Eli hakusessa matkapyörä asfaltille ja soralle+ mökkiteillä ?
Kokemusta on pienemmistä moottoripyöristä ja huollot ja osien vaihto onnistuu.
Ajoasento ei liian kyykky.
Ajot olisi rauhallista menemistä.
Mikä koko luokka 600-1200 cm3?
Polttoaine kulutus? Onko ero iso moottorikokoon nähden?
Entä varaosien hinta?onko pörämerkkiä jossa varaosat kalliita?
Onko katteilla iso merkitys? Jos vaikka vesisade yllättää?
Kannattaako vältellä paljon ajettuja?
Hinta luokka olisi 7000-10000eeroa.
Omat tiedot 178cm pitkä
Paino 101kg
Ikä 51
Jan
Vaihtoehtoja on tuossa hintaluokassa valtavasti, päällimmäisenä tulee mieleen haluatko painottaa sora- vai asfalttiominaisuuksia?
Hyvä kate ohjaa sadetta pois toki ja kulutus tuossa kokoluokassa voi matka-ajossa vaihdella 3,5 - 6 litran välillä sataselle Suomen rajoituksilla, vähän vähemmän tai enemmänkin saattaa jotkut hajamallit viedä ja ajotyyli toki vaikuttaa.
Ajetut kilometrit ei välttämättä vaikuta kuin myymisen vaikeuteen, mutta riippuu ihan tehdyistä huolloista.
N. kymppitonnin kokemukset seuraavista ja oma pituus sama, josko vaikka auttaa päätöksenteossa.
V-Strom 650 2004 ja 2009: Huolettomia vehkeitä, jarrut ja jousitus varsin ankeat mutta parannettavissa kohtuuinvestoinneilla. Moottorin luonteesta pidän, yleisfiilis aika muovinen ja halpojahan nämä oli uutenakin. 120 tkm ajettu 2004 vei karstoittuneena öljyä, vaati mm. etujarrurempan (levyt kalliit) ja alkuperäiset venttiilien säätöpalatkin oli vähän paksuja jo. Öljynkulutus väheni merkittävästi kun huolsi, laittoi huohottimen kuntoon ja antoi kunnolla hanaa. Huollettuna ei ollut juurikaan eroa 100 tkm vähemmän ajettuun. Yläpainoisia tankki täynnä, matkaa ja soratietä ajoi mielellään. Aika pahat pyörteet vakiopleksillä kypärään. Kulutus 4-4,5 l/100 km. Nää on ylihinnoiteltuja nykyään, uudemmissa varmasti parempi vastine rahalle.
BMW F800GS 2008: 170 tkm ajettuna ja hyvällä huoltohistorialla ei ongelmia, jousitus saattaa vaatia huomiota. Ei yllättänyt hyvässä eikä pahassa, motarilla selkeästi epävakaampi kuin noi kaks ylempää. Aika pahat pyörteet parillakin eri pleksillä kypärään. Kulutus 3,8-4,3 l/100 km. Nämäkin on melko ylihinnoiteltuja nykyään, uudemmissa varmasti parempi vastine rahalle.
BMW R1200GS 2007: 70000 km ajettuna sisäänajettu, ei ongelmia mutta takaiskariksi laitoin heti alkuun paremman pään Wilbersin. Matkaa ja soratietä ajeli oikein mielellään, paino ei tunnu ja eipä sitä juuri tuota Suzukia enempää olekaan. Kulutus 4,5-5,5 l/100 km ja kuormaa sai olla eikä tuntunu missään. Saattaa budjettiin osua hyväkin yksilö, 2008-2009 taitaa olla kevyin vuosikerta ja niitä näyttää saavan samaan hintaan kuin noita saman ikäisiä 650 V-stromeja...
KTM 690 Enduro R 2019->: Ei mitään ongelmia. Selkeästi hauskin kokonaisuus, paras alusta ja pienin kulutus 3,5-4 l/ 100 km. Ei mukavin mutta ihan tosi mielellään tälläkin ajoi 600 km päiviä. Tämmösen voi nippa nappa kympillä saada kohtuukilometrein, mutta aika eri käyttöön optimaalinen kuin noi muut ihan kaikilta osin.
