Jospa tuo on vaan tuollainen ihan normaalisti, oli uusi tai ei. Woblaavathan esimerkiksi kaikki blackbirditkin n.60km/h vauhdissa kun laukut on päällä. Hyvällä etusella harvemmin mutta kuitenkin. Asian kanssa joutuu joko elämään tai sitten pitää vaan olla valmis parantamaan sitä pyöräänsä.
Supermoto
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Itse en oikein osaa nähdä mikä tässä kuviossa on niin pöyristyttävää. Eikö se nyt ole nimenomaan melko oleellista että maahantuoja otetaan mukaan tutkimuksiin kun uudesta pyörämallista paljastuu ongelma jolle ei selvää selitystä löydy? BikeWorld on kuitenkin kaikesta huolimatta eri asia kuin maahantuoja Honda Brandt, samanlainen huoltojantteri siellä on hommissa kuin vaikkapa Rovaniemen paikallisessa Hondaliikkeessä.
Ei pöyristyttävää, että maahantuojan omistama merkkihuoltopiste ei löydä vikaa, miksi 3000 ajettu matkapyörä woblaa voimakkaasti?
Ei siinä mielessä tosiaankaan, mikäli oikeaa amattitaitoa ei edellytetä merkkihuollon esimieheltä tai asentajilta.
Riittävä ammattitaito, kun osaa vaihtaa öljyt ja kirjoittaa menehvä lasku. Ja leimata huoltokirja, mikäli muistaa.....
Ilmeisesti tarvitaan ylimaalllisia taitoja, joita ei ole merkkihuollon ammattimp-mekaanikolla?
Ei siinä välttämättä ole kysymys yksinomaan osaamisesta, vaan kuvioon astuu myös juridinen puoli. Jos tuossa esimerkiksi tulisi ilmi sen vakavuusluokan ongelma, että pyörämalliin kohdistuisikin muutostarve, joka kenties johtaisi jopa globaaliin takaisinkutsuun, niin maahantuontiorganisaation edustaja voi kommunikoida suoraan tehtaan kanssa toisin kuin satunnainen myyjäliike huoltoineen. Samaan liittyy myös vastuukysymykset. Jos pyörässä on ilmiselvä käytösongelma jolle ei löydy ilmiselvää selitystä, niin kuka kantaa vastuun, jos pyörä todetaan ehjäksi ja sitten tapahtuu onnettomuus. Kun kyseessä on uusi pyörä niin ajomäärän kuin pyörämallinkin osalta, niin tämäkin puoltaa sitä, että viimeinen sana on maahantuojalla tehtaan edustajana tai itse tehtaalla.
Mitä tulee mekaanikkojen osaamiseen, niin en minä ainakaan oleta, että jokaisesta merkkihuollosta löytyy heppu, joka pystyisi mittailemaan vaikkapa sitä, että täyttääkö runko ja muut alustan osat tehtaan valmistustoleranssit.
Miten vastuukysymys muuttuu, tekeekö tutkimuksen pyörän maahantuoneen emoyhtiön työntekijä vai emoyhtiön omistaman tytäryhtiön merkkihuoltokoulutettu mp-asentaja/työnjohtaja?
Eikö maahantuojayhtiön omistama valtuutettu huoltoliike pysty kommunikoimaan saman konsernin maahantuontipuolen kanssa, vaan maahantuonnista joudutaan matkustamaan fyysisesti pyörän luo, koska vikaa ei omassa merkkihuollossa ole löydetty.
Niin tai näin, mutta ei mielestäni anna hyvää kuvaa merkkihuollon osaamisen tasosta, vrt aloittajan kommentti:
"Huolto ei löytänyt vikaa mistään."
Eikä organisaatiosta: "Nyt odotellaan että maahantuoja tulee koeajamaan pyörää ja toteamaan että se voblaa."
Ilmeisesti maahantuojalla ei uskota oman tytäryhtiön ammattitaitoon?
Seuraavaksi globaali takaisinkutsu.![]()
Häh mitä täällä tapahtuu? Miksi pitää ajaa kädet irti tangosta? Jos kerran moni muukin pyörä voblaa esimerkiksi tuplaX niin miksi tämän mallin tai henkilön kohdalla olisi jotenkin erityisen vaarallista? Pitää kädet tangolla kuten varmasti tieliikennelakikin edellyttää niin problem solved. Arvaan ettei asialle tehdä mitään. Onko laukut valmistajan vai kolmannen osapuolen?
