Mun lyhyen kokemukseni perusteella vaihdot on sujuneet tosi tehokkaasti jos mitään poikkeavaa ei ole sattunut. Sen 5 min voi mennä jos niitä tippuneita osia kerätään radalta johon kolmoskohdassa viittaat.
Radioliikennettä kuunnelleena punaista laitetaan vain jos pyörä on pahassa paikassa tai muuten käynyt kehnommin. Jos pyörää ei saada siirrettyä turva-alueelta pois, pitää ajo keskeyttää ettei käy niin että joku toinen ajaa samassa kohdassa ulos ja päälle. Turvallisuudesta on hölmöä alkaa tinkimään turhan takia.
Ei sinne radalle voi kukaan mennä turvallisesti kun on ajot päällä - vaikka keltaisillakin. Mieti nyt vähän...
Eikös siellä ajellessa mennä erityistä varovaisuutta noudattaen jo ennen sitä kaatoa? Turha on mielestäni alkaa tinkiä toimintavalmiudesta muutaman minuutin takia.
Valitettavasti jäi turpakäräjätkin väliin.
Olisiko tarkoitus pystyttää joku kriisiteltta varikolle vai onko tämä ratapäivien väliselle ajalle suunniteltua sielunhoitoa? Onhan se hienoa, jos on tukea tarjolla sitä tarvitseville.
Näköjään aina nenällään...
KTM 890 Duke R vm2021 (2023 -> )
ex. Suzuki GSX-R 1000 K8, kilvetön (2016 - 2024)
ex. Aprilia RST1000 Futura vm2003, naarmuinen (2018 - 2022, R.I.P.)
ex. Yamaha MT-01 vm2005, sininen (2013 - 2016, R.I.P.)
Kohta 1 mistä se aika sitten lasketaan? Ruutulipun ensimmäisestä heilahduksesta vai mistä? Minusta tuo väli ei ole ollut nykyisellään liian suuri. Joskus on odotettu kunniakierroksen vetäjää, mutta ne ovat onneksi poikkeuksia. Vaarana tuossa on, että ryhmä menee sekaisin hetkeksi ja käytännössä siis hitaimpien tullessa radalle siellä olisi nopean ryhmän porukkaa vielä radalla. Kuka kantaa vastuun mikäli virhe tapahtuu?
Kohdat 2-4 on se olettama, että ihmiset eivät tee virheitä. En usko siihen, että kaikille menee perille varovaisuuden noudattaminen poikkeustilanteissa ja vaikka menisi, voi silti sattua kaikenlaista. Ehdotukset ovat vastoin turvallisuutta. Kohta 3 vaatisi liudan lippumiehiä tai radan siivoojia päivystämään joka mutkaan. Kohta 4, antaa lanssin henkilökunnan tehdä työnsä rauhassa ja kun sieltä kuitataan, että heidän puolestaan ollaan valmiita ottamaan vastaan lisää potilaita, jatketaan ajoja.
5. En osaa sanoa tarkemmin, kun nyt ei naamat vastatusten. 20 minuuttia tuntuu sopivalta ja jos alkaa väsyttää, niin aina voi jättää leikin kesken tai ajella varikon kautta.
6. Miksipä ei vaikka tuo onkin jälkihoitoa eikä varsinaisesti ajojen järjestämistä paremmin.
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Ihan samoin ku ennen. Tasa, 20 yli ja 20 vaille.
Jos joka settiin saadaan minuutti eteen ja minuutti taakse lisää, se on kuitenkin 10% lisää kierroksia. Koko kautta ajatellen se on jo aika paljon.
Portti ja lippumiehet voisivat näkyvillä isolla numero 2 merkeillä varoittaa kohta alkavasta vaihdosta.
(tarkoittipa se 2 sitten kierroksia tai minuutteja)
Näin arimmat pääsisivät pakenemaan radalta ennen lentävän vaihdon alkua.
