Tulokset 1:stä 19:een 19:sta
  1. #1
    Onko mitään käsitystä kuinka kauan tuollaisen MP-akun tulisi kestää noin niinku kuluttajasuoja/takuu mielessä. Itte ostin vuosi sitten huhtikuun loppupuolella tuollaisen MGM huoltovapaan akun XX:ään. Talven tullen akku himaan sisälle ja ylläpitolataukseen. Vuodenvaihteen aikana sitten huomasin että akku oli pullistunut molemmista päädyistään melko reippaasti. Tämä saattaa selittää edellisen syksyn muutaman kerran "käynnistys ongelmat" kun akku pyöritti kuin vajaatehoisena. Kun sitten menin kyseiseen putiikkiin valittamaan n.9kk vanhasta akusta ja on tuollaisessa kunnossa jo, meinasivat että akkujen takuu on ainoastaan "ajokausi"... eli periaatteessa voisi ajatella että 6kk jos sitäkään.

    Voiko tosiaan olla noin?

    Jopa kannettavien tietokoneitten akuilla (ainakin useiden merkkivalmistajien) on 12kk takuu vaikka periaatteessa voit itse tuhota akun reippaasti alle tuon vuoden pitämällä läppärin koko ajan verkkovirrassa kiinni ja uusi akku tulee kuin manulle illallinen takuun piikkiin.
    Honda CBR1100XX
  2. #2
    Oliko se akku sulla koko talven laturin perässä? jos oli niin kyllä se laturi sillo tappaa sen akun
  3. #3
    Eiköhän tuo "ylläpito"lataus tappanut tuon akun. Näitä geeli- yms. motarin akkuja ei tarvitse kuin kerran kaksi talven aikana ladata täyteen ja ottaa laturi irti. Ylläpitolataus on täysin turhaa, kun itsepurku on jokseenkin olematonta.
    Tunturi Tiger
  4. #4
    Jos kuitti löytyy niin pitäisi takuuseen mennä. Tai ainakaan tuo "ajokausi" ei ole minkään lainmukainen määritelmä akun teknisellekäyttöiälle. Jopa Puuilo myöntää kaikille akuilleen vuoden takuun joten tuskin on "laatu" akulla ainakaan lyhyempi saatikka epämääräisempi "ajokausi"
    Jos menet nukkumaan kutiavalla perseellä, heräät aamulla haisevilla sormilla.
  5. #5
    Toimiva (ylläpito)laturi ei kyllä ehjää akkua saa pullistumaan.

    Jommassa kummassa on oltava vika.
  6. #6
    Kuluttajavirastoon vain yhteyttä, jos haluaa asian kanssa jatkaa painimista. Takuut ovat myyjien itsensä määrittelemiä ja voivat olla vaikka sitten tuon ajokauden. Tämä ei kuitenkaan poista myyjän velvollisuutta korvata ennenaikojaan laukeavia tuotteita, oli takuu sitten loppunut tai ei.
    <p>Honda VFR 800 -99</p>
  7. #7
    Kannattaa muuten tarkistaa että pyörän ladatessa ei tule 18v jännitteensäätimeltä. Saattaapi nimittäin rikkoa akun aika nopeasti, vaikka uuden saisitkin tilalle Ei muuta ku jännitemittari akun rinnalle ja kierrokset 2/3 ja katsot nouseeko jännite pahasti yli 14v:n.
    “Dying is the day worth living for" - Captain Hector Barbossa

    Orgin venejaosto 2015 --> Tuuliajelehtimis osasto 2016 -->
    Yamahaki YZF-R1 (-07) 2011-2015
    Kawasaki zx-9r (-01) 2007-2011)
    Kawasaki Er-5 (2007-2008)
  8. #8
    Lainaa Arcade kirjoitti Katso viesti
    Eiköhän tuo "ylläpito"lataus tappanut tuon akun. Näitä geeli- yms. motarin akkuja ei tarvitse kuin kerran kaksi talven aikana ladata täyteen ja ottaa laturi irti. Ylläpitolataus on täysin turhaa, kun itsepurku on jokseenkin olematonta.
    Moikka,

