Sivu: 6 / 31:sta EnsimmäinenEnsimmäinen ... 4567816 ... ViimeinenViimeinen
Tulokset 151:stä 180:een 915:sta
  1. #151
    Kouluttaja Hannula:n avatar
    Pääylläpitäjä
    Rata & Koulutus
    Liittyi Jul 2003
    Helsinki
    MotOrg ry jäsen
    Lainaa (zpete @ Elo. 18 2010,10:41) kirjoitti
    Voisko kyse olla niinkin yksinkertaisesta aisasta kuin kevyestä hartialukontapaisesta kuskin käytöksestä, eli kuski itse jänkää sitä pyörää pystyyn?
    Ei vaan siitä mitä wekkuli tuossa ylempänä kirjoitti. Kuvittele asia niin että mopo leijuu hieman ilmassa ja etukumin kulutuspinnan reunaan on kiinnitetty naru (kiinnityspiste ikään kuin tietä vasten), ja narusta vedetään suoraan taaksepäin, eli samalla tavalla kuin kitkavoima vaikuttaa jarrutettaessa. Ajatellaan vielä niin ettei rengas pääse pyörimään. Ohjausakseli kääntyy, koska naru (eli kitkavoima jarrutettaessa) tulee hieman ohjausakselin sivusta.
    1000
  2. #152
    Lainaa (wekkuli @ Elo. 18 2010,08:08) kirjoitti
    Lainaa (JMH @ Elo. 18 2010,00:16) kirjoitti
    Pää oli jo tyynyyssä, mutta tulipa vielä yksi kysymys mieleen. Moni täällä silmät kirkkaana sanoo, että jarrulla kääntyy mutkaan paremmin, ja peruste on looginen; keula on alempana.
    Kyllähän se pyörä yrittää kammeta pystyyn, jos kesken mutkan jarruttelee ja käsittääkseni syynä on se että eturenkaan kosketuspinta ei ole enää keskilinjassa => syntyy momentti joka pyrkii kääntämään "rattia" mutkan suuntaan. Eli jarrulla pyörä vastaohjaa itseään pystyyn. Onneksi näinpäin, toisteppäin voisi jarrun hiplailukin mutkassa olla aika vänkää...

    Tätähän ei välttämättä tunne jos menee jarrulla mutkaan niin kuin oikeasti pitää, eli kovin jarrutus pystyssä ja sitten keventää hiljalleen samalla kuin kallistaa. Ja silloin kun ollaan vielä suht pystyssä, ei tuon momentin vaikutus ole suuri, enemmän merkitystä on ohjausgeometrian jyrkentymisellä jarrutuksen seurauksena, jolloin pyörä kallistuu helpommin.
    Mopon vastaohjauksessahan on aina läsnä tuo vastaan vääntävä momentti, eli jos irrottaa kädet tangosta kesken mutkan niin mopo kampeaa itsensä pystyyn.
    Se voima syntyy juurikin tuon etujätön kautta, ja mitä pidempi etujättö, sen kankeempi ohjaus.
    Vauhti lisää ohjausvoiman tarvetta; suurempi suoraan eteenpäin pyrkivä liike-energia tarvii suuremman voiman poiketakseen suoralta reitiltä.
    Jarruttaminen etujarrulla lisää ohjausvoiman tarvetta; jarrulla pitää olla joku tukipiste jota vasten liike-energiaa pienennetään, ja kun tukipiste on "poikittain", niin jarrutuksen voima pyrkii kääntämään rengasta suoraan.
    Kiihdyttäminen lisää ohjausvoiman tarvetta; takarengas pyrkii työntämään mopoa voimalla suoraan eteenpäin, jolloin "poikittain" oleva eturengas pyrkii kääntymään suoraan.

    Lainaa (JMH @ Elo. 18 2010,00:16) kirjoitti
    Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa.
    Syystä että etujarrulla saa alottelijakin erittäin helposti 0,5-1,0G hidastuvuuksia aikaiseksi, ja tukipisteenä eturengas.
    Moottorijarrulla taasen, varsinkin jos on alhaiset kierrokset hidastuvuus on vain luokkaa 0,1-0,3G, ja tukipisteenä on takarengas, jolloin voima ei kertaannu poikittain olevan etujätön kanssa.
    Ja kaasulla mutkassa ehkä 0,0-0,2G kiihtyvyyksiä x etujättö.
    Josta voi sitten laskeskella että se etujarrun käyttö aiheuttaa käytännössä jopa moninkertaisen ohjausvoiman tarpeen vs moottorijarruun/kaasuun vastaavaan verrattuna.
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  3. #153
    Kylläpä tulee hitaan ryhmän keskusteluun taas semmosta teksti settiä, että ei mitään järkeä. Ihan turhaa tietoa ajotasoon nähden.

    Hirvee taikinointi renkaista ja paineista...