Ja sama sisäänviennissä, ne joita homma aristaa voivat edelleen odottaa minuutin että väärän kastin jäbät on varmasti kerinnyt poistumaan.
Käytännössä lentäviä vaihtoja siis hyödyntäisivät ainoastaan Heikki Hätähousu ja Seppo Santsari.
Kaikki muut voisivat tulla ja mennä aivan niin kuin ennenkin.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Kyllähän golfkentälle, laskettelurinteeseen ja työmatkaan mahtuu hyvin eri nopeusluokan jäppiset samaan aikaan tietylle rajatulle alueelle. Ni luulis että myös moottoriradalle minuutiksi.
Tasalta parillisina vaihtuu lippumiehet, ni ainoastaan joka toinen tunti voitaisiin rata tyhjentää perinteisin menoin, ettei vaan hidas ja nopee törmää.
(Ite en kyllä ymmärrä millä ilveellä se radalle tuleva hidas saisi sen radalta poistuvan nopean kiinni)
Ja vaikka saisikin kiinni, niin radalla liehuu keltainen, joka tarkoittaa ohituskieltoa.
Sori, mutta en vieläkään näe törmäystä missään.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Kiitokset wanicolle konkreettisista ehdotuksista.
Esim päästämällä eri nopeuksisia samaan aikaan radalle saataisiin ehkä joitain kierroksia lisää, mutta onko mahdollinen "säästö" riskin arvoista? Esim alastarolla radalle saapuvat ja poistuvat risteävät paikassa, jossa ei välttämättä selkeää "sivusilmällä" tapahtuvaa toteamista ole kaikkien helppo tehdä.
Lisäksi kunniakierrosten kohdalla tai nopeampien tullessa hitaampien perään saadaan aikaan ihan oikeita ongelmia turvallisuuteen useallakin eri tavalla.
---
Pudonnut osa ajolinjalla tai suoraan sen vieressä on punalipun paikka, ei tosiaan lippumieskään voi mennä potkimaan niitä polvipaloja sinne radalle sillon kun peli on käynnissä - hänellä on 100% ajasta tehtävä valvoa turvallisuutta ja olla valmiina liputtamaan. Lisäksi otetaan esimerkki että Alastarolla vaikka nopeassa vasurissa on jotain outoa radalla, niin lippumies on joko palmasissa tai lemminkäisessä - miten täältä voidaan irrota niin ettei muu turvallisuus kärsi? Jo lippumiehen pelkkä palmasiin muutaman kymmenen metrin siirtyminen kesken setin riskeeraa yleisen turvallisuuden, koska ne valvovat silmät tekevät jotain ihan muuta mitä pitäisi - lisäksi esim jossain nopeassa ryhmässä se kaveri tulee oikeasti isoa kovaa sinne mutkaan - siellä temppuileva liivimies saattaa aiheuttaa äkkiä happipaikkoja.
Päätöksen tällaisissa tilanteissa tehdään yleensä sekunneissa, ihan turvallisuuden takia - osan potkiminen kestää huomattavasti kauemmin kuin pelin lyönti poikki ja jokainen lisäsekunti kun se palikka on radalla luo lisää riskiä.
---
Jos kaveri kyntämisen jälkeen nousee pystyyn ja näyttää peukkua, ei tuo tarkoita muutakuin että ambulanssia ei ole välttämättä pakko lähettää radalle pillit päällä. Adrenaliini tekee ihmiseen kummia ja kuten joku jo totesikin, voit olla oikeasti huonossa kunnossa vaikka pystyyn pääsisitkin, lisäksi edelleenkin se pyörän ylösrepiminen ei ole suotavaa, josta itse mm kahta kuskia Motoparkissakin huomautin. Pyörän nosteluun ei missään nimessä haluta kannustaa - hoida itsesi turvalliseen paikkaan (jos pystyt) ja jätä se pyörä muiden huoleksi - se on jo kaatunut.
