Sivu: 1 / 2:sta 12 ViimeinenViimeinen
Tulokset 1:stä 30:een 31:sta
 1. #1
  Kouluttaja Hannula:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Rata & Koulutus
  Liittyi Jul 2003
  Helsinki
  MotOrg ry jäsen
  1. Mikä tai kuka tätä touhua pyörittää, ketä sen takana on ja kuka näistä ajoharjoittelutapahtumista vastaa?

  Motorg ry:n ajoharjoitteluja pyörittää ja niistä vastaa Motorg ry -niminen yhdistys ja moottoripyöräjärjestö. Motorg ry myös ylläpitää tätä sivustoa, jota nyt luet, sekä järjestää kaikenlaista moottoripyöräilyyn liittyvää toimintaa. Yhdistystä ja sen toimintaa pyörittää joukko vapaaehtoistyötä tekeviä moottoripyöräilyn harrastajia.

  Motorg ry kantaa ajoharjoittelutoiminnasta taloudellista riskiä. Näiden tapahtumien mahdolliset voitot käytetään yhdistyksen toiminnan kehittämiseen, yhdistys kun ei yhdistyslain mukaisesti tavoittele voittoa. Kukaan ei nosta yhdistyksen varoista palkkaa tai palkkioita, eikä tuottoja tai sen osaa tulouteta millekään ulkopuoliselle osapuolelle. Lisätietoa yhdistyksestä löytyy foorumilta.

  Sivustolla mainostetaan myös muiden osapuolien järjestämiä ratapäiviä. Motorg ry:n ajoharjoittelutapahtumat tuntee siitä, että niitä mainostetaan ja niistä keskustellaan osiossa "Motorg ry:n ajoharjoittelupäivät ja ajokoulutukset".

  Kysyttävää? Asioista voi kysyä tapahtumien viestiketjuissa, ja henkilökohtaisemmissa kysymyksissä voi lähestyä eri alueiden vastaavia seuraavasti:

  Ajoharjoittelutapahtumien järjestelyt ratavastaavat ät moottoripyora.org
  Ajokoulutuksiin liittyvät kysymykset koulutusvastaavat ät moottoripyora.org
  Yhdistykseen liittyvät kysymykset motorg ät moottoripyora.org

  Käytä ensisijaisesti näitä osoitteita, älä lähetä privaviestejä muuten kuin erityistapauksessa.  2. Pitääkö olla Motorg ry:n jäsen jotta voi osallistua ajoharjoittelutapahtumaan?

  Ei tarvitse, mukaan voi tulla ilman jäsenyyttäkin kuka tahansa. Motorg ry:n jäsenyys alentaa ajoharjoittelun hintaa ja antaa mahdollisuuden varata paikan ennakkomyynnin aikana. Jäsenillä on myös mahdollisuus lunastaa liputusvuoro ennakkoon, joka oikeuttaa ilmaiseen ajoharjoitteluun. Osaan ajokoulutuksista vaaditaan Motorg ry:n jäsenyys. Jäsenyyden voi lunastaa vain Moottoripyora.orgin verkkokaupasta.  3. Mitä tämä lysti maksaa?

  Kauden '23 hinnasto menee näin:

  Motorg ry:n jäsenet, lippu ostettuna verkkokaupasta, 65 €/päivä,
  Motorg ry:n jäsenet, lippu ostettuna varikolta, 95 €/päivä,
  Ei-jäsenet, lippu ostettuna verkkokaupasta, 80 € päivä,
  Ei-jäsenet, lippu ostettuna varikolta, 95 €/päivä.

  Poikkeuksena Motopark, joissa kaikkien lippujen hinta on 10 € korkeampi johtuen muita ratoja korkeammista kustannuksista. Kymiringin korkeampien kustannuksien vuoksi myös siellä järjestettävät tapahtumat hinnoitellaan erikseen.

  Hinnat sisältävät myös varikolla käytetyn sähkön, poikkeuksista ilmoitetaan erikseen.  4. Pitääkö lippu ostaa etukäteen? Mistä kaikkialta niitä saa?

  Lippu kannattaa ostaa etukäteen Moottoripyora.orgin verkkokaupasta, sillä se takaa osallistumisoikeuden. Lippuja voi ostaa myös paikan päältä jos ajoryhmissä on tilaa. Jos tapahtuma on verkkokaupassa loppuunmyyty, niin lippuja ei ole myytävänä myöskään paikan päällä. Lippuja voi ostaa myös aiemmin lippunsa ostaneilta, jotka eivät pääsekään paikalle. Näitä kannattaa etsiä kyseisen ajoharjoittelutapahtuman keskusteluketjusta. Muilla ei ole lupaa myydä lippuja Motorg ry:n tapahtumiin.

  Osallistumisoikeus on voimassa kun lippu on maksettu verkkokaupassa. Sinun ei pääsääntöisesti tarvitse ottaa tulostetta mukaasi todisteeksi, sillä järjestäjällä on lista lipun ostaneista. Lista tulostetaan 1-2 päivää ennen tapahtumaa, joten tätä myöhemmät ostot puuttuvat osallistujalistasta. Jos ostat lippusi noin päivän-pari etukäteen, varaudu todistamaan ostosi esimerkiksi ostovahvistuksen kuvaruutukopiolla.  5. En ole ennen ollut ajoharjoittelutapahtumissa enkä ihan tarkalleen osaa sanoa mitä hyötyä siitä voisi minulle olla. Saisiko lyhyen selostuksen, kiitos.

  Rataharjoittelussa on kyse ajotaitojen parantamisesta. Kyse ei ole siitä että ajetaan kovaa ja riskillä tai muiden kanssa kilpaa, vaan todellakin vain ajotaitojen parantamisesta. Mihin harjoittelullasi ja taidoillasi tähtäät ja miten pitkälle harjoittelusi viet on oma asiasi. Harva aloittaa lenkkeilyäkään päästäkseen juoksemaan muiden kanssa kilpaa.

  Tieliikenneympäristö on paras ympäristö harjoitella liikenteen lukemista ja riskien hallintaa, mutta ajotekniikan harjoittelu on paljon tehokkaampaa moottoriradalla, jossa mutkat ovat vaativia ja ennalta arvattavia. Lisäksi harjoittelua haittaavat ulkoiset riskitekijät ovat vähäisiä. Radalla ajotekniikan puutteet korostuvat ja harjoittelu voidaan saada riittävän vaativaksi ilman että ajonopeutta tarvitsee nostaa liiaksi, jolloin ajotaidot kehittyvät nopeammin ja pidemmälle kuin tieliikenteessä. Parantuneet ajotaidot nostavat hartialukkokynnystä ja laskevat turhan onnettomuuden riskiä. Myös tuntuma ajamiseen ja pyörän käsittelyyn paranee. Ja rataharjoittelussahan hiotaan juuri sitä jossa lajissa on kyse, mutkien ajamista. Matkassa on aina mutkia. Kun sen taidon hallitsee, osaa nauttia harrastuksesta aiempaa enemmän.

  Rataympäristön ulkoisten riskien vähyys helpottaa keskittymistä ajotekniikan kehittämiseen, mutta se myös avaa silmiä katuympäristön arvaamattomuudelle ja riskeille. Rataharjoittelu tuskin tekee kenestäkään vaarallisempaa katukuskia.

  Lisäksi näissä tapahtumissa tapaa paljon ihmisiä ympäri maata, ajoharjoittelutapahtumat ovat joka kerta hyvän kokoinen kokoontumisajo.  6. Missä ajoharjoittelutapahtumia järjestetään?

  Motorg ry järjestää ajoharjoitteluja Alastarossa, Kemoralla, Botniaringillä, Motoparkissa, Kymiringillä ja Ahvenistolla. Lisäksi Motorg ry pyrkii järjestämään ajoharjoittelutoimintaa myös ulkomailla, Gotlandringillä käytiin v. 2010, 2012 ja 2015 sekä Auto24Ringillä Virossa 2013 ja 2014 ja 2016.  7. Onko rataharjoittelu vaarallista?

  Se riippuu siitä mitä itse teet ja miten. Rataympäristö on turvallisempi kuin tieympäristö ulkoisten riskien vähyyden, turva-alueiden sekä rata-alueen jatkuvan valvonnan vuoksi. Aloittelijoiden ja hitaassa ryhmässä ajavien kaadot ovat melko harvinaisia. Kaato on yleensä seurausta siitä että ajaa kovempaa kuin mihin taidot riittää. Nopeassa ryhmässä ajavista jotkut vievät rataharjoittelun sille tasolle, että välillä käydään pötköllään kun puristetaan viimeisiä sekunteja ja kymmenyksiä kierrosajasta pois. Kaluston kaatosuojausten ja ajovarusteiden puolesta siihen on varauduttu, eikä kaadosta yleensä seuraa sen suurempaa. Tuon prosenttijengin ulkopuolelle jää ne loput noin 99,9 % motoristeista, joiden ajaminen paranisi rataharjoittelun myötä suuresti ottamatta juuri mitään riskejä.

  Vaarallisuutta punnittaessa on otettava huomioon myös harjoittelematta jättämisestä aiheutuva riski. Kuten edellä todettiin, katuajo kehittää ajotekniikkaa varsin hitaasti ja rajallisesti. Rutiinista poikkeava odottamaton ja vaativa tilanne voi käydä liian vaikeaksi jotta onnettomuuden voisi välttää. Näin käy sadoille motoristeille joka vuosi jossakin muodossa. Ulosajo ilman toista osapuolta on tavallisin loukkaantumiseen tai kuolemaan johtava onnettomuustyyppi.

  Rataharjoittelun ajateltu vaarallisuus ei ole realistinen syy olla osallistumatta. Motorg ry ei halua tapahtumiinsa vaarallisia kuskeja, eikä vaarallinen ajaminen pääse jatkumaan kovin pitkään, vaan tilanteeseen puututaan. Kaikkien osallistujien on noudatettava Motorg ry:n ratasääntöjä.  8. Olen ensikertalainen ja ihan pihalla kaikesta, mutta haluan ajamaan. Mistä aloitan?