    Hitaassa ryhmässä kyllä pärräntekniikkaan on aivan turha kyllä alkaa perehtymään, sana iskari alkaa jo jollain useammalla heittää päässä isoa pyörää.
    Siinä vaiheessa kun aletaan renkaan kulumista ja paineita venkslaamaan edes takas niin -> keskiryhmään.

    Hitaassa vaan kurvaillaan ja katsellaan miten sitä vois mutkaa ajella. Typerää touhua minun mielestä silloin edes katsoa kelloa. Jos vauhtia on liikaa ryhmään nähden niin sillo järjestäjä katsonee parhaaksi vaihtaa kaveri nopeampaan. Sitten voikin alkaa katsomaan että mitä kello näyttää ja ruveta taikinoimaan paineitten ja muiden pilkunviilaus juttujen kanssa.
  4. #154
    Nitrous:n avatar
    Rata & Koulutus
    Liittyi Mar 2004
    Järvenpää
    MotOrg ry jäsen
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,11:06) kirjoitti
    Muistelisin erään sankarin kaataneen tuliterän dukensa 2007 ahvenistolla, ja jälkilöylyissä parikin kuskia puheli juuri siitä, että ko dukessa rojut ottaa tonttiin hieman ennen kuin renkaasta loppuu vara, vaikka ois painaumatkin jne kohdillaan.
    Kyllähän Dukessa ottaa kunnon kallistuksessa maahan kytkinkoppa ja pakoputken alkukäyrä, mutta siinä vaiheessa on vauhtiakin jo sen verran, ettei siihen joka pulliainen pysty. Keskiryhmän köröttelyllä (1:40 Alastaro) ei mikään osa pyörästä ole vielä lähelläkään maata. Jalkatappien ja maan välillä vielä n. 5 senttiä.
    Superbike #7
  5. #155
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,12:16) kirjoitti
    Kylläpä tulee hitaan ryhmän keskusteluun taas semmosta teksti settiä, että ei mitään järkeä. Ihan turhaa tietoa ajotasoon nähden. Hirvee taikinointi renkaista ja paineista... Hitaassa ryhmässä kyllä pärräntekniikkaan on aivan turha kyllä alkaa perehtymään, sana iskari alkaa jo jollain useammalla heittää päässä isoa pyörää. Siinä vaiheessa kun aletaan renkaan kulumista ja paineita venkslaamaan edes takas niin -> keskiryhmään. Hitaassa vaan kurvaillaan ja katsellaan miten sitä vois mutkaa ajella. Typerää touhua minun mielestä silloin edes katsoa kelloa. Jos vauhtia on liikaa ryhmään nähden niin sillo järjestäjä katsonee parhaaksi vaihtaa kaveri nopeampaan. Sitten voikin alkaa katsomaan että mitä kello näyttää ja ruveta taikinoimaan paineitten ja muiden pilkunviilaus juttujen kanssa.
    Kokemukseni mukaan kaikenlaisella tiedolla voi(si) parhaimmassa tapauksessa esimerkisksi välttää kaadon hitaassa ryhmässä.
    Joten minä näen vain kaikenlaisen infon jakamisen ja erityisesti siitä keskustelun erittäin terveenä piirteenä hidasryhmäläiselläkin.
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  6. #156
    Lainaa (zpete @ Elo. 18 2010,10:41) kirjoitti
    Tää onkin mielenkiinotinen juttu. Muistan itse alkuajoilta tuon saman, eli tuntui että jarrutus mutkassa nostaa pyörän pystyyn...

    Luulin sen olevan normaalia, mutta vuosiin en enää ole tuota ajatellut. Nykyisellään jarrulla tulee sidottua keulaa alas mutkaan mennessä pitkällekin...

    Voisko kyse olla niinkin yksinkertaisesta aisasta kuin kevyestä hartialukontapaisesta kuskin käytöksestä, eli kuski itse jänkää sitä pyörää pystyyn? Ja tuosta olisi joskun kokeempana oppinut pois?
    Jos k e s k e n mutka-ajon täräyttää jarrut päälle, niin kyllähän se pyörä silloin pystyyn änkeää. Tämä on tyypillinen virhe hitaan ryhmän ajossa. Mutkaan mennään omiin taitoihin ja lopulliseen uskallukseen nähden liian kovaa ja kesken mutkaa tulee paniikki. Jarrut pohjaan (pahimmassa tapauksessa myös takanen, jolloin tapahtuu paljon muutakin) ja pyörä kampeaa pystyyn ja ei pysykään enää ajolinjalla ja esim. takaa tuleva, ulkokautta ohittava joutuu kiilatuksi. Ahvenistolla moinen on johtanut muutamia kertoja meidän tapahtumissa kaiteisiin ajamiseen.

    On siis aivan eri asia aloittaa jarrutus suoralla ja jarrutuksen ollessa päällä, kallistaa pyörää mutkaan ja viedä jarrulla pyörä mutkaan ja kesken mutkaa vapauttaa jarru ja aloittaa kaasutus kuin katuajoon tarkoitettu treeni jossa vauhti tapetaan suoralla, päästetään jarru ja tasakaasu päällä taitetaan mutkaan.