---
Lanssimiesten tehdessä normaalia kyselyä perus-tupsahduksen jälkeen pyörii peli normaalisti, lanssi pysyy ensivasteessa kokoajan. Ainoastaan siinä vaiheessa kun siellä on kaveri paareilla hoitoa tarvitsemassa, tai kuljetusta odottamassa saattaa ensivaste vaihtua mahdollisesti paikalla olevalle lääkärille tai sitten muita toimenpiteitä.
---
Motukan toimintaa en tunne niin hyvin, joten en osaa sanoa tuohon kohtaan mitään - tätä varmaankin järjestelypuoli voi selvitellä.
---
Yleisesti ottaen näen ehdotuksissasi monia turhia riskejä, ja koska tilanne ei nytkään ole kauhean katastrofaalinen en tiedä onko muutokset mahdollisen riskin arvoisia - mitä itse olet mieltä?
Ratapäivät ovat pyörineet noin 10 vuotta ja paljon on matkanvarrella opittu, vaihtoehtoja käyty läpi (osia moneenkin kertaan) ja juttuja kehitettykin. Ei välttämättä ole pelkkää muutosvastarintaa, vaan kokemuksen kautta opittua, että kaikki uusia ehdotuksia ei suoraan oteta käyttöön vaan niitä pyritään myös kyseenalaistamaan
Lisäksi ilmaan heitettyihin viittauksiin aikuisista ajokortin omaavista ihmisistä totean, että radalla ei ole pakko olla ajokorttia taskussa ja nuorimmat kuskit ovat pitkälti alle 10 vuotiaita.
Viimeksi muokannut: Jassu; 07.07.2015 klo 09:47.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
1) Eli nopea ryhmä laskettaisiin radalle kun hitaan kuskit siellä vielä kiertävät? Nopean ryhmän kuski ajaa n. kaksi kierrosta siinä ajassa mitä hitaan hitaimmat. En välttämättä itse halua kokeilla miltä tuollainen vauhtiero tuntuu.
2)-4) Turvallisuus on ratapäivien prioriteetti numero yksi. Itse tulen heittäytymään poikkiteloin jokaisen ehdotuksen tielle, joka heikentäisi rataturvallisuutta. Edit. Pelkän lanssikyselyn ja laastarin liimaamisen aikana ajot pyörivät normaalisti. Jos kuski vaatii akuutimpaa hoitoa, pistetään ajot poikki, koska toista kuskia ei voisi paikkailla samaan aikaan. Kokemuksesta voin kertoa, ettei ole hirveän kiva odotella lanssia radan varressa kun on luita poikki.
5) Vartin nelijakoa on ainakin mp-tuki kokeillut ja lopputuloksena oli kaatojen määrän selvä kasvu. Tästä syystä ajetaan 20 min seteissä.
6) Hienoa, että MoTukka voi hyvin ja laajenee. He tekevät todella tärkeää työtä.
Viimeksi muokannut: Nitrous; 07.07.2015 klo 17:42.
Superbike #7
Elämä on onneksi mutkikasta
Totta Alastarossa, mutta monelle muulle radalle tullaan ja mennään ihan eri lävestä.
Ja Alastarossakin tuon voi mielestäni hoitaa ihan perinteisin porttivahtimenoin, tietenkään silloin ei ketään päästetä lähtemään kun kahvilasta on joku tulossa pois. Ainoa ero nykyiseen olisi, että siinä olisi vaihdon ajan 2 henkeä, toinen portilla ja toinen ruutulipulla.