Omistamatta on Versys 650, Tikrut, Guzzin V85TT, KTM 950 ja 990 mitä nyt ainakin tulee mieleen. Kiinalaisia taitaa saada jo uutenakin tohon budjettiin...
Viimeksi muokannut: Kötöstelijä; 15.02.2025 klo 13:51.
Lajin halpuus viehättää.
Hyvin liki tuollaiseen ajoon ( n 60 % asfalttia, loput soraa ) on omassa käytössä valikoitunut Suzuki V-strom 650, jolla matkaa on taitettu viimeiset kuusi vuotta, eikä tähän mennessä ole ollut mitään syytä vaihtaa toiseen. Oma ajohistoria on kattanut aika laajan skaalan välillä 100 - 1300 cm3 crosseista matkaenduroihin ja kyykkyihin.
Fyysisiltä mitoiltaan riittävän isokokoinen myös kahdelle, hiekkateillä rento ja kovapintaisilla poluilla ok. Kulkupuoletaan niin riittävä,että nopeusmittaria saa vahtia ihan tarpeeksi, mutta ei riitä mahdollisen respektin saamiseksi nettisaiteilla.
Kulutus aika tarkkaan 3.9 l/100 km, vakuutukset kohtuullisen hintaiset, vähäinen huoltotarve, osaa saa mistä vaan.
Saatavilla erilaisia laukkusarjoja ja muita tarvikkeita hyvin laajasti, pyörämalli on ollut pienillä muutoksilla valmistuksessa vuodesta 2004 vuoteen 2024 saakka, jolloin malli muuttui merkittävästi.
Kuskista ja kypärästä riippuen kateplexin vaihto voi pyörteilyn takia olla tarpeellista, vaihtoehtoja 100 - 300€ hintaluokassa useita. Perusjousitus on ok, mutta noin 600 - 700€ satsauksella muuttuu ihan muuksi.
Onko tarkoitus ihan kirjaimellisesti matkailla?
Asfalttiajosta, kuinka paljon siitä olisi moottoritietä?
Onko tarkoitus kuljettaa paljon tavaraa?
Ei matkustajaa?
Matkailu on mahdollista millä tahansa pyörällä, kyse on vaan siitä millä painotuksilla saisi tehtyä itselleen
mahdollisimman hyvän valinnan.
Jos lyhyempiä reissuja, enempi kotimaassa ja myös soralla, niin ottaisin pienemmän pään pyörän. Keveys on ihan hyvä piirre.
Jos taas tyypillisesti pidempiä reissuja, niin niissä tuppaa korostumaan isolla tiellä vietetty km- ja aikamäärä. Mikä johtaa haluun isommasta, rauhallisemmin käyvästä moottorista, isommasta katteessta, leveämmästä satulasta jne. Mutta haitoiksi tulee isompi hankintahinta, lisääntynyt paino ym.
En osaa sanoa varaosien hinnoista eri merkkien välillä. Mutta veikkaisin että jos pyörä on ollut kallis uutena niin siinä on kalliimmat varaosatkin.
Kate jonkin verran kääntää sadetta sivuun, mutta mukavuus sadesäällä tehdään ajovarusteilla.
Km-lukema ei kerro kaikkea. Onko paljon ajettu mutta asiallisesti huollettu vs. pienet kilsat mutta ylläpito vähän sinne päin. Isot raskaat matkapyörät on myös suunniteltu siihen että kilometrejä kertyy.
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
* Suzuki Katana * KTM 690 Enduro * Kawasaki ZX-8R * CFMOTO 450MT * Honda Fireblade * MV Agusta Brutale 910S *
Tämähän on todella vaikea aihe.
Tarkoitin sitä että suositella toiselle sopivaa
prätkää.
Ei oikein selvinnyt tuosta aloituksesta että kuinka paljon soraa/asfalttia?
Äkkiseltään sanoisin että isoa Gessua alle niin pääsee mutkasta tietä eteenpäin!