    Ennakoivan ajon kurssilla opetettavat (etenkin EAK I) tekniikat ovat ihan eri tekniikoita ja eri tarkoituksiin kuin kilpa-ajotekniikat. Jälkimmäisiä ei oikein kannata hyödyntää yksyhteen kadulla, voi tulla happipaikkoja kun puoliväliin rappiin työntää eturengas hieman luistaen.

    Kun topic käsittelee hitaan ryhmän ajoa, niin ainoa oikea tapa mielestäni jarruttaa on jarruttaminen suoralla ja sen jälkeen tasakaasun kanssa mutkaan. Jos taas haluaa oppia muita juttuja, niin pyörään kaatumasuojat ja riskitasoa nostamaan ja kilpa-ajokurssille. Hitaassa ryhmässä kesken mutkaa jarruttamalla pyörän kaataminen on silkkaa tyhmyyttä ja täysin tarpeetonta.

    Jukka
  7. #157
    Lainaa (Juutana @ Elo. 18 2010,09:58) kirjoitti
    Ainakaan mun mielestä ei oikein ole turhempaa tapaa kaataa pyöräänsä kuin märällä radalla, jos paikaltaan kaatamiset jätetään huomiotta. Mitään kierrosennätyksiä silloin ei enää voi ajaa ja kunnon kanttailukin on mahdotonta. Hauskaa se tosin joskus on käydä vähän sudittelemassa suorilla...
    Poikkeaa topicin ympäristöstä, mutta sadekelin renkailla pääsee kyllä polvipaloja kuluttamaan ja kokemuksesta tiedän, että myös olkapään suojia, joita ilmeisesti ei ole kiinnityksestä päätellen tarkoitettu kulutustavaraksi. Ja suorilla pyörä ei niillä renkailla sudi. Rytkösellä kiipesi pystyyn aina avattaessa (kallellaan ollessa ei pysty käytännössä avaamaan lainkaan) ja jarrutettaessa perse kiipeää ilmaan.

    Sama ohje, mikä pätee sadekelin kilpa-ajoon, pätee myös hitaan ryhmän kaarteluun. Mutkissa ei yhtään jarrua eikä kaasua lisätä. Jarrutus ja kaasutus vasta kun pyörä on pystyssä. Pystyssä olevan pyörän sutiminen ei haittaa, mutta kyljellään olevasta kun pito karkaa niin sitten karkaa kyllä mopokin. Nimim. 3.000-4.000 euron oppirahat maksanut, mutta eipä vituttanut yhtään. Oli niin tyylikäs kaato ja vielä nauhalle, joten sitä katselee mielellään vanhoilla päivillä.

    Jukka
  8. #158
    Lainaa (Moottoripyorailyn_tuki_ry @ Elo. 18 2010,13:04) kirjoitti
    Jos k e s k e n mutka-ajon täräyttää jarrut päälle, niin kyllähän se pyörä silloin pystyyn änkeää. Tämä on tyypillinen virhe hitaan ryhmän ajossa.
    Tuosta, että se on virhe en alaa väittämään, niin sitä näköjään opetetaan... itse kyllä tulee tuota kesken mutkan jarruttelua käytettyä katuajossakin, joskus radallakin kun ei halua päälle ajaa.

    Mutta siis mihin tuo perustuu, että pyörä kampeaa pystyyn jos kesken mutkan jarruttaa? Vastatkoon kuka osaa...
  9. #159
    ^Siihen, että etunakin kosketuspinta asfalttiin ei ole pyörän painopisteen kanssa samassa keskilinjassa. Tästä syntyy vääntömomentti etuhaarukkaan => vastaohjaus pyrkiin nostamaan pyörän ylös.
    Mitä ne ulkomaalaisetkin meistä ajattelevat jos Ahveniston moottorirata suljetaan?
  10. #160
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,12:51) kirjoitti
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,12:16) kirjoitti
    Kylläpä tulee hitaan ryhmän keskusteluun taas semmosta teksti settiä, että ei mitään järkeä. Ihan turhaa tietoa ajotasoon nähden. Hirvee taikinointi renkaista ja paineista... Hitaassa ryhmässä kyllä pärräntekniikkaan on aivan turha kyllä alkaa perehtymään, sana iskari alkaa jo jollain useammalla heittää päässä isoa pyörää. Siinä vaiheessa kun aletaan renkaan kulumista ja paineita venkslaamaan edes takas niin -> keskiryhmään. Hitaassa vaan kurvaillaan ja katsellaan miten sitä vois mutkaa ajella. Typerää touhua minun mielestä silloin edes katsoa kelloa. Jos vauhtia on liikaa ryhmään nähden niin sillo järjestäjä katsonee parhaaksi vaihtaa kaveri nopeampaan. Sitten voikin alkaa katsomaan että mitä kello näyttää ja ruveta taikinoimaan paineitten ja muiden pilkunviilaus juttujen kanssa.
    Kokemukseni mukaan kaikenlaisella tiedolla voi(si) parhaimmassa tapauksessa esimerkisksi välttää kaadon hitaassa ryhmässä.
    Joten minä näen vain kaikenlaisen infon jakamisen ja erityisesti siitä keskustelun erittäin terveenä piirteenä hidasryhmäläiselläkin.
    Liiasta informaatiosta ei mee ku polla sekasin.

