Tiputetaanpa ko. artikkeli tänne kaiken kansan nähtäville.
liikenne
Autovakuutuskikkailu voi poikia jättilaskun
Kesäkaaran vakuuttamisessa kannattaa olla tarkkana. Ajoneuvovakuutuksilla kikkailu saattaa johtaa mittavaan laskuun. Haamuvakuuttamisella pyritään yleensä tietoiseen huijaamiseen, mutta välillä kysymys voi olla myös tietämättömyydestä.
Saija Nironen
17.4.2013
•
Päivitetty 18.4.2013 08:24
Mistä on kyse?
Bulvaanien käyttö autovakuutuksissa on kiellettyä, mutta melko yleistä
Haamuvakuutuksia katsottiin ennen yleisesti "läpi sormien", kunnes linjaa tiukennettiin pari vuotta sitten
Jos vakuutustietojen ja ajoneuvorekisterin tiedot eivät täsmää, vakuutus on mitätön
Liikennevakuutuskeskukseen on tullut jo 250 tapausta
Ajoneuvovakuutuksen ottaminen muun kuin pääasiallisen käyttäjän nimiin on kiellettyä, mutta yllättävän yleistä. Useimmiten tällä halutaan tavoitella halvempia vakuutusmaksuja tai salata auton oikea omistaja esimerkiksi verottajalta. Vahingon sattuessa edessä voi kuitenkin olla iso lasku.
- On hieno ottaa mummon taikka vaarin nimellä vakuutus, koska he asuvat yleensä maalla ja ovat iäkkäämpiä. Tariffi on silloin toisenlainen eli päästään halvempaan maksuun, kertoo tutkijatoimen päällikkö Jarmo Murtomäki vahinkovakuutusyhtiö If:istä.
Ennen tällainen käytäntö oli normaalia ja esimerkiksi vakuutusbonuskikkailuja katsottiin kautta maan läpi sormien. Linjaa kuitenkin tiukennettiin pari vuotta sitten.
- Vuonna 2006 oli korkeimmassa oikeudessa tapaus vapaaehtoisen autovakuutuksen puolelta, jossa käsiteltiin bulvaaneja. Se herätti kysymyksen siitä, että voiko samaa soveltaa myös liikennevakuutuksen puolella. Lisäksi rikostutkintojen yhteydessä selvisi näitä tapauksia ja sitä kautta keskustelu heräsi vakuutusyhtiöissä, sanoo johtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutusksesta.
Piilevä pulma
Puolentoista vuoden aikana Liikennevakuutuskeskukseen on tullut jo 250 tapausta. Se mikä ennen oli lähes maan tapa, on nyt visusti kiellettyä.
- Lukumäärä kyllä yllätti meidät, kun aloimme ottaa tapauksia vastaan. Meille näistä tulee sanotaanko kymmenkertainen määrä valituksia ja hallinto-oikeuteenkin valitetaan tästä asioista. Kyllä tämä varmasti on hämmennystä tässä alkuvaiheessa aiheuttanut, sanoo Jumppanen.
Vakuutusyhtiöiden tietokannoissa voi vielä maata lukematon määrä aikoinaan väärin tehtyjä vakuutuksia.
- Minä menisin hissukseen vakuutusyhtiöön ja korjaisin tilanteen, ettei sitten, kun minun autolle sattuu jotakin sanota, että anteeksi mutta sulla ei ole vakuutusta, sanoo Murtomäki.
Väärin vakuutettua ei korvata
Jos vakuutustietojen ja ajoneuvorekisterin tiedot eivät täsmää, vakuutus on mitätön.
- Jos sattuu vahinko ja todetaan, että vakuutus on tehty väärin perustein, niin sitä vakuutusta ei koskaan ole olemassakaan. Silloin vahinkoa ei korvata ja se valitettavasti jää vakuuttamattoman omaan niskaan, sanoo Murtomäki.
Jos kyseessä on tietoinen huijaus, vakuutus voidaan rauettaa kokonaan ja auton oikea haltija joutuu maksamaan takautuvasti liikennevakuutusmaksut Liikennevakuutuskeskukselle. Hyvikemaksu saattaa nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.
Liikennevakuutuskeskuksen mukaan jokainen tapaus käsitellään yksittäin.