---
[/QUOTE]
Pudonnut osa ajolinjalla tai suoraan sen vieressä on punalipun paikka, ei tosiaan lippumieskään voi mennä potkimaan niitä polvipaloja sinne radalle sillon kun peli on käynnissä - hänellä on 100% ajasta tehtävä valvoa turvallisuutta ja olla valmiina liputtamaan. Lisäksi otetaan esimerkki että Alastarolla vaikka nopeassa vasurissa on jotain outoa radalla, niin lippumies on joko palmasissa tai lemminkäisessä - miten täältä voidaan irrota niin ettei muu turvallisuus kärsi? Jo lippumiehen pelkkä palmasiin muutaman kymmenen metrin siirtyminen kesken setin riskeeraa yleisen turvallisuuden, koska ne valvovat silmät tekevät jotain ihan muuta mitä pitäisi - lisäksi esim jossain nopeassa ryhmässä se kaveri tulee oikeasti isoa kovaa sinne mutkaan - siellä temppuileva liivimies saattaa aiheuttaa äkkiä happipaikkoja.[/QUOTE]
Kuten yritin varoittaa, en osaa kirjoittaa niin että se ymmärrettäisiin oikein.
1 osa potkaistaan keltaisen lipun aikana pyörän päältä lennosta pois radalta.
2 osa noukitaan talteen lippumiesten vaihdon yhteydessä kun ajot on muutenkin seis.
---
[/QUOTE]
Lanssimiesten tehdessä normaalia kyselyä perus-tupsahduksen jälkeen pyörii peli normaalisti, lanssi pysyy ensivasteessa kokoajan. [/QUOTE]
Mun kokemuksen mukaan ajoja ei ole pyöritetty niin kauan ku joku istuu lanssissa. Tästä lienee sitten tapauskohtaisia eroja?
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Tota... ööh... mietis nyt uudestaanEli kuski hidastaa melkein kävelyvauhtiin ja koittaa potkia sitä osaa jonnekin? Väitän että 98% kuskeista ei tuohon edes pysty ja toiseen noin kova hidastus aiheuttaa todella suurta vaaraa. Mullakaan ei esim jalat yllä ees tollaseen ajoasennosta.
Lisäksi pitää muistaa että sirkustemppujen vaatiminen kuskeilta ei mielestäni sovi ollenkaan rata-ajoon. Homman pitää olla selkeää ja helppoa - ei sellaista että porukka pelkää pystyykö hän tekemään jotain vai ei. Tässä ehdottomasi muutos mielestäni lisää selvästi turvattomuutta, ja saavutettu hyöty on lähes olematon.
Lanssi toki arvio tilanteen, mutta yleisesti mitä itse olen seurannut lupa jatkaa on saatu välittömästi.Mun kokemuksen mukaan ajoja ei ole pyöritetty niin kauan ku joku istuu lanssissa. Tästä lienee sitten tapauskohtaisia eroja?Lanssimiesten tehdessä normaalia kyselyä perus-tupsahduksen jälkeen pyörii peli normaalisti, lanssi pysyy ensivasteessa kokoajan.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Nyt tulee mieleen ainoastaan Motopark, jossa portilta lähtijä voi kunnolla katsoa radalle lähtiessään, enkä sielläkään haluaisi päästää sitä hitaan ryhmän Hätähousua tekemään sitä arviota radalle menosta sekä hoipertelemaan ykkösmutkan taakse, kun keskiryhmän viimeiset, mainitsemasi "pro-kuskit" ja "koheltajat" hönkii niskaan racechrono kuumana. Joka radalla, jokaisen ruutulipun aikaan pitäisi siis olla kaksi porttivahtia. Ei ole vaivan ja riskin väärti. Kyllä nuo radantyhjennykset aika nopeasti hoituu, poikkeuksena lippumiesten vaihto sekä ne kerrat kun hitaassa joku rauhallisempi kuski kiertää rataa 3-4min. Silloin ruutulipun joutuu joskus tilanteesta riippuen laittamaan melko perverssin aikaisin, kun sekä hänen että takana tulevien pitää ehtiä pois ennen seuraavaa ryhmää.
edit. välillä kyllä tulee mieleen että lippumiehet voisivat arvioida ovatko takalenkkiä kiertävät pyörät hidastaneet vauhtia siinä määrin että voidaan arvioida heidän nähneen ruutulipun ja ovat tulossa varikolle. Tuolloin voitaisiin ehkä päästää auto tai seuraava ryhmä radalle jo ennen kuin rata täysin tyhjä. Mutta aika vähän tuossa lopulta aikaa voittaisi.