    "Keep it simple stupid" on ihan hyvä konsti rata-ajossakin. Varsinkin kun tarkoitus ei ole ajaa täysiä. Ajamisen pitää yksinkertaisena niin virheiden määrä pienenee. Kaikki kellotukset, g-pisteet, rengaspaineet ja varikolla oleva turha säätäminen vaan sotkee omaa ajamista. Huonoimmassa tapauksessa keskittyy siihen, että vaikuttiko äskeinen säätö johonkin.

    Sitten kun aletaan oikeasti ajamaan niin asia on eri, kurvailijalle vain mielestäni turhaa tietoa.

    edit. niin kun mielestäni hitaan ryhmän kaadot ovat lähes aina ajovirheitä, ei teknisiä murheita. Joku kuka noita nyt enemmän on ollu järjestämässä voi varmaan sanoa, että onko näin.



  11. #161
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,13:44) kirjoitti
    Liiasta informaatiosta ei mee ku polla sekasin.

    "Keep it simple stupid" on ihan hyvä konsti rata-ajossakin. Varsinkin kun tarkoitus ei ole ajaa täysiä. Ajamisen pitää yksinkertaisena niin virheiden määrä pienenee. Kaikki kellotukset, g-pisteet, rengaspaineet ja varikolla oleva turha säätäminen vaan sotkee omaa ajamista. Huonoimmassa tapauksessa keskittyy siihen, että vaikuttiko äskeinen säätö johonkin.

    Sitten kun aletaan oikeasti ajamaan niin asia on eri, kurvailijalle vain mielestäni turhaa tietoa.

    edit. niin kun mielestäni hitaan ryhmän kaadot ovat lähes aina ajovirheitä, ei teknisiä murheita. Joku kuka noita nyt enemmän on ollu järjestämässä voi varmaan sanoa, että onko näin.
    No mitäpä sinä sitten vastaisit hitaan ryhmän kuskille, joka tietämättömyytensä vuoksi ihmettelee moponsa käytöstä; "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa." ?
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  12. #162
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,14:11) kirjoitti
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,13:44) kirjoitti
    Liiasta informaatiosta ei mee ku polla sekasin.

    "Keep it simple stupid" on ihan hyvä konsti rata-ajossakin. Varsinkin kun tarkoitus ei ole ajaa täysiä. Ajamisen pitää yksinkertaisena niin virheiden määrä pienenee. Kaikki kellotukset, g-pisteet, rengaspaineet ja varikolla oleva turha säätäminen vaan sotkee omaa ajamista. Huonoimmassa tapauksessa keskittyy siihen, että vaikuttiko äskeinen säätö johonkin.

    Sitten kun aletaan oikeasti ajamaan niin asia on eri, kurvailijalle vain mielestäni turhaa tietoa.

    edit. niin kun mielestäni hitaan ryhmän kaadot ovat lähes aina ajovirheitä, ei teknisiä murheita. Joku kuka noita nyt enemmän on ollu järjestämässä voi varmaan sanoa, että onko näin.
    No mitäpä sinä sitten vastaisit hitaan ryhmän kuskille, joka tietämättömyytensä vuoksi ihmettelee moponsa käytöstä; "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa." ?
    Eikö niille voi sanoa vaan, että älä jarruta mutkassa Jarrut suorilla, kun pyörä on pystyssä.
    xxx
  13. #163
    Lainaa (Moottoripyorailyn_tuki_ry @ Elo. 18 2010,13:04) kirjoitti
    On siis aivan eri asia aloittaa jarrutus suoralla ja jarrutuksen ollessa päällä, kallistaa pyörää mutkaan ja viedä jarrulla pyörä mutkaan ja kesken mutkaa vapauttaa jarru ja aloittaa kaasutus kuin katuajoon tarkoitettu treeni jossa vauhti tapetaan suoralla, päästetään jarru ja tasakaasu päällä taitetaan mutkaan.

    Kun topic käsittelee hitaan ryhmän ajoa, niin ainoa oikea tapa mielestäni jarruttaa on jarruttaminen suoralla ja sen jälkeen tasakaasun kanssa mutkaan.
    Eikös kumminkin taiton jälkeen kallistuksen lisääntyessä pidä hieman lisätä kaasua, jotta tasainen vauhti säilyisi?
    Koska kallistettaessa "takarenkaan kehä pienenee", kun kosketuspinta siirtyy sivummalle, ja myöskin lähemmäksi taka-akselia silloin.
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  14. #164
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,14:11) kirjoitti
    No mitäpä sinä sitten vastaisit hitaan ryhmän kuskille, joka tietämättömyytensä vuoksi ihmettelee moponsa käytöstä; "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa." ?
    Toisen osapuolen vastausta odotellessa vastaan itse.

