioikoisesti paras aika, pitää rengastuskin valita sen mukaan. Sama juttu mikäli harjoittelun seurauksena vauhdit alkavat "itsekseen" nousta renkaa suorituskyvyn rajoille, se pitää ymmärtää ja tiedostaa riski.
Kaipa tästä vielä joku yhteisymmärrys löytyy.![]()
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Kyllä voi. Voisin kokeilla 85Nm (tms. yksikkö). Mielenkiinnosta haluan kokeilla myös perän tiputtamista. Pidemmät koiranluut laitan tilaukseen, kunhan englantilainen osaa selkokielellä ilmoittaa paypal tilinsä sekä hinnan
edit. Siitä mustan viivan piirtämisestä video... Ei se niistä tehoista ole kiinni. Se riippuu kuinka ajaa.
http://9gag.com/gag/apqeVrB
Nyt on tullut monelta taholta ja eri taustalla ihan merkittävä määrä
"muuttuvia tekijöijä" renkaista-ajosuorituksesta-ajoympäristöstä-olosuhteista.
Vaikka ilmaisu "muuttuvat tekijät" vaikuttaakin hieman koomiselta jos "tikipoksin metsästys"
hiipii jostain mieleen, kyse on kuitenkin varsin merkittävästä määrästä "vaikuttavia tekijöitä",
jotka ovat ihan konkreettisia ja jotka osittain vielä kertautuvat sopivissa yhdistelmissä.
Nyt saattaa monelle alkaa hieman avautumaan miksi ihan jo kisatouhujen alkurappusilta saakka
"rengas ja sen toimivuus" on niin ylivoimaisen tärkeä ja samalla "vaikea" asia.
Mitä korkemmalle tasolle kiivetään, sen vähemmän voidaan itse asiassa enää "hanskalla paikata".
Kun vielä rengas/alusta muodostavat toisistaan riippuvaisen/toisiaan tukevan yhtälön......
"Renkaat ei toimi"..... lausahdus sisältää kohtalaisen paljon.... niitä muuttujia.
Omasta puolesta olen aina eri yhteyksissä seurannut mielenkiinnolla niin kansallisen kuin
erityisesti kansainvälisen tason "kärjen" taustoja/suorituksia asvaltilla.... eri lajeissa.
Kaikilla sattuu lipsahduksia monista eri syistä, mutta jostain vaan tulee vaikutelma, erityisesti
kaksipyöräisten puolella, että kuskit joilla löytyy taustaa "huonolla pidolla ajosta ja kilpailemisesta",
omaavat selkeästi paremman "tuntuman" siitä renkaan ja alustan välistä.
"Sporakuskikin" voi vetää helvetin kovaa, mutta mutta.....
Oli niin tai näin, pito mikä ja millainen tahansa, "TUNTUMA" on asia jota ilman joko "selviytyminen"
tai "menestyminen" tahdo koskaan saavuttaa riittävän hyvää.... jatkuvaa tasoa.
"Tuntumaa" taas on vaikea hakea ja löytää ilman edellytyksiä "suhteuttaa asioita ja niitä muuttuvia tekijöitä"
riittävällä teoriatiedolla. Muutoin homma on lottoamista roiskimalla ja lopputuloksen sen mukaisia.
Vaikka "tekniikka, ajotekniikka mukaanlukien, olisi kuinka hyvin hallussa, niiden "ulosmittaaminen"
maksimaalisesti.... turvallisuuden tai nopeuden muodossa ei oikein tahdo onnistua........
jos homma on kuin silittäisi kissaa lapasella sisustetulla hitsausrukkasella.
Sen "tuntuman" hakeminen ja opettelu ei ole turhaa tai tarpeetonta kaiken muun ohessa.....
eikä varsinkaan ihan tavan pulliaisen normiajoissa vaikka vaan yleisillä laduilla!
Sillä "tuntumalla" nimittäin huomaa ihan itse..... vaikka sen, koska tavallinen sport-tourinkikumi alkaa
olla suorituskykynsä rajoilla.... johon se ei todellakaan humpsahda ihan yllättäen, silmänräpäyksessä ja
muutaman kymmenen metrin matkalla.... kuten usein halutaan uskoa tai annetaan ymmärtää.
Eli kyse on paremminkin omasta "puutteellisuudesta" hahmottaa vermeiden mahdollistamat
puitteet ja siihen päälle usein fataalisti konkretisoituvasta.... sen kuuluisan tuntuman puutteesta.....
kuin "ihan paskoista ja vääristä vermeistä".
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Tuohon ylläolevaan komppaus ja sellainen lisäys, että itse suuri Valentino Rossi treenaili huhujen mukaan ainakin aiemmin tuntuman hakemista ajamalla supermotolla sadekelissä sora-/savipinnalla sliksit alla. Tai ehkä se piti muuten vaan hauskaa ja väitti treenaavansa.
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
* Suzuki Katana * Kawasaki ZX-8R * CFMOTO 450MT * Honda Fireblade * MV Agusta Brutale 910S *
Äijällä on takapihalla pikku rata. Siellä voi ajella millä vaan
http://www.asphaltandrubber.com/popu...dainese-video/
Tähdentäisin nyt vielä... suht selkokielellä, että se "tuntuma" on normikuskille
tuolla teillä ajellessa aivan yhtä arvokas asia turvallisuuden suhteen,
kun ratakuskille suorituksen maximoimisessa.