- Tämä on nimenomaan tätä harmaata aluetta ja rajanvetoa, mistä ei ole varsinaista oikeuskäytäntöä. Jos mummo tietoisesti antaa vakuutuksen käyttöön ja poika tai pojanpoika ottaa sen bonuksen tietoisesti vastaan, niin onko tässä tietoinen toiminta. Se riippuu tapauksesta ja yhtiön soveltamista käytännöistä, sanoo Jumppanen.
Samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet ovat asia erikseen.
Kesä kirvoittaa autokaupoille
Autokaupoissa odotetaan jo sormet syyhyten kevätkaupan alkamista. Kylmät ilmat ovat hidastaneet alkukevään myyntiä.
- Ilmeisesti tämä kevät on sen verran myöhässä, että normaali kevätryysiskin on lähtenyt pikkaisen hitaasti käymään. Maaliskuun pitäisi olla hyvä kuukausi, mutta se ei ollut läheskään niin hyvä kuin odotin sen olevan, sanoo automyyjäyrittäjä Harri Salo Autokuume Oy:stä.
Salo uskoo kuitenkin auringon sytyttävän ihmisten autokuumeen.
- Kun päästään näistä lumista eroon ja ihmiset saavat vähän enemmän kesäfiilistä, niin kyllä tämä tästä piristyy, Salo sanoo.
liikenne
Kotimaa
vakuutus
Taitaa pyöräpuolella olla yleisempää kokonaan ilman vakuutusta ajeleminen vs. mummon nimiin laittaminen. Crossiradalla juteltiin niitä näitä parin tyypin kanssa. Kysyin sitten mielenkiinnosta vakuutuspuolesta ja pienen hiljaisuuden jälkeen toinen totesi, että ei oo mittään...
Aprilia RSV4 1100 Factory (sold), Ducati 999X, KTM 350 SX-F, Vespa Primavera 50.
Bonusjärjestelmäthän ovat myös yhtiökohtaisia nykyään. IF:llä uusi vakuutus saa vain 30% lähtöbonuksen mutta nousee 10%/vuosi. Lisäksi siellä pääsee kikkailemaan seisonta-ajallisuuden kanssa, eli lähtökohtaisesti riittää kun pyörä on 90pv liikennekäytössä, loppuvuoden voi seisottaa. Näin esim pelkällä liikennevakuutuksella 500e/v olisikin vain 125€/v jos sillä haetaan vain bonusten keruuta eikä pyörää käytetä laajemmalla aikavälillä. Toki heillä on myös vuodenaikahinnoiteltu vakuutus, eli laskurin kanssa pitää olla tarkkana, koska siinä tuo minimivaatimus on taas 300pv.
Milloin if on muttanut lähtö bonuksen kolmeen kymppiin?
Suzuki DL1000 v-strom.
SLAVA UKRAINI!
FUCK PUTIN!
Joo tuli katsottua aikalailla kaikkien isoimpien firmojen laskureilla noita hintoja. Tuppasivat olemaan aikalailla samoissa kaikkien välillä eikä löytynyt sitä yhtä tiettyä halpaa pyörää.
Joo tämä tuli itsekkin huomattua ja todettua että näin se kannattaa varmaankin tehdä että ottaa 3kk ajaksi aina pyörän ajoon.
Lähetetty minun BE2029 laitteesta Tapatalkilla
Kyllä, laskusta en sitä löytänyt, vaikka käsitykseni mukaan se piti olla seuraavassa laskussa huomioitu. Ensimmäisen asiakaspalvelijan mukaan lasku oli oikein, mutta nyt sitä selvitellään tarkemmin, koska hänkään ei vissiin tiennyt tuosta päiväkohtaisuudesta mitään. Itse muistin päiväkohtaisuuden, mutta aloin sitten uskoa häntä kun tankkasi ehtoja minulle. Odottelen vielä lopullista vastausta asiaan, että ovatko ehdot nyt sitten tällä hetkellä oikein vai väärin.
Nykyinen: Bonneville T120 Black Ex: SuperDuke 1290 R, StreetFighter 1098, Speed Triple RS, Duke 790
Ja noissa Ifin vanhoissa vakuutuksissa bonarit kasvoi vain 5% per vahingoton vuosi. Olivat kyllä lähtöhinnaltaan edullisempia mitä nämä uudet vakuutukset.