  Lue ensin tämä teksti kokonaan niin pääset asioista alustavasti jyvälle. Lue myös ratasäännöt ja ajokoulutuksiin liittyvät viestit jotka löytyy nostettuna foorumilta. Tarvittaessa rekisteröidy foorumille ja kirjaudu sisään. Foorumille rekisteröityminen tarvitaan, jotta voit tehdä ostoksia kaupasta. Tämän jälkeen mene Moottoripyora.orgin verkkokauppaan ja osta lippu haluamaasi ajoharjoittelutapahtumaan. Luettelo löytyy kaupasta ja foorumilta. Valitse hidas ryhmä sekä "osallistun ensikertalaisena Ajotaito 2:een". Se on kurssi ensikertalaisille ja vähän radalla ajaneille ajokokemuksesta ja jäsenyydestä riippumatta. Lippua ostaessasi huomaat, että koulutuksesta ei tule lisähintaa. Koulutuksen maksaa puolestasi Motorg ry, sillä yhdistys haluaa, että pääset harjoittelussasi kivasti alkuun ja se tapahtuu turvallisesti puolin ja toisin.  9. Miten minun pitää valmistautua kun tulen ajoharjoittelutapahtumaan?

  Pyörästä sen verran, että tarkista ettei laite vuoda nesteitä ja että renkaat ovat kunnossa. Jos olet aikeissa vaihtaa renkaat lähiaikoina, niin vaihda ne ennen ajoharjoittelutapahtumaa. Aseta paineet järkeviksi, valmistajan suosituksiin jos et muuta tiedä. Pääasia on, ettei ole selvästi liikaa tai selvästi liian vähän. Esimerkiksi yli 3 bar on liikaa ja alle 2 bar katurenkaalle liian vähän. Joillakin nykyisillä katurenkailla käyttökelpoinen alaraja on alempana kuin tuo 2 bar.

  Lasiosat pitää olla teipattu radalle mentäessä esimerkiksi maalarinteipillä tai ilmastointiteipillä. Tämä sen vuoksi, että jos sattuisit kaatumaan, niin radalle ei leviäisi teräviä lasinsiruja viiltämään itseäsi ja muiden renkaita. Käytännössä siis ainakin peilit teipataan yli, ellei niitä ole irrotettu. Muoviosia ei tarvitse teipata, ajovalo on yleensä muovia.

  Ajopuvun tulee olla moottoripyöräilyyn tarkoitettua sorttia, eli sellainen joka suojaa kaaduttaessa. Kuvittele asfalttiin iskeytyminen ja pitkä pers'liuku, minkälaisissa varusteissa olisit tuon valmis kokeilemaan? Kunnolla suojaavaa pukua varmaankin haluat käyttää myös muulloin kuin radalla. Selkäsuoja on aina erittäin suositeltava, kuten myös rintapanssari. Kypärän tulee olla moottoripyöräkäyttöön soveltuva.

  Mukaan voi ottaa mukaan kivennäisvettä myös viileämmille keleille, sillä ajopäivä kuluttaa paljon nestettä. Myös pientä purtavaa voi ottaa mukaan, joskin radoilla on kahvio tai lounasravintola, josta voi ostaa ruokaa kohtuulliseen hintaan.

  Tule hyvillä mielin oppimaan uutta. Jätä muut huolet pois äläkä tee päivästä itsellesi suotta pelottavaa kokemusta. Nuku edeltävä yö hyvin, jotta et tekisi turhia virheitä vain sen vuoksi, ettei pää ole tarpeeksi skarppina. Takki on lopussa tyhjä joka tapauksessa.

  Lue Motorg ry:n ratasäännöt.  10. Tarvitseeko ajoharjoitteluun osallistuvalla olla ajokortti?

  Ei tarvitse.  11. Järjestetäänkö ajoharjoittelujen yhteydessä ajokoulutusta?

  Kyllä, Motorg ry on yksi suurimmista, ellei suurin, moottoripyöräilijöiden jatkokouluttajista Suomessa. Kursseina ovat Ajotaito 1, 2, 3, 4 ja 5. Näiden lisäksi järjestetään Ajotaitoklinikan vastaanottoja.

  Ajotaito 1 keskittyy perushallintaan, jarrutuksiin ja väistöihin ajokokemuksesta riippumatta, ja tätä kurssia ei muista kursseista poiketen pidetä moottoriradoilla. Ajotaito 1 on suositeltava kurssi ennen mitään muuta, mutta Ajotaito 2 on suunniteltu niin, ettei Ajotaito 1:stä välttämättä tarvitse suorittaa ensin. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan.

  Ajotaito 2 keskittyy kaarreajotekniikan perusteisiin. Kurssia suositellaan kaikille rataharjoitteluaan aloittaville katuajokokemuksesta riippumatta, koska sisältö on laadittu sen pohjalta mitä ongelmia ihmisillä on havaittu olevan ajotekniikassaan pelkän katuajokokemuksen jäljiltä. Esitietovaatimuksia ei ole, joten tämä voi olla ensimmäinen Ajotaito-kurssisi. Kurssin oppeja voi hyödyntää sellaiseen sekä radalla että kadulla, ajotekniikan perusteet ovat molemmissa samat. Kurssi järjestetään jokaisen kotimaisen ratatapahtuman yhteydessä, mutta vähintään kaksipäiväisessä tapahtumissa vain sen ensimmäisenä päivänä. Kurssi on kokopäiväinen ja ajetaan kokonaan radalla. Motorg ry kannustaa osallistumista tarjoamalla kurssin maksutta, sinun tarvitsee siis maksaa pelkkä ratamaksu. Ensikertalaiset pääsevät aina mukaan, ja kurssin kertaajia voidaan ottaa lisäksi sen verran kuin on kouluttajamäärän puitteissa mahdollista. Kurssille voi tulla myös ilman ennakkoilmoittautumista, mutta ilmoittautuminen on tärkeää sen vuoksi että järjestävä organisaatio voi varata kurssille riittävän määrän kouluttajia. Motorg ry:n jäsenyyttä ei tällä kurssilla kysellä.

  Ajotaito 3 on Ajotaito 2:n kokopäiväinen jatkokurssi hitaassa ryhmässä ajaville tai keskiryhmän hitaan pään kuskeille. Kurssilla jatketaan siitä mihin Ajotaito 2 päättyi, ja on viimeinen Motorg ry:n peruskäsittelykursseista. Tämän kurssin alle on tarkoitus saada omatoimista harjoittelua sen verran, että Ajotaito 2:n asiat on omaksuttu ja uuden opettelusta on hyötyä. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan.

  Ajotaito 4 on ensimmäinen soveltava kurssi, joka on suunnattu niille keskiryhmän kuskeille, joilla peruskäsittelytaidot ovat jo jotenkin hanskassa, mutta vauhti ei riitä nopeaan ryhmään. Kurssilla perehdytään vauhdin parantamisen periaatteisiin. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan.

  Ajotaito 5 on jatkokurssi Ajotaito 4:lle, joka on suunnattu nopean ryhmän hitaamman puoliskon kuskeille. Kurssilla perehdytään vauhdin parantamisen periaatteisiin. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan.

  Ajotaitoklinikka on tarkoitettu Ajotaito 2:n käyneille hitaan ryhmän kuskeille, joilla on sen verran omatoimista harjoittelua alla, että Ajotaito 2:n asiat ovat tuttuja, mutta ajamisessa on edelleen jotain joka vaivaa mieltä. Kouluttajalla on runsaasti aikaa kaikille osallistujille, joten hankaliksi koettuihin asioihin voidaan paneutua hyvin henkilökohtaisella tasolla. Tämä on Ajotaitoklinikan idea, se ei ole varsinainen kurssi. Ajotaitoklinikka järjestetään yleensä hitaassa ryhmässä, mutta saatetaan ehkä joskus järjestää myös keskinopeassa ryhmässä. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan.

  Huomaa, että ajokurssit ovat kokonaisuuksia. Niissä ollaan mukana alusta loppuun (ainoana poikkeuksena se, että olet kertaamassa Ajotaito 2:n asioita), eli lippuvuoroa ei ole mahdollista ottaa ajokoulutuspäivälle.

  Lisätietoja ajokoulutuksista löytyy foorumilta.  12. Onko ensikertalaisen pakko osallistua Ajotaito 2:een?

  Pakko ei ole, mutta kurssi on erittäin suositeltava syystä, että sen sisältö pureutuu juuri niihin ongelmiin mitä rataharjoittelua aloittelevilla lähes poikkeuksetta kokemuksiemme mukaan nähdään. Kurssin jättäminen väliin tarkoittaa sitä, että kohtaat ne samat ongelmat yksin samalla kun kurssilaiset saavat niihin valmiit ratkaisut. Rahaa et säästä toimimalla omin päin, kurssi on osallistujille maksuton.  13. Paljonko Motorg ry:n ajokoulutukset maksavat?

  Ajotaito 1 ja 2 eivät maksa mitään, sillä meillä on koettu hyödyllisenä se, että koulutuksen maksaa joku muu kuin osallistuja itse. Ilmaista tämä lysti ei todellakaan ole eikä koulutuksen hintaa ole leivottu lipun hintaan, vaan Motorg ry etsii maksajan koulutuksellesi. Motorg ry:n jäsenyys vaaditaan muilla kursseilla kuin Ajotaito 2:ssa. Ajotaito 3:sta peritään 30 €, Ajotaito 4:sta 40 €, Ajotaito 5:stä 50€ ja Ajotaitoklinikasta 20 € nimellinen korvaus.  14. Mitä ajoharjoittelutapahtumissa tapahtuu?

