Lisäsin tämän jo korttikeskusteluun, mutta ajattelin että tästä voisi tehdä oman keskustelun, löytää paremmin ehkä vastaajia, eli: Tämä on varmasti hyvä paikka kysyä.
Ajattelin vihdoinkin ajaa moottoripyöräkortin, joka silloin nuorempana jäi hankkimatta. Haettiin isälle opetuslupa ja tallissa olisi pyöriä mistä valita, kaikki tosin on custom/cruiser pyöriä ja ainoa joka täyttää A kortin ehdot ja ei ole yli tonninen laiva, on 750 magna. Onko muita jotka olisi magnalla ajanut käsittelykokeen vai täytyykö ensin ajaa A2 jollain kevyemmällä tallista löytyvällä ja korottaa joskus tulevaisuudessa. Mielipiteitä lähinnä kyselen tuollaisen hallittavuuteen väistössä ja hidas-ajossa. Pienempiä pyöriä olisi kyllä vaikka millä mitalla.
Pykälien puolesta voit ajaa suoraan sen A:n jos vaan kuskin ikä ja pyörän tehot riittää.
Itse olen tässä parina viime kesänä opettanut tuolla 1250 Banditillani kortit parille sukulaiselle, joista toisella ei ollut minkäänlaista kokemusta prätkistä, ei edes ns. mökkipyöristä, vaikka 50cc mopolla aikanaan melko paljon ajelikin. No ekalla oppilaalla kirjalliset uusittiin muutamaan kertaan, vaan käsittely ja inssi menivät laakista läpi. Tällä toisella oppilaalla taasen kirjallinen laakista läpi ja käsittelyn uusi kertaalleen, mutta inssi menikin sitten laakista.
No Bandu on vielä silleen yleispyöränä varsin helppo ja tuolla 1250cc saa jo pikkasen yrittääkin että sen saa stumppaamaan, joka helpottaa varsinkin hidasajossa ja pujottelussa, sen kun 1. papattaa ja kytkintä luistattaa tarpeen mukaan. Jarrutuksessa taasen ABS tekee siitä ihan läpihuutojutun, sen kun survasee jarrut vaan pohjaan ja antaa pyörän hoitaa loput. Eikä se inssikään tuohon ABS:n naputukseen kummallakaan oppilaalla edes puuttunut, vaikka molemmilla oppilailla käsittelykokeen kelit oli ihan kuivat, pikemminkin kiitteli varsin tehokasta jarrutusta![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Juu bandit on hieman "urheilullisempi" kuin magna, sillä kysynkin että onko tuollainen takarenkaan yläosan tasolla istuttava minkälainen käsittelykokeessaajokokeessa tietysti läpihuutojuttu kun on muuten helppo ja rauhallinen ajaa, noo täytyy käydä jossain kokeilemassa pujottelua ynnä muuta ja tarvittaessa tiputtaa harjoteltavaa luokkaa pykälällä A2 luokkaan ja ajella pienemmällä ensin kokeet läpi jos siltä tuntuu
![]()
Custom tyyppiset ovat ajogeometriansa puolesta yksiä haastavimpia kokemattomalle käsittelykokeessa, mutta moni on siitä suoriutunut.
Vaikka yläpainoinen iso bandiitti on kelpo pyörä moneen käyttöön, niin hitaissa nopeuksissa kevyt haukkaaminen sisäkurviin kannattaa opetella hallitsemaan, vaikkapa käyttää sitä hitaissa käännöksessä hyväksi.
Yleensä helpoin pyörä opetteluun on joku keskikokoinen, pienipainoinen naku tai enduro, mutta riittävällä harjoittelulla kaikilla pääsee testistä läpi, ennemmin tai myöhemmin.
Pääseehän sen läpi varmasti vaikka bosshoss:illa kun osaa hallita sen täydellisestitoinen pyörä mikä taitaa täyttää kortin ehdot olematta mahdottoman kokoinen taitaa olla kawasaki ltd750, se on lähempänä normaalipyörää, mutta kyykkyjä tai edes caferacer tyyppisiä ei tallista valmiina löydy.
Mikäli koerata iltaisin lähiasemalla auki, niin harjoittelemaan ja kokeilemaan miltä ko pyörät tuntuvat.
Vaihtoehtoisesti tyhjälle parkkialueelle tekee joilla merkkikalikoilla vastaavan radan.