    mikäli sinulla on moottoripyörän akun lataamiseen tarkoitettu älykäs laturi oikeassa latausmoodissa eli lataa riittävän pienellä virralla, esim. CTEK800, 3600 tai vastaava, ei geeli- tai nesteakku tuhoudu vaikka olisikin jatkuvasti laturiin kytkettynä. Akun turpoaminen kertoo asiasta muuta. Lataus liian korkealla virralla voi aiheuttaa tuon ylikuumenemisen ja sen aiheuttaman paineen myötä ja syynä voi siten olla myös MP:n oma epäkuntoinen lataussäädin, joka kannattaa tarkistaa. Latausjännite ei tule MP:ssä olla kuin aivan heti startin jälkeen yli 14V vaan mielellään välillä 13-13,8V

    Kuten Arcade mainitsi, MP:stä irrotettua modernia lyijyhappoakkua (geeli- tai nesteakku) on sinänsä kuivassa viileässä tilassa säilytettäessä turhaa pitää missään laturissa, jos se on suoraan normaalista käytöstä otettu irti. Yksi lataus alkuunsa säilyttää akun varaustilan koko talven yli. Ehjän uudehkon akun itsepurkautuminen on erittäin vähäistä.

    Jatkuva älykkäässä ylläpitolaturissa säilytys on kuitenkin hyvä asia, mikäli akku on kytkettynä pyörään, esim. varashälyttimen ollessa valmiustilassa, joka vie hiukan virtaa ja jonka älykäs laturi sitten tarjoilee säännöllisesti, ettei akku tyhjene. Painotus sanalle älykäs laturi. Se ei lataa kuin tarvittaessa ja osaa ladata aina oikealla tavalla ja sopivalla virralla.

    Erityisesti geeliakuille akun totaalinen tyhjeneminen aiheuttaa hankaluuksia, koska niitä ei pääse virkistämään mitenkään muuten kuin lataamalla ja purkamalla ja se voi kennojen sulfatoitumisen takia kestää erikoislatausmoodissa erittäin pitkän aikaa, älykkäälläkin laturilla täyteen hönkään lataus voi ottaa huonoimmillaan jopa pari viikkoa, jos akku on ollut aivan tyhjänä muutaman kuukauden tai vuodenkin.

    Sulfatoitumiskerros akun kennolevyjen pinnassa voi tuolloin olla melko paksu ja akku ei tällöin reagoi virtaan juurikaan, vaan älykäs laturi tekee sille syklistä lataus-purku-lataus-tauko-tyyppistä pulssilatausta pitkään, ennenkuin akku alkaa ottaa kunnolla virtaa.

    Millään muulla kuin älykkäällä laturilla ei tuota kannata geeliakuille edes yrittää. "Tyhmä" tehokas auton laturi tuhoaa MP-akun alta aikayksikön heti kun se alkaa ottaa virtaa vastaan, koska latausvirta nousee aivan liian korkeaksi.

    Nestehappoakun tapauksessa voi tyhjän, laturiin huonostikin reagoivan akun virkistykseen käyttää älykkään laturin lisäksi seuraavaa konstia, mikäli kennot ovat avattavissa olevaa tyyppiä: (Jos akussa kielletään kennojen avaaminen, eikä selkeitä korkkeja näy, unohda tämä konsti suosiolla)

    1. Kaada huonosti varautuneen akun akkuvesi pois muoviastiaan, esim. vatiin kallistamalla sitä varovasti kyljelleen, jotta kennot tyhjenevät. Toinen, siistimpi mutta hitaampi tapa on käyttää lääkeruiskua tai erityisesti akkuhapon lisäämiseen tarkoitettua monikennoista ruiskua. Älä missään tapauksessa kaada laimeaakaan happoa sellaisenaan viemäriin, vaan säilö se muoviastiaan ja toimita ongelmajätteen käsittelyyn tai neutraloi se ennen hävitystä. Muista varoa käsiä ja vaatteita koska vaikka useampien akkukennojen happotaso voi olla huono, voi jokin kenno olla paremmin varautunut kuin toiset ja sen rikkihappo on siten vahvemmin syövyttävää.

