KL Service kx250x -23
Ehkä noissa neuvoissa aina kannattaa olla pieni suodatin päällä puolin ja toisin. Tai "asiakkaan" (eli neuvottavan) näkökulmasta miettisin, että onko turvallista pitkässä juoksussa ottaa neuvoja anonyymisti (okei ehkä nimen ja naaman saa kaivettua tai jos tietää porukat) ilmaiseksi nettifoorumilla aika pikaisen näytteen jälkeen jossa ehkä molemmin puolinen väärinymmärrys on mahdollista...
vai...
ottaako neuvoja ajovalmennuksessa livenä usean tunnin ajan, jossa voi jutella opettajan kanssa, joka kertonee myös omat taustat/osaamisen/referenssit jne, käydään läpi ajamista videolta sekä perässä ajamisen ja havainnoinnin perusteella. Maksaa kyllä, mutta saa henkilökohtaista opastusta ja virheet korjataa, sekä ei tule väärinymmärryksiä (tai ainakin on hyvä mahdollisuus korjata nämä).
Lisäksi aivan aloittelijalle annettu neuvo voi toimia siinä kohdin taitotasoa, vauhtia ja kehityskäyrää. Sitten kun taidot ja vauhti kasvaa, voi ne aloitteluvaiheen neuvot olla jo huonoja, tai ainakin kannattaa keskittyä erilaisiin asioihin ajamisessa. Ts. aloittelijan neuvoilla aloittelija voi ajaa turvallisesti, mutta jos samoilla neuvoilla ajetaan vain kovempaa ja kovempaa paremman kierrosajan toivossa niin jossain vaiheessa se pyöreä ajolinja ja tasakaasu kostautuu kun vauhti nousee. Riskikohdat vain muuttuu kun vauhtia nostetaan vanhoilla opeilla.
Ajattelin laittaa tähän ketjuun muutaman sanasen meidän K/VR valmennusten sisällöstä ja filosofiasta, kun näitä välillä sivutaan keskusteluissa. Jatkan osittain sitä mitä jo aiemmin kirjoitin.
Olemme tosiaan rakentaneet K/VR-valmennukset siten, että pyrimme varmistamaan riittävän tason kuskin osaamisessa tietyillä ajamisen osa-alueilla, joiden koemme toimivan sekä turvallisen ja nopean rata-ajon perusteina, ennen seuraaviin vaiheisiin siirtymistä. Tästä huolimatta tietenkin kaikki osa-alueet kulkevat jossain määrin mukana koko ajan, mutta se mitä muutetaan tai mihin valmennus keskittyy perustuu tähän malliin ja sieltä havaittujen tärkeimpien asioiden korjaamiseen. Tämän ideologian on pitkälti alun perin rakentanut Kari Vehniäinen ja olemme tätä yhdessä hänen ja Eemelin kanssa jatkojalostaneet.
Dataa, sanaa laajasti ymmärtäen, käytämme niin paljon kuin mahdollista ja sitä on saatavilla. Datana meille toimii pääosin takakameran kuva, kuskin palaute ja mahdollisuuksien mukaan erityisesti tietyn osaamistason jälkeen itse varsinainen ajodata (kaasun asento jne.). Katsomme kuskin tekemisessä monia asioita. Liikkeiden tarkoituksenmukaisuutta, niiden ajoitusta, tehokkuutta ja toisaalta turhien liikkeiden esiintymistä. Nämä koskettavat aivan kaikkea liikettä, mitä kuski pyörän päällä tekee. Käytännössä näillä on suuri merkitys myös kierrosaikaan, koska aikaa liikkeisiin on lopulta todella vähän, ja kaikki turha tai vääräaikainen liikkuminen vie mm. aikaa olla tehokkaasti kaasulla tai jarrulla.