  Päivä alkaa ilmoittautumisella ratavarikolla, jolloin saat pyörääsi ajoryhmäkohtaisen tarran merkkinä luvasta ajaa radalla. Radasta riippuen aamurutiiniin sisältyy myös melumittaus. Kaikille pakollinen kuljettajakokous pidetään ilmoittautumisen jälkeen 30 minuuttia ennen ensimmäistä ajovuoroa, ellei toisin mainita. Kokouksen missaaminen tarkoittaa sitä, että radalle ei ole lupa mennä vaikka lippu olisikin. Ole siis ajoissa paikalla, eli noin 60 minuuttia ennen ensimmäistä ajovuoroa. Toinen kuljettajakokous saatetaan järjestää myöhemmin.

  Kun päivä ilmoitetaan alkavaksi klo xx, tarkoittaa aika ensimmäisen ajovuoron alkamisaikaa. Se ei siis ole aika jolloin on tarkoitus saapua paikalle.

  Ajovuorot menee kolmen ajoryhmän päivillä yleensä näin:

  klo 10:00, nopea ryhmä,
  klo 10:20, keskinopea ryhmä,
  klo 10:40, hidas ryhmä.
  klo 11:00 (sama kaava alusta aloittaen)

  Poikkeuksena Ahvenisto, jossa ei ole nopeaa ryhmää, vaan ryhmät hidas, keskihidas ja keskinopea. Hidas ja keskihidas ryhmä ovat muuten keskenään samanlaisia, mutta hitaassa ryhmässä järjestetään Ajotaito 2 koulutus. Hitaassa ryhmässä voi ajaa vaikkei osallistuisi kurssille, mutta kurssi voi hieman haitata omatoimiharjoittelua varsinkin alkupäivästä. Toivomus on, että hitaaseen ryhmään ostetaan lippu vain silloin kun aikoo osallistua kurssille tai jos keskihidas ryhmä on jo täynnä. Mitä enemmän hitaaseen ryhmään ilmoittautuu omatoimiharjoittelijoita, sitä vähemmän kurssille mahtuu osallistujia.

  Ajovuorot menee neljän ajoryhmän päivillä yleensä näin:

  klo 10:00, nopea ryhmä,
  klo 10:20, keskinopea ryhmä,
  klo 10:40, keskihidas ryhmä,
  klo 11:00, hidas ryhmä.
  klo 11:20 (sama kaava alusta aloittaen)

  Huomaa, että myös neljän ajoryhmän päivillä ajovuoron pituus on 20 minuuttia, joten ajovuoro ei ala pitkin päivää aina kunkin tunnin samalla minuuttilukemalla kuten kolmen ajoryhmän päivillä.

  Ryhmän ajovuoro kestää siis aina 20 minuuttia ja päättyy ruutulippuun, jonka jälkeen palataan varikolle. Ajovuorojen väliin jäävä aika käytetään huilaamiseen ja seuraavaan ajovuoroon valmistautumiseen.

  Ajokoulutuksiin tulijat huudellaan koolle ensimmäisen kuljettajakokouksen lopussa. Sen jälkeen mennään ja tehdään niin kuin kouluttajat määrää. Koulutuksessa on oltava mukana alusta alkaen, sillä poikkeuksella, että Ajotaito 2:n aiemmin käyneet voivat halutessaan kerrata kurssin haluamistaan kohdista.  15. Mitä tarkoittaa liputusvuoro tai porttivuoro? Miten tuo kuvio menee?

  Radalla on porttivahdin lisäksi yleensä kaksi liputtajaa. Porttivahdin tehtävänä on laskea kuljettajat radalle sekä ohjata rataa valvovia liputtajia. Liputtajat valvovat omalta pisteeltään näkyvää rata-aluetta sekä viestivät kuljettajille lippumerkein mm. mahdollisista vaaratilanteista. Nämä hommat hoidetaan talkootöinä, kuten kaikki muutkin ajoharjoittelutapahtuman järjestelyihin liittyvät tehtävät.

  Liputtajien ja porttivahdin työvuorot kestävät yleensä kaksi tuntia. Ratavastaavat aikatauluttavat vuorot ennakkoon ja ne julkaistaan foorumilla kyseisen tapahtuman ketjussa. Palkkiona tehdystä työstä kyseisen päivän ajot ovat maksuttomia ja yhdistys tarjoaa talkoolaisille lounaan rataravintolassa. Mahdollisia majoituksia tai muita kuluja ei korvata.

  Liputtajien ja porttivahtien vuorot ovat tarjolla ensisijaisesti yhdistyksen jäsenille, mutta myös muut ovat tervetulleita talkoisiin jos vuoroja jää jäseniltä varaamatta. Vuorot varataan verkkokaupasta muiden lippujen tapaan. Liputusvuoron valinnan yhteydessä valitaan myös ajoryhmä. Tämä tarkoittaa ryhmää, jossa ajat kyseisenä päivänä. Se ei liity muutoin varsinaiseen liputusvuoroon.

  Aikaisempi kokemus ei ole välttämätöntä, annamme paikan päällä tarvittavan koulutuksen. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin tutustua jo ennakkoon foorumilta löytyviin liputtajien ohjeisiin. Liputus- tai porttivuoroa ei ole mahdollista suorittaa jos osallistuu ajokoulutukseen.

  Liputusvuoron varaaminen edellyttää sitoutumista sen hoitamiseen. Jos olet estynyt tulemaan paikalle, hanki sijainen itsellesi ajoissa ja ilmoita muutoksesta ratavastaaville. Varatun liputusvuoron suorittamatta jättänyt määrätään automaattisesti vuoden kestävään karenssiin, jonka aikana hänelle ei liputuvuoroja anneta, ja jo varatut liputusvuorot jaetaan eteenpäin muille halukkaille. Järjestäjälle lähetetty sähköposti esteellisyydestä ei tältä rangaistukselta pelasta.  16. Entä jos sataa? Saako rahat takaisin?

  Sateen sattuessa ajetaan sateessa tai istutaan kuppilassa jauhamassa niitänäitä. Sade ei yleensä pilaa koko päivää. Rahoja ei saa takaisin, koska järjestävä yhdistys ei saa taivaalta järjestelykulujaan takaisin. Yhdistyksellä ei myöskään ole pitkällä aikavälillä varaa kantaa sääriskiä osallistujien puolesta. Tämmöistä se on kun on halpaa.  17. Voiko ryhmää vaihtaa kesken päivän?

  Voi jos ryhmässä on tilaa, muuten ei voi. Jos haluamasi ajoryhmä on buukattu täyteen, on erityisen turhaa ostaa paikka oman vauhtisi kannalta väärästä ryhmästä siinä toivossa, että voisit vaihtaa ryhmän paikan päällä oikeaan. Lopputulos voi olla se, että radalle ei pääse lainkaan, sillä vauhdin odotetaan vastaavan kyseisen ajoryhmän tasoa.  18. En pääsekään paikalle, voinko myydä lippuni jollekin muulle?

  Voit. Katso ohjeet täältä: http://www.moottoripyora.org/keskust...inen-ostaminen  19. Pitääkö ostaa yksi vai kaksi lippua jos samalla pyörällä ajaa kaksi kuskia?

  Kaksi lippua, sillä lippu on aina henkilökohtainen, ei pyöräkohtainen.  20. Minulla on sellainen ja sellainen moottoripyörä, voiko sillä tulla radalle?

  Voi tulla. Jos laitteella kelpaa ajella maantiellä, eikä se vuoda nesteitä, eikä siitä irtoa osia, kelpaa sillä ajella myös radalla. Radalle saa tulla myös rekisteröimättömällä liikennevakuutetulla laitteella kaikkiin ajoryhmiin.  21. Pelkään olevani liian hidas. Mistä tiedän että pärjään?

  Radalle tullaan harjoittelemaan, ei osaamaan. Hitaassa ryhmässä et ole liian hidas. Ei ne nopeimmatkaan
  kaverit olleet rataharjoittelua aloittaessaan sen kummempia kuskeja kuin muutkaan aloittelijat, vaan taidot ovat kovan harjoittelun tulosta. Vahva suositus on aloittaa radalla harjoittelu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.  22. Paljonko siellä on ensikertalaisia noin yleensä?

  Vaihtelee radasta ja ajankohdasta, tyypillisesti muutamasta yli kymmeneen.  23. Käykö ajoharjoittelutapahtumissa naisia?

  Käy, joka kerta. Ajoharjoituksissa tapaa naiskuskeja kaikilta tasoilta, on vasta-alkajia ja niitä jotka pärjäävät kilpailuissa ja kaikkea siltä väliltä.  24. Ovatko vakuutukset voimassa moottoriradalla?

  Kyllä ja ei. Liikennevakuutus on voimassa kuten tieliikenteessä, koska suomalaisia moottoriratoja ei ole eristetty riittävän hyvin muulta liikenteeltä. Täyskaskon törmäysvahinko-osuus ei ole voimassa kuten tieliikenteessä minkään vakuutusyhtiön kohdalla. Joillakin vakuutusyhtiöillä on korotettu omavastuu ja jotkut yhtiöt eivät korvaa ratakaatoja lainkaan. Ajokoulutukseen osallistuttaessa täyskaskon törmäysvahinko-osuuden omavastuu on useimmissa vakuutusyhtiöissä sama kuin katuajossa, mutta poikkeuksiakin on. Koulutuksen sisällöllä voi olla vaikutusta asiaan, ole siis selvillä vakuutuksistasi. Suuntaa antavaa tietoa löytyy foorumilta Ajotaito 2:n kurssikuvauksesta, siellä mainitut asiat pätevät myös kursseilla Ajotaito 1 ja Ajotaito 3 sekä Ajotaitoklinikalla.

