Hejsan,
Elikkäs kuten otsikossa lukee, niin tarkoitus olisi ensi heinäkuussa lähteä muutaman kaverin kanssa käymään pärrillä Etelä-Norjassa. Aikaa on varattu noin 9 päivää. Tarkempi reitti löytyy linkistä:
Reitti
Sitten itse asiaan:
Olisi mukava saada sekä kokemuksia että vinkkejä Etelä-Norjasta, esimerkiksi majoitukseen, reitteihin yms. liittyen.
Itsellä ei ole kokemusta ajamisesta muualta kuin Suomesta (sitäkin suht. vähän), joten kaikki neuvot yms. otetaan mielellään vastaan. Geirangerin-vuono on ilmeisesti ihan must?
Jotta reitin suunnittelu ei kuitenkaan menisi liian vaikeaksi, niin ainakin yksi navigaattorillinen kuski tulee mukaan ja kaikille tulee kypäräpuhelimet. Tietenkin karttakirja mukaan myös.
Ajaminen ei sinällään jännitä, mutta kuten sanoin niin kokemusta ei ole, joten tuo majoituksen löytyminen vähän jännittää ja miten sen parhaiten järjestäis. Työkaveri kyllä sanoi, että ei kannata muuta varata etukäteen kuin laiva. Ja sellainen huomio, että tarkoitus on olla yötä mökeissä tai hotelleissa; kuitenkin sillä varauksella, että hinta ei ole ihan kauhea, mutta ihan taso saa varmasti olla sellainen riittävä/normaali.
Eli mitä kokemuksia ihmisillä on Norjan majoituksista ja mistä niistä parhaiten saa tietoa (Visitnorway.com?)?
Kiitos.
Ex:
Ducati Hypermotard 1100 -08
Kawasaki ZZR 1400 ABS -09
Honda CBR 1100 XX -04
Majoitusta on sen verran tarjolla että mitään ei tartte varata.
Rupeette vaan iltasella katselemaan ajaessa ympärillenne ja kun sopiva paikka näkyy niin eikun kysymään.
Kannattaa ottaa tavaksi että lähtee aamula lliikkeelle ajoissa (=07) ja pysähtyy myös ajoissa, niin että klo 16 nurkilla alkaa katselemaan majoitusta, ja 17 mennessä se olisi syytä olla, muuten saattaa joistakin paikoista ruveta tulemaan "ei oo enää tänään vapaata" vastauksia. Löytyy niitä myöhemminkin, mutta voi joutua jonkun verran haeskelemaan.
Noi teidän päivämatkat tuolla Norjan puolella on kyllä hurjia,
esim. Tysedal-Geiranger = 410 km, veikkaan että ei riitä 12 tuntia tähän pätkään.
Absit iniuria verbis, te absolvo....no eikä
KTM Super Adventure 1290 -2015
Exät FJR-2009, FJR-2004, Honda VF1100C-1984, Suzuki DR650
Ei sinne tartte ennakkoon varailla mitään, menee vaan ns "kohteeseen" illasta ja kiertelee mökkikyliä ja kyselee hyvällä englannilla *onko "hyttejä" vapaana.
Ainakin meille löyty joka kerta, preikesstolenissa ainoastaan meinas olla ahasta ja kallista., se oli joku 40e naama/yö.
Muuten oli halvempaa.
Meillä oli 2009 melkeen tollainen reittikin, paitsi että oslon jälkeen mentiin rjukan/tinn paikkaan yöksi, sieltä sitten pitkälle alas lysebotniin, sieltä sitten rannikkoa ylöspäin trondheimiin.