Ehkä ajotutkintoon voisi lisätä... nyt kun kylillä on jo junnufutareidenkin
vaatimustason karkaamisen myötä paljon käyttämättömiä hiekkakenttiä....
pakollisen päivän osion "hiekalla paskarinkiä ja etusella jarruttelua vaikka vanhalla Tuntsalla.
Siinä tulisi muutamassa tunnissa tutustuttua "tuntumaan" vähintään suhteessa
tunti/vuosi verrattuna suoraan asvaltilla painavalla pyörällä aloittavaan.... noin keskimäärin.
Riskitasokin jäisi maltilliselle tasolle.... pyyhkäistään vaan hiekat pois reijän ympäriltä.....
ja jatketaan.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Laitetaas nyt tänne vähän kylmää dataa lämmöistä. Su oli mahdollisuus ottaa hauskoja kuvia mitkä valaisee käytyä keskustelua hyvin.
Eka neljä kuvaa on 09 600sesta kyykkykawasta, alusta vakio,, kuski racecrhononn perusteella tuli parkkiin 1,40 jotain kierrokselta. Renkaina Rosso Corsat ilman lämppäreitä. Pitkä jäähyttelylenkki näkyy pintakumin lämmössä ja tuijottelisinkin kuvion pohjalta näkyvää renkaan rungon lämpötilaa.
Epäonnistuneen kuvan jälkeen kolme viimeistä kuvaa on 07 750 gixxeristä, aika 1,33 jotain , alusta vakio ja renkaina Supercorsa sc01 ilman lämppäreitä. Noissa näkyy hyvin lämpötilan epäsymmetrinen jakautuminen ja ja avausraita. Tuli kierrokselta pois suht rivakkaan kans mutta pinta on ehtinyt hieman jäähtyä. kumi on aika hyvä eriste.
Se kirkas klimppi mikä keltaisena näkyy on irtokumin kappale.
https://plus.google.com/photos/11229...52075097232849
edit typot ja kuvat otettu Tir Flukella, wga resoluutio
a
BMW R1200RS
Life is for the living. Never waste a minute of it on regret.
Vedät vaan sitä omaa ajoa mutkissa ja treenaat ihan rauhassa, et sä pysty mutkissa olemaan vähemmän tukkona niille nopeemmille vaikka miten ajaisit "jouheemmin". Suorillla päästät ohi ja mutkissa keskityt vaan omaan tekemiseen, siitä se pikku hiljaa paranee, tietty ehkä ripeemmin jos saa joltain vähän vinkkiä siihen tekemiseen, mutta ei siihen kurssia tartte odotella, käyt kysymässä joltain "fiksummalta" varikolla.
RC8
Don't call me stupid, I'm insane!
Lämpökamera on kyllä mahdollista saada kesäpäiville ja jos mitään ihmeellistä tapahdu niin itsekin sinne tulossa.
Pari juttua jotka oli yllätys. Asvaltti oli kuuma, se tiedetään. kuitenkaan nuo vauhikkaamman ajajan renkaat ei ollu tuon kuumempia. 65 lämppäreissä supersorsille olis aika lähellä optimia. Toinen on tuo lämmön jakautuminen. Alastarolla käännytään ja avataan rajummin oikealle. Ja varmaan riippuu kuskin taipumuksistaki käännösten suhteen mut epäsymmetrisyys on nuinkin iso. Mitä ne lämpötilat olisi suoraan ajosta niin se arvailua vielä on,, vain kuvaamalla se selviäisi. Käyttämällä lämppäreitä säästää jokatapauksessa renkaita kun vauhti on kohillaan.
Hitaammat rossocorsat olivat ajon jäljiltä kauniisti kuluneet, tarkkoja lämminpaineita en muista. kuitenkin paineen yhdistäminen lämpökuvaan ja kulumiskuvioon kertoo varmaankin aika oleellisen. Tai sitten sotkee jutut entisestään.
Ai niin, ne ketjut on paljon kylmemmät ajon jälkeen kuin luulis,, sellaset reilu 40 astetta. Reilusti kulmempi kuin vanne.
a
BMW R1200RS
Life is for the living. Never waste a minute of it on regret.
Tuommoisia kuviakin sillä saa..
https://plus.google.com/photos/11229...99399512718001
edit aukeaisko ny?
a
BMW R1200RS
Life is for the living. Never waste a minute of it on regret.
Ei ole vielä kenellekään tullut mieleen ottaa tämmöistä ilmakuvaa ratapäivillä?
https://www.youtube.com/watch?v=csKdWlnSm9k
Beta 300 RR
Ex - CBR1000RR
Mulla on tuollainen quadrokopteri ja siihen tarvittavat hilut, että voi ottaa ilmakuvaa gopro:lla. Tosin lennätystaito on vielä sitä luokkaa, etten viitsi moottoriradan päälle mennä kuvaamaan. Voi sattua jollekin iso pipi jos kopteri sattuu tippumaan niskaan ajon aikana.
Toisekseen pitäs hommata ns. FPV- laitteet, eli sellaiset joilla näkee kameran tuottaman kuvan livenä joko näytössä tai FPV-laseilla. Tällöin kuvaaminen ei rajoittuisi pelkästään sinne mihin saakka kopterin maasta käsin näkee ja hallitsee.
Pitää reenailla tuota lentämistä vielä, niin ehkä ens kesänä vois varovasti koittaa kuvata, vaikka alkuun radan reunalta.
Mopoton mies