Nykymaailma on mennyt minusta monessakin asiassa siihen, että byrokratia ja hierarkiat kasvavat, ja somemylläkän pelossa kukaan alempana hierarkiassa ei uskalla (tai edes saa) lausua mitään.
Ja toisaalta, kevyellä sarkasmilla höystettynä, eikös merkkihuolto ole muutenkin yleisessä mielikuvassa profiloitunut siihen, että se on ensisijaisesti melko uusien (takuu)pyörien öljynvaihtopiste, jossa nimenomaan ei oletusarvoisesti kukaan ole edes nähnyt viallista pyörää.Se on sitä kustannusoptimointia, ettei oikeita ammattilaisia kannata pitää töissä paikassa, jossa niitä ei tarvita kuin satunnaisesti.
Jokainen pyörämalli on lähtökohtaisesti "uniikki" kokonaisuus.
Ajoon vaikuttaa lukematon määrä pieniä ja isompia tekijöitä.
Toisissa pyörämalleissa, vanhemmissa ja uusissa, "peruspaketti"
on aina joko ihan tikissä.... tai sitten sen verran lähtökohtaisesti
reisillä, että yksi-kaksi pientäkin asiaa aiheuttaa vittumaisia ongelmia.
Eli tästä joudutaan aina lähtemään liikkeelle.
Raaka käytännössä havaittu asia on, että monen "hyvänkin" pyörän
ajokäyttäytyminen katoaa joissain peleissä kuin taikaiskusta takalaukun myötä.
Eli voi vain miettiä, miksi myynnissä on pyöriä, joissa saa lisurina
"tehtaalta" sivulaukut, mutta takalaukkua ei ole pakettiin tarjolla.
Osa pyöristä on jälkiasenteisella takalaukulla vielä "siedettävä" ajaa,
osa yksinkertaisesti aivan perseestä vaikka pyörä ei varsinaisesti
vielä vaarallisen tuntuisesti voblaisikaan.
Monessa ongelmatapauksessa käytös takalaukun kanssa rauhoittuu esim.
kyytiläisen kanssa.
Takalaukun koolla/mallilla on usein myös ratkaiseva merkitys.
Ketjussa on esitetty lukuisia asioita, joiden perustarkistus on oikeastaan
aivan pakollisen rasti ns. poissulkemisperiaatteen näkökulmasta.
Ihan yksi lysti, onko takuunalainen pyörä vai ei.
Eihän takuunalaisuus tarkoita sitä, että sillä ei omistaja/haltija voi kuin
ajaa ja tankata, nyt vittu oikeesti kaikki takuurunkkarit.
"Härmäläinen mies teköö mitä tahtoo, mutta siihen kuluu vastuu".
Vaikka kyseessä onkin "tuore malli", itse kokeilisin ihan alkuunsa ilman takalaukkua ja
heti perään tähän liittyen myös poistamalla peilit. Miten niin.....? No ainakin mikäli kyseessä on uusi
"moottorikelkkamalli", jossa peilit ovat stongassa.... ja vaikka puhutaankin Hondasta.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Tuo bonen ehdotus kokeilla ihan vain poistamalla laukut on helppo ja hyvä. Sillä nyt ainakin selvää, johtuuko voblaus laukusta vai jostain muusta. Kuten jo mainittukin, on ihan tehtaan tunnustama fakta, että ainakin Vespa alkaa voblaamaan ilman käsiä ajaessa kun perälaukku laitetaan.
Onkos tuo täysi laukkusarja ihan tehtaan alkuperäinen, vai tarvikesetti? Tehdas nyt ainakaan ei saa myydä lisävarustetta, jolla pyörästä tulee hengenvaarallinen. Tehdas taasen ei voi ottaa juurikaan kantaa, jos asiakas virittää omia laukkujaan, joita tehdas ei ole testannut ja hyväksynyt.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Bonen kanssa täysin samaa mieltä tuosta takalaukun vaikutuksesta. Takalaukku pois yksin ajaessa, niin pitäisi voblauksen rauhoittua ja kaksi päällä voblaus vähenee tai jopa loppuu. Aikanaan asia tuli todettua "pappa ceparin" kanssa useamman kerran. Kannattaa joskus seurata edessä ajavan takalaukun liikettä ilman takapenkkiläistä. Pientä liikettä ja väpätystä näkyy selvästi. No, Gessun alkuperäiset "postilaatikot" eivät väpätä tai vipata.