-- Brake later and open the gas earlier --
Kävin eilen katsomassa vakuutusten hintoja laskurilla IF:in sivuilla ja tänään sieltä myyntimies soitti perään ja kyseli tuliko vakuutus otettua. Kun en ollut ottanut vakuutusta niin kysyi saako laittaa sähköpostilla uuden tarjouksen perään. Kohteliaasti kieltäydyin, kun toistaiseksi oli omalla kohdalla OP edullisempi.
2x HD, 2x Savage
Joo on if näköjään hinnoitellut itsensä ulos , itsekin siirrän sieltä pois kun satasia säästyy vuodessa vanhallakin asiakkaalla , ei näytä nuhteeton asiakkuus merkkaavan mitään tänäpäivänä , onkos tuo pop-vakuutus asiallinen valinta jo käytettyihin ajoneuvoihin tai olisiko jotain huomioitavaa tuon puolesta ?
Millaisia kokemuksia väellä on hinauspalvelusta eri yhtiöissä?
Itselläni on toinen pyörä Fenniassa, ja sattuneista syistä olen kolme kertaa joutunut hinuriin turvautumaan. Siellä maaginen ilmaisu on "sammui vauhdista", jonka turvin hinurin saa paikalle. Tosin viimeisimmällä kerralla meni 25 min ennen kuin pääsin puhelimella läpi. Mutta heinäkuu ja lounasaika riittää minulle perusteluksi.
Eipä silti, ei pyörässä ollut muuta vikaa kuin että käynnistyspoljin oli kadonnut. Löytyi sittemmin kotipihasta...
Ifin hinauspalvelusta erittäin hyviä kokemuksia muutaman viikon takaa.
-- Brake later and open the gas earlier --
Kysyn, kun en tiedä.
miten vakuutusyhtiö liittyy hinaukseen, siis muuten kuin kaskon kautta maksajana?
Kun olen hinuria tarvinnut, niin olen soittanut hinurille, joka on noutanut kulkupelin.
Jos eka hinuri tuskailee kiirettä, niin kokeillaan seuraavaa.
^Vakuutusyhtiöön kun soittaa, niin yhtiö hoitaa suoraan laskutuksen ja samalla saa sovituksi hinauskyydin kotiosoitteeseen korjaamon sijasta. Näin siis jos koti ei ole kohtuuttoman kaukana vrt korjaamon sijainti.
Jos hinurille tarvetta, soitetaan vakuutusyhtiön "hätäpalveluun", millä nimellä milläkin yhtiöllä on.
Sieltä vastataan nopeasti ja hoidetaan asia niin että hinurikuski soittaa noin 5 minuutin sisällä kertoen aikataulun ja kysyen tarvittaessa tarkennusta ajoneuvon sijaintiin.
Samalla puhelulla vakuutusyhtiöön voi varmistaa saako esim. jatkaa matkaa taksilla vakuutusyhtiön laskuun jne...mitä kysymyksiä herääkään.
Olen käyttänyt noita palveluja kai kymmenisen kertaa, tosin oman ajoneuvon kohdalla niistä vain kahdesti.
DL650 V-Strom / GSX650F
Mie oon aina soittanut hinausfirmaan, mutat pitää seuraavan kerran soittaa vakuutusyhtiöön.
Josta tulee se ongelma, että en välttämättä muista omaa vakuutusyhtiötä, tällä hetkellä vakuutuksia neljässä eri yhtiössä.
Kun ei ole ole rekisteröintitodistusta matkassa ja ja internetti on vain kotona, niin hankala tarkistaa...
Eikös markkinataloudessa ole tapana, että maksaja voi päättää mitä yritystä heidän piikkiinsä kulloinkin käytetään?
Toki muistan tapauksen 1960-luvulta, kun pieni (auton)peltilommo vietiin heti omistajan sukulaisen pajalle oikaistavaksi ja samalla tehtiin vakuutusyhtiön piikkiin "vähän" muutakin. Siitä tiedän kun näin summan, mitä mun vakuutuksestani korvattiin....