    V: Tapa vauhti suoralla. Jarrutuksen lopuksi (edelleen suoralla) päästä jarru tasaisesti ja tämän jälkeen tasakaasu päällä kallista mutkaan. Kun pyörä on mutkan jälkeen pystyssä, lisää kaasua tasaisesti. Toista tämä aina ennen jokaista mutkaa ja mutkasta ulos tultaessa. Vastaus loppu.

    Hitaassa ryhmässä on aivan turha opettaa mitään vaativampia kikkoja. Toiset oppivat nopeasti, toiset (kuten minä) hitaammin. Toiset haluavat heti kaiken ja toiset (kuten minä) haluavat joka vuosi oppia jotain uutta, olla hieman parempi kuin edellisenä ja jatkaa harrastustaan. Tätä on tullut harrastettua vuodesta 1985 saakka ja ilo on huomata, että vaikkei fysiikka enää parane, hidastumisen estäminenkin tarpeeksi haasteellista, niin siltä kykenee vielä oppimaan uutta ja kehittymään. Nyt itselläni alkaa jossain määrin sujumaan mutkaan jarruttaminen. Tulevaisuuden tavoite jossain 2-3 vuoden päässä on takajarrun käytön opettelu rata-ajossa. Toistaiseksi siitä olen pysynyt visusti erossa ja keskittynyt perusteiden oppimiseen. Saman 2-3 vuoden aikana alan tutustumaan alustan säätämiseen. Nyt on menossa projekti, jossa opiskelen löytämään itselleni sopivat välitykset eri radoille. Tämän päivän haasteena on selvittää tuliko tilattua oikeille ketjuille rattaat.

    Näillä eväillä olen saanut harrastuksen mielenkiinnon (vaihtelevalla menestyksellä) säilymään näihin päiviin asti. Nyt on ollut taas mukava tehdä paluuta katuajeluihin. Tänä kesänä on kadulla tullut ajettua enempi kuin kolmena edellisenä yhteensä. Rentouttavaa körötellä pitkin katuja ja kujia keskellä yötä. Toissapäiväisessä ruuhkassa ajellessani huomasin ainakin hidasajotekniikasta olevan aika paljon iloa. Tosin rakas Rytköseni ei ole aivan parhain mahdollinen ruuhkapyörä, pitänee asentaa ne stongat jatkovarsien päähän ja hitsata yläkolmioon vaikka joku apinakiikkuhäkki.

    Jukka
  15. #165
    Lainaa (Streethawk @ Elo. 18 2010,14:19) kirjoitti
    Eikö niille voi sanoa vaan, että älä jarruta mutkassa * Jarrut suorilla, kun pyörä on pystyssä.
    "Älä tee noin, äläkä ihmettele miksi mopo niin käyttäytyy, vaan aja näin!"
    Menikö oikein? *
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  16. #166
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,14:22) kirjoitti
    Eikös kumminkin taiton jälkeen kallistuksen lisääntyessä pidä hieman lisätä kaasua, jotta tasainen vauhti säilyisi?
    Koska kallistettaessa "takarenkaan kehä pienenee", kun kosketuspinta siirtyy sivummalle, ja myöskin lähemmäksi taka-akselia silloin.
    Kyllä, tosin vain nopeassa ja keskiryhmässä. Hitaassa ryhmässä tuo on ehdottoman välttämätöntä vain insinööreille jotka seuraavat maailmaa erilaisten, tosin hyvin tarkkaan kulmaan säädettyjen lasien läpi.

    Jukka
  17. #167

    R.I.P.
    Liittyi Mar 2004
    Heinälampi
    Mitenkähän sitä aikanaan on pystytty hitaassa ryhmässä ajamaan kun ei ole tullut tehtyä noin tarkkoja analyysejä ajamisesti ja säätämisestä. No ehkä on vaan tiedostamattomasti ollut paketti levällään totaalisesti ja tuurilla tullut pysyttyä pystyssä.
    Mitään en tunnusta!
    1000RR YCC #141
  18. #168
    Lainaa (Moottoripyorailyn_tuki_ry @ Elo. 18 2010,14:27) kirjoitti
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,14:22) kirjoitti
    Eikös kumminkin taiton jälkeen kallistuksen lisääntyessä pidä hieman lisätä kaasua, jotta tasainen vauhti säilyisi?
    Koska kallistettaessa "takarenkaan kehä pienenee", kun kosketuspinta siirtyy sivummalle, ja myöskin lähemmäksi taka-akselia silloin.
    V: Tapa vauhti suoralla. Jarrutuksen lopuksi (edelleen suoralla) päästä jarru tasaisesti ja tämän jälkeen tasakaasu päällä kallista mutkaan. Kun pyörä on mutkan jälkeen pystyssä, lisää kaasua tasaisesti. Toista tämä aina ennen jokaista mutkaa ja mutkasta ulos tultaessa. Vastaus loppu.