Kun silmä harjaantuu takakameran videoiden katsomiselle, näkee niistä yllättävän paljon myös mm. kaasun käytöstä, jarrusta ja jopa alustan toiminnasta. Videoiden pohjalta on hyvä lähteä pohtimaan milloin kyse on kuskin tekemisestä ja milloin kannattaa lähteä tarkastelemaan pyörän säätöjä tai ergonomiaa. Useimmiten korjattavaa löytyy kuskin suunnalta, mutta toki joskus on lopulta huomattu, että sitä pyörääkin on kannattanut ruuvata johonkin suuntaan. Meidän kokemuksella takaa kuvaava kamera onkin yhtäältä riittävä ajolinjan puolesta ja toisaalta välttämätön selittämään syy-seuraussuhteita ajamisessa kuskin toimien näkökulmasta. Emme tietenkään laita vastaan mikäli valmennuksissa kuskilla on tarjota myös muuta kamerakuvaa, mutta käytännössä korjattavaa löytyy takakamerakuvan pohjalta niin paljon, että muihin kamerakuviin ei ole koskaan tarvinnut turvautua ajatuksella, että jotain olennaista ajamisesta näkyisi enemmän mm. etukamerasta. Pelkkää etukamerakuvaa katsoessa taas jää aina uupumaan tietoa kuskin tekemisestä ja näin olennaista tietoa ja liian moni asia jää arvailtavaksi.
Teemme valmennuksissa arvion kuskin osaamistasosta valmennuspäivän sisällön mukaisesti ajamisen eri osa-alueista ja kuskin tasosta sekä mitä tulisi seuraavaksi korjata. Kuski saa näin tasoarvion tekemisestään, joka ei ole sidoksissa kierrosaikaan. Emme ole koskaan pyrkineet todentamaan asiaa, mutta fiilispohjalta nopeat kierrosajat ja heikot tasoarviot korreloivat vahvasti riskien kanssa ja toisaalta hyvät tasoarviot ennustavat riskittömämpää vauhdin kasvattamista.
Keskustelua siivottu, keskinäisitä nokittelusta, henkilökohtasuuksista ja muusta ihme asiaan kuulumattomasta väännöstä.
Saatta olla et kaikkee asiattomuutta ei olla huomattu/poistettu. Jokunen asiallinenkin viesti, on saattanu mennä "pesu veden" mukana... Tästä olemme pahoilamme.
Toiveena olis, et kaikki koettais pysyä asiassa ja asiallisina, eikä enään mentäis henkilökohtaisuuksiin.
Niin foorumia ois miellekkäämpi seurata sekä kommentoida.
ystävällisin terveisin: Pupu, moderaattori
"Puput on kyllä suloisia, muttei kovin älykkäitä"
Ihan samalla tavalla jotku kuskit puristaa käsillä ihan turhaan, oli vauhti sitten mitä tahansa.
Joskus testasin sellasta, että palmasiin kammojarruja vedellessä aukaisin vasemman käden kokonaan, jolloin ei pysty laittamaan painoa ollenkaan vasemmalle kädelle, jolloin ei suoraa jarruttaessa (maksimijarrun aikana) voi laittaa painoa oikeallekkaan kädelle.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Mä oon testaillu tuota kans. Pystyy vetämään 2-4 nopeaa kiekkaa ennen kuin mulla tulee selkä vastaan, jos ei ota painoa käsille ollenkaan. Haittapuolena tuossa ilman käsiä jarruttamisessa on se, että kropan paino tulee väkisinkin lähelle tankkia. Nykysellään jarrutellaan sitten ihan kiltisti käsiä vasten perse penkin takareunassa. Osa painosta menee reittä vasten ja loput sitten puhtaasti käsille. Ja samaan malliin ne näyttää jarruttelevan tuolla maailmallakin. Toki vahva gore auttaa jaksamisen osalta todella paljon molemmilla tavoilla.