X-ADV 750 , CRF 300L
Itse törmänny ifi :llä semmoiseenkin ihmeellisyyteen että jos siirrät sinne ajoneuvosi vakuutuksen muusta yhtiöstä niin kerätyt bonarit eivät pädekkään enään heillä vaan laskevat reilusti vaikka vahinko taustaa ei olisikaan ,tarkkana saa olla tuon kanssa , ennen oli customin vakuutus heillä edukas , ei enään sekään !
Jokaisella yhtiöllä on oma laskentakaavansa bonuksille nykyään. Vahinkohistoria eli vahingottomat vuodet ovat se tieto mikä siirtyy, ja sitten katsotaan taulukosta mikä on prosentti. Eli ei niitä bonuksia ”menetä” missään yhtiössä, vaan jos ei miellytä niin sitten siirtää vakuutuksen toiseen yhtiöön ja prosentti määräytyy taas heidän taulukostaan vahingottomien vuosien perusteella.
Ei hyvää päivää näitä nykyisiä vakuutusten hintoja, nuorimmalle pojalle kevaria katsomassa ja hintoja eri mallien vakuutuksille. Eli 16 vuotiaalle kevariin vakuutuksia, pyöreät nollat bonuksille historiasta joten vakuutusyhtiöiltä saa erilaisia aloitus bonuksia.
Vanhemmalla pojalla oli MT-125 ja siihen liikenne ja kasko oli vuodessa 600€ (2017-2019)
Yamaha YZF-R 125
OP: liikennevakuutus 40% bonus 1341€, kasko 70% bonus 325€ eli yht. 1693€/vuosi
IF: 2844,31€/vuosi (liikenne ja täyskasko)
Fennia: 1393€/vuosi
Turva: 1674,57€/vuosi
Yamaha MT-125
OP: liikenne 1129, kasko 295€ eli yht 1424€/vuosi
IF: 1462,39€/vuosi
Fennia: 1388,20€/vuosi
Turva: 1517,77€/vuosi
Eli siis pelkkä liikennevakuutus nuorella kuskilla tuolla 1200€/vuosi luokassa, naiiiiss...
Huom, tuolla aikasemmin joku pastesi jonkun vanhan ilta-lehti tms sisällön, että vakuutus ei saisi olla toisen nimissä tms.
Ainakin OP:lla sanoivat, että vakuutus voidaan laittaa mun tai kenen tahansa samassa osoitteessa asuvan nimiin, toki jos vahinko käy niin kyseisen henkilön bonukset ottavat osumaa ;)
BMW R1250GSA -20, Exät: Tracer 9 GT -21, MT-09SP -19, MT-07 -16
Hinnoittelu on virallisin termien riskiperustaista ja kun ei ole tietoa riskistä (eli aiempia vakuutuksia) niin se hinnoitellaan mukaan. Ekan vanhingottoman vuoden jälkeen hinta tippuu reilusti. Tyttären kevarissa oli vakuutus OP:lla ja toiselle vuodelle hinta tippui jo puoleen.
Kannattaa muistaa, että vahinkohistoria kulkee henkilön mukana. Ekan vakuutuksen eka vuosi on aina kallis välineestä riippumatta. Omissa nimissä ollut kevarin vakuutus vaikuttaa positiivisessti, kun myöhemmin ottaa vakuutusta autoon taikka isompaan pyörään. Autoon vaikutus on vähän pienempi.
OP:lla aiemmin meni niin, että itse vakuutus on nuoren nimissä, mutta alaikäisen vakuutuksessa pitää olla joku täysi-ikäinen maksaja jolle lasku menee. Juuri pääsin poistamaan itseni tyttären kevarivakuutuksesta itse, kun tuli ikä täyteen.
2x HD, 2x Savage
Omat mopot KTM 1290 SD GT -18 ja MV Agusta Brutale dragster rr -16.
Mies 52 v
Vantaa
Täydet bonukset
KTM 695€ vuosi liikenne+kasko If
Agusta 825€ liikenne + kasko Pohjantähti
Mv hankala vakuuttaa. Reilu vuosi sitten kun hankin sen niin vakuutus oli 600€/vuosi. Vuodessa tullut aikamoinen korotus mutta silti muissa yhtiöissä hinta yli tonnin vaikka kuinka yrittäisi kilpailuttaa.
Kawasaki H2 SX SE ja Mv Agusta Brutale dragster rr -16