    2. Käytä kumihanskoja ja lisää akkuhappoa happopumpulla jokaiseen kennoon varovasti (tai peukaloruiskulla) merkkiviivaan asti ja anna kennojen reagoida muutama tunti rauhassa korkit auki tuuletetussa tilassa. Tämä poistaa akun levypakkojen pinnasta sulfaattikerroksen ja kennot alkavat toimia normaalisti, mikäli eivät ole oikosulussa. Oikosulun tapauksessa kyseinen kenno kuumenee ja kiehuu kovasti. Jos näin tapahtuu on akku käyttökelvoton ja tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Jos taas kennot käyttäytyvät normaalisti, on akku tämän operaation jälkeen nopeasti valmis normaaliin käyttöön täyteen ladattuna ja aluksi huonoltakin vaikuttava akku voi toimia taas pitkään täysin normaalisti. Älykäs laturi hoitaa homman ongelmitta, mutta varaudu pitkäänkin latausaikaan jos et halua läträtä akkuhapon kanssa.

    3. Muista huolehtia oikeasta latausvirrasta, mikäli käytössäsi ei ole älykästä laturia. Ehjän geeliakun maksimi latausvirta on n. 800-900mA ja nestehappoakulla voi tarvittaessa lyhyen aikaa käyttää korkeampaa n. 2-3A virtaa, mutta tällöin akkua tulee seurata tauotta ja irrottaa laturista heti jos akkukennot alkavat "keittää", sillä ylikuumeneminen tuhoaa akun nopeasti ja lisäksi akkuhappo vajenee kuumetessaan ja vaatii akkuhapon lisäystä latauksen jälkeen. Parasta on siis käyttää alle 1A latausvirtaa ja noudattaa akkuvalmistajan suositusta maksimilatausajasta. Pieni kupliminen ladatessa on kuitenkin normaalia, sillä latausprosessi muodostaa oheistuotteena kaasua, jonka vuoksi tilan tuuletus on tärkeää. Älä siis lataa akkua esim. makuuhuoneessa yön yli.

    Akkujen takuu on useimmiten 6kk ja siihen on syynsä. Hyvälaatuiset akut kestävät oikein ylläpidettyinä silti useita vuosia. Järjestään hyviä ja laadukkaita akkuja löytyy ainakin seuraavilta merkeiltä. Yuasa, Varta, Bosch sekä lähes poikkeuksetta isojen MP-valmistajien alkuperäisasennusakut niiden merkistä riippumatta sillä MP-valmistajat spesifioivat ja valvovat käyttämiensä akkujen ja osien laatua jatkuvasti.
    Moottoripyöräily nuorentaa ja parantaa suorituskykyä. Tämä on japanialaisten tiedemiesten tutkima tosiassia. Otas siis ilo irti kurvailusta.
  9. #9
    Lainaa Italowestern kirjoitti Katso viesti

    Akkujen takuu on useimmiten 6kk ja siihen on syynsä. Hyvälaatuiset akut kestävät oikein ylläpidettyinä silti useita vuosia. Järjestään hyviä ja laadukkaita akkuja löytyy ainakin seuraavilta merkeiltä. Yuasa, Varta, Bosch sekä lähes poikkeuksetta isojen MP-valmistajien alkuperäisasennusakut niiden merkistä riippumatta sillä MP-valmistajat spesifioivat ja valvovat käyttämiensä akkujen ja osien laatua jatkuvasti.
    Ainakin meilläpäin, oikeassa akkuliikkeessä, ajoneuvoakkujen takuu on vähintään yksi vuosi. Tämä koskee myös moottoripyöräakkuja ja ainakin omalla kohdallani loppuu kaupankäynti siihen paikkaan jos kauppias tarjoaa ajoneuvoakkuun puolen vuoden takuuta. Läppärien ja kameroiden akut ovat sitten asia erikseen.
  10. #10
    Olen käyttänyt "kikkana" sarjavastusta kun lataan mp:n akkua auton laturilla. Joku 4.7 ohmin vastus rajaa virtaa aika hyvin,
    pidempiaikaisessa latauksessa voi olla vaikka 4 kpl sarjassa niin virta jää pieneksi. Hiukan nuo voi lämmetä jos akku on ihan tyhjä. Kaikilla ei tietysti ole noita vastuksia hyllyssä, joku pari wattinen pikkupolttimo käy myös tarkoitukseen. Tietysti jos on hyllyssä jo kunnon ctek niin näitä kikkoja ei tarvitse käyttää :-)
  11. #11
    Lainaa CebariTonni kirjoitti Katso viesti
    Talven tullen akku himaan sisälle ja ylläpitolataukseen. Vuodenvaihteen aikana sitten huomasin että akku oli pullistunut molemmista päädyistään melko reippaasti.
    Minkälainen laturi?
  12. #12
    Lainaa Patukka kirjoitti Katso viesti
    Ainakin meilläpäin, oikeassa akkuliikkeessä, ajoneuvoakkujen takuu on vähintään yksi vuosi. Tämä koskee myös moottoripyöräakkuja ja ainakin omalla kohdallani loppuu kaupankäynti siihen paikkaan jos kauppias tarjoaa ajoneuvoakkuun puolen vuoden takuuta. Läppärien ja kameroiden akut ovat sitten asia erikseen.
    Ok.
    1 vuosi on jo ihan hyvä takuu pikkuakulle. Siinä ehtii mahdolliset valmistusvirheet tulla esiin. Tarkoitin tuolla 6kk ajalla lähinnä MP- ja mopoakkuja, joka on niissä aika yleinen akun takuu, myös tehdasasenteisen osalta. Esim. SYM-skoottereilla on 4v takuu, mutta akulla vain se 6kk.