Superbike #7
Nyt alkaa ajolinjan idea olla suurin piirtein siellä päin. Ei enää isoja korjauksen tarpeita ajatuksen tasolla.
Selkeästi uuden linjan opettelu on vielä vaiheessa, eli toteuttaminen ontuu, ja välillä osuu ja välillä ei.
Seuraavat helpot kaks-kolme sekunttia tulee siitä, että yrität saada pienennettyä kaikkia nykyisiä virheitä, ja pakettia paremmin kasaan. Kokeile vaikkapa keskittyä kahteen mutkaan per setti/ niihin missä on isoimmat vaihtelut.
Siirrä persettä ihan pikkasen vähemmän, ja yläkroppaa enemmän. Käännä hartialinjaa hieman sisämutkaa kohti. Tiputa sisäkäden kyynerpäätä ja olkapäätä alemmaksi/ rennomaksi.
Jos kädet on liikaa sylissä, aukase klipareita hieman, niin tuo on helpompaa.
Samoin, jos perse on liikaa sivulla, niin tuo ei onnistu, vaan selkälinja kääntyy väärään suuntaan/ mopon päälle.
Ja yritä välttää ylimäärästä ees-taas-veivaamista perseellä.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Joo, koitetaan huomenna toteuttaa. Perse menee edestakaisin heti, kun keskittyy muihin juttuihin. Ei ole vielä automaatitasolla. Kiitosta taas.
Tämä on pätkä, jota Scuuba kommentoi:
https://www.youtube.com/watch?v=LEUYPAsg50U
Nöyränä taas otettaisiin neuvoja ja ideoita vastaan. Linkista pari 1.17 -kierrosta eiliseltä Kemorasta. 3-4 sekkaa olisi kiva tuosta saada nipistettyä ensi kesälle... Tämä oli vasta toinen päivä Kemorassa ja on vielä arkaa meneminen.
https://www.youtube.com/watch?v=KJh5...em-uploademail
ei se vauhti kylä ole enää linjoista kiini- ilmesesti kattonu mallia nikin linjoista ja varsin hyvi siinä onnistunu- viimene vasuri menee vähä plörinäks jos haluu samalla tapaa ku tuuli- siirrä sitä ulkokanttarin pistettä enemmä oikeelle ni sillo se sisäkanttari ja ulostulo osuu paremmi-
kolmosmutkan kummakki sinä ja niki ajatte mun silmää vähä aikasella taitolla- tosin myöhäsemmälä saattaa mennä se nelosmutka vaikeeks- kahvila vähä tarkemmi siinä saa muutaman astee paremman avauslinjan kun ottaa sisäkanttarrin kiini- aika varovaiset avaukset- vaihteen käyttö älä pudota ennen 2 mutkaa vasta sen jälkee pysyy mutkavauhtiki yllä jarruuttaa enempi jos pelottaa- paluu suoran jarrusa yks alas-kolmoselle enne sitä karusellii- vasurii enne kakkoselle niinku laitokki-
Erittäin järkevän näköstä menoa. Ja veikkaisin että itsekkin tiedät missä menee hyvin ja missä huonosti, ja sekin vain epätasaisuuden syytä, syystä että outo rata ja ylipäätään vähän rata-ajokokemusta.
Eli se 3-4 sekkaa tippuu tosta ihan keposesti kun ajat ihan vaan samalla tavalla, mutta pistät paketin kasaan.
Jos miettii vaikkapa silleen että kun virheet kertautuu, niin myöskin niiden korjaukset kertautuu. Eli ei tarvi korjata ku kymppä sisäänmenossa, kymppä apeksissa, kymppä avauksessa, niin on se 3-4 sekkaa per kierros kasassa. Ts todella pienellä parantamisella.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Yritin laittaa sulle privana sitä videota, mutta koska olen tuomittu olemaan siivetön jäsen hamaan tappiin, niin postilaatikko ei toimi.