  Liikennevakuutus on pakollinen myös radalla. Radalla voi ajaa kaikissa ryhmissä kilvettömällä (eli rekisteröimättömällä) pyörällä, mutta liikennevakuutus on silloinkin pakollinen. Pakollisuus perustuu lakiin.  25. Mitkä ovat eri ajoryhmien kierrosaikarajat eri radoilla?

  Alla on taulukko ohjeellisista kierrosaikahaarukoista. Hitaassa ryhmässä ei ole koskaan ylärajaa (liian hidasta aikaa). Ajoharjoitustapahtumissa ei tarvitse tietää omaa kierrosaikaa, siirto nopeampaan on ajankohtaista kun ohitettavia on paljon ja ohi tulijoita vähän. Vastaavalla periaatteella päätellään tarve siirtyä hitaampaan ryhmään. Nopeaan ryhmään siirtymiseen ei kuitenkaan pelkkä nopea aika riitä, vaan ajolinjojen ja ajokäytöksen tulee olla loogista ja ennustettavaa.


  Hidas Keskihidas Keskinopea Nopea

  Ahvenisto yli 1:40 yli 1.40 alle 1:40 -
  Alastaro, 3 ajovuoroa yli 1:45 - 1:32...1:45 alle 1:32
  Alastaro, 4 ajovuoroa yli 1:50 1:40...1:50 1:30...1:40 alle 1:30
  Botniaring (pitkä) yli 2:15 - 1:55...2:15 alle 1:55
  Botniaring (lyhyt) yli 1:35 - 1:20...1:35 alle 1:20
  Kemora yli 1:35 - 1:20...1:35 alle 1:20
  Kymiring, 4 ajovuoroa yli 2.50 2:30...2:50 2:12...2:30 alle 2:12
  Motopark yli 1:55 - 1:42...1:55 alle 1:42
  26. Onko eri järjestäjien tapahtumilla jotain eroa?

  Eroa on yleensä seuraavissa asioissa:

  - päivän kesto: Motorg ry:n ajoharjoittelutapahtumat ovat aina kokopäiväisiä (n. 8 h),

  - hinta: Motorg ry:n tapahtumissa hinta on jäsenille 65 euroa ja muille himpun enemmän,

  - säännöt tai niiden puute: Motorg ry:llä on ratasäännöt, joiden noudattamista valvotaan,

  - ambulanssi: Motorg ry:n ajoharjoittelutapahtumissa on ambulanssipäivystys (poikkeuksena Ahvenisto, joka sijaitsee taajamassa, joten ambulanssi saadaan tarvittaessa paikalle kohtuullisessa ajassa),

  - rata-alueen valvonta: Motorg ry:n ajoharjoituksissa käytetään liputtajia ja porttivahtia, joilla on keskinäinen radioyhteys,

  - ajokoulutustarjonta ja ensikertalaisista huolehtiminen: Motorg ry:n ratatapahtumissa on aina tarjolla yksi tai useampi kokopäiväinen ajokurssi, joista suurin osa on suunnattu ensikertalaisille ja vähän ajaneille. Ensikertalaisten ei siis tarvitse tulla toimeen omillaan ja rukoilla apua ventovierailta, vaan asian hoitaminen on meillä kiinteä osa tapahtuman järjestelyä ja sitä tekee asiaan perehtyneet ihmiset,

  - ajokoulutusten hintataso: Motorg ry:n ajokoulutukset ovat halpoja, Ajotaito 1 ja 2 ovat ilmaisia ja loput maksavat 20...50 € ratamaksun päälle,

  - arkipäivä/viikonloppu: Motorg ry:llä on paljon viikonloppupäiviä,

  - käytettävät radat: Motorg ry järjestää ajoharjoittelutapahtumia kaikilla suomalaisilla radoilla ja jonkun verran myös ulkomailla,

  - yksi- ja useampipäiväisyys: Motorg ry järjestää paljon kaksi- ja useampipäiväisiä ratatapahtumia,

  - radan ruuhkaisuus: Motorg ry:n tapahtumissa ryhmän nimelliskoko on yleensä 25 osallistujaa, eikä ryhmiä ylibuukata niin että kaikkien ajaminen kärsii,

  - yleinen meininki: meillä on aina loistava yhteishenki ja porukkaan on helppo tutustua. Tapahtumissa on yleensä paljon osallistujia, joten päivässä on sopivasti pöhinää ja surinaa kuten myös suhinaa ja pörinää.  Viimeksi muokannut: Jonezi; 22.02.2023 klo 22:39.
  1000
 2. #2
  Loistava infopaketti!
  Lisäksi tuli mieleen semmoista, että osa porukasta menee ratapäiville jo edellisenä iltana ja majoittuu radan läheisyydessä. Yhteismajotukset ovat loistava tapa tutustua porukkaan ja säästää ajoenergiaa (pitkän)aamusiirtymän sijasta itse radalle. Kustannukset ovat myös pienet kulujen jakaantuessa. Menkää ratapäiville ihmiset.
  Tässä mallia allekirjotuksiin.
 3. #3
  etusivulla saisi olla linkki tohon tietopakettiin ,auttaisi ensikertalaisia ymmärtämään esim ton sää riskin paremmin
 4. #4
  Hyvää tekstiä, hyvä et varsinkin noi suuntaa antavat kierrosajat ryhmäjakoon on nyt olemassa.
  Ducati Streetfighter 1098 '10
  ex Ducati Monster S2R 1000 '07
 5. #5
  Saisiko tähän vähän selkeämpää sääntöä? On aika vaikea arvata etukäteen, kuinka nopeat ryhmät on. Yleensä päivät ovat loppuunmyytyjä ja ryhmänvaihdot hankalia/mahdottomia. Itselläni oli aikoinaan ongelmaa kun oma vauhti ei ennakkoon riittänyt keskinopeaan, Otin hitaaseen lipun. Päivän aikana opin ajamaan hieman nopeammin ja sain pari sekuntia kierrosajasta pois, mutta pysyin "ohjeaikojen" rajoissa. Yhdellä setillä perässäni tuli ajokouluttaja valittamaan minulle, että mutkanopeuteni ovat liian suuria hitaaseen luokkaan. Kyseisenä päivänä oli customeja hitaassa yms. Ryhmän vaihto ei ollut mahdollista. Tästä jäi aika ikävä fiilis. Nyt vauhtini alkaa olemaan nopean rajalla, mutta vielä keskiryhmän puolella. Pitääkö siis ensi kesänä ottaa keskinopea lippu joka radalle ja toivoa, että on riittävän nopeaa porukkaa ja että vauhtini ei enää kehity, vaiko lähteä sokkona nopeaan joko pyörimään jaloissa tai sitten väkisin puristamaan lisää vauhtia lisäten kaatoriskiä? Tätä ei kenenkään pidä ottaa henkilökohtaisesti, haluaisin vain ennalta tietää, milloinko on hyvä vaihtaa ryhmää?. Kaikkien etuhan se on, että on oikeassa ryhmässä ja että nopeuserot ovat mahdollisimman pieniä, mutta kun tuo ennustaminen on aika hankalaa.

  Olisiko tästä hyvä tehdä oma topic, milloinko on hyvä vaihtaa ryhmää? Ajokouluttajat ja järkkärit ottamaan kantaa?
  Yamaha YZF-R6 -13
  Yamaha YZF-R1 -03
  Suzuki GSX-R 600 -99
 6. #6
  Lainaa noppis32 kirjoitti Katso viesti
  Saisiko tähän vähän selkeämpää sääntöä? On aika vaikea arvata etukäteen, kuinka nopeat ryhmät on. Yleensä päivät ovat loppuunmyytyjä ja ryhmänvaihdot hankalia/mahdottomia. Itselläni oli aikoinaan ongelmaa kun oma vauhti ei ennakkoon riittänyt keskinopeaan, Otin hitaaseen lipun. Päivän aikana opin ajamaan hieman nopeammin ja sain pari sekuntia kierrosajasta pois, mutta pysyin "ohjeaikojen" rajoissa. Yhdellä setillä perässäni tuli ajokouluttaja valittamaan minulle, että mutkanopeuteni ovat liian suuria hitaaseen luokkaan. Kyseisenä päivänä oli customeja hitaassa yms. Ryhmän vaihto ei ollut mahdollista. Tästä jäi aika ikävä fiilis. Nyt vauhtini alkaa olemaan nopean rajalla, mutta vielä keskiryhmän puolella. Pitääkö siis ensi kesänä ottaa keskinopea lippu joka radalle ja toivoa, että on riittävän nopeaa porukkaa ja että vauhtini ei enää kehity, vaiko lähteä sokkona nopeaan joko pyörimään jaloissa tai sitten väkisin puristamaan lisää vauhtia lisäten kaatoriskiä? Tätä ei kenenkään pidä ottaa henkilökohtaisesti, haluaisin vain ennalta tietää, milloinko on hyvä vaihtaa ryhmää?. Kaikkien etuhan se on, että on oikeassa ryhmässä ja että nopeuserot ovat mahdollisimman pieniä, mutta kun tuo ennustaminen on aika hankalaa.