Pyörästä riippumatta maksaa vaivan ja koe menee helpommin hyväksytysti.
Käy ajelemassa kaikilla pyörillä ja valitse niistä helmpoimman ja mukavimman oloinen. Tai sitten sellainen joka on sitä omaa tulevaa pyörää lähimpänä. Jos joku pyörä on hakusessa niin voihan sen jo ostaakin, ja ajaa sillä.
Mp-korttia ajettaessa pyörä kannattaa valita siten että varsinkin hidasajo on helppoa. Se on varmaan yleisin syy hylkyyn. Eli pitää pystyä ajamaan alle kävelyvauhtia suoraan ja ympyrää. Täysin typerä testi, mutta ei sillen mitään voi. Lisäksi pyörää pitää testissä osata taluttaa. Kevyt pyörä olisi paras.
Vastaohjausväistö voi olla isommalle laivalle vaikea. Mitä painavampi ja customimpi, sitä enempi se vaatii kuskilta testin kaikissa osissa.
Absittomalla pyörällä taas jarruttaminen voi osoittautua vaikeaksi, varsinkin jos on huonot jarrut. Tai moottorin puolesta ei saa kerättyä nopeutta tarpeeksi. Myös moottorin veto ihan alakierroksilta ja kytkimen tuntuma on hyvä tsekkailla, ajokokeesta kun yli puolet on kytkimen luistatusta tyhjäkäynnin tuntumassa nykyään.
Tämä kaikki kyllä selviää siellä ekassa ajoharjoittelussa kun ajatte sitä testirataa.
Paikallisella konttorilla nyt ainakin, mutta myös mm. Hki ja Vantaa on noita treeniratoja muuallakin, joihin pääsee ihan issekseenkin sitä käsittelykoetta treenaamaan. Tietty omat kartiot on hyvä olla mukana, ne ei montaa euroa maksa. Ja jos homma arveluttaa ensialkuun, niin vetää vaikka muutaman rundin jollain helpommalla, pienemmällä pyörällä ja kun itse rata on handussa, niin sitten siirtyy treenaamaan sillä millä se koekin olisi sitten tarkoitus ajaa![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Asustelen senverran kaukana kaikista konttoreista että täytyy tosiaan rata väsätä itse johonkin asfaltti kentälle. Mietin vain tuleeko siitä sanomista kun korttilupa haettu isolle pyörälle ja jos ajelee a2 pyörällä opettajan kanssa johonkin sopivaan paikkaan. Trafilla on kuitenkin "minimi" vaatimukset jokaisen luokan pyörästä. Noo kai sitä poliisille riittää selitykseksi tarpeen vaatiessa että kai pienemmällä saa ajaa kun iso A on suoritettavana luokkana.(lisäys! Sopivaan paikkaan tietysti voin ajaa autolla ja opettaja voi ajaa pyörän jos se on suljettu alue, siinä tapauksessa että en voi sinne A kortin luvalla a2 pyörää ajaa, tietystikään tätä ei voi harjoitus päiväkirjaan kirjata ajotuntuna koska väärän luokan pyörä alla.)
Viimeksi muokannut: DoDoi; 30.06.2025 klo 16:58.
Ei se kortin suorittaminen autokoulunkaan kautta paljon maksa, sieltä ainakin saa alle hyvän modernin ketterän pyörän ABS-jarruineen.
sellainen on vaikea pyörä joka stumppaa helposti hidasajossa. esim jotkut twinit. sellainen höyrymoottori on taas helppo jota vasten voi jarruttaa ja se vaan menee tasaisesti. myös jotkut pyörät kuten vanhemmat speed triplet on vaikeita kun niissä ei ohjaus käänny juuri ollenkaan. 05-> niitä pitäs kallistaa sisäkaarteeseen että ne saa kääntymään tiukasti. Joku iso gessukin on helpompi kun siinä ohjaus kääntyy todella paljon.
we cannot tolerate zero tolerance!