Tosi asiahan on että joudut ostamaan jonkin pyörän ja sitten vaihtamaan sen seuraavaan ja sitten alkaa ehkä olemaan käsitystä minkälaista pyörää olet etsimässä.
Tuo polttoaineen kulutushan näissä normi härveleissä pyörii jossakin 4-7 litraa sadalle.
Sekin sitten kannattaa ottaa huomioon naku/versys katepyörä että varusteet pitää olla nakussa/pieni katteisissa astetta paremmat,on meinaan kokemusta molemmista
Loppuun voisi sanoa että käy kokeilemassa useita vaihtoehtoja ja tee päätös sen mukaan.
.
Joksa
Hyviä neuvoja jo tuossa tulikin. Kotarin 990 V2-koneisia vierastan, sen kone toimii hyvin vain räpätessä. Sensijaan uudemman sukupolven 1190 (ja ilman omakohtaista kokemusta arvelen että myös 1090 ja 1290) ovat ihan toista maata, näille RC8-pohjaisille koneille kehut, toimii nätisti myös kruisailussa.
Jos soratietä on noinkin suuri osuus, niin 19" ta 21" etunen vakauttaa kulkua. Oranssin leirin 1190 taitais mahtua jo tuohon hintahaarukkaan. R:ssä on 21" etunen ja on muuten riemukas laite soralla (niin että se siitä rauhallisesta menemisestä).
Viimeksi muokannut: Kotarikuski; 16.02.2025 klo 09:01.
SF 1098S
MTS V4S Sport
Hyvin tuli asiallista asiaa,kiitosta.
Onko kokemusta kavasaki versys 650? Oli myynissä netissä.
Tärkeä asia olisi myös vakuutusasiat!
Mitä hintaa teillä vakutukset ovat olleet?
Jos löytäis esim,kokoluokkaa 600-800 kuutioisen?
Toki voit kaupata omaasi menopeliä minulle👌
Jan
Itselläni oli vuoden päivät Kawasakin Versys 650.
Todella mukava pyörä kaikin puolin.
Hyvä penkki sekä ajoasento.
Olisin pitänytkin sen paljon pitempään mutta kun toi vaimo alkoi viihtymään kyydissä niin valitettavasti moottori oli liian hengetön kahden ajettavaksi.
Muuten tälle iso suositus!
Joksa
Vakuutuksia voi helposti kokeilla netissä rekisterinumeron perusteella. Minulla ainakin if ja op ovat tarjonneet halvimpia hintoja. Sellasen huomasin kanssa vakuutuksia kattellessa että noin 3-4 vuoden kohdilla vakuutukset putoaa. Eli samalla kun pyörän arvo tippuu nopeiten niin vakuutuskin tippuu. Nettimotosta on helppo katsella kiinnostavan pyörän rekkarit ja verrata vakuutusten hintoja.
Kun pyörää valitsee matka-ajoon kannattaa myös katsella polttoainetankin kokoa. Joissakin malleissa on samaa pyörää kahtena mallina ja toisessa voi olla kolmanneksen pienempi tankki. Toki se miten pitkälle sillä tankilla pääsee on tärkeämpi kuin miten iso se on. Ja jotkut tykkää pysäytelläkin useammin.
Mitenkä pitkiä lenkkejä aiot ajella?
Itsellä POP on ollut se edukkain. No ei se ero IF:iin kovin suuri ole ollut, mutta eroa kuitenkin. Toki keskittämisedut IF:ssä saattaa myös muuttaa kuviota samalla tavalla kuin vaikka POP:n tarjoama -20% kaskosta tarjous tms.
Ja tosiaan noi vak.maksut ovat todellakin merkki & mallikohtaiset, esim. Honda VFR 1200 X Crosstourer joko man. taikka DCT-vaihteisena on vak.maksuiltaan eri, aut.vaihteinen selkeästi edullisempi.