    Kyllä, tosin vain nopeassa ja keskiryhmässä. Hitaassa ryhmässä tuo on ehdottoman välttämätöntä vain insinööreille jotka seuraavat maailmaa erilaisten, tosin hyvin tarkkaan kulmaan säädettyjen lasien läpi.

    Jukka
    Niin pitikö nyt siis hitaassa ryhmässä mennä mutkaan kaasulla vai ilman? Siis jos ei ole insinööri.
  19. #169
    Lainaa (wekkuli @ Elo. 18 2010,13:36) kirjoitti
    ^Siihen, että etunakin kosketuspinta asfalttiin ei ole pyörän painopisteen kanssa samassa keskilinjassa. Tästä syntyy vääntömomentti etuhaarukkaan => vastaohjaus pyrkiin nostamaan pyörän ylös.
    Ei mee perille siis miten tuo poikkeaisi siitä onko jarru päällä vai ei. Esimerkkinä siis mä voin ihan huoletta vetää jarrua takaisin tiukemalle kesken mutkan, vaikka polvi maassa, ei se pyörä tunnu mihinkään siitä nousevan...

    Mut tää menee muuten aiheen ulkopuolelle, paitsi aloittelijoiden olis syytä just tiedostaa nuo mutkassa jarruttelun vaarat --> suositellaan suoralla vauhdin tappoa niinkuin muut jo kertoo.
  20. #170
    Lainaa (MattiT @ Elo. 18 2010,14:33) kirjoitti
    Niin pitikö nyt siis hitaassa ryhmässä mennä mutkaan kaasulla vai ilman? Siis jos ei ole insinööri.
    Sinne nyt voi mennä vaikka jalat maassa tepotellen, mutta itse siellä liivit päällä ajellessani menen tasakaasulla ja näin ohjeistan muitakin. Hifistelijät menkööt puolestani vaikka takaperin jos tuntuu parhaalta ja Excel-taulukko tukee tätä tuntumaa.

    Nyt menen hitaalle aamupalan, lounaan ja päivällisen yhdistelmälleni. Nielaisen kun hyvältä tuntuu, en katso kellosta enkä laske montako kertaa olen pureskellut. Vähän siis sillai nautiskellen Hesarin ja Tieteen Kuvalehden kera.

    Jukka
  21. #171
    Lainaa (zpete @ Elo. 18 2010,14:33) kirjoitti
    Ei mee perille * *siis miten tuo poikkeaisi siitä onko jarru päällä vai ei. Esimerkkinä siis mä voin ihan huoletta vetää jarrua takaisin tiukemalle kesken mutkan, vaikka polvi maassa, ei se pyörä tunnu mihinkään siitä nousevan...
    Koska sä olet jo tottunut siihen että jarrua lisätessä pitää lisätä myös ohjausvoimaa, joten sä teet sen automaattisesti, ilman että huomaat sitä sen kummemin.
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  22. #172
    Ketju näyttää pahasti taas lipsahtavan muiden kuin hitaan ryhmän kuskien vääntöön asioista joita varten täällä on jo olemassa oma ketjunsa Yleistä vääntöä ratailusta.
    Jatkakaa vääntöä renkaiden kehien muutoksista, g-voimista ym. hitaan ryhmän kuskeille yhtä tarpeettomasta infosta linkittämässäni ketjussa kiitos.

    Tästäkin ketjusta alkaa tulla täysin vääriä mielikuvia henkilöille jotka mahdollisesti vasta harkitsevat ratapäiville osallistumista, ei se oikeasti mitään rakettitiedettä ole.
    -nomen est omen-
  23. #173
    Lainaa (Kriisi @ Elo. 18 2010,14:47) kirjoitti
    Tästäkin ketjusta alkaa tulla täysin vääriä mielikuvia henkilöille jotka mahdollisesti vasta harkitsevat ratapäiville osallistumista, ei se oikeasti mitään rakettitiedettä ole.
    Heillehän sitten taas on ketju:
    http://www.moottoripyora.org/cgi-bin....t=98715

    Ja tuokin ketju pitäis ehkä nostattaa ylös:
    http://www.moottoripyora.org/cgi-bin....t=49481
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  24. #174
    Lainaa (scuuba @ Elo. 18 2010,14:11) kirjoitti
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,13:44) kirjoitti
    Liiasta informaatiosta ei mee ku polla sekasin.

    "Keep it simple stupid" on ihan hyvä konsti rata-ajossakin. Varsinkin kun tarkoitus ei ole ajaa täysiä. Ajamisen pitää yksinkertaisena niin virheiden määrä pienenee. Kaikki kellotukset, g-pisteet, rengaspaineet ja varikolla oleva turha säätäminen vaan sotkee omaa ajamista. Huonoimmassa tapauksessa keskittyy siihen, että vaikuttiko äskeinen säätö johonkin.