BMW R1200GS & Speed triple 1050
Jostain keskustelusta lueskelin että autokoulun kalustolla on yleensä 1000e kaatumismaksut, tiedä sitten asian paikkansapitävyyttä. Tätä perusteltiin sillä että moottoripyörällä vastuu on kuljettajalla, toisin kuin autolla jossa opettaja on vieressä istuessaan vastuullinen henkilö. Tosin ei se magnakaan ilmaiseksi kaadu jos sattuu kaatumaan.![]()
Tuokin on muuten yksi tekijä tässä sopassa. Se käsittelykoe on tasan sama ja samoin vaatimuksin kelistä riippumatta. Toki voihan sitä sateessakin yrittää saada koetta läpi, mutta ainakin itse harkitsisin kahteen kertaan sadepäivänä, joskos vaan jättäisi väliin ja varaisi ihan suosiolla uuden ajan jos sellaisia vielä löytyy.
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Näinhän se on, kuitenkin hyvällä ilmalla näkisin että on parempi lähteä ensimmäistä kertaa isolla pyörällä tienpäälle kuin sateella, vaikka on sitä tullu ajettua mopolla aikanaan kesät-talvet säässä kuin säässä niin tehoa on ollut prosentteja isosta pyörästä, ja massaa noin puolet. Ajotunnit on siis vielä suorittamatta. Ja ajattelin ajaa enemmän kuin sen minimi 5h![]()
Tuli käytyä parilla pyörällä ajelemassa soratietä "pihaa" ympäri. Ensin magnalla, ja perään vielä viragolla, magna ei niin isolta tuntunut kun sillä ajoi mutta viragolla kun lähti sen jälkeen niin oli niinkuin jollain honda monkeylla olisi pärrännytlähinnä siis kokeilin pysäytystä ja liikkeelle lähtöä ynnä muuta hitaassa vauhdissa tapahtuvaa toimintaa.
![]()
Itse aikanaan lähdin vuoden 1996 Magnan sarviin pelkällä mopo ja Kawasaki KMX kokemuksella. Siitäkin oli jo kulunut jo 5 vuotta autonratissa. Yksi ympyrä parkkipaikalla ja liikenteen sekaan. Se oli kieltämättä aika hurja tunne jota ei saa enää koskaan kokea samalla tavalla uudestaan. Olihan siinä kaatumaraudat mutta kertaakaan en saanu sitä kyljelleen kun kolme kesää ajelin. Oulun keskustassa tuli hidasajoa harjoiteltua. Kerran rekkaa ohittaessa takarengas lipsui märän keskiviivan päällä kun laitoin liikaa kaasua kolmosella.
Suzuki Solifer R -88, Honda Monkey -96, Kawasaki KMX 125 -93, Honda VF 750C -96, Suzuki TL1000S -97, BMW K1200S -05
Itsellä homma alkoi ainakaan n. 25v sitten ns. renkaan potkimisella Tuusmotorissa. Kauppias tunki puoliväkisin ZR-7 avaimet käteen ja käski koeajolle, josta en tietenkään mitenkään kehdannut kieltäytyä, vaikka ikuna en ole yli 50cc päällä edes istunut. Korttihan tuli ns. lahjana B-kaverina ja mopo-skodella kun olin paikalle tullut niin oli tuo kypäräkin jo omasta takaa, joten ei kun siittä vaan liikkeen pihasta ihan täysin kylmiltään teollisuusalueen läpi ja liikenteeseen. Kieppasin Keravan kautta pienen lenkin ja kärpäsen purema muuttui sillä lenkillä sairaudeksi jota ei enää parennettukaan kuin kalliilla lääkkeillä![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Gimmakaveri yritti nyt tänä kesänä ajaa isoa A:ta ilman edes mopokokemusta, mut kaatu koulun pyörällä niin monta kertaa ettei sit halunnu ajaa käsittelykoetta ollenkaan. Telo myös nilkkaansa ja polveaan aika pahasti. Vaihto suoraan A2 kun saa ajaa omalla pikku Viragolla käsittelykokeenkin ja mä hain opetusluvan niin saadaan ajella et karttuu kokemusta. Katotaan nyt sit miten käy, opetuslupa voimassa 9 kuukautta et vielä kerkee ens keväänä opettelemaan jos tulee aikainen kevät. 5. viikon käsittelyaika tossa opetusluvassa.
<p></p>
ABS ei näytä olevan tae onnistumiselle. Kävin huvikseni katselemassa muutaman käsittelykokeen. Joku oli suorittamassa koulun pyörällä. Ensimmäinen jarrutus näytti juuri tuolta että liipastiin täysillä jarrua. Oli pientä nykimistä ja näytti vähän oudolta. Toinen jarrutus meni sitten pysähtyneenä kyljelleen.