  Olisiko tästä hyvä tehdä oma topic, milloinko on hyvä vaihtaa ryhmää? Ajokouluttajat ja järkkärit ottamaan kantaa?
  Eihän kukaan sitä tiedä, mitä vauhtia ensi kesänä ajelet, et edes itse. Sen takia ainakin itse olen ostellut lippuja siihen ryhmään, jossa ainakin pysyn vauhdissa mukana, enkä pyöri kaikkien jaloissa. Mutta jos kolmijaosta puhutaan, niin jos nyt ajelet keskiryhmän vauhteja, niin en ainakaan alkukesäksi ostaisi nopean ryhmän lippuja. Omasta mielestäni kussakin ryhmässä on vähemmän haittaa hieman liian nopeista kuskeista, kuin liian hitaista. Ryhmien sisällä nopeammat kuskit yleensä osaavat myös hieman paremmin yleistä rata-ajoa, joten heille tilanteet eivät tule niin yllätyksenä ja osaavat myös todennäköisesti varoa hitaampien kuljettajien yllättäviä peliliikkeitä.
  CB500X
  CBR1000RR
  Taffu_altterin altteri
 7. #7
  Nitrous:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Mar 2004
  Järvenpää
  MotOrg ry vanhentuva jäsenyys
  Noppiksen kommenttiin liityen:
  Katsomme tässä talven aikana onko tarvetta hienosäädölle noissa kierroaikarajoissa ja samalla pitää miettiä otetaanko sama käytäntö kaikille ratapäiville, mitä kokeilimme vikassa motoparkissa. Siellä keräsimme ilmottautumisen yhteydessä keskinopean ja nopean kierrosajat ja järjestimme ryhmät aikojen mukaan uusiksi huolimatta siitä mihin ryhmään lippu oli alunperin ostettu. Yritimme myös päivän aikana tehdä aktiivisesti vaihtoja päittäin mikäli vain sopiva pari löytyi.

  Plussapuolena tuossa on pienemmät nopeuserot ja miinuksena järkkäreiden lisääntynyt työmäärä aamulla.
  Katsotaan siis talvella jatketaanko vanhaan malliin vai yritetäänkö viilata ryhmäjakoa enemmän paikan päällä.
  Superbike #7
 8. #8
  Lainaa Taffu kirjoitti Katso viesti
  Eihän kukaan sitä tiedä, mitä vauhtia ensi kesänä ajelet, et edes itse. Sen takia ainakin itse olen ostellut lippuja siihen ryhmään, jossa ainakin pysyn vauhdissa mukana, enkä pyöri kaikkien jaloissa. Mutta jos kolmijaosta puhutaan, niin jos nyt ajelet keskiryhmän vauhteja, niin en ainakaan alkukesäksi ostaisi nopean ryhmän lippuja. Omasta mielestäni kussakin ryhmässä on vähemmän haittaa hieman liian nopeista kuskeista, kuin liian hitaista. Ryhmien sisällä nopeammat kuskit yleensä osaavat myös hieman paremmin yleistä rata-ajoa, joten heille tilanteet eivät tule niin yllätyksenä ja osaavat myös todennäköisesti varoa hitaampien kuljettajien yllättäviä peliliikkeitä.
  Word !

  loikka keskiryhmästä nopeaan on orgin päivillä oikeasti jo sellainen ero että jos paita hieman kostui keskiryhmässä, nopeassa se valuu kudosnestettä, mikäli meinaa olla olematta rullaava shikaani. Merkittävin ero on kuitenkin siinä että siellä mennään eikä meinata. Jos ohitetuksi tuleminen aiheuttaa jännäkakkaa, kannattaa asennoitua kokonaan uudella tavalla. Siellä tulee nimittäin ainakin alkuun kalustoa ohi oikealta ja vasemmalta. Onneksi likimain kaikki osaavat suikata menojaan sen verta ripeästi ettei hihoja tarvi montaa sekuntia hinkata yhteen.
  youtube channel "austrianoutlaw"
  Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
  Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
 9. #9
  Nitrous:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Mar 2004
  Järvenpää
  MotOrg ry vanhentuva jäsenyys
  Lainaa GuessWho kirjoitti Katso viesti
  Word !

  loikka keskiryhmästä nopeaan on orgin päivillä oikeasti jo sellainen ero että jos paita hieman kostui keskiryhmässä, nopeassa se valuu kudosnestettä, mikäli meinaa olla olematta rullaava shikaani. Merkittävin ero on kuitenkin siinä että siellä mennään eikä meinata. Jos ohitetuksi tuleminen aiheuttaa jännäkakkaa, kannattaa asennoitua kokonaan uudella tavalla. Siellä tulee nimittäin ainakin alkuun kalustoa ohi oikealta ja vasemmalta. Onneksi likimain kaikki osaavat suikata menojaan sen verta ripeästi ettei hihoja tarvi montaa sekuntia hinkata yhteen.
  No nyt on taas vähän hyvän miehen lisää jutuissa. Ryhmät menevät ajallisesti päällekkäin käytännössä aina, joten keskarin nopeimmat ajavat samaa kyytiä kuin nopean hitaimmat. Toki nopean nopeimmat tulevat aika lentämällä ohi nopean hitaimmista, mutta sama tilannehan siellä keskarissakin on. Tietenkin jos on tottunut koko ajan ohittamaan, voi ohitetuksi joutuminen olla vähän erilainen ja silmiäkin avaava kokemus.

  Ite kun siirryin keskarista nopeaan oli fiilis ekan setin jälkeen: "No ei ne nyt niin kovaa mennykään".
  Superbike #7
 10. #10
  Lainaa Nitrous kirjoitti Katso viesti
  No nyt on taas vähän hyvän miehen lisää jutuissa. Ryhmät menevät ajallisesti päällekkäin käytännössä aina, joten keskarin nopeimmat ajavat samaa kyytiä kuin nopean hitaimmat. Toki nopean nopeimmat tulevat aika lentämällä ohi nopean hitaimmista, mutta sama tilannehan siellä keskarissakin on. Tietenkin jos on tottunut koko ajan ohittamaan, voi ohitetuksi joutuminen olla vähän erilainen ja silmiäkin avaava kokemus.

  Ite kun siirryin keskarista nopeaan oli fiilis ekan setin jälkeen: "No ei ne nyt niin kovaa mennykään".
  Tossa oli ehkä pala sellasta ratajeesuksen henkeä taas sulla nyt. Kaikki meistä ei ole taivaan lahjoja maamme Road Racingille, ja tuo oli se miten minä sen koin. Pitää silti muistaa että kokemus oli kaiken kaikkiaan pelkästään positiivinen. Mitä ajoin takaa oli se että vauhtiero on ryhmien keskiarvolla laskien suhteellisen huima. Yksi suurimpia tekijöitä on nimenomaan se että keskiryhmän raja kun tulee vastaan, olet pääosin se joka ohittaa. Ja yhden setin siirrolla maailma menee hetkeksi päälaelleen aika huolella. Terveeltä ja pönkittävältä tuntuva itsetyytyväisyys ja uhmakas nahoissapullistelu muuttuu hetkessä nöyryyden nielemiseksi niin että hikka meinaa tulla. Poikkeuksellisia lahjakkuuksia ei tule pitää yleisenä mittarina. Toki, jos menee sinne ajelemaan vain laput silmillä omaa ajoansa, jää ainoaksi uutuudeksi ohitettavana oleminen.

  Kaikki se mitä luulit osaavasi menettää hetkeksi aikalailla merkityksensä ja pysyäkseen edes auttavasti mukana, saa ihan oikeasti alkaa puristaa päästään uutta uskallusta ja paneutua asioihin ajatuksella. Keskiryhmän yläpäähän kapuaminen ei ole kummoinenkaan temppu mutta edes puoliväliin nopeaa ryhmää saa jo paiskia hartiavoimin töitä. Itse sinne olisin tuskin koskaan yltänyt. Hitaasta keskiryhmään siirtyminen ei paljoa eroa kimppakivasta peekoille siirtymisestä.

  Mutta all in all, mahtava elämys nähdä ja tuntea ihan vierestä kuinka lujaa sinne mutkaa oikeasti voi mennä.
  youtube channel "austrianoutlaw"
  Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
  Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
 11. #11
  Lainaa GuessWho kirjoitti Katso viesti
  Kaikki se mitä luulit osaavasi menettää hetkeksi aikalailla merkityksensä ja pysyäkseen edes auttavasti mukana, saa ihan oikeasti alkaa puristaa päästään uutta uskallusta ja paneutua asioihin ajatuksella. Keskiryhmän yläpäähän kapuaminen ei ole kummoinenkaan temppu mutta edes puoliväliin nopeaa ryhmää saa jo paiskia hartiavoimin töitä. Itse sinne olisin tuskin koskaan yltänyt.
  Rata-ajoon sopivalla vehkeellä, nopean ryhmän vauhtiin riittää se että ajolinja pysyy kohtalaisen hyvänä mutkasta toiseen, jolloin kierrosvauhti pysyy tasaisena, ja kierrokset setin sisällä tasaisena. Ei tarvitse osata vääntää kaasua, ei tarvitse osata jarruttaa.
  Keskitason nopean ryhmän kuski pystyy ajamaan jopa yhdellä vaihteella nopean ryhmän aikoja. Joka ehkä kertonee siitä että kierrosaika on jossain muualla kuin siinä armottomassa suorittamisessa.

  Hiki tulee vain silloin, kun yrittää raivoavauksilla ja kammojarruilla ajaa eniten kovaa. Silloin se menee väkisin vääntämiseksi ja hikiseksi, pakka hajoo, ajolinja vaihtelee sinne tänne, kierrosajat on jotain huonon ja surkeen välimaastosta.
  Toki kuskista tuntuu silloin että sattuu ja tapahtuu, ja mennään ihan eniten!

  Mä olen analysoinut ehkä jonkun sadan tai parin (ellei huomattavasti enemmänkin, emt) kuskin ajoa, ja siitä olen kanssasi samaa mieltä että pää on se tärkein ajamisen elementti. Tänäkin kesänä olen analysoinut ja opastanut monia eri päitä, ja nähnyt miten täysin saman asian voi tulkita ja ymmärtää monella tavalla, ja vielä sen lisäksi toteuttaa sen monella eri tavalla.

  Siitä olen täysin eri mieltä, että "Keskiryhmän yläpäähän kapuaminen ei ole kummoinenkaan temppu mutta edes puoliväliin nopeaa ryhmää saa jo paiskia hartiavoimin töitä. Itse sinne olisin tuskin koskaan yltänyt."
  Ainoa mikä tuossa viheessa ratkaisee on asenne. Asenne, asenne, asenne ja asenne.
  Eli yrittääkö ajaa eniten kovaa, vai pystyykö rauhoittamaan ajonsa radalla, jolloin voi toteuttaa niitä uusia ajatuksia mitä mietti ennen radalle menoa. Eli riittääkö maltti "hitaaseen ja tylsään ajoon", vai vetääkö sinkki kireellä ja "nauttii" ajamisesta.