Sieltä lähdettiin päivällä klo 12 ja ajettiin suoraan ruottin läpi ouluun ilman yöpymisiä, oli vähä nuutunu olo sitten siinä aamu klo 4 ku oltiin perillä *
Nyt jos ajais niin voi jatkaa tronheimistä norjan puolta ylöspäin ja mahd ylhäällä mennä ruottin puolelle, ruottissa kun ei ole mitään nähtävää ja tiet hanurista
Niin ja me ajettiin reitti 7 päivässä, *
tuossa oli meidän reitti aikalailla: muutama pikkutie meni erilailla joita google ei halua piirtää mutta yöpaikat norjan puolella on nuo aakkoset:
http://maps.google.fi/maps?f=....527&z=6
GSXR 750 -06, ex-CBR954RR
Välietappaja ei juuri vielä ole lyöty lukkoon, vaan reitti kertoo kutakuinkin se, että mitä kautta mennään. Mutta tosiaan, kaikki vinkit on tarpeen.
Onko tosiaan totta, että 400 km menee vähintään 12h (tyssedal-geiranger)?
Ex:
Ducati Hypermotard 1100 -08
Kawasaki ZZR 1400 ABS -09
Honda CBR 1100 XX -04
Ottamatta sen enempää kantaa Norjaan, voisin suositella lauttaa Vaasasta Umeåån.
RG-Line
Ruotsissakin on kivoja pikkupätkiä, kunhan pysyy kaukana E4:sta ja mieluummin jopa siellä työnnän kuin Suomen E4:lla..
Siitä ali missä aita on matalin
Tarkoituksena myöskin lähteä Oulusta (heinäkuussa), mutta pohjois-norjaan. kalix - sorsele - Mo i rana - länsirantaa pitkin rognaniin ja sieltä lofooteille. Takasi kiirunan kauttakirjoitti
REITTI
Tosiaan itselläkin arvelluttaa majoitus/tankkaus/lautat, että ehtiikö ajoissa ja mikä on saatavuus. Etukäteen varaamisessa arvelluttaa se, että kun naisväkeä mukana niin voi tulla paljon suunnittelemattomia viivästyksiä ja voi tulla kiire. toisaalta budjetti ei anna mahdollisuutta ajella "viikkotolkulla" Meitä on 5 hengen retkikunta lähdössä ja alustavasti 6 päivää on kesto.
Onkos nuo päiväetapit liian kunnianhimoisia?
1991: Suzuki R 50
1993-95: Helkama AX 50
2007: Honda CBF 600 S
2008: Honda CBR 600 F
2009: Suzuki 1250 Bandit S
2010: Suzuki Hayabusa
2011: Yamaha FJR1300
2014: Yamaha FJR1300
2017: Yamaha Super Tenere 1200
2023: bmw r 1250 gs
Norjan reissulla taisi keskinopeus olla se 60km/h, tiet on todella mutkaisia ja mäkisiä. Eteneminen on todella hidasta. Omalla Norjan turneella tuli keskimäärin kilsoja päivässä jotain 250km luokkaa ja aikaa paloi 10..12h. Meillä kilsoja oli about samaa luokkaa ja aikaa paloi 11 päivää.(bug85 @ Maalis. 25 2011,09:09) kirjoitti
Majoituksia tosiaan ei kannata varata etukäteen, Norjassa tuntui olevan mökkikyliä ja muuta majoitusta ihan jatkuvana virtana. Seurailee vaan kylttejä tien varsilla.
https://reissu.org
Miten on noiden karttokirjojen laita; osaako joku suositella jotain, vai onko ihan vaikka ostaa ekalta huoltoasemalta tiekartaston?
En onneksi usko, että nuo päiväetapit tulevat ongelmaksi: laskee vain sopivat etapit, ja jos ei näytä 9 päivää riittävän niin muutaman päivän varmasti voi venyttää.
Kuinka nopea muuten tukholmasto on ajaa Osloon?
Ex:
Ducati Hypermotard 1100 -08
Kawasaki ZZR 1400 ABS -09
Honda CBR 1100 XX -04
Päivässä helposti, finnlinesta on aamulla joskus 5.30 ruottissa, siitäkun lähtee syöttään niin kovasti joskus klo 12-14 on oslossa. Moottoritietä koko väli sen 140++ nopeuksilla ajettiin.
