Motonetin hyllyn reunassa lukee, että jonkin eu direktiivin takia akut ovat nykyään valmiiksi hapotettuja. Tekee varmaan gutaa kun seisovat hyllyssä muutaman vuoden käyttämättä ja lataamatta. En katsonut tarkemmin koskeeko kaikkia. Agm akuissahan tullut happopatruuna mukana ja akun valmistusajalla ei niinkään merkitystä. Vai hapottavatko peräti liikkeessä.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
Itsekin kiinnitin tähän huomiota. Paketissa lukee että hapotettava, mutta paketin päälle on liimattu läpyskä jossa lukee ettei tarvitsekaan.
Mutta ehkä jopa tärkeämpi tieto onkin se että paketeissa näyttää olevan myös valmistusvuosi ja kuukausi. Siihen ehkä kannattaa kiinnittää huomiota jatkossa ostaessa.
tuollaista valmiiksi hapotettua en itse osta mittaamatta napajännitettä.
että on säilynyt lataus. tietysti sekään ei varmista että se voi olla ollut vajaa ja sitten ladattu
we cannot tolerate zero tolerance!
BMW R1200GS & Speed triple 1050
https://www.lapinakkumaailma.fi/news...hapon-myyntiin
tuommoinen sattui silmään.
Honda GL1800 -06
Vanhat: VF750C, GL1500C
Ettäkö suoraan silmään happoa?
Se on sitten ostettava hapotettu akku. Aikaisemmin kuiva-akun pidin hyllyssä ja hapotin vasta käyttöön otettaessa.
Motonetistä olen koittanut katsoa varastopäiväyksen akun tarrasta. Siellä saattaa olla samoissa hapotetuissa akuissa jopa yli vuoden ero päiväyksissä. Toinen vaihtoehto on mennä oikeaan akkuliikkeeseen, jossa hapotus tehdään ostettaessa.
BMW R 35
BMW R 1100RS
Mikä on muuten perusteltu syy olla hankkimatta litium akkua? Painonsäästö se ei ainakaan ole![]()
Street Triple R(old)+F650 GS"Katrin" / 15 exää + 1 r.i.p.
"Ajelee siellä porukan perällä vaan ja syö siellä patukkaa koko ajan"
Ahaa - siis tuon takia Motonetissa ei enää myydä akkuhappoa.
Vuosi sitten ostin valurautaisen viemäriputken avaamista varten (koska hapolla saa ruosteet pois), ja nyt keväällä olisin putsannut vessanpöntöistä kalsiumsaostumat veke...
Minun käytössä ei mikään. Mutta jos tulee paljon kylmäkäynnistyksiä alle +10C lämpötiloissa niin siinä litiumakku tuppaa kyykkäämään aika helposti.Mikä on muuten perusteltu syy olla hankkimatta litium akkua? Painonsäästö se ei ainakaan ole
-- Brake later and open the gas earlier --
Voiko noita Bilteman LiFePO4 akkuja latailla "normaalilla" laturilla jossa on "lithium-lataus" moodi ? Vai pitääkö olla joku omansa. Bilteman sivuilla ei lue mainintaa BMS-systeemistä, mutta olettaisin että noissa kaikissa myytävissä sellainen on (?)
^Kysymykseen en tiedä vastausta. Oma vähäinen kokemukseni Lifepoista on sellainen, että irrallaan talven yli sisätiloissa säilytetty akku on ainakin volttien perusteella ollut yhä "täynnä", eikä talviseisonnan jälkeen tarvitse lataamista.
Jeps, LiFePO4 akun sisäinen purku on liki nolla joten jos akkukaapelit muistaa ennen pitkää seisontaa irroittaa tai jos pyörän sähköt on sellaiset ettei purkuvirtaa ole niin eipä tarvitse talven jälkeen latailla.
Periaatteessa LiFePO4 akku tarttis oman laturinsa tai sellaisen älylaturin missä on litium ohjelma.