    Auton akuilla saattaa tuo takuu olla huomattavasti pidempikin monesti.

    Pikkuakun ongelma on juuri tuo helppo rikottavuus ylivirralla, jota kaikki käyttäjät ja latailijat eivät tule ajatelleeksi ja siksi valmistaja on rajoittanut takuun ns. yhteen ajokauteen. Mutta kuten sanottu, hyvälaatuinen MP-akku oikealla ylläpidolla voi kestää useitakin vuosia kovaa käyttöä.
    Moottoripyöräily nuorentaa ja parantaa suorituskykyä. Tämä on japanialaisten tiedemiesten tutkima tosiassia. Otas siis ilo irti kurvailusta.
  13. #13
    1. Ei ole laturi ollut kokoajan kiinni ja tosiaankin on ollut talven aikana ehkä joku kolme kertaa latauksessa. Jokainen kerta noin vuorokauden mittainen, vaikka tuosta alkutekstissä tuo sanamuoto olikin huonosti valittu. Mutta kun tuli hankittua joskus tuollainen MP käyttöön sopiva "älylaturi" normi MP akkulaturin lisäksi (kaikkea pitää kokeilla)

    2. Jännitteensäätäjä on mitattu jo viime syksynä jo ja toimii moitteetta niinkuin pitäkiin sen vanhan ORG topicin mukaisesti joka täällä oli joskus (missä se muuten nykyään on, se oli hyvä kaikenkattava latausongelmien vianetsintäohje kuvineen)

    3. Tämä on ensimmäinen akku joka mulla koskaa pullistuu tuolleen. Edellinenkin oli MGM ja tais kestää jopa 3 kesää ja samaisella laturilla ladattu

    4. Ja tuohon aloituskysymykseen, jossa asian ydin oli että voiko myyjä oikeasti pidättää tuotetakuun ainoastaan ajokauteen, tulikin muutama vastaus.
    Honda CBR1100XX
  14. #14
    Stormilta ostin aikoinaan jonkun halppisakun, kysyin takuusta ja tuumas myyjä, et ajokausi. No sanoin sille et mun ajokausi on 12 kk ja hyvin kesti tuon ajan.... Jos ite ryssii akun paskaksi, niin eihän se sillo mikään takuujuttu oo...
    Elä ja anna muiden roudata.
  15. #15
    Lainaa CebariTonni kirjoitti Katso viesti
    1. Ei ole laturi ollut kokoajan kiinni ja tosiaankin on ollut talven aikana ehkä joku kolme kertaa latauksessa. Jokainen kerta noin vuorokauden mittainen, vaikka tuosta alkutekstissä tuo sanamuoto olikin huonosti valittu. Mutta kun tuli hankittua joskus tuollainen MP käyttöön sopiva "älylaturi" normi MP akkulaturin lisäksi (kaikkea pitää kokeilla)

    2. Jännitteensäätäjä on mitattu jo viime syksynä jo ja toimii moitteetta niinkuin pitäkiin sen vanhan ORG topicin mukaisesti joka täällä oli joskus (missä se muuten nykyään on, se oli hyvä kaikenkattava latausongelmien vianetsintäohje kuvineen)