GSXR 750 -06, ex-CBR954RR
Ruotsin puolella voi helposti vetää sellasta 140km/h, mut rajan ylityksen jälkeen tiet muuttuu mutkasiksi ja nopeusrajoitus on 80 km/h ja ohitusmahdollisuuksia on vähemmän. Norjassa sakot maksetaan tien päällä ja asteikko oli muistaakseni aika kova, joten suuria ylityksiä ei kannata ottaa.(bug85 @ Maalis. 25 2011,10:42) kirjoitti
Muistaakseni meiltä meni Oslosta Tukholmaan about 7h.
https://reissu.org
Hyviä neuvoja tulee. Kiitos tähän astisista.
Mitäs laivoja olette käyttäneet? Finnlines ei näyttäisi Tukholmaan menevän? Ja lähtöpaikka luultavimmin Turku.
Ex:
Ducati Hypermotard 1100 -08
Kawasaki ZZR 1400 ABS -09
Honda CBR 1100 XX -04
Finnlines menee väliä Naantali-Kapelskär. On Norjan suuntaan ihan hyvä valinta, säästyy kahden isohkon kylän läpi ajolta (Tukholma ja Turku).
Reittinne Ruotsi osuuksiin ei kannata kauheasti ladata odotuksia. Kannattaa minimoida R ja maksimoida Norja. Suosittelisin Geirangenin p-puolelta tien 36 ajoa Lingen ja Soggen välin vaikka molempiin suuntiin.Trollstigen
Jos ei ole paljon vuoristossa ajellut, niin jää hetkeksi mieleen.
Via michelinin nettikartta on hyvä apu reittiä suunnitellessa, näkyy vihreä viiva maisemareittien tien vieressä.
Korkeuseroja kannattaa kartassa tutkia ja zoomata, jotta näkee mutkaosuuksia...
Ex-955i
Itse säätäisin reitin kulkemaan tien nro 55 kautta tuntureiden ylitse ja sitten Lom:sta vasemmalle tielle nro 15 ja Geirangeriin, siis jos olette Oslon suunnasta aloittelemassa kierrosta. *Onhan se Bergen myös ihan näkemisen arvoinen kaupunki ja kun läheltä menette niin....
Kokemisen arvoinen on myös E 16 tie ja piiiiitkät tunnelit, joista pisin on 25km (Lärdalstunnel). Tunnelin jälkeen tielle nro 5 ja siitä edelleen sille 55:lle. Tekee pienen mutkan, mutta menee teidän aikarajanne puitteisiin varsin hyvin.
Östersund-Arvidsjaur välillä oli ainakin viime kesänä kärsimykseen asti tietyömaata ja pirun isoa sepeliä, se on myös hidas pätkä, eikähän siellä enää Norjan jälkeen ole juuri näkemistäkään, kannattaa selvittää nyky tilanne. Vois olla parempi tulla Östersundista suoraan vaikka Sundsvalliin jos alkaa kiire painamaan päälle.
Rike: tarkoitat varmaan tietä nro 63?
Pan European 1300
juu juuri 63:sta meinaan, kiitos.
Ex-955i
Se on hieno pätkä se 63:n, sellaista alppitunnelmaa jo ilmassa.
Pan European 1300
Finnlinesiä suosittelen itsekin, laivat on hyviä ja hintaan kuuluu ihan hyvätasoinen aamiainen ja illallinen buffetista. Parasta tuossa yövuorossa on se, että laiva saapuu satamaan klo 5:30 ja siitä kerkeää päivän aikana tosi pitkälle, itse ajoin 3vk sitten autolla tuolta aamulaivalta saman päivän aikana yhtä soittoa Pariisiin.(bug85 @ Maalis. 25 2011,12:55) kirjoitti
Kuten jo joku mainitsikin, myös Tukholman ruuhkan välttäminen on iso plussa, pahimmillaan kehätiet on todella jumissa ruuhka-aikoina.
k1300s
Siljaa ollaan käytetty Hki-Tukholma välillä (halvin meille).