Pari viikkoa sitten tuli tuo takalaukkuasia puheeksi, kun kävin tutkailemaassa uusien pyörien tarjontaa. Takalukkua ei kaikkiin pyöriin edes tarjota alkuperäisenä lisävarusteena - miksiköhän? Taitaa syynä olla tämä nyt keskusteluissa oleva ongelma.
Toki onhan se lintulaudan päälle laitettu kahden kypärän vetoinen takalukku pahuksen ruman näköinen. Harvemmin niitä esim Busassa näkee.![]()
Jos oletuksena on se, että ne selkeät potentiaaliset vikakohteet kuten pielessä ollut eturenkaan tasapainotus ja vastaavat on tarkastettu, niin mielestäni ei todellakaan ole pöyristyttävää jos tässä tilanteessa uuden mallin kohdalla pyydetään maahantuoja mukaan kuvioihin. Päinvastoin, se on mielestäni ainoa ratkaisu joka tässä tilanteessa tulee tehdä ja se palvelee jokaisen osapuolen etuja.
Ihmettelen, mitä merkitystä tässä olisi sillä omistaako maahantuoja jälleenmyyjäliikkeen vaiko päinvastoin?
X-ADV 750 , CRF 300L
Aikoinaan ostin Suzuki 1100:n, missä oli sen ajan muodin mukainen 16-tuuman etupyörä. Se kyllä wobblasi, mutta se oli silloin enempi normaalia.
Nyt uteliaisuuttani äkkiä katsoen en löytänyt täältä https://www.nt1100forum.com/index.php mitään mainintaa wobblauksesta, vaikka olivat asennelleet pyöriinsä valtavia takalaukkujakin.
Jos ei mistään löydy väljää, niin voisi arvailla renkaita. Ei nekään aina ole täysin tasalaatuisia.
"Älä koskaan siirrä huomiseksi sitä, minkä voit tehdä ylihuomenna." (Mark Twain)
Itellä myös tanko tärisee aika kovin, kun laukku on kiinni ja efektin huomaa varsinkin, kun päästää kädet irti. Oma ratkaisuni on ollut, etten päästä käsiä irti (ainakaan molempia) ja tämä on toiminut hyvin. Ilman laukkua "ongelmaa" ei ole. Olen kuullut muiltakin, että vastaavaa efektiä aiheutunut takalaukusta pyörissä, jossa ei ole integroituja laukkuja. Se laukku ehkä aiheuttaa jotain turbulenssia, jota ei ole suunniteltu yhteen pyörän muiden ominaisuuksien kanssa.
No tämäpä juuri.
Minulla oli varattu huolto aika (1000km huolto) mutta koska kävin heittämässä lenkin pohjoisessa kaverin kanssa niin pyörän ensi huolto tehtiin Oulussa, valtuutetussa Honda huollossa josta ei ole muuta kuin positiivista sanottavaa.
Tämän pohjoisen mutkan aikana näytin kaverilla kuinka Honda vatkaa aivan helvetisti.
Hänkin oli sitä mieltä että ei muuta kuin yhteys huoltoon.
Palattuani menin ajanvarauksella huoltoon mutta kerroin että ensihuolto on tehty ja toin pyörän tuon vatkaamisen takia tänne huoltoon. Tällöin kerrottiin että jossain toisissa malleissa on myös ollut samanlaista käytöstä ja silloin Hondan virallinen kanta on ollut että käsiä ei saa irroittaa ajon aikana.
Lupasivat tarkastaa pyörän ja tutkia asiaa.
Soittivat sieltä viime viikolla ja sanoivat että pyörä käyty läpi, vika havaitttu ja pyörä tutkittu.
Etupyörä on tasapainoitettu varmuuden vuoksi mutta se ei muuttanut tilannetta.
Mitään vikaa ei ole pyörästä löydetty vielä vaikka se on käyty läpi.
Hondassa on ensiasennus renkaat, mittarissa nyt noin 3700km ja takuu päällä.
Sivu- ja takalaukku jotka on Hondan orkkikset.
Ei mun mielestä ratkaisu voi olla että kädet pitää olla koko ajan tangossa kiinni.