    3. Tämä on ensimmäinen akku joka mulla koskaa pullistuu tuolleen. Edellinenkin oli MGM ja tais kestää jopa 3 kesää ja samaisella laturilla ladattu

    4. Ja tuohon aloituskysymykseen, jossa asian ydin oli että voiko myyjä oikeasti pidättää tuotetakuun ainoastaan ajokauteen, tulikin muutama vastaus.
    Ainakin BMW:n kohdalla antavat alkuperäisakkuun saman takuun kuin koko pyörään. Omakohtaista kokemusta on.
    <p>2002-2014</p>
  16. #16
    Mistähän voisi ostaa Furukawan akkuja? Aito jaappa-

    nilainen ja kestänyt yli viisi vuotta.
  17. #17
    Lainaa C-A-D kirjoitti Katso viesti
    Ainakin BMW:n kohdalla antavat alkuperäisakkuun saman takuun kuin koko pyörään. Omakohtaista kokemusta on.
    Yamahassa takuuaika ei koske akkua Suomessa. Tarkastettu maahantuoja Konekeskolta. Juuri kävin Riku Vaahtera nimisen henkilön kanssa puhelinkeskustelun aiheesta.

    Mun mielestä maahantuojan suhtautuminen tuotteelle myönnettävään takuuseen paremmin tässä kohtaa hallussa BMW:n puolella kuin Konekeskolla. Jatkossa sitten omatkin pyörät jostain muualta kuin Konekeskon valikoimista?

    Toki nykyiseen pyörään tarvikeakun hommaan, en mä sitä nyt tämän pikkuasian takia hylkää, mutta silti omassa tapauksessani maahantuoja jätti käyttämättä mahdollisuuden Goodwilliin ja jätti asiakkaan pettyneeksi. vmp ja tässä kohtaa konekeskolle.
    Tulikallio.
    Yamaha FZ1-S ABS, DNMG.
  18. #18
    Lainaa Italowestern kirjoitti Katso viesti

    3. Muista huolehtia oikeasta latausvirrasta, mikäli käytössäsi ei ole älykästä laturia. Ehjän geeliakun maksimi latausvirta on n. 800-900mA ja nestehappoakulla voi tarvittaessa lyhyen aikaa käyttää korkeampaa n. 2-3A virtaa, mutta tällöin akkua tulee seurata tauotta ja irrottaa laturista heti jos akkukennot alkavat "keittää", sillä ylikuumeneminen tuhoaa akun nopeasti ja lisäksi akkuhappo vajenee kuumetessaan ja vaatii akkuhapon lisäystä latauksen jälkeen. Parasta on siis käyttää alle 1A latausvirtaa ja noudattaa akkuvalmistajan suositusta maksimilatausajasta. Pieni kupliminen ladatessa on kuitenkin normaalia, sillä latausprosessi muodostaa oheistuotteena kaasua, jonka vuoksi tilan tuuletus on tärkeää. Älä siis lataa akkua esim. makuuhuoneessa yön yli.
    Tähän sen verran kommenttia että, vilkaisin emännän pyörän akkua ennenkuin laitoin kiinni, joka on Yuasa YTZ12S orkkis VRF 2010 mallissa ja siinä oli kyljessä tehtaan painama latausohje. en tiiä onko tuo geeli vai muuten vaan huoltovapaa akku, mutta ohjeessa sanottiin muistaakseni että 1.1A virralla 5~10h ja pikalataus 5.5A virralla 1h (onko nuo tyhjän akun lataus aikoja maximi latausaikoja?)
    Honda CBR1100XX
  19.  
  20. #19
    Kannattaa muuten samalla tarkistaa jännitteensäädin. Hondissa ilmeisen yleinen vika. Eli olisiko akku mennyt rikki jo edellisellä kaudella? Oireina voi olla puutteellinen lataaminen ja/tai ylijännite, joka taasen voi särkeä akun ja jopa mopedin elektroniikkaa. Tarkistus kannattaa tehdä sekä kylmänä että kuumana. Itsellä VFR:n lataus toimi kyllä kylmänä mutta ei kuumana.