Eli jos ensimmäisellä setillä putoaa pala radalle, niin vedetään 2 tuntia palaa väistellen ja sit haetaan pois ?? !! Ei siitä niin isoa viivästystä tule, etteikö sitä voisi heti noukkia. Ainakaan itseäni ei haittaa, että rata on varmasti turvallinen ajaa omaa kovaa vaikka jäis 2 kierrostä vähemmän saldoksi 2 päivän ajoissa...
"The only easy day was yesterday."
2012 S1000RR
GSX-R 750 K8 (ex)
Koulutusryhmä pidemmällä radalla aiheuttaa myös tuota, mutta tähänkin on lääkkeeksi käytetty hitaalle ryhmälle tupla-ruutulippuja. Esim Botnialla ja Motoparkissakin tuo on todettu oikein toimivaksi - hitaalla ryhmällä kun harvemmin on tarve "jäähdytellä" konetta ja jarruja siinä ruutulipun jälkeisellä kierroksella.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Niin
A nopeen ja hitaan välissä vaihtuu lippumiehet joka toinen kerta. Näinollen jää vain se joka toinen jäljelle.
B tämä joka toinen kerta voidaan hoitaa perinteisin menoin.
C tai antaa puoli kierrosta kaulaa sille hitaalle
D parempi puhua F to F koska en osaa kirjoittaa
E vielä en ole ajanut kenenkään päälle radalla tai kadulla vain siksi että samaan suuntaan menevä on hitaampi.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Koska sulla ei ole ollut niin kovaa nopeuseroa mitä tuolla saadaan aikaan. Tämä on vähän sama kuin Autobahnille vedettäisiin ferrarin kanssa mopoauto - nopeusero on melkein sama hitaan ryhmän hitaimman ja nopean ryhmän nopeimman välillä - se tilanne tulee sitten ihan sairaan äkkiä.
Nopealla ryhmällä ei myöskään ole keltaisia (ihan syystä koska renkaat jäähtyvät muuten), siinä vaiheessa kun hidas ryhmäläinen voi olla jarrulla niin isoa kovaa tuleva nopean kuski on täysi happi vielä auki.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Omana kokemuksena, enkä nyt kenenkään muun tilannetta arvioi, niin on se että setti on ihan tarpeeksi pitkä, Alastarolla aloin jo nauraa kun aina tuli ruutulippu silloin kun olin just tullut varikolle. Päivästä yleensä olen ajanut noin reilu puolet, loppupäivästä vaan ei ole enää kovasti paukkua kropassa ja korvien välissä. Siuks en hirveesti ole sen kannalla että setteihin tarttis joku minuutti saada lisää turvallisuutta vähentämällä. Nopeutta radalla saa silläkin että miettii sitä ajamista sen pariminuuttia ihan koneet sammuksissa.
RF900R, ZX6R, (XJ600S)
Eiköhän odoteta että voidaan varmasti saada se viimeinenkin hidas sieltä radalta pois. Mielellään ilman kunniakierroksia. Turhaa veren kaivamista nenästä tehdä hommaa lentävänä.