![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Niin hyviä ja tarkkoja vastauksia tullut, ettri niihin paljoa lisättävää. Mutta mene hyvä mies (-oletettu) toki oma asenne edellä, Käyt ensin katsoon sitä joka on omaa makua ennakkoon lähimpänä- ja sitten käyt vertaamassa sitä vaihtoehtoihin.
Millä tahansa reisaaa, pahimmille joenylitys TET-reiteile ei kantsi isoa pärrää viedä; ja melkein millä vaan normipärrällä pärjää sorateillä, eniten kiinni rengastuksesta! Itse kokeilin trumpan speedtriple-pommittajalla helppoja Tettejä, eikä ollut kunnon adventure nakilla mitään ongelmaa, kun siinä on melko normaali maavara.
Bensatankin pienuus saattaa ärsyttää pitkissä reisuissa-tosin isotankkiset on usein yläpainoisia ja vaikeampi ajaa maastoreiteillä.
Kunnon dilemma siis. Ei oikeaa yhtä vastausta olekaan, etteikö millä vaan adventuretyypin pärrällä pärjäisi normaalisti ajaessa- benellistä bemariin - ei ole kokemusta kummistakaan, mutta monet pemaristit tuntuu olevan merkkiuskollisia.
Usein se eka pyörä määrittää valikoimaa jatkossakin, vaikkei tarvitsisi. Mulla on triumppeja...
Ja vakuutuksista en murehdi kun klikkailen sillon ajoon kun ajan- eli iffillä kaikki vehkeet, koska se on kait ainoa joka tarjoaa seisonnallista vakuutusta?
Kaippa sitä roista löytyy jonkinlaista kelkkamiesten hylkäämää valikoimaa, sehän ei ole kaukana mistään pohjosen paikoista- mikäli lappiaisia etäisyystottumuksia on uskominen. Luulisi sielläpäin pärrien olevan vahavsti maantieajossa eikä niin pikkupyörityksessä soramontuilla...
Itse tykkään huoltaa kaiken minkä pystyy-kato semmista jossa just esim 50tkm ajettu ja teet siihen etuiksarihuollon heti alkuun niin on se asia kunnossa... sehän röykytyksessä ekana siipeensä ottaa.
Kaippa ne takaiskaritkin joskus menee, omassa on jo 70t. ja selvinny tähän asti säätämällä.
Africa twin on mainitsematta, mutta edulliset huollot ja Hondan luotettavuus. Itsellä automaatti 1100, mutta hintaluokka taitaa vaatia 1000 kuutioista.
Itse en tosin ole innostunut viemään tuollaista norsua kovin vauhdikkaasti hiekkateillä, mutta sellaisen tullessa vastaan ei tarvitse kääntyä ympärikään.
Oikeastaan vasta autokeitailla ja kokoontumisajoissa tajuaa, miten ruma kansa olemme...
Osta 2008/2009 R1200GS. Ilman esa ja muita turhia härpäkkeitä. Kevyt asfaltilla ja sorallakin jos et mitään extremeä harrasta eli etsi pieniä kurapolkuja tai suoreittejä.
Pyörässä on riittävästi tehoa, abs järjestelmäkin toimii, kaikki huollot tehtävissä itse. Ja vaikka emäntä jääkin nyt kotio saattaa se joskus haluta mukaan ja silloinkin GS toimii.
Nimim. yhden kesän ajellut ja tyytyväinen ollut. Pituus 182 paino 84 ikä vanha tai ehkä tosi vanha.
Käy kokeilemassa Guzzi V85TT, ei mikään tehohirviö muttei mikään kaamea möhkö kyllä painoltaankaan, mukavan leppoisa ajaa, vakkari jne löytyy, helppo huoltaa, yksinkertaista tekniikkaa kun ilmajäähy. Ja KARDAANI niin ei tarvitse rassailla ketjuja.
Moto Guzzi Mandello V100 S -23
Moto Guzzi V85TT -21
Victory Hammer S -10
Moto Morini Corsaro Veloce -07
Honda NX 650 Dominator -93
Honda VFR 750 f -95
Kawasaki GPX 600 R -96
Honda CB 450 twin, -74 ?
Solifer SM -77
Solifer Export -73