Ready to race
Ei se olekaan, eikä ikinä ole ollut, eikä ikinä tule olemaan. Se auttaa hyvin paljon mutta ei sekään ihmeisiin pysty. Kun olosuhteet menee yli toleranssin ni se pito sit vaa loppuu.
Se on tasan viimeinen virhe minkä ikinä voi tehdä, että rupee ajamaan elektroniikkaa vasten pyörää/autoa. Takaa sen että jossai vaiheessa paska osuu tuulettimeen.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
No ei tietenkään, ei mikään avustin ole. Vaan tuossa tuo 1. oppilaanikin kun sitten hommasi sen 1. oman pyöränsä kortin jo saatuaan, niin kiroili kuinka per... herkkä tuo takanenkin on saada lukkoon, tartte kummostakaan polkasua. Ja käsittääkseni kokeessa tuo lukkojarrutus on yksi hylkäämisen perusteista, koska tällöin on riski että se perä ei enää pysykään jarrutuksessa siellä takana (voin toki olla väärässäkin).
No oma linjaukseni noiden avustimien suhteen on täysin avosylin vastaanottavainen, sopii meikäläisen makuun ja ajotyyliin, mutta ymmärrän toki hyvin myös sen toisen puolen kuinka paljon nuo syövät samalla sitä vapautta pyörän omasta hallinnasta. Kuulemma joissain uusissa noita ei enää saa edes täysin pois päältäkään, joka sinänsä on mielestäni myös melko selkeä heikennys, olkoon sitten vaikka systeemiin asetettava USER-mode, jossa nuo kaikki on mahdollista poistaa.
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Pitäs opettaa että lähetään kokeilemaan jarruvoimaa asteittain lisäten eikä yllytetä tekemään heti alussa täysjarrutusta ilman minkäänlaista tuntumaa. Itse tein melkein saman virheen autokoulun uudella abs-jarruttomalla Yamaha SR 125:lla kun ekan kerran harjoiteltiin jarrutusta. Etunen lukkiutu ja lähti kaatumaan mutta päästin ajoissa irti jarrusta ettei kaatunut. Opettaja laitto jo käden silmien eteen. Hyvä opetus mutta olisi se voinut sujuvammin mennä. Eipä tullu toistettua.
Bemarin sähkötehostetut jarrut on hyvät niin kauan kun ne toimii. Ei tarvii takajarrua miettiä, sen kun vaan vetäsee etukahvasta ja pysähtyy tosi nopeesti. Ja on muuten vakaa pysähtyminen ilman minkäänlaista huojumista. Kahvasta veto ja jalka maahan![]()
Suzuki Solifer R -88, Honda Monkey -96, Kawasaki KMX 125 -93, Honda VF 750C -96, Suzuki TL1000S -97, BMW K1200S -05
Allekirjoitan tämän. Pari kertaa poron takia joutunut jarruttamaan tiukasti, joista toisella kerralla kaveri kävelee mäenharjanteen takaa keskellä tietä vastaan pää molemmille sivuille heiluen. Olin aivan varma ettei pysähdy ajoissa. Päätin vain jarruttaa tiukasti ja väistää läheltä, kunhan tiedän kummalla puolella se pää sattuu olemaan. Lopputulos oli että tuijottelimme toisiamme n. metrin päästä![]()
Viimeksi muokannut: ajvaara; 10.07.2025 klo 12:28.
Antti
ex-BMW K100RS -85
ex-BMW K1200S -05
Tuossa ei loppunut pito vaan jo pysähdyttyä pyörä alkoi kallistua ja vähän aikaa näytti että saa pidettyä pystyssä mutta lopulta kaatui kyljelleen.
Vaikutti siltä että harjoitusta ei vaan ole ollut tarpeeksi. Autokoulussa on varmaan aika rajallinen määrä aikaa opetella kaikki tarvittava. Jossain vaiheessa opetan lapset itse niin ehtii opetella ja tulee opetettua oleelliset asiat kunnolla.
Kovaksi tallautunut soratie on hyvä pinta harjoitella (etu)jarrun lukitsemista. Sopivan pitävä ja luistava.