Joskus vapaissa harjoituksissahan näitä on nopeuseroja on tullut vastaan. Käytännössä tuo hitaampi on kuin kiinteä este satunnaisessa paikassa rataa. Yhden tai kahden kanssa pystyy vielä elämään, jos sen paikan pystyy ennakoimaan eikä este säiky ohittamista. Kivaa se ei kyllä kenellekään ole. Useamman kanssa odotellaan vain koska kolahtaa. Noin ajatuksen tasolla voisi miettiä paljonko on vauhtieroa vaikkapa Motoparkin takasuoralla tai sitä seuraavassa vasurissa jos nopealla kuskilla on bussipysäkin läpi +200km/h ja suoralla +250km/h. Seuraavan vasurin hitain 140km/h. Bussipysäkiltä ei muuten näe seuraavalle suoralle.
Road racing aiheinen blogi
Yamaha YZF-R1 -07 Kilpuri
ex Honda CB500 -01, Suzuki GSF 1200 S -06, Hond
Nyt kun sanoit taikasanan Autobahn, ni 6 v. Tienasin opiskelurahoja sillä että ajoin "kumipalloa" München-Hamburg väliä. Yleensä siihen meni alle 6h sisältäen kusi ja tankkaustauot.
Jotenkin uskon osaavani jarruttaa keskivertokaravaanaria paremmin 250-50 jarrutuksen.
Eikä siinä ole mitään ihmeellistä.
Mutta entä kun 5v lapsi ajaa viikosta toiseen puolet vanhempien ja 2-3 kertaa tehokkaampien ja nopeampien seassa koko setin. Eli nämä kortittomat veijarit ohittaa tämän pienemmän joka kierroksella kahdesti.
Kiitos.
Nyt tämä experimentti on osaltani ohi. Kiitän ja kumarran, aineistoa on kertynyt tarpeeksi.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Minä olen esim olen huonompi kuljettaja ja voin myöntää että tollanen nopeusero tilanne radalla voisi aiheuttaa vaaratilanteen. Radalla on kaikentasoisia kuskeja, myös ne ei superihmiset pitää järjestäjän puolesta ottaa huomioon
Nyt en kyllä tajua yhtään mitä koitat sanoa.Mutta entä kun 5v lapsi ajaa viikosta toiseen puolet vanhempien ja 2-3 kertaa tehokkaampien ja nopeampien seassa koko setin. Eli nämä kortittomat veijarit ohittaa tämän pienemmän joka kierroksella kahdesti.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Ei näe ei mutta tässä kyseisessä tapauksessa takasuora bussipysäkin jälkeen on onneksi huikean leveä, eli antaa tavallista enemmän väistövaraa jos siellä sattuu joku "hynnynnöimään" edessä. Ei tee autuaaksi, se on varma. Mutta kokolailla eri tilanne kuin esim alalenkiltä noustessa pimeään vasuriin.
Siinä kohtaa niin ikään on aika huimia vauhtieroja eri tasoisilla kuskeilla mutta väistötilaa ja aikaa reagoida verrattain niukasti![]()
youtube channel "austrianoutlaw"
Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Pimeän mutkan takana oleva "kiinteä" este ei ole kovin kaksinen ajatus tuli se missä vain vastaan.
Se suora on muuten yllättävän lyhyt kun siihen työntää kovaa. Näyttäis olevan noin 3s jarrumerkille siitä kun suoran näkee. Mutta joo, on noita pahempiakin paikkoja. Vaikkapa se seuraava suoraa seuraava mutkayhdistelmä missä ei ole tilaa. Ajatuksena kuitenkin isot vauhtierot.