  Paras tapaus tänä kesänä oli tyyppi joka otti kokeiluun kaiken heti mitä sille sano. Eli se jätti jotain vanhaa tekemättä ja teki jotain uutta muuta. Ei voinu ku hymyillä ja nauraa kun katto sen edistymistä. Ainoo ongelma oli se että sen vehje oli niin paska etten uskaltanu antaa sille enää lisää vauhtia, koska kyseessä oli kuitenkin kokematon kuski, ja rutiinin puute + nopea vauhdin nousu on pahin mahdollinen yhdistelmä.

  Pahin tapaus oli kuski joka vaan ajo koko ajan samalla tavalla, yritti sille sitten mistä tulokulmasta tahansa asiaa selittää. Toki siinä on hauskaa se että ne tapaukset haastaa sitten pedagokiset kyvyt. Ei sekään kuski mikään kädetön ollut, vaan ajeli sit enkkoja kun sai rauhassa ajella omaa ajoaan, ilman että mä "kyttäsin" perässä.

  Eli eli kaikki on vaan kiinni siitä miten ohjelmoi päänsä ennen radalle menoa, ja pysyykö siinä moodissa sitten siellä radalla.


  Ehkä vähäce offtopikkia...
  "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
 12. #12
  Lainaa scuuba kirjoitti Katso viesti
  Rata-ajoon sopivalla vehkeellä, nopean ryhmän vauhtiin riittää se että ajolinja pysyy kohtalaisen hyvänä mutkasta toiseen, jolloin kierrosvauhti pysyy tasaisena, ja kierrokset setin sisällä tasaisena. Ei tarvitse osata vääntää kaasua, ei tarvitse osata jarruttaa.
  Keskitason nopean ryhmän kuski pystyy ajamaan jopa yhdellä vaihteella nopean ryhmän aikoja. Joka ehkä kertonee siitä että kierrosaika on jossain muualla kuin siinä armottomassa suorittamisessa.

  Hiki tulee vain silloin, kun yrittää raivoavauksilla ja kammojarruilla ajaa eniten kovaa. Silloin se menee väkisin vääntämiseksi ja hikiseksi, pakka hajoo, ajolinja vaihtelee sinne tänne, kierrosajat on jotain huonon ja surkeen välimaastosta.
  Toki kuskista tuntuu silloin että sattuu ja tapahtuu, ja mennään ihan eniten!

  Mä olen analysoinut ehkä jonkun sadan tai parin (ellei huomattavasti enemmänkin, emt) kuskin ajoa, ja siitä olen kanssasi samaa mieltä että pää on se tärkein ajamisen elementti. Tänäkin kesänä olen analysoinut ja opastanut monia eri päitä, ja nähnyt miten täysin saman asian voi tulkita ja ymmärtää monella tavalla, ja vielä sen lisäksi toteuttaa sen monella eri tavalla.

  Siitä olen täysin eri mieltä, että "Keskiryhmän yläpäähän kapuaminen ei ole kummoinenkaan temppu mutta edes puoliväliin nopeaa ryhmää saa jo paiskia hartiavoimin töitä. Itse sinne olisin tuskin koskaan yltänyt."
  Ainoa mikä tuossa viheessa ratkaisee on asenne. Asenne, asenne, asenne ja asenne.
  Eli yrittääkö ajaa eniten kovaa, vai pystyykö rauhoittamaan ajonsa radalla, jolloin voi toteuttaa niitä uusia ajatuksia mitä mietti ennen radalle menoa. Eli riittääkö maltti "hitaaseen ja tylsään ajoon", vai vetääkö sinkki kireellä ja "nauttii" ajamisesta.

  Paras tapaus tänä kesänä oli tyyppi joka otti kokeiluun kaiken heti mitä sille sano. Eli se jätti jotain vanhaa tekemättä ja teki jotain uutta muuta. Ei voinu ku hymyillä ja nauraa kun katto sen edistymistä. Ainoo ongelma oli se että sen vehje oli niin paska etten uskaltanu antaa sille enää lisää vauhtia, koska kyseessä oli kuitenkin kokematon kuski, ja rutiinin puute + nopea vauhdin nousu on pahin mahdollinen yhdistelmä.

  Pahin tapaus oli kuski joka vaan ajo koko ajan samalla tavalla, yritti sille sitten mistä tulokulmasta tahansa asiaa selittää. Toki siinä on hauskaa se että ne tapaukset haastaa sitten pedagokiset kyvyt. Ei sekään kuski mikään kädetön ollut, vaan ajeli sit enkkoja kun sai rauhassa ajella omaa ajoaan, ilman että mä "kyttäsin" perässä.

  Eli eli kaikki on vaan kiinni siitä miten ohjelmoi päänsä ennen radalle menoa, ja pysyykö siinä moodissa sitten siellä radalla.


  Ehkä vähäce offtopikkia...
  Offtopikkia tai ei niin hemmetin hyvin kirjoitettu.
  Oma puutteellinen kykyni argumentoida selkokielellä, jättää muutamia ilmeisiä aukkoja tarinaani.

  En itse henk.koht usko että nopeassa pärjää pitkällekkään jos ei hallitse avauksia ja jarrulle menoja jo suhteellisen hyvin, vaikka ajolinjojen merkitys onkin oleellinen. Suorallahan kuka tahansa pystyy paahtamaan roka pohjassa.
  Omakohtaisen kokemuksen ja tunnelman pukeminen sanoiksi suuntaa ehkä kaikista eniten sellaisiin asioihin kuin:
  Renkaiden pidon ymmärtäminen (ja tässä toki oikeat ajolinjat ja oikea-aikaiset avaukset näyttelevät isoa roolia) ja jousitukseen luottaminen, etenkin etupään osalta (viittaus uskallukseen, muuttaa yläkropan asento reilusti enemmän eteen ja alas sisämutkan puolelle, kuin hitaammat vauhdit edellyttävät).

  Renkaat: mutkavauhdeissa on sen verta karskit ryhmien väliset erot (etenkin kemoran kakkos/kolmos yhdistelmä on hyvä reality check asialle) että vasta kun ampiasiparvi on mennyt suoran päässä ohi ja katsot sitä läheltä takaa, tajuat mihin kaikkeen hyvä rengassetti oikeasti taipuu. Oletan toki että jokainen vastuullinen kuski ajaa sen tason renkailla ettei ole ehdoin tahdoin vaaraksi itselleen ja muille.

  Ajoasento: keskiryhmän yläpäähän pääsee vielä kohtalaisen helposti hyvien opettajien (kiitos vielä kerran kaikille) ja toimivan kaluston kanssa, vaikka ajoasento olisikin mallia mittarimato (perinteinen perse kyljellään, pakkosaadapolvipalamaahan-levitys mutta hartiat ja pää tankin väärällä puolella)

  Alusta: uskallan väittää että isolle osalle tuon yllämainitun ajoasennon korjaamisen suurin este on se että pää ei anna lupaa reilusti laittaa -alkuun luonnottomalta tuntuvaa- painoa lähes täysin etujousten/-renkaan kannateltavaksi mutkassa. Tämän luoton löytymisen hetkellä syttyy ehkä suurimpia "ahaa"-lamppuja mitä päässä voi syttyä. Hetki on vapauttava. Kädet rentoutuu kuin itsestään ja hien eritys vähenee oleellisesti. Tiedän että oikeasti painoa jakaantuu myös takapäälle mutta se tunne, se on kuin makaisi tyystin etusen armoilla.

  Ei siis ole sattumaa että niputin ajoasennon ja alustan ikään kuin samaan kasaan. Koska se luotto renkaisiin, alustaan, ajoasentoon ja sitä myötä vauhtiin tulee ylläri pylläri, korvien välistä. Ei kursseilta. Vaikeimmaksi fyysiseksi opiksi jääkin näin ollen jarrujen tason opettelu. Kuinka pitkälle uskaltaa jarrumerkkiä lopulta siirtää. Kun tietää että jos kokeilu menee pitkäksi, tulos poimitaan aika usein turva-alueelta kärryn kyytiin. Liian aikainen jarrulle meno, erityisesti nopeassa, aikaan saa herhiläisparven keskelle joutumisen.
  Viimeksi muokannut: GuessWho; 04.09.2015 klo 11:48. Syy: typomyrsky
  youtube channel "austrianoutlaw"
  Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
  Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
 13. #13
  Lainaa GuessWho kirjoitti Katso viesti
  En itse henk.koht usko että nopeassa pärjää pitkällekkään jos ei hallitse avauksia ja jarrulle menoja jo suhteellisen hyvin, vaikka ajolinjojen merkitys onkin oleellinen. Suorallahan kuka tahansa pystyy paahtamaan roka pohjassa.
  Toi toimii niin päin että jos ajolinja ei ole kunnossa, ei pysty avaamaan, koska kaartelee mutkissa. Ja mutkanopeus jää pieneksi koska tulee aivan väärällä linjalla mutkaan. Jarruttaa ehkä pystyy, mutta siitä ei ole hyötyä koska ei ole suora- eikä mutkanopeutta, ja mutkista on menossa väärään suuntaan.

  Jos taas ajolinja on kunnossa, ei tarvitse osata jarruttaa koska nopeus mutkaan mennessä ja mutkassa on huomattavasti suurempi. Eikä tarvitse osata avata koska ei kiertele mutkissa, vaan pehmä ja hellä avaus tulee automaattisesti oikealla tavalla sen oikean ajolinjan ansiosta. Ja silti suoranopeus on huomattavasti suurempi, koska perusnopeus mutkaan mennessä, mutkassa, ja avauksen alussa on suurempi, ja pystyy avaamaan suoraan apeksista lähtien.