Sopivan kuoppainen soratie on hyvä (vasta)ohjaustekniikan automatisoinnissa. Riittävällä vauhdilla koittaa väistellä kuoppia. Niitä tulee sellaista tahtia ja sellaisia yhdistelmiä että kapasiteetti menee "reittisuunnitteluun" ja ohjaus pitää tulla selkärangasta. Toinen hyvä on vaihdella kaistan reunasta toiseen jyrkähkössä asfalttikaarteessa jossa ollaan tarpeeksi kallellaan.
Viimeksi muokannut: taiger; 10.07.2025 klo 15:29.
Ready to race
Noi autokoulut vetää kyllä välillä ihan riman alta. Turussa yks eeppineen koulu ilmoitti, että heiltä lähtee harjoittelupaikka alta, niin sitten piti mennä uusintaan ilman harjoittelua. Muutenkin vissiin enimmäkseen kokeillaan vaan kepillä jäätä, jos oppilaat sattuis tuurilla pääsemään läpi. Oma juniori mokas ekan ja sitten kävi tuo em. juttu. Meni sillä ekalla yrityksellä muutakin pieleen, kevaria ei saanut ajaa konttorille ja sen jarruissa oli kuulemma jotain outoa. Kylmiltään siitä sitte ajamaa keiloja. No ei siinä voinut muuta, kuin viriteellä keilat ämpäreistä kodin läheiselle jalkapallokentälle ja hoitaa oma kevari sinne. Ihan ekana ihmettelin, että millä helvetillä se olis voinut edes päästä sen läpi, kun oli sen verran haparoivaa se meno. Käsittely tietty seuraavana päivänä ja mä kun luulin, että ne olis oppineeet jotain siellä autokoulussa...
Siinä sitten vedin henkeä ja aattelin, että kyllä se mopo nyt vaan sovitetaan käteen, niin että homma alkaa sujua. 2h tahkomiseen jälkeen alkoi olla toivoa. Toki tuo hiekkakenttä ei ainakaan helpottanut hommaa, mut on se ihan siinäkin tehtävissä. Saatto olla meidän ratakin vähän ahtaampi. Sitten kun ote alkoi olla rennompaa ja kroppa saatiin mukaan ajamiseen, homma alkoi sujua.
Kokeen vastaanottaja olikin sitten taas semmonen perinteinen valtion konttorin ukko. Kaikesta piti vitistä ja mikään ei ollu hyvin. Lopulta uhkas hylätä kokeen vielä senkin vuoksi, ettei alueen ulkoreunoja käytetty kokonaan. Valitusta tuli myös siitä, että istui liian edessä. Onneks vanhemmat kuskas jätkän sinne. Ne oli seuraamassa hommaa sivusta ja kai se äijä arvas, että tule sanomista ja tuon vielä hylkää. Olin ihan monttu auki, että helvettiäkö siitä kitisee, jos jätkä saa taiteiltua sen ajon tiukemmilla säteillä. Miks siiheen ei voi sanoa, että hyvinhän se meni, meee hakemaan harkkalupa ja turvallista matkaa. Onkohan kukaan ajanut sitä testiä ja saanut palautteeksi, että ihan hyvä, seuraavan vuoro...
Viimeksi muokannut: JM_78; 10.07.2025 klo 23:55.
Miten voi treenipaikka "lähteä alta" kun sen radan voi rakentaa vaikka mihin tusinalla keiloja, joiden hankintakustannus on nimellinen. Usein myös kats.konttorien pihalla on tuohon omatreenaamiseen mahis, pihalla maalipisteet valmiina niiden omien kartioiden sijoittamiseksi.
Samahan se on tuolla Tattarisuon ihan virallisella treeniradallakin, maalipisteet asfaltissa ja omat kartiot mukana. Joskus saattaa paikalla olla muitakin oppilaita ja kartiot valmiina tai joskus ihan jopa autokoulun kartiot valmiina ja sinne mukaan vaan. Sopu sijaa antaa, ne radat kun ei tuollakaan ole päällekkäin ja näin moni voi treenata rinnakkain samanaikaisesti jo aika hyvin, tai sitten mennään vuorotellen yksi kerrallaan, no probs. Joskus nuo omatkin oppilaat saivat hiukka täsmällisempää treeniä jos oli lupsakka koulun opettaja samaan aikaan paikalla, niin hän tutkasi myös nuo minun oppilaani nopeuksien suhteen ja antoi heille ajovinkkejä.
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08