Tässä siis videota siitä eteenpäin, kun menit musta ohitse (kuralaatua vielä, kun justiinsa uppasin):
https://youtu.be/syW6NEOCC8k?t=498
2- ja 3-mutkaan voisit kyllä taittaa myöhemmin, mitä itse siinä kattelin, 2-mutkasta avata vähän enemmän, paluusuoralla jättää jarrun myöhemmälle ja sen paluusuoran vasurin jälkeen avata vähän enemmän.
Edit - Tainojoo, se 3-mutkan linja sulla näemmä vaihtelee niin paljon, että ehkä sen linjan stabilointi riittää pitkälle.
Viimeksi muokannut: Taffu; 06.07.2020 klo 21:18.
CB500X
CBR1000RR
Taffu_altterin altteri
CB500X
CBR1000RR
Taffu_altterin altteri
Videota kommenteille. Vähän ollut haasteita viime viikkoina ehtiä radalle ja sadekin on sotkenut rytmiä, kun radalle on päässyt. Tänään oli vaihteeksi positiivinen ratailupäivä, vaikka keli olikin kylmä ja hetkittäin tihkuinen.
Takapään rebarin ja kompin avaaminen paransi aliohjautuvuusongelmaa avauksissa ja kellokin taas tykkäsi. (kiitos Teemu)
https://www.youtube.com/watch?v=7gkY...em-uploademail
Lyhyt palaute:
- missaat 80% apekseista 1-2 metrillä
- jätät lähes joka mutkan entryissä (ja exiteissä) yli metrin käyttämättä rataa, joka tarkoittaa sitä että jokainen mutka on reilusti tiukempi sulle kuin mitä sen pitäisi olla
- avaat lemminkäisessä kaasun ennen mutkan puoltaväliä, ku se kaasu pitäisi aueta vasta sisäkanttarin loppupäässä. toi nykyinen kaasunavauskohta aiheuttaa sulle vakavan haikkarin jossai vaiheessa
- kikkamutka menee iha nätisti
Ongelma ei oo ribarit eikä compit tällä hetkellä tossa suorittamisessa vaan se, että et malta ottaa mutkia kiinni. Johtuuko se siitä että jarrutat taitojen puitteissa liian myöhään vai liian ujosti yms, sitä en rupee analysoimaan, varsinkaa ku toi RaceChronon ihana overlay kusee nopeusdatat 1,5 sekkaa offsetillä ni ei tuota jaksa katsoa
Apexit kii ja lemminkäisessä melkein kahta sekuntia myöhempi kaasun avaus, siinä mun vinkit.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
Taapertajalle vinkki Lemminkäiseen:
Kuvittele, että sulla on alla 17000 hevosvoimainen prätkä joka ampuu luotisuoraan heti kun kosket kaasuun vähänkää, ei keuli, ei sudi, vaan luotisuoraan ampuu.
Sitte kuvittele että Lemminkäisen jälkeen on apexista apexiin 2 metriä leveä suora silta joka on 400 metriä pitkä.
Avaa kaasu sellaisessa kohdassa josta pystyisit tollasella prätkällä ampumaan tuolle sillalle ilman pelkoa että ajat alas sillalta.
Jos tosta saisit vähä porkkanaa siihe että miten myöhään siinä oikeesti avataan se kaasu.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
Toi oli hyvä huomio tuo Lemminkäisen kaasu. Enpä ole huomannut tuota, vaikka ole yrittänyt noita videoita vähän analysoida.
Noi apexit ja ulostulon kanttarit jää kauas, kun ei ole (vielä) oikein luottamusta omaan pyöränhallintakykyyn. Siis virheellisten ajolinjojen lisäksi. Pitäisi vaan rohkeammin koittaa kaasulla osua sinne lähelle ulkokanttaria.