Vein pyörän tuonne koska se on uusi, siinä on vikaa ja takuu on päällä.
Nyt se seisoo siellä ja odottaa maahantuojan koeajoa ja heidän kantaa asiaan.
Ihan asiallista palvelua olen saanut tähän mennessä tuolta BW:stä tähän mennessä, en voi haukkua. Ei kai ne mitään ihmeentekijöitä ole, ne jätkät on muissa hommissa.
Olen samaa mieltä siinä että pitäis koeajaa eri kombinaatiolla että näkis johtuuko se niistä laukuista.
Kaverit pelotteli jo että saan sen takaisin Africa Twinin etuvanteella![]()
--------
Honda NT
K4 GSXR 1000 rata
TL suzuki kun oli legenraadinen tank släpper pyörä, siinä tehdas asensi ohjausiskarin jälkiasennuksena kaikkiin.
muistelen myös että olis se TLS vai Honda fireblade 954, että ne tuli ensin kartiokuula ohjauslaakerilla, mutta se todettiin olevan jotenkin liian herkkä ja aiheutti epävakautta, niin ne vaihtoi ne kuulalaakeriin, joka on vähemmän herkkä ilmeisesti.
we cannot tolerate zero tolerance!
BMW R1200GS & Speed triple 1050
No kun väitetysti on vastuukysymys kumpi tekee diagnoosin, maahantuoja vai maahantuojan oma merkkihuolto.
Ja on joku perustellut maahantuojan tarvetta vian löytäjäksi sillä, että ei jokaisella pikku merkkihuollolla voi olla henkilöä palveluksessaan, joka löytää vian voimakkaasti voblaavasta 3000 km ajetusta matkapyörästä.
Tämä joku merkkihuolto on Bike World.
Mielestäni maahantuojan omistamaa merkkiliikettä ei voi verrata johonkin pikkukaupungissa sijaitsevaan yhdenmiehen "merkkiliikkiikkeeseen". Ilmeisesti kuitenkin pitäisi?
En kyllä ihmettele, että merkkihuolloissa ei kannata pitää liian ammattitaitoisia ( työnantajalle kalliimpia ) työntekijöitä, koska ammattitaidottomuudelle tuntuu olevan vankat puolustajat jopa harrastajien keskuudessa.
kyllä siellä varmaan on ammattitaitoa ja ne toteaa sen, mutta maahantuoja ei usko sitä, lähinnä siksi, koska sen uskominen on kallista, jolloin maahantuojan äijän pitää itse käydä toteamassa se. ehkä myös siksi, että hän raportoi sen hondan tehtaalle todennäköisesti.
we cannot tolerate zero tolerance!
BMW R1200GS & Speed triple 1050
Termosta pöytään !
Josko tuossa nyt kuitenkin..... kun BW on käynyt pyörää läpi ja "tunnustanut" ilkeän ilmiön olemassaolon,
ottaisit tosiaan ensin takalaukun pois ja kävisit koeajolla.
Seuraavaksi, lisäksi myös sivulaukut pois.... ja koeajolle.
Kolmanneksi vielä ne peilit irti..... ja koeajolle.
Eli tämä uudenmallinen "moottorikelkkakeula" ja sen muodostamat ilmavirtaukset
stongan alueelle? Ei varmaan Hondassa ole "ainoa" syy, mutta saattaa olla rikkana rokassa tämäkin.
Asia on kuitenkin helppo ja nopea kokeilla muiden asioiden mukana.
Ei kannata liioin nauraa ajatukselle, että paketissa esim. mahdollisesti tankoon "toispuoleisesti"
kiinnitetty navi huonontaisi tilannetta omalta osaltaan ongelmakokonaisuudessa.
Jos tämän setin jälkeen ei "ongelma" ole poistunut, tai pienentynyt aivan olennaisesti,
aletaan olla varsin mielenkiintoisen projektin äärellä...... Kun pyörä on kuitenkin BW:n läpikäymä.
Jankkaan nyt tätä laukku/peili/ romut stongassa- asiaa monen muun kirjoittelijan lisäksi siksi, että
yllättävän monen pyörän "DNA" sisältää herkkyyden kerrotunlaiselle voblaamiselle.
Tälle herkkä peruskonstruktio alkaa sitten hyvin pienistäkin asioista käyttäytymään sopimattomaksi, eikä
siihen välttämättä liity vain yhtä "selittävää" tekijää.