  Suorillakaan ei tarvitse paahtaa roka pohjassa, vaan riittää se että käyttää (tonnarilla) pitkillä suorilla maksimissaan 70% kaasua, lyhyillä suorilla 40-50%. Sillä pääsee jopa nopeampaan puoliskoon nopeassa ryhmässä.

  Jos taasen ajolinja ei ole kunnossa, niin jarrutus alkaa liian aikaisin, ja vauhti loppuu ennen mutkaa, rataa jää käyttämättä, yhteensä helposti 0,5-1,0s per mutka. Sitten kiertelee mutkassa, apeksi ei osu, rataa jää käyttämättä, toiset 0,5-1,0 sekunttia. Suorilla avaa ihan eniten joten sinne ei huku aikaa kuin ehkä kymmenys tai pari. Ja radassa esim 10 mutkaa, niin niihin pystyy maksimissaan hukkaamaan esim sen 10*(1,0+1,0) = 20 sekunttia = perus keskiryhmän koheltaja vauhti.
  Mitään muuta ei tarvi muuttaa kuin ajolinja, niin kierrosajasta tippuu se 20 sekunttia. Edelleen samalla tavalla "jarruttaen" ja "avaten". Toki kuskista voi tuntua että jarrut ja avaukset on muuttunut ihan täysin, mutta kun datasta katsoo, niin edelleen se on ihan yhtä säälittävää räpeltämistä kuin aiemminkin. Kierrosaika on vaan muuttunut.
  "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
 14. #14
  Lainaa scuuba kirjoitti Katso viesti
  Toi toimii niin päin että jos ajolinja ei ole kunnossa, ei pysty avaamaan, koska kaartelee mutkissa. Ja mutkanopeus jää pieneksi koska tulee aivan väärällä linjalla mutkaan. Jarruttaa ehkä pystyy, mutta siitä ei ole hyötyä koska ei ole suora- eikä mutkanopeutta, ja mutkista on menossa väärään suuntaan.

  Jos taas ajolinja on kunnossa, ei tarvitse osata jarruttaa koska nopeus mutkaan mennessä ja mutkassa on huomattavasti suurempi. Eikä tarvitse osata avata koska ei kiertele mutkissa, vaan pehmä ja hellä avaus tulee automaattisesti oikealla tavalla sen oikean ajolinjan ansiosta. Ja silti suoranopeus on huomattavasti suurempi, koska perusnopeus mutkaan mennessä, mutkassa, ja avauksen alussa on suurempi, ja pystyy avaamaan suoraan apeksista lähtien.

  Suorillakaan ei tarvitse paahtaa roka pohjassa, vaan riittää se että käyttää (tonnarilla) pitkillä suorilla maksimissaan 70% kaasua, lyhyillä suorilla 40-50%. Sillä pääsee jopa nopeampaan puoliskoon nopeassa ryhmässä.

  Jos taasen ajolinja ei ole kunnossa, niin jarrutus alkaa liian aikaisin, ja vauhti loppuu ennen mutkaa, rataa jää käyttämättä, yhteensä helposti 0,5-1,0s per mutka. Sitten kiertelee mutkassa, apeksi ei osu, rataa jää käyttämättä, toiset 0,5-1,0 sekunttia. Suorilla avaa ihan eniten joten sinne ei huku aikaa kuin ehkä kymmenys tai pari. Ja radassa esim 10 mutkaa, niin niihin pystyy maksimissaan hukkaamaan esim sen 10*(1,0+1,0) = 20 sekunttia = perus keskiryhmän koheltaja vauhti.
  Mitään muuta ei tarvi muuttaa kuin ajolinja, niin kierrosajasta tippuu se 20 sekunttia. Edelleen samalla tavalla "jarruttaen" ja "avaten". Toki kuskista voi tuntua että jarrut ja avaukset on muuttunut ihan täysin, mutta kun datasta katsoo, niin edelleen se on ihan yhtä säälittävää räpeltämistä kuin aiemminkin. Kierrosaika on vaan muuttunut.
  Ihan järkeenkäypää ja taatusti totta. Keskityin lähinnä aiheeseen "siirtyminen keskiryhmästä nopeaan", ja sen tuomista muutoksista, oman kokemuksen kautta koettuna.

  Muistuu mieleeni M.Kallion antama oppi: "onnistuneella jarrutuksella voittaa ehkä sekunnin mutta onnistuneella avauksella kaksi". Joka sellaisenaan toki tukee juurikin sanomaasi ajolinjojen merkityksestä (tässä irrotettuna isommasta asiakokonaisuudesta).

  Katselin toissapäivänä videolta omia ensiräpellyksiäni kilvettömällä Alastarossa ja oli kyllä metka huomata miten paljon yhden kauden alkupään ja loppupään ajatuksissa ajolinoista oli eroja. Suurimmat "miks sä ajoit sen silloin tolleen pässi" ajatukset tuli, ei suinkaan Palmasin vaan Lemminkäisen jälkeisen oikean ja kahvilan osalta. Näistä jälkimmäisen ajaa mielestäni likimain 80% keskiryhmästä ja 100% hitaan ryhmästä täysin päin prinkkalaa. Onneksi Esa jaksoi mäkättää tarpeeksi pyörän saamisesta nopeasti pystyyn avausta varten, ennenkuin mopo olisi ollut seinää vasten pystyssä näyttävän high siderin seurauksena. Osa valaistumisesta tuli myös Veskun perässä ajettuani kun huomasin katsovani mutkasta ulostullessa että "miks se jää tonne oikeeseen reunaan". Seuraava ajatus olikin että siellä se nyt menee ja mä vasta mietin avaamista.

  Tästä hyppynä takaisin mainitsemaasi ajolinjan ensisijaiseen merkitykseen. Kun kuunteli viisaampia ja otti muutaman kierroksen rauhallisemmin, sai ulostulon osumaan täysin erilailla ja nienomaan paremmin. Lopputuloksena liki 15 km/h suurempi suoranopeus ja sen vaikutus myöskin ykkösen ajolinjaan ja sitä kautta kelloon lähes 3 sekunnin parannuksen verran. Ja siis vain yhden hankalan mutkan opettelun avulla.

  Eli siis komppaan oppejasi täysin. Mutta yritin vaan availla niitä tuntoja joita itselläni tuli ensi kertaa nopeassa ajettuani.
  youtube channel "austrianoutlaw"
  Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
  Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
 15. #15
  Hyviä oppeja, neuvoja ja kokemuksia edellä.
  Parin päivän aikana taas hyvää keskustelua.

  Haluan kuitenkin tuoda mukaan myös sen näkökohdan että useinkaan ajokoulutukseen tai ratatapahtumaan osallistumisen motiivi ei ole omien kierrosennätysten tekeminen ja/tai pyrkiminen nopeampaan ryhmään.
  Ei motiivin tarvitse olla siinä.
  Minusta on hienoa että koulutuspäivillämme (Huom! sanamuoto) käy paljon porukkaa a) oppimassa b) nauttimassa ajamisesta ja hyvästä .ORG!-hengestä.

  Ymmärtänette mitä tarkoitan?
  Emme me kaikki ole tulevia kisakuskeja, lahjakkuuksia jotka 2 kesän aikana pääsevät huipulle.
  Emme me kaikki edes halua sitä, muistetaan siis painottaa myös muita motiiveja ja arvostaa niitä.
  Ei ole häpeä ajella hitaassa ryhmässä vaikka 10 ajokautena.

  Lisäksi, en usko että meistä jokainen yltää nopeaan ryhmään ihan vaan sujuvilla linjoilla, yhdellä kädellä ja liki jarruttomalla ajolla. Ei se ole helppoa ainakaan omalla pääkopallani...

  Enivei, hyvä keskustelu jatkukoon.
  Hessu, vanha mutta hidas ja kankea.
  Team Green
 16. #16
  Ratavastaava wbaum:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi May 2006
  MotOrg ry jäsen
  Goofyltä hyvä muistutus.

  Muutaman setin käyny keskiryhmässä kuvailemassa/katselemassa tälle kesää lähinnä kemorassa. Siellä useampikin mopo menee/meni lähelle nopeen ryhmän "aikarajaa" ja menis varmaan heittämällä allekkin jos malttaisivat vähän myöhemmin jarruttaa. Sen sijaan ajo näytti linjoiltaan ja avauksiltaan jo valmiiksi niin riskialttiilta, että moinen vinkki olisi karhunpalvelus.

  Oletan kuitenkin tekemisestä, että nyt ei olla nautiskelemassa ratapäivästä ja hyvästä säästä vaan, nyt siinä kaveri vetää limitillä sitä uutta enkkaria joskos nopeen ryhmän ovet avautuisi. Koitin kyllä etsiä varikolta asianomaisia pienen neuvon antaakseni, mutta en löytänyt.

  "Sitten ku pääsee nopeeseen, elämä on ihanaa"-ajatukset muuttuneet kyllä "kun osais ees ajaa"-asteelle. Pikkuhiljaa, tälle kesää, tosin tajusin että täähän on ihan helvetin hauskaa, aina joku vetää paremmin, mutta radalla on mukavaa ja pystyssä pysyminen edesauttaa harrastuksen jatkoa.
 17. #17
  Tervehdys yhteisön jäsenet.

  Olisiko mahdollista tehdä päivitystä noihin ratasääntöihin.
  Asiana se mistä keskusteltiin viime kesänäkin. Eli coretex on hyväksytty ratasäännöissä oleva ajo-tekstiili, mutta moottoripyöräilyyn tarkoitetut farkut eivät.
  Tulisin mielelläni (mikäli työt antaa myöten) ratapäiville. Ajotaito-osuuteen ja muutama kierros radalla, mutta en sen vuoksi osta nahkapukua. Vaikka sitä ylistetäänkin.