Huonoin vaihtoehto litium akun lataukseen on lyijyakun älylaturi jonka ylläpito / sulfatoitumista purkava jännitepiikki toiminta saattaa rikkoa suojapiirin yms elektroniikan akusta.
Jos oikeaa laturia ei ole niin ladata voi vanhalla mahdollisemman tyhmällä laturilla kun vaan laittaa yleismittarin rinnalle ja lopettaa latauksen viimeistään kun jännite alkaa nousta yli 14,6V.
Ja LiFePO4 akuissa on sekin hyvä puoli että ne antaa täyden käynnitysvirran vielä melko pienessäkin latauksessa ja eivät myöskään mene piloille vaikka seisoisivat vajaa latauksessa pitkiäkin aikoja.
Perinteinen lyijy akku alkaa sulfatoitua jos sitä säilyttää alle 80% latingin eikä myöskään anna täyttä käynnitysvirtaa enaa vajaassa latingissa.
Ja ainakin kisaenskoissa (4T) mulla on kestäneet nämä LiFePO4:t paremmin kuin perinteiset. Perinteisillä (YTZ7-S) ei tahtonut päästä kuin pari vuotta vaikka olis ollut ehtaa Yuasaa yms laatumerkkejä, akku joko alkoi hyytyä tai kuoli kokonaan. Arvaan että kisaenskassa kova mekaaninen rasitus yhdessä kuumahkon asennuspaikan kanssa tappoivat noi. Laturit näissä mun viimeisissä 4T enskoissa oli jo 3-vaihe reilu 200W joten lataus tuskin oli vajaa kuten monesti taas vanhemmiissa kaasaripeleissä (versus 1-vaihe 25W).
Tosiaan vanhempi Eurogloben LiFePO4 lähti viime kesänä toimivana pyörän mukana oltuaan kahdessa eri kurapyörässä yhteensä noin 7v ja liki 500h. Pari vuotta tuoreempi Shindo taas pyöräytti harvakseltaan käytetyn pelin talven jälkeen iloisesti käyntiin ilman mitään latauksia.
Eli ainakin näin parin akun kokemuksella kestävät hyvin mutta tosiaan haittana on sitten hyytyminen pakkasella.
Hessu; Suzuki DL1000 + Sherco SE250 Factory + Husqvarna TE250
Nyt en muista mallia ja akku on pyörssä kiinni niin en pääse tarkistamaan sitä. Hyvin tuo on toiminut jo useita vuosia, muistaakseni hommasin akun 2018. Hinta/laatusuhde ollut sillä ihan loistava. Pari päivää sitten pyörä hörähti akulla nätisti käyntiin. Akku oli pyörässä kiinni koko talven lataamatta. Tosin olen varmistanut, ettei vuotovirtoja tms. virtaa kuluttavia laitteita pyörän seisoessa ole.Miten on akku Bilteman LiFePO4 akku käytössä kestänyt, onko se 4Ah ja 5Ah malli?
Biltemasta pitää nyt kuitenkin muistaa, että ne hankkivat tuotteensa milloin mistäkin eli nyt ostettu akku ei välttämättä ole sama, kuin 6v sitten myyty vaikka olisi samannäköiset tarrat tuotteessa.
-- Brake later and open the gas earlier --
Joo mutta sitten taas taitaa suuri osa näistä Lifepo4 akuista tulla yhdestä ja samasta Kiinan tehtaasta:
https://www.skyrichpower.com/prolist...egoryid=1&g=en
https://www.skyrichpower.com/prolist...egoryid=9&g=en
Siis ainakin Euroglobe, MTX, Shindo, Biltema yms yms missä on akun päällä painettava testeri liuska. Ja moni "alkuperäinenkin"...
Sitä en sitten osaa sanoa onko noissa sisäisiä eroja eli kalustavatko noita erilaatuisilla ja hintaisilla kennoilla ja tai elektroniikalla.
