Itse olen elänyt siinä käsityksessä, että öljyjä saa aika huoletta miksailla. Ainakin jos viskositeetit (?) on samat. Koneessa on Castrolin 15W/50 öljyt ja tallissa olisi avaamaton Motul 15W/50. Mielipiteitä ja faktaa - voinko huoletta lisätä Motulia koneeseen?
Retired
Sanoisin, että voit, etenkin jos noiden kahden luokitukset on samat (veikkaisin olevan). Eri viskositeetteja en lähtisi hirveästi sotkemaan keskenään ja ihan perinteisen mineraaliöljyn sotkeminen täys-synteettiseen ei kuullosta hyvältä, mutta sinun tapauksessa lienee parempi, että koneessa on tarpeeksi öljyä kuin se ettei ole.
P.S. Mulla jää omassa mopossa aina n. pari-kolme desiä vanhaa öljyä koneeseen, kun öljyt vaihdetaan öljysäiliöön, eikä tuolla ole mitään väliä, vaikka vaihtaa öljymerkkiä. Viskositeetin pidän tietenkin samana.
Triumph Thunderbird 1700 -10
Yamaha FJR 1300 -13
Suzuki "SolluSuitsa" PV 50 -86
Jep - ainahan sitä vanhaa öljyä jää koneeseen ja omassa on käytetty ainakin 20W/50 ja 15W/50 öljyjä tähän mennessä jo.
Retired
API-luokitetut (kuten myös ACEA ja JASO) moottoriöljyt ovat käytännössä aina sekoitettavissa keskenään. Sekoittettavuus on yhtenä vaatimuksena noissa, että öljyn ylipäänsä saa luokitettua. Tosin kannattaa muistaa, että jos sekoittaa kahta kovin erilaista öljyä, ei öljyn ominaisuuksista voi olla enää kovin varma, mutta saman viskon ja luokituksen öljyjä voi sekoittaa huoletta keskenään. Joitain poikkeuksia on ns. kisaöljyjen kohdalla, mutta niistä on yleensä jo varoitus purkin kyljessä, eikä pertti perusmotoristi niitä juurikaan ostele.
Superbike #7
Ainoa poikkeus on, että yksiasteista ja moniasteista öljyä ei saa sekoittaa. Jos sen tekee, niin muutaman kilometrin ajon jälkeen öljy on vaahtoa ja kone leikkaa kiinni. Että kotioloissa kannattaa aina pitää öljyt siinä sellaisessa purkissa, josta taatusti tietää, mikä ölppä on kyseessä. Joissain pyörissä kun on erillinen vaihteistoöljy ja peräöljy(kardaaniveto), joten on erilasia öljyjä varastossa.
Nesteen sivuilta löytyy moinen teksti...
Tuskin mitään kovinkaan vakavaa on odotettavissa vaikka erilaisia öljyjä sekaisin menisikin, kun tuollakaan ei tuota "ei suositella" vakavampaa kieltoa ole...
--------------
Voiko mineraaliöljyä ja synteettistä öljyä sekoittaa?
Samaan käyttötarkoitukseen tehtyjä ja samat laatuluokitukset täyttäviä öljyjä voi yleensä sekoittaa keskenään, olivatpa ne yksi- tai moniasteisia. Sen sijaan erilaiseen käyttöön, esim. diesel- ja bensiinimoottoreihin tarkoitettujen öljyjen sekoittamista ei suositella. Varmimmin taataan kuitenkin voiteluaineen tasalaatuisena pysyminen käyttämällä koko vaihtovälin ajan samaa öljyä.
--------------
Muistelen kuulleeni että tässä vaatimuksessa sekoitettavuudesta olis osaltaan vaikuttamassa NATO/USAn armeija yms organisaatiot - Huolto varmuus kysymys, kun koneeseen voi tiukan paikan tullen työntää mitävaan about sopivaa mikä sattuu löytymään tai voidaan käyttää useaa toimittajaa ja voidaan käyttää niiden tuotteita sekaisin.
Tosin onhan tuo kuluttajallekin aika tärkeä pointti ettei tartte erikseen konetta puhdistaa jos vaihtaa öljymerkkiä öljynvaihdossa tai jos joutuu ostamaan reissussa putelin öljyä sieltä mistä sitä saa.
Mut itse kysymykseen:
Optimi tietty on että öljynvaihdossa yhtä öljyä uuden suodattimen kanssa.
Mut juttu tuossa sekottamisessa on (kuten muuallakin sanottu) ettei ihan mystisiä koktaileja tee - mm vikositeetin arvioiminen voi olla hankalaa.
Ite oon lisänny samantyyppistä 10W40sitä 15w50sen sekaan ja päin vastoin jos on ollu tarve - muutos viskositeetissa on suht pieni ja mitätön harmi verrattuna vajaaseen öljynmäärään.
<"I needed a clue and a drink, one of them I knew where to find">
McJäykät
Samaan käyttötarkoitukseen tehtyjä ja samat laatuluokitukset täyttäviä öljyjä voi yleensä sekoittaa keskenään, olivatpa ne yksi- tai moniasteisia.
Kyllä tiedän tapauksia, joissa vahingossa on autonmoottoriin lisätty moniasteisen sekaan(tai päinvastoin) yksiasteista ja seurauksena on ollut muutaman kilometrin ajon jälkeen moottorin kiinnileikkautuminen. Nuo tapaukset ovat 70-luvulta, jolloin nämä moniasteset tulivat enemmän markkinoille, tiedä sitten, ovatko öljyt muuttuneet siinä määrin, että sekoitus nyt on nyt mahdollista.