IsoGessun suosio kai tuli mainittua keskustelussa jo monta kommenttia taakse päin, eikä vielä mene kumpaankaan kategoriaan: 200 hevosvoimainen tai 300 kiloinen.
Toki Gessu on alkanut nyt muutaman vuoden välein tapahtuvan suuristumisen myötä lähenemään ko luokkia.
Kovin harva afrikkalainen tai 9-nakukaan tuohon edellä olleeseen määritelmään sopii, vaikka kuutiotilavuudeltaan isoja pyöriä ne ovat, mutta ei niitä, minkä perään yllättävän monet Suomessa haikailevat: joko todella tehokkaita tai sitten todella fyysisesti isokokoisia.
Niin tai näin, siihen on syynsä, että kyseisten pyörätyyppien tarjonta on nykypäivän Euroopassa suhteellisen vähäistä, kysyntä. Paljon enemmän ei ole suuren ostajakunnan mielestä parempaa.
Jos ainoa mahdollisuus pätemiseen on kuvitella muiden olevan väärässä?
Olet vissiin sinäkin katsonut tilastoja![]()
Jokainen lukutaitoinen, joka tämän saitin juttuja lukee, törmää tämän tästä haikailuihin, että uusien kilokyykkyjen tarjonta ja tehojen kehitys on vähemmän hyvällä tolalla.
Saattaa jopa tässäkin nimenomaisessa keskustelussa asiaa olla sivuttu.
Kolmesataa kiloisten matka- ja customkeijujen kysyntä on ainakin alan kauppiaiden mielestä kiitettävällä tasolla. Ainakin mikäli tämän keskustelupalstan juttuihin on uskominen.
Ja jos ajelee muuallakin kuin radalla ja suolla, niin voi ihan itse kesäisempään vuodenaikaan havaita kummankin pyörätyypin olevan melko suosittuja, nuo customit jopa erittäin suosittuja.
Mutta sehän on helppo unohtaa näin syyspimeillä trollatessa. Onhan jotain tekemistä.
Tämä on varmaankin oikea havainto. Mutta haikailujen perusteena ei välttämättä ole se että omassa mp:llä ajamisessaan nimeomaan olisi tarve hyödyntää kilokyykyn ominaisuuksia ja suorituskykyä täysimääräisesti. Vaan keskusteluissa harrastetaan teknisten ratkaisujen hienouden ihastelua. Puhutaan insinöörien taidonnäytteistä, mutta toki tällä ei tarkoiteta pelkästään suunnittelijoita vaan koko tiimiä. Ja kun urheilupyörien myynti supistuu, niin samaan tahtiin vähenee valmistajien mielenkiinto ja markkinoille tulee vähemmän ja vähemmän uusia, mielikuvitusta kiihottavia ratkaisuja. Mitenkään väheksymättä peruspyöriä tai seikkailupyöriä, niin tekniikan kehityksessä ne eivät kuitenkaan ole kuninkuusluokka. Tähän saumaan tämä Hondan V3 on ollut uusi raikas tuulahdus, vaikka vain jäiskin konseptiksi.
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Hyvä täsmennys: kuvittelin perusongelman olevan että ostetaan turhan kalliita (lue: isoja) pyöriä, mutta tarkoititkin täsmälleen nuita kahta luokkaa.
Liian raskas pyörä on tietysti pahempi juttu jos taidot tai voimat eivät riitä pyörän kontrollointiin. Uskoisin kuitenkin että valtaosalle raskaiden customien ensiostajista asia ei ole ongelma. Sinällään olen myös sitä mieltä että jos mieli ei halaja sora- tai mutkateille, vaan Suomen pitkät suorat tiet ovat ihan OK, niin silloinhan customi on ihan järkivalinta. Ehkä se massiiviisuus itsessään, kromi, ison moottorin bassot antavat vastaavasti fiiliksiä.
200+ hp:n laitteen valintakriteereistä en osaa niin sanoa. Ehkä se on se fiilis että normi motarinopeudessa mennään vasta ihan sukkasillaan, reserviä olisi vaikka mihin. Pointti kuitenkin että ostajalla on aina jokin peruste laitteen hankinnalle, mutta muiden ei tarvitse sitä perustetta ymmärtää.
Toki jos peruste on huonon itsetunnon paikkailu tai vastaava. Niin silloin ostaja kyllä huomaa nopeasti että komea mopo ei asiaa korjannut ja siirtynee etsimään muita keinoja. Tapahtuneen virheen merkitys koko yhteiskunnan mittakaavassa ei kuitenkaan ole merkittävä.
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
No tää on just se, mitä monen on vaikea ymmärtää. TM testaa ja lajittelee ja siitä ei oo syytä poiketa :P Laumaeläimenä pitäisi vaan samaistua ja sitten kun joku kävelee vastavirtaan, sille täytyy tulla kertomaan, että väärin valittu200+ hp:n laitteen valintakriteereistä en osaa niin sanoa. Ehkä se on se fiilis että normi motarinopeudessa mennään vasta ihan sukkasillaan, reserviä olisi vaikka mihin. Pointti kuitenkin että ostajalla on aina jokin peruste laitteen hankinnalle, mutta muiden ei tarvi sitä perustetta ymmärtää.Omat valinnat on jo niin sekavia, että mulla ei oo pienintäkään mielenkiintoa edes perustella niitä kenellekään. Jotkut ymmärtää ja se on ihan hauskaa, toiset ei ja sillä ei oo mitään väliä.