    Sitten kun aletaan oikeasti ajamaan niin asia on eri, kurvailijalle vain mielestäni turhaa tietoa.

    edit. niin kun mielestäni hitaan ryhmän kaadot ovat lähes aina ajovirheitä, ei teknisiä murheita. Joku kuka noita nyt enemmän on ollu järjestämässä voi varmaan sanoa, että onko näin.
    No mitäpä sinä sitten vastaisit hitaan ryhmän kuskille, joka tietämättömyytensä vuoksi ihmettelee moponsa käytöstä; "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa." ?
    Mie luulen että keskustelu vois mennä näin:

    Hitaan ryhmän kuski: "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa."
    Minä:"älä jarruta mutkassa vaan jarruta suoralla."
    Hitaan ryhmän kuski:"Mutta kun netissä sanottiin, että mutkaan sisääntullessa pitää jarruttaa".
    Minä:"nopeammille kuskeille tuo ajotyyli toimii ja niin tehdäänkin. Mutta hitaassa ryhmässä tuolla tyylillä voi liipasta pihalle".

    Sitten jos vielä inttäis, että miksi niin sitten voi perustella, että jarruja voi alkaa siirtään mutkaan sisääntuloon, kun alkaa vauhti olemaan semmosta, että tarve ilmenee sille. Silloin kyllä mielestäni ollaan jo ihan toisen ryhmän vauhdissa. Samalla voisi sanoa tämän fysikaallisen ilmiön keskeiskiihtyvyyksistä ja pyörivään kappaleeseen liittyvistä voimista. Kuinka moni ottaa semmosesta asiasta kopin? Itteä kiinnostaa enemmän miten vaikka pystyynpyrkimiseen voi ite vaikuttaa, kun joku kirjaviisas nipotus teoriasta mistä pystyynpyrkiminen johtuu. Eli jarruta suoralla... Keep it simple stupid.
  25. #175
    Lainaa (MattiT @ Elo. 18 2010,14:33) kirjoitti
    Niin pitikö nyt siis hitaassa ryhmässä mennä mutkaan kaasulla vai ilman? Siis jos ei ole insinööri.
    Otetaan mukaan yks hitaan ryhmän vastaus:

    Jos kadulla pysyy pystyssä niin kyllä pitäis pysyä pystyssä radallakin. Ite oon saanut levottomuudet ja tapahtumat mutkissa aikaan sillä, että oon vaihtanut kaasun asentoo (vedosta äkkiä moottorijarruun tai moottorijarrusta äkkiä kaasuun) kesken mutkan. Kertaakaan en ole kaatunut (kopkop) mutta mokellettua on tullut, kiitos toistaiseksi riittäneiden turvamarginaalien.

    Helpointa se mutka-ajo tuntuu olevan kun ei yhdistä siihen kauheasti muita asioita samaan. Esimerkiksi menee sellaisella leppoisella tasakaasulla sen mutkan, niinkuin menis varmaan kadullakin. Se taas on mahdollista ja jopa helppoa, jos on ottanut oikean vauhdin jo ennen sitä mutkaa, niinkuin täällä aika moni kouluttaja on jo sanonut.

    PS. willik näemmä sanoi ihan saman lopputuloksen toisesta näkökulmasta
    Yamaha XJ 600 - Suzuki GSX-R 1000 K7 - Triumph Daytona 675 - Triumph Street Triple 765
  26. #176
    Lainaa (Kriisi @ Elo. 18 2010,14:47) kirjoitti
    Ketju näyttää pahasti taas lipsahtavan muiden kuin hitaan ryhmän kuskien vääntöön asioista joita varten täällä on jo olemassa oma ketjunsa Yleistä vääntöä ratailusta.
    Jatkakaa vääntöä renkaiden kehien muutoksista, g-voimista ym. hitaan ryhmän kuskeille yhtä tarpeettomasta infosta linkittämässäni ketjussa kiitos.

    Tästäkin ketjusta alkaa tulla täysin vääriä mielikuvia henkilöille jotka mahdollisesti vasta harkitsevat ratapäiville osallistumista, ei se oikeasti mitään rakettitiedettä ole.
    Olet enemmän kuin oikeassa.
  27. #177
    Lainaa (willik @ Elo. 18 2010,14:55) kirjoitti
    Mie luulen että keskustelu vois mennä näin:

    Hitaan ryhmän kuski: "Miksi minusta tuntuu, että pyörä pyrkii kampeamaan ylös jarrulla. Siis jos menen jarrulla mutkaan sisään, pyörää pitää pakottaa enemmän kallelleen. Kun päästää moottorijarrulle/ kaasulle, niin johan helpottaa."
    Minä:"älä jarruta mutkassa vaan jarruta suoralla."
    Hitaan ryhmän kuski:"Mutta kun netissä sanottiin, että mutkaan sisääntullessa pitää jarruttaa".
    Minä:"nopeammille kuskeille tuo ajotyyli toimii ja niin tehdäänkin. Mutta hitaassa ryhmässä tuolla tyylillä voi liipasta pihalle".