Ajamaan pääsi n. 9-10 aikaan lauantaiaamuna Tukholmasta, joten ehtii ajella illaksi vaikka Norjan puolelle jos vaan jaksaa.
Uumaja-Vaasa RG-linellä on hyvä ratkaisu, jos eteläsuomeen olis tarkoitus jatkaa vaasasta, mutta jos Ouluun meette niin ajamalla varmaan pääsee helposti jos vaan jaksaa ajaa.
250-300km nautiskelijalle hyvä päivä matka, meillä ajoaika oli päivisin 10-17 (sisältäen ruoan keitot trangialla, valokuvaus paussit yms.).
Jos ensimmäinen yöpyminen tapahtuu viikonloppuna, niin suosittelen varaamaan etukäteen yöpaikan. Jos ei ole retkeilyhenkinen, niin teltta kannattaa jättää suosiolla kotiin.
2 kesänä ollaan päästy vaivatta Tukholman läpi, lauantai aamuisin ei tosin niin suurta ruuhkaa kun arkisin.
Pikkumökeissä yöpymiseen 4 hengen porukka on optimi (suurin osa mökeistä on 4 hengen mökkejä).
Oslon voi kiertää kätevästi n. 40-50km Oslosta etelään menevän tunnelin kautta.
Visalla pärjäs muuten, paitsi losseissa täytyi olla käteistä ja jotkut pienemmän mökkienvuokrausyrittäjät eivät huolineet korttia.
Hauskaa reissua!
Yamaha R1 -04
Suzuki GSX1300R Hayabusa -03
Suzuki RF600 -93
Suzuki GS500 -99
Me mentiin Siljalla. Nykyään ne meneekin Tukholman pohjoispuolelle, josta pääsee melkein suoraan motarille, ei siis tarvii ajaa kaupungin läpi enää. Silja oli satamassa joskus puoli seitsemän aikaan, joten hyvissä ajoin ennen ruuhkia pääsi ajelemaan.(bug85 @ Maalis. 25 2011,12:55) kirjoitti
Kapelskär oli hiukan pohjoisempana, sieltä pääsee varmasti ilman suurempia ruuhkia motarille.
Ruotsissa ajaminen joka tapauksessa on helppoa, sillä Norjan rajalle asti on joko kaksikaistaista tai sitten ohituskaistoja ihan jatkuvasti.
https://reissu.org
Ehdottomasti ainakin Geiranger ja Trollstigen
Ja jos haluaa poiketa Bergen-Oslo akselilta etelään, niin etelärannikko Kristiansandista ylöspäin on hienoa seutua. Näkemisen arvoisia paikkoja mm. Arendal, Risör ja Lyngörin saari. Itsellä oli suunnitelmissa lähteä pitkästä aikaa noihin maisemiin. Autolla kylläkin, mutta taitaa loppua kesälomalla aika kesken.
Yamaha Tenere 700 & R6R
jos vaan jalat pelaa ja keli on ok, niin kannattaa pistäytyä joko galdhöpiggenillä tai glittertindillä. 55 tieltä spiterstolenille ja sieltä kävelyksi.. päivä menee kävellessä.
http://www.elisanet.fi/katoome....tti.htm
http://www.elisanet.fi/katoome....ide.htm
ja tosta alas
http://www.elisanet.fi/katoomer/link.../Jotunheim.htm
ja jos ehtii niin tuolla...
http://www.elisanet.fi/katoome....len.htm
Kiitos jatähän astisista..
Kesää odotellessa.![]()
Ex:
Ducati Hypermotard 1100 -08
Kawasaki ZZR 1400 ABS -09
Honda CBR 1100 XX -04
Lysebotnen on tosi hieno paikka ja mutkaa riittäää...