Hessu; Suzuki DL1000 + Sherco SE250 Factory + Husqvarna TE250
Eiköhän tässä käy niin että lyijyakut jäävät pikkuhiljaa mopoissa historiaan. Litiumit on niin paljon kevyempiä.
Nykyiset litiumit on tehty samoihin mittoihin kuin lyijyakut joiden tilalle ne on tarkoitus asentaa, joten sisällä lienee suurin osa tyhjää tilaa. Muoti kun suosii sitä että satulan alla ei ole yhtään ylimääräistä tilaa, vaan se on jätetty takapyörän ja takarungon väliin.
Ite tykkäisin jos kotelointi olisi kennojen koon mukainen. Näin säästyneeseen tilaan voisi sijoittaa vaikkapa mopon työkaluja, heijastinliivin, rasvarin säiliön tms. krääsää jota olisi hyvä olla pyörän mukana.
Sivulaukkuihin tietysti mahtuu, mutta kun niitä ei hotellihuoneessa tarvita niin ovat vaivaksi purkamisessa ja pakkaamisessa.
Vai joko pienikokoisia on valmiina saatavissa?
Viimeksi muokannut: Kotarikuski; 21.04.2024 klo 14:57.
SF 1098S
MTS V4S Sport
kiinalainen kysyy, että paljon tuote saa maksaa ja tekee sen hintaisen tuotteen.
Tässä tapauksessa kaksi samanlaista akkua samasta tehtaasta. Halvempi on myös huonolaatuisempi, mutta ei se kiinalaista vaivaa, koska tehtiin sellainen kuin asiakas halusi.
Hei! Mikä olisi hyvää akku V 2 tonni tuonolle, kun yuasa, mikä on nyt siellä kylmäkäynistysvirtaa ainostan 180 eika se ole riittävä. Kiitos
Aprilia Tuono '08
Tuossa vois olla hyvä akku. Mä ostan nykyään yleensä Motobatt akun, koska on kokemusta ja hyväksi todennut. Esim. R3 Touring lähti Motobatt:in akulla kuin palmun alta, aina.
Vaikka kuinka on "käyttövalmis", kannattaa ladata huolellisesti ennen käyttöä.
Triumph Thunderbird 1700 -10
Yamaha FJR 1300 -13
Suzuki "SolluSuitsa" PV 50 -86
Oli laturissa kiinni varma kuukausi ennen ajoa, kylmänä lähtee huonosti , kymäkäynistys virtaa 180 ah yuasa akku,
Aprilia Tuono '08
Triumph Thunderbird 1700 -10
Yamaha FJR 1300 -13
Suzuki "SolluSuitsa" PV 50 -86
Jos on volttimittari käytettävissä, niin mittaa akun napajännite kun viimeisimmästä ajosta on mennyt min. 8h. Siitä saa hieman vihiä onko akku enää älyissään.
Keskustelijoilla menee ampeerit ja amp.tunnit sekaisin, mutta eipä se asian ymmärrettävyyttä haittaa.
Ju sori 180A ja motorbatti akussa 200A, akku on ollut 2 kesä käytössä. Talvella aina pyörästä pois ja välilla laturissa kiinni.
Aprilia Tuono '08
Se mikä CCA arvo on siihen laitettu kertoo akun kylmäkäynnistysvirran uutena (cold cranking amp) .
Kun se akku on käytössä niin se arvo laskee jonka jälkeen sillä printatulla arvolla ei tee mitään.
Akkutesteri, sellainen joka oikeasti mittaa tuon virran antaa hyvän tiedon akun kunnosta.
Jollei sellaista ole niin tosiaan sen jännitteen lasku ajon jälkeen kertoo suuntaa antavasti saman tiedon.
Jos 8h seisonnan jälken jännitteet on alle 12.4V niin melkein veisin SER keräykseen akun.
Amppeereitahan voi mitata vain kun on kulutusta, jännitettä koska vaan. Analogia vaikka vedelle ( tai mille tahansa aineelle) : Jännite==paine, virta = virtaus.