Tuo langassa esitetty heitto, että eturenkaan vaihtaminen "GT- versioon" rauhoittaisi menoa
saattaa sinällään olla totta, mutta tuolla muutoksella ollaan tosiasiassa enemmänkin
"siivoamassa jälkiä", kuin yrittämässä korjata ongelman juurisyitä.
"Life is complicated" pitää nykyisin kutinsa enenevissä määrin ja se tuulettimeen lopuksi jalostuva pökäle
syntyy entistä useammin kumuloitumalla sinällään varsin merkityksettömistäkin asioista.
Tällä periaatteella konkretisoituvien ongelmien ratkominen eri yhteyksissä on ollut itsellä
varsin merkittävässä roolissa koko työelämän ajan..... ja Siperia on kyllä matkalla aika hyvin opettanut.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Ja se mikä tässä tekee hommasta jo hieman huvittavaa on se, että huolto ja maahantuoja sijaitsevat samassa rakennuksessa. Koska Bikeworld on maahantuojan huolto, niin kaiken järjen mukaan niiden ykköskentän mekatsujen pitäisi olla siellä duunissa. Eli mistään naftaliinista tuskin kaivetaan mekatsu-Stigiä, joka hoitaa homman kuin homman.
Eli maahantuojalta siis joku pukumauri nykäisee Rukkat niskaan ja käy heittämässä lenkin Kehä kolmosella, lopputulemana toteaa että woblaahan tuo. Vaikea nähdä miten tilanne tuosta lähtee etenemään, mutta toivotaan että joku ratkaisu löytyisi.
1835
Ykköskoppakymppiin ei käsittääkseni asennettu maahantuojan toimesta ohjausiskareita missään vaiheessa, eli kaiketi niiden asennus perustui lähinnä omistajien itsesuojeluvaiston varaan. On noita näkynyt silloin tällöin myynnissä ilman ohjausiskaria vielä nykyäänkin, lienee melko rauhallisesti ajettuja ne pelit. Kakkoskoppakymppiin sitten tulikin ohjausiskari jo tehtaalta.
1835
Woblaus voi aiheutua hyvinkin pienistä asioista. Minulla oli aikoinaan Yamaha FZ 750, joka alkoi yllättäen woblaamaan yli 100km/h nopeuksissa. Syyksi paljastui lopulta kehtorungon aavistuksen löysällä ollut alapalkin kiinnityspultti. Pultti lukitteen kanssa oikeaan momenttiin ja woblaus poistui.
Kun näinkin uudesta pyörästä on kyse niin kannattaa selvitellä kansainvälisiltä foorumeilta onko kyseessä mahdollisesti pyörämallia vaivaava tyyppivika.
BW:stä kannattaisi myös vaatia selvitys toimenpiteistä, joita he aikoivat pyörän suhteen tehdä ja millä aikataululla.
-- Brake later and open the gas earlier --
Tilanne päivitys:
Soittivat että pyörä on noudettavissa ja kuten epäilty voblaus syntyy laukuista.
Ilman laukkuja ei ole ongelmaa, pyörän on koeajanut sekä huolto että maahantuoja.
Ratkaisu on että käsiä ei saa irroittaa ajon aikana ohjaustangosta. Tämä on "Hondan" (= kaiketi Brandin) kanta asiaan.
Samanlaista ongelmaa ollut kuulemma VFR ja CBF 1000:ssa aikaisemmin jolloin käsien pitäminen kiinni stongassa on ollut ohje.
Teen kirjallisen reklamaation asiasta Brand;ille koska mielestäni tämä ei voi olla ratkaisu ongelmaan.
Tässä pyörässä on kosketusnäyttö jota pitää voida käyttää ajon aikana.
--------
Honda NT
K4 GSXR 1000 rata
Reklamaatio tai ei, niin sitten oma lukunsa mitä asialle pystyy kukaan tekemään. Kaupan purku vähennettynä käyttöhyödyllä? En tiedä suostuvatko. Mahdollisesti, koska voi vedota turvallisuuteen.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Tai sitten laukkujen takaisinveto. Hyvitetään ostohinta eikä uusia myydä ja manuaaliin kielto tarvikelaukkujen asentamista. Onko liian yksinkertaista?
X-ADV 750 , CRF 300L