  PS. nahkatakin kylläkin omistan.
  ZZR 1100 -94
  CB 350 -74
 18. #18
  Lainaus:
  4. Ajovarusteet
  Ajajan oman turvallisuuden vuoksi radalla saa ajaa vain moottoripyöräilyyn tarkoitetuissa varusteissa. Varusteisiin kuuluvat mp-takki, mp-housut, mp-hanskat, ajosaappaat ja mp-käyttöön tarkoitettu kypärä. Suosittelemme nahkapuvun käyttöä, mutta radalla ajaa saa myös moottoripyöräilyyn tarkoitetuissa tekstiilivarusteissa. Lisäksi suosittelemme kunnollisen selkäsuojan käyttöä. Radalle ei siis pääse farkuissa, lenkkareissa tai muuten puutteellisissa varusteissa.


  Tuossahan lukee juurikin niin kuin ehdotit! Eli mun käsittääkseni mitään ei tarvitse muuttaa!
  BMW G650XChallenge
  gozamite-blogi
 19. #19
  Nitrous:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Mar 2004
  Järvenpää
  MotOrg ry vanhentuva jäsenyys
  Lainaa Kawazeikki kirjoitti Katso viesti
  Tervehdys yhteisön jäsenet.

  Olisiko mahdollista tehdä päivitystä noihin ratasääntöihin.
  Asiana se mistä keskusteltiin viime kesänäkin. Eli coretex on hyväksytty ratasäännöissä oleva ajo-tekstiili, mutta moottoripyöräilyyn tarkoitetut farkut eivät.
  Tulisin mielelläni (mikäli työt antaa myöten) ratapäiville. Ajotaito-osuuteen ja muutama kierros radalla, mutta en sen vuoksi osta nahkapukua. Vaikka sitä ylistetäänkin.

  PS. nahkatakin kylläkin omistan.
  Radalle pääsee vain moottoripyöräilyyn tarkoitetuissa varusteissa. Eli jos sinulla on suojaavat ajohousut, esim. vahvistetut ajofarkut, pääset radalle. Tavallisissa farkuissa ei pääse.
  Superbike #7
 20. #20
  Kouluttaja BANDIT-R:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Apr 2007
  Mänttilä
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa Nitrous kirjoitti Katso viesti
  Radalle pääsee vain moottoripyöräilyyn tarkoitetuissa varusteissa. Eli jos sinulla on suojaavat ajohousut, esim. vahvistetut ajofarkut, pääset radalle. Tavallisissa farkuissa ei pääse.

  Muistaakseni on hankala todentaa paikanpäällä onko farkut normaalit vai kevlar vahvistetut.
  Hiukan paremmin suojaavat moottoripyörähousut voi olla myös sadekelillä kuivemmat ja niissä monesti on vetoketjut joilla voi tuuletusta lisätä.
  Jospa ens kesänä ottais ylimääräset housut mukaan niin voisi vaikka lainata jos tarveta olisi.
  Hallitusaktiivi,EVP
  Honda CBR1000F 1991
  Toyota Celica 1990


 21. #21
  Nitrous:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Mar 2004
  Järvenpää
  MotOrg ry vanhentuva jäsenyys
  Lainaa BANDIT-R kirjoitti Katso viesti
  Muistaakseni on hankala todentaa paikanpäällä onko farkut normaalit vai kevlar vahvistetut.
  Hiukan paremmin suojaavat moottoripyörähousut voi olla myös sadekelillä kuivemmat ja niissä monesti on vetoketjut joilla voi tuuletusta lisätä.
  Jospa ens kesänä ottais ylimääräset housut mukaan niin voisi vaikka lainata jos tarveta olisi.
  Kyllä ne vimostaan kopeloimalla tunnistaa. Oiskohan kerran tällä vuosikymmenellä joutunu tarkistamaan kurssilla, että housut on ajokäyttöln tarkotettu. Kenkien osalta on ollu sitten ehkä tuplamäärä, eli ainakin kahdesti huomautettavaa. Mut kyllähän nuo ajokamat on niin oleellinen osa turvalisuutta, ettei niistä lähdetä tinkimään.
  Superbike #7
 22. #22
  Avausviestin ahveniston ajat taitaa olla vähän pielessä:
  "Ahvenisto yli 1:40 yli 1.40 alle 1:40 -"
  Saisko korjausta?
  Gsx-r 1000 k8
 23. #23
  Motorg ry, rahastonhoitaja shyhander:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Hallitus
  Liittyi Mar 2010
  Vantaa
  MotOrg ry jäsen
  Ahvenistolla kaksi ryhmää ajaa samalla nopeudella ja kolmas ryhmä on keskinopee.
  RF900R, ZX6R, (XJ600S)
 24. #24
  Kaikkea sitä näkee, kiitos infosta!
  Gsx-r 1000 k8
 25. #25
  Vieläkös .org päivillä Alastaron nopeusryhmien ajat pitää paikkaansa? Alle 1.30 ajalla nopeeseen ryhmään? Omat ajat keikkui viimeisellä päivällä tuossa 1.30 tuntumassa. Jotenkin tuntuu, että minun ajotaidoilla ei nopeeseen vielä kannattaisi siirtyä.
  Muutama ruuvi löysällä
 26. #26
  Orgin Keulahahmo JMH:n avatar
  Liittyi Jul 2010
  Presidentin naapuri
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa Waiski_ kirjoitti Katso viesti
  Vieläkös .org päivillä Alastaron nopeusryhmien ajat pitää paikkaansa? Alle 1.30 ajalla nopeeseen ryhmään? Omat ajat keikkui viimeisellä päivällä tuossa 1.30 tuntumassa. Jotenkin tuntuu, että minun ajotaidoilla ei nopeeseen vielä kannattaisi siirtyä.
  Piti ajaa alle .

  Mut jos alle menee, silloin tällöin, niin aika on siirtyä. Ens kesänä jo sitten

  Eri järjestäjillä on hieman erilaiset rajat. Viimeks Tuen päivillä hitaan raja oli 1.32. Siellä sitten veti porukkaa tuon pintaan ja lähelle 2.30 esimerkiksi cruiserilla.
  02 Mille R
  Kaikki kirjoittamani on lähes poikkeuksetta täyttä paskaa, eikä sitä ole tarkoitettu kenenkään silmille, vaan tulisi pikemminkin moderoida helvettiin... ja heti.
  Ajolinjani ovat kuin Hendrixin soolot. Ennalta-arvaamattomia, ja aina erilaiset.
 27. #27
  Super Retard PoS:n avatar
  Rata & Koulutus
  Liittyi Sep 2005
  Tallinn
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa Waiski_ kirjoitti Katso viesti
  Vieläkös .org päivillä Alastaron nopeusryhmien ajat pitää paikkaansa? Alle 1.30 ajalla nopeeseen ryhmään? Omat ajat keikkui viimeisellä päivällä tuossa 1.30 tuntumassa. Jotenkin tuntuu, että minun ajotaidoilla ei nopeeseen vielä kannattaisi siirtyä.
  "Ajoharjoitustapahtumissa ei tarvitse tietää omaa kierrosaikaa, siirto nopeampaan on ajankohtaista kun ohitettavia on paljon ja ohi tulijoita vähän. Vastaavalla periaatteella päätellään tarve siirtyä hitaampaan ryhmään. Nopeaan ryhmään siirtymiseen ei kuitenkaan pelkkä nopea aika riitä, vaan ajolinjojen ja ajokäytöksen tulee olla loogista ja ennustettavaa."

  Ei ne ajat ole mitään kiveen kirjoitettuja. Jos itsestä tuntuu, että ei nopeaan, niin asiahan on silloin aika selkeä.
  Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.

  * Suzuki Katana * KTM 690 Enduro * Kawasaki ZX-8R * KTM 890 Duke R * Honda Fireblade *
 28. #28
  Jeps, tää on selkee. Tarttee kytätä noita AT -kursseja ens kesänä jotta saa ajoon varmuutta ja pahimmat virheet pois. Yllättävää että mun räpellyksellä pääsee 1.30 aikaan.

  Harmi että tässä on talvi välissä...
  Muutama ruuvi löysällä
 29. #29
  Minkä takia AT koulutukset pidetään radalla? Eikö letkassa ajo olisi paljon opettavaisempaa, tupakkatauoilla voisi kertoa vaaranpaikoista, hyödyllisempää kuin ajaa polvi maassa rataa ympäri. Esim. Miksi ei ei kannata ajaa rekan takana liian lähellä tai syöksyä rekan takaa rampille täysiä?
  Hayabusa+ Massey ferguson
  Stay safe stay away from COV-19 vaccine!
 30.  
 31. #30
  Motorg ry, rahastonhoitaja shyhander:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Hallitus
  Liittyi Mar 2010
  Vantaa
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa Peukka kirjoitti Katso viesti
  Minkä takia AT koulutukset pidetään radalla? Eikö letkassa ajo olisi paljon opettavaisempaa, tupakkatauoilla voisi kertoa vaaranpaikoista, hyödyllisempää kuin ajaa polvi maassa rataa ympäri. Esim. Miksi ei ei kannata ajaa rekan takana liian lähellä tai syöksyä rekan takaa rampille täysiä?
  Kouluttajat vatanevat paremmin, mutta ainakin se on radalla turvallisempaa, kun ei ole vastaantulijioita, reikiä asvaltissa, risteyksissä eteen ajavia. AT 2:ssa tauoilla koulutetaan ja ajosetilla opetellaan. Nopeudet esim. AT 2:sssa on noin 30-80kmh tai jopa alle. AT 4/5 tilanne sitten on eri, kun tarkoituskin on hinkata kierrosaikaa.
  RF900R, ZX6R, (XJ600S)
Sivu: 1 / 2:sta 12 ViimeinenViimeinen