Apexiin osuminen on sitten toinen juttu.![]()
Tee kopio alastaron radasta (ainakaan aikasemmin alkuperäistä ei pystyny muokata), ja siihen kopioon jaat radan sektoreihin suurin piirtein jarrumerkeistä, ja sit vaihdat sen kopioradan siihen settidatan radaksi (niitä profiileja voi vaihtaa ees taas).
Ja sitten katsele mutkakohtaista hajontaa, missä isoimmat, missä pienimmät?
Toki ohitettavat yms vaikuttaa, mutta yleensä niin paljon että ne pystyy erottamaan pois.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Käytännössä samalla tapaa kuin tonnarilla. Ehkä inan aiemmin voi avata ja käyttää enempi rataa ulostulossa, koska välisuoralla ennen kikkamutkaa on vauhtia vähemmän, joten ehtii painii mopon kauempaa takas vasempaan laitaan. Eli lemminkäisessä käytännössä uhrataan ulostulo siihen, että saadaan kova sisäänmenonopeus kikkamutkaan. Suurin osa ainakin ratapäiväharrastajista ajaa kikkamutkan niin, että mopo osottaa 30 astetta ulos radalta siinä kohtaa, kun aletaan jarruttaa sinne, jolloin n. 90 asteisesta mutkasta tulee reilusti yli 100 asteinen.
Kun mopo osoittaa jarrussa radan suuntaisesti, ehtii mopon saada myös kääntymään riittävästi ennen sitä kikkamutkan ekaa sisäkanttaria, jolloin se vauhti kantaa riittävän kauas, että pääsee avaamaan järkevällä linjalla kikkamutkan toiseen osaan. Kun toi onnistuu niin ei tartte millään kaasun pilkkimisellä yrittää saada mopoa kääntymään siihen toiseen kanttariin mäen päällä vaan kaasua voi avata lineaarisesti koko ajan.
Kierrosajan kannalta lemminkäisen ulostulossa kannattaa käyttää rataa mahdollisimman paljon, kunhan vain tuo yllä esitetty linja kikkamutkaan toteutuu. Jos ajaa mopoa vähän laiskasti niin ulostulosta jää ainakin 2/3 käyttämättä, jos taas hanskat riittää ajamaan mopoa päättäväisesti pystyy rataa käyttämään huomattavasti enemmän.
Tuo sama linjavirhe jarruissa muuten pätee 95% harrastajista myös 2-3 väliin, 3-4 väliin ja 5-6 väliin. Siitä ilmanen sekunti tai kaks (tai ei se ihna ilmaseksi tule, kun pitää alkaa painimaan mopon kans) kaikille keskarin ja nopean kuskeille. Olkaa hyvä.
Superbike #7
Superb! Kiitoksia kommentista. Täytyypi pohtia tuota kunnolla.
Piirsin huimilla paint-taidoillani tollasen punaisen käppyrän. Oisko sinnepäinkään? Ja avattaisko kaasua lemminkäisen 1 vai 2 kohdassa?
Isompi kuva:
https://img.aijaa.com/b/00436/14864295.jpg
edit. Eiku tää taitaa olla oikeampi?
https://img.aijaa.com/b/00835/14864296.jpg
Viimeksi muokannut: T1mppa; 24.07.2020 klo 10:26.
Braaaaap
Aika fakiiri olet, jos noin leveeltä ehdit sen pyörän painia takas vasempaan laitaan.Teoriassa noin, mutta käytännössä jäänee enempi rataa käyttämättä. Ja se avauskohta määrittyy ihan sen mukaan, että mistä sen mopon ehtii ajaa kikkamutkan sisäänmenolinjalle. Ei noita kannata yrittää mihkään karttaan absoluuttisina pisteinä piirrellä. Ajaessa sen sitten kyllä huomaa. Jos joutuu jarruttamaan niin, että mopo osoittaa ulos radalta, on avannut liian aikaisin ja/tai ei ole ajanut mopoa riittävän päättäväisesti tuossa puolenvaihdossa.
Superbike #7