Toi pimee vasuri ei ole sinänsä niin paha jos sen osaa ennakoida. Sitä ennen näkee rataa pitkän matkaa joten kuskit tulee harvoin niin yllätyksenä eteen. Sivusilmällä näkee pyörän jo sieltä takasuoran jälkeisestä mutkayhdistelmästä. Toisekseen aina kun saa jotain kuskia kiinni, niin tuossa pitää varoa kun on kuitenkin aika iso vauhtiero toisin kuin takasuoralla. Nämä on tietty vähän sellaisia paikkoja että vaikka joku tuliskin eteen isolla vauhtierolla on kuski vähintään apeksin kohdalla jossain ihan muualla kuin omalla ajolinjalla ;)
Kemoran paluusuora on itselle se pahin paikka vauhtierojen suhteen. Siinä kun edellä menevän linja on jotain radan reunojen välillä eikä yleensä tiedä tuntemattomista koska linja menee mihinkin suuntaan. Ja jarrumerkillä vauhtieroa helposti lähemmäs 100km/h, jos ei sulje kaasua ennen suoraa. Tämäkin suora on lyhyt ja kapea eikä turva-alueiden puolesta ole mahdollista paljoa väistellä. Näkyvyys tässä on onneksi hyvä, joten yleensä osaa ottaa vauhdin ajoissa pois. Ei muuten ole ihan yksi tai kaksi kertaa kun on kaikesta huolimatta mennyt ulkopuolelta vahingossa ohi. Mm. jostain mustasta gixxeristä pari vuotta sittenJos ohitettava ajaa tehokkaalla mopolla ne aiemmat nopeat osuudet kohtuullisesti, kuten nopeassa porukka yleensä tekee, niin tulee paluusuoralla tilanteet suht helposti silmille vaikka kuinka yrittää varoa.
Road racing aiheinen blogi
Yamaha YZF-R1 -07 Kilpuri
ex Honda CB500 -01, Suzuki GSF 1200 S -06, Hond
Onneksi Vertzu ehti videonsa esittämään. Oli sunnuntaina ihan sama tilanne pariin kertaan, mutta tiesi ottaa vauhtia reippaasti ajoissa pois, niin ei tarttenut etsiä oululaisia ajolinjoja. Seuraavan vasurin apeksissa oli sitten vauhtia joitain kymppejä normaalia vähemmän.
Motoparkissa noi vauhtierot vaan on isoja, kun siellä niin vähän ajetaan. 10s/kierros on kuitenkin pirun paljon.
Road racing aiheinen blogi
Yamaha YZF-R1 -07 Kilpuri
ex Honda CB500 -01, Suzuki GSF 1200 S -06, Hond
Tuo on se ainut paikka itsellänikin, jossa on oikeasti käynyt vähän turhan lähellä kertaalleen. Edellä menevään oli eroa yli 50 metriä paluusuoralle tullessa, joten tuli hieman yllätyksenä, kun kaveri tulikin perä edellä vastaan reilut 50 metriä ennen jarrumerkkiä. Onneksi oli ulkopuolella vielä pyörän mentävä aukko, joten ulkopuolisin silmin kyseessä oli vain siisti ohitus vaikka hetken olikin tämmönen fiilis:
Superbike #7
youtube channel "austrianoutlaw"
Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter
Road racing aiheinen blogi
Yamaha YZF-R1 -07 Kilpuri
ex Honda CB500 -01, Suzuki GSF 1200 S -06, Hond
Niin yritin esimerkilläni valaista sitä tilannetta, että tuolla junnu+aikuispuolella mahtuu vaikka kolmen täysin eri nopeusluokan laitteet samaan settiin. Kaikki kunnioittavat toisiaan, eikä kenellekkään tule edes pieneen mieleen että homma olisi jotenkin poikkeuksellisen vaarallista.
Täytyy vaan hattua nostaa sen tarhaikäisen vanhemmille kun luottavat täysin niihin ala-asteikäisiin Niklas Ajoihin.
(He siis ohittavat tämän tarhaikäisen piltin jopa 30 kertaa setin aikana ja joka kerta eri kohdassa rataa)
Ja myös teinien vanhempiin kun eivät pelkää että joku satakiloinen myöhäisherännyt racincläski jyrää heidän lapsensa ajouran ja tulevaisuuden jonnekin tuplamutkan perukoille.
Varsinkin kun totuus on sen suuntainen, että jos sisäkanttarin ja renkaan väliin jää reilu halon mentävä rako, ni ainakin kaks Ajoa sieltä pujahtaa heti.