Lärdalstunneliin en kyllä ajais, yks toikkonen maisema mutta päällä menevä Björgavegen on näkemisen arvoinen tie. Aurlandin päässä mm. mahtava näköala tasanne josta näkee hienon vuonon *![]()
Kovin ajopainotteiselta tuo Teidän reitti maistuu. Teimme vaimon kanssa viime kesänä suunnilleen vastaavan kierroksen. Käytimme siihen 13 pv, josta tosin kolme yötä Bergenissä. Tähän muutamia vinkkejä:
- Jos Oslo ei kiinnosta, siellä menee tunneli vuonon ali Oslon eteläpuolelta.
- Jos Osloon menette, niin Vigelandin puisto on niitä "nähtävä kerran eläessään" paikkoja.
- Unohtakaa Drammen, pimeä, märkä, huonokuntoinen asfalttispiraali kallion sisällä.
- Lysebotnista menee laiva Stavangeriin, nopeampaa kuin vastaava väli prätkällä.
- Bergenin kalatori on näkemisen ja maistamisen arvoinen.
- Parhaat maisemat ovat Bergenistä ylöspäin.
- Kristiansundin alapuolella on Atlanterhavsveien, kun noinkin läheltä menette, kannattaa poiketa.
- Rahaa menee, majoitus ja ruoka on vähintään 50% kalliimpaa kuin kotona.
- Käteistä mukaan; tie-, lautta- ja tunnelimaksuihin meni tonni. (NOK)
- tie 55 ja Geiranger ja Juvashytta tuli ajettua 10 v. sitten autolla, mutta ei mahtunut nyt reittiin. Ovat upeita paikkoja.
- Trollstiegen on aivan must.
- bensaa saa kaikkialta VISA:lla, joku B&B piti maksaa käteisellä.
- jos on tietsikka mukana, googlettakaa ja varatkaa majoituksia päiväksi - pariksi eteenpäin, ainakin Bergenin hotellit ovat kesällä tupaten täynnä. Samoin Geiranger, busseja enemmän kuin Mannerheimin tiellä ruuhka-aikaan.
- hiihtokeskus Åressa oli hyvä ja suomalaisenhintainen hotelli myös kesällä auki.
- Åresta Uumajaan on ruotsaista sellupeltoa, ei mitään nähtävää.
Mites tuolla google mapsissä saa takaisin tuon reittisuunnittelun? Tallensin eilen reitin ja nyt se näkyy vaan näillä sinisillä pisteillä. Haluaisin ne vihreät ja a,b,c...jne. kirjaimet välietapeille. Myöskään en näe reittisuunnittelua tekstinä.
Jos olisin itse Oulusta lähdössä, niin jättäisin laivat väliin.
Karkea reittiehdotus
Kyllä tuota E4 tietä suomessa varmaan ehtii vielä ajamaan.
Majoitusta kyllä löytyy ruotsissa ja norjassa ihan hyvin. Mökit ovat kohtuu hinnoissa, norjan hotellit ei välttämättä niin kohtuullisia.
Ruokaa saa grilleiltä ja kaupoista ihan normaalisti eikä maksa juuri sen enempää kuin suomessakaan.
Käteistä NOK kannattaa pitää mukana esim joku 1000 NOK. (Siis koko porukalla yhteensä) Sitä saa lisää automaateista.
Lysebotn, Dalen, Bergen, Drammen, Rjukan, Geiranger, Trollstigen. Noista kun poimii kohteita matkan varrelle ja jättää turhat varailut ja aikataulut yms pois, niin tulee hyvä reissu.
Ja jos on ihan pakko päästä ruotsinlaivalle, niin älkää hemmetissä mitään valtateitä sinne Turkuun ajako. Sama juttu Ruåtsin puolella, katselkaa väliin hieman pienempää tietä. Valtatiet on kotiloita varten (ja homosohvia) Karttoja saa joka huoltoasemalta.