    Sitten jos vielä inttäis, että miksi niin sitten voi perustella, että jarruja voi alkaa siirtään mutkaan sisääntuloon, kun alkaa vauhti olemaan semmosta, että tarve ilmenee sille. Silloin kyllä mielestäni ollaan jo ihan toisen ryhmän vauhdissa. Samalla voisi sanoa tämän fysikaallisen ilmiön keskeiskiihtyvyyksistä ja pyörivään kappaleeseen liittyvistä voimista. Kuinka moni ottaa semmosesta asiasta kopin? Itteä kiinnostaa enemmän miten vaikka pystyynpyrkimiseen voi ite vaikuttaa, kun joku kirjaviisas nipotus teoriasta mistä pystyynpyrkiminen johtuu. Eli jarruta suoralla... Keep it simple stupid.
    Jep. Tuota asennetta näkee erittäin usein, varsinkin kysyjän ollessa hitaan ryhmän kuski. Eli kun joku hitaan ryhmän kuski kysyy jotain, niin vastaaja ei vastaa kysymykseen, vaan alkaa vääntämään asian niin kuin hän minä-itte haluaa asiat tehdä.
    Ja vasta kun se hitaan ryhmän kysyjä jaksaa olla tarpeeksi sinnikäs, niin saa vastauksen siihen kysymykseensä.

    Minusta on helpompaa ja nopeampaa vastata suoraan kysymykseen, vaikka kysyjä olisikin hitaan ryhmän kuski.
    Keep it simple stupid.
    "Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
  28. #178
    Lainaa (Kriisi @ Elo. 18 2010,14:47) kirjoitti
    Ketju näyttää pahasti taas lipsahtavan muiden kuin hitaan ryhmän kuskien ....
    Ja sitten kun avaa ihan oman topicin muille kuin hitaille, niin sensuurin suuri käsi käy sen viemässä pois. Ilmeisesti ratafoorumilla voi keskustella vain hitaan ryhmän ongelmista jotka näyttävät olevan kovin moninaiset.

    Jukka
  29. #179
    Jos mieki sotkisin tätä topiikkia hidas ryhmäläisen kommentilla, kun menin kysymään niistä paineista. Minusta on ihan normaalia kiinnittää huomiota asioihin, jotka vaikuttavat ajamiseen ja jos tuntuu, että siinä voisi olla korjattavaa, korjata sitä vaikka ajoasennot ym. ei ole täydellisiä. Kun tietää, että urheiluvälineet on hyvässä tikissä niin harrastaminenkin on helpompaa ja mutkattomampaa. Tämä pätee myös muissa lajeissa. Minusta on vähän omituinen asenne, että jos pääsee jollekin tietyllä tasolle harrastamisessa, niin sitten saa vasta tehdä tiettyjä asioita. Jokainen menee tyylillään ja parhaaksi havaitsemallaan tavalla.
    Annoin moottoripyörille pikkusormen, se vei koko käden
  30.  
  31. #180
    Lainaa (Nitrous @ Elo. 18 2010,10:46) kirjoitti
    Lainaa (Andrei @ Elo. 18 2010,10:39) kirjoitti
    Lainaa (Nitrous @ Elo. 18 2010,07:41) kirjoitti
    Lainaa (Andrei @ Elo. 18 2010,01:01) kirjoitti
    Tuli huomattua tällainenkin, raapi jalkatapit ja vaihdepolin muutamaan otteeseen maahan, mutta silti takaseen jää n.2mm käyttämätöntä reunaa jäljelle. Eli eipä tuota ihan kantille saakka saa menemään...

    Tästä on hyvä jatkaa ja taitaa tulla siirto keskiryhmään...
    Ajoitko siellä Super Dukella? Mitkä ja minkä profiiliset renkaat sulla on alla? Oletko katsonut alustan painumat kohdalleen? Paljonko on kuskilla suurinpiirtein kokoa?

    Isolla Dukella on tullut kierrettyä rataa jonkin verran, eikä oikeastaan koskaan ollut ongelmaa tappien tahi minkään muun raapimisesta. Veikkaan, että alusta on liian löysä tällä hetkellä sun painolle ja pyörä ui mutkissa ihan liian syvällä, minkä takia maavaraa on liian vähän.
    Joo tosiaan Super Dukella ja alla Metzelerin Rennsportit, 120/70 ja 185/55.
    Ei ole tullut katottua painaumia, alusta on ohjekirjan basic-säädössä. Kuskilla painoa 92kg + ajokamppeet, eli saattaahan tuo liian syvällä mennä.
    Keulassa käytin nippusidettä, kun tuntui että painui jarrussa tosi syvälle, mutta n.5cm jäi vielä putkeen varaa. Siinäpä on minun alustan säätelyt.
    Suosittelen kyllä laittamaan ne painumat kohdilleen. Perussäädöt ovat varmasti aika kaukana optimista painoisellesi. Itsellä painoa n. 65kg ja etenkin takajousen esijännitystä sai lisätä vakiosta reilusti. Löysä takajousi/liian vähäinen esijännitys yhdistettynä suht pitkään joustoon takana syö nopeasti maavaran.

    Tuo