Sitten taas harrastelupuolella toiset näyttää olevan onnellisia että settien välillä ei ole 60 min vaan 64, että kerkee paremmin miettimään juttuja. Tai että se on vaaratekijä että setin alussa tai lopussa pitäisi minuutti ajaa poikkeuksellista varovaisuutta noudattaen. Ihmetyttää tämä suvaitsemattomuus lähinnä siksi että edelleenkään ei olisi mikään pakko ängetä sinne radalle sen lentävän vaihdon aikana. Ja edelleenkin sieltä pääsisi aikaisemmin pois jos ei jaksa tai halua jäädä kakkostaulun aikana jäähdyttelemään.
<p>reilu nurkkavääntö on parempi kuin huono pano</p>
Junnupuolen ajoja en ole MP-puolella ollut järkkäilemässä mutta 6v lähtien itse autolla radalla ajaneena pystyn näkemään suurta eroa esim karting-harrastajien ja "avoimien ratapäivien välillä".
Yksi suurimpia asioita junnuilla on se, että asiat opetellaan lähtökohtaisesti oikein eikä sinne tulla henkselit paukkuen "mä oon ajanu 200tkm kadulla, mä oon muuten sit ihan saatanan kova kuski". Kun toiminta on loogista ja mm linjat pysyvät oikeina voi ohitellakin tiukemmin - sitten jos otetaan vertailuna vaikka ratapäiviemme hidas- tai keskiryhmä niin ajolinjoja on melkein yhtä paljon kuin kuskejakin
Vuosittain ratapäiville tulee näitä jotka ovat ekaa kertaa radalla, ilmoittautuvat pahimmillaan nopeaan ryhmään (tottakai kun on zzr1400 tai busa alla) ja sitten siellä lopulta mustan lipun jälkeen hitaassa kierretään rataa ulkoviivoja nuollen (luullen toki et se on se oikea ajolinja). Junnupuolella näitä harvemmin näkee.
Tässä vaan esimerkki miten erilaista se ajelu voi olla kun jokainen kuski on yksilö. Kuitenkin koitetaan lähteä siitä että nämä kaikki asiat huomioonottaen kaikilla olisi kivaa ja homma turvallista.
Pyörätön motoristi...
Exät: KTM 690 SMC, kilvetön Yamaha YZF-R6R, BMW S1000 RR, Suzuki GSX1300R Hayabusa, Yamaha YZF 600R Thundercat
Tuskin tässä kukaan suvaitsemattomuuden takia muutosta vastustaa, vaan kaikki muutokset on arvioitava sen mukaan mitkä ovat sen hyvät ja huonot puolet nykyiseen systeemiin verrattuna. Mikäli hyviä puolia vaikuttaa olevan riittävästi ja huonoja vähän, voidaan uutta käytäntöä kokeilla.
Käytännössä tuolla ns. lentävällä lähdöllä saataisiin n. yksi lisäkierros settiä kohti.
Mun mielestä plussat ja miinukset on seuraavat:
+Enemmän ajoaikaa per setti.
-Vuorojen vaihdon ajaksi tarvitaan yksi ihminen lisää portille, eli yksi tai kaksi lippumiestä lisää per päivä.
-Mahdolliset vaaratilanteet nopeuseroista johtuen settien alussa ja lopussa.
-Hieman enemmän muistettavia asioita ensikertalaisille.
Jatkeeksi saa lisätä plussia ja miinuksia, koska multa jäi varmasti jotain oleellista pois.
Superbike #7
noihin ehdotuksiin ota kantaa sen kummemmin mutta kun on aihetta kehua niin täytyy muistaa se tehdä. Ei sillä etteikö sitä olis muutenkin, mutta järjestävän tahon vastineet ovat kyllä tätä nykyä hyvällä mallilla. Perusteltuja ja provosoitumattomia. Hyvä!