![]()
En tiedä onko läppä vai ei, mutta jotkut kuulemma harrastavat TM:n testihäviäjien ostamista.
Jos tuote sijoittuu viimeiseksi niin siitä tietävät että sopii itselle.
Ei sinänsä kritiikkinä lehden testausmenetelmiä kohtaan, mutta voittajaksi usein selviytyy tasapainoinen tuote jossa ei ole varsinaisia heikkouksia. Joka toisaalta helposti tarkoittaa hieman tasapaksua, mitäänsanomatonta tai persoonatonta tuotetta. Testihäviäjien ostajat eivät tuommoista sulata vaan haluavat innostavia ominaisuuksia ja hyväksyvät puutteet ja särmät muualla.
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Spekulointia moottorista. Sähkökompura toiminee pienellä paineella ja sillä ehkä saisi tasoitettu vääntökäppyrää. Eli olis joku perus ylävireinen kone, jonka alavääntöä ja huipputehoa vähän boostataan. Muuten tasoitellaan kuopat pois käppyröistä. Ylimääräistä tasapainoakselia ei pitäis tarvia noilla Hondan patenteilla V3:lle.
Kiinnostelee...
https://www.youtube.com/watch?v=KD0l3dOD18U
Sama täällä, olishan 800 kone tonnarin tai isomman alaväännöllä, vaikka hetkelliselläkin, aika mukava. Saattaa nettopainolisäyskin jäädä aika pieneksi rivikolmoseen verrattuna, kun ei tarvita ylimääräisiä akseleita. Kapeusetu ei liene merkittävä, eihän 900 jammukaan mikään möhkö ole.
Usein käy niin että kun koneeseen laitetaan lisää kierroksia huipputehon takia, saahan kusiaisestakin sen 120, niin alemmat kierrokset kärsii. Jospa tämä kone olisi sitten kaksineuvoinen.
Toinen asia mitä mietin on koneen reagointi ja päästöt. Kaasarikoneissa käytettiin kiihdytyspumppua joka ruikkasi kurkkuun reippaasti ainetta. Ei käy enää kattien kanssa, mutta ahdon kanssa voisi ainettakin antaa enemmän ilman päästöjen nousua.
Ton videontekijän kanava kannattaa lisätä kirjamerkkeihin. Loistavasti selittää asiat.
Viimeksi muokannut: Kotarikuski; 22.12.2024 klo 22:03.
SF 1098S
MTS V4S Sport
analyysia / perusteltuja arvauksia
https://youtu.be/KD0l3dOD18U?si=wQeV7RDfL9L-mUCh
Att tänka innan man talar är som att torka sej i röven innan man skiter... - Arne Anka
Mä luulen, että nykymotskarit käy pitkälle lambdan ohjaamana. Se on ihan välttämätöntä, että menee päästöistä läpi. Veikkaan, että about 0-80% kaasusta menee lambda 1 ja siitä eteenpäin sitte suoraan kartalta. Tosin näissä mopoissa ei taida olla vielä fsi tekniikkaa käytössä, niin se rajoittaa ehkä vähän sitä laihalla seoksella ajoa. Esimerkiksi oma käyttis, Mini cooper s menee ihan lambda ykösellä, vaikka ahtoa olisi jo yli 0,5bar koneessa. Kaasun saa painaa todella syvälle, ennen kuin sieltä alkaa tulla semmosta alle 0.9 lambdan pakokaasua. Mä luulin, että se on rikki, mutta koneen säätäjä sitten kertoi, että noin sen kuuluukin mennä. Mini on 2009 vm ja paljon on muttunut sen jälkeen...
Ducati 749 1100 2V
Luulen kanssa näin. Jos E5 hyväksytyssä koneessa on laajakaistalambda sen perinteinen sijaan, niin se voisi viitata tarkempaan lambdaohjaukseen. Tosin ei sekään satavarmuutta asiasta antaisi. Messuilla voisi käydä kyselemässä näitä asioista esittelijöiltä vaikka ei ne varmaan tiedä.Mä luulen, että nykymotskarit käy pitkälle lambdan ohjaamana.
-- Brake later and open the gas earlier --
Päästösykli tuon määrää. Mitä kovempaa siinä kiihdytetään, sitä isommille tehoilla joutuu mittauksessa ajamaan ja sitä isompia tehoja otetaan lambda 1:llä. Mimmoista nopeuskäyrää lie pärrillä mittauksessa ajetaan?
https://www.youtube.com/watch?v=oyx4MZ6icDc
MotoBobilla on tietoa, että Hondalla olis ollut ajokunnossa oleva proto V3:lla. Ja jonkinlainen peli olis tulossa tuotantoon. Videon lopussa lyhyesti...