No, se on sitten vaan VOE VOE
Tässä kans omaa suunnitelmaa.
Norjan reitti
Näiltä sivuilta olen kerännyt paikkoja missä kävis. Aivan loistavaa luettavaa ja naurussakin pitelemistä. Varoitus koukuttavaa luettavaa
OH3CH
Yamaha FZ6-N -06 -> BMW F800GS -11
Vedettiin Naantalista Norjaan (mm Geiranger )Haaparannasta kotiin Yö laivassa 3 Norjassa ,viimeinen veto 1300 km
Ajamaan sinne mennään ja maisemia kahton ,ei nukkuun
Suzuki GS450
Kawasaki GPZ500S
Kawasaki Z750S
Yamaha FZ1S
Itse oon muutamavuos sitten ajellu 3 kesää turisteja bussilla pitkin keski-ja etelä Norjaa.Yleensä,jos haluu hotelleja käyttää vuonoalueella,kannattaa niitä kysellä etukäteen.Tahtovat olla kesä-elokuun aika ylibuukattuja ja hinnoissaan.
Katana-85 ,Blade-96, R1-2001,R1-2005,10r-06, Ratalelu zx-6r,GSXR 1000 K4 ratalaite , Triumph T595 ,Superbike zx10r -04,Triumph Daytona 675, Kawasaki zx6r 2011 kilpuri
Bookings.commista varailin itse viime vuonna. Kommenteista näkee mihin kannattaa mennä ja mihin ei. Ja usemmissa voi perua vielä edellisenä/samana päivänä ilmaiseksi (bookings.com sivun kautta). Seuraavan päivän hotellit voi vaihtaa kännykällä surffaten, hotellin wlanin kautta tietty - mobiilidata tulisi kalliiksi.
K1200GT & 701Enduro
TÄSSÄ MUUTAMIA paikkoja *jotka itsellä olis tarkoitus ajaa tulevana kesänä. Siinä on tosi paljon nähtävää ja ajettavaa mutta kyllä nuo pitäisi ehtiä katsomaan 2-3 viikossa reitille tullee pituutta noin 4000 km täältä Tukholmasta laskien. Siitä nyt suunnittelemaan reittiä mihin nuo kaikki kohteet sopii tai edes osa niistä. Kartalla näkyvät siniset viivat ja pisteet (kuten esim. Drammen:issa) ovat teitä joita en jättäisi ajamatta jos vain aika riittää ja ne punaiset neulat ym. ym. ovat muuten vaan näkemisen arvoisia paikkoja. Klikkaamalla kyseistä viivaa ja/tai pistettä tai niitä punaisia neuloja mitä sieltä kartalta löytyy löytyy aukeaa pieni ikkuna jossa useimmiten on linkki (sininen teksti) jonnekin missä on lisätietoa kyseisestä kohteesta eri kielillä, Norjaksi, Ruotsiksi, Suomeksi tai ehkä Englanniksikin. Suurin osa linkeistä menee * Wikipedia:an ja siellä kielen voi vaihtaa jos niin haluaa. Niin ja mökkejä siellä on niin että riittää kunhan ei kysele mistään turisti rysistä kuten esim. Geiranger tai Trollstigen vaan 10-20 km ennen tai jälkeen. Tai sitten hieman sivummalle menevien pikku teiden varsilta. Ja mökkejä kannattaa alkaa kyselemään ajoissa, minulla on tapana alkaa mökin katselu jo 14-15 aikoihin jos tekee mieli löytää todella miellyttävä paikka. Taso laskee myöhemmin illalla kun on tosi väsynyt ja on pakko saada jokin yöpaikka ja hintakaan ei aina ole se paras mahdollinen eikä tosiaan ole enää mistä valita.
Terveisin entinen Oululainen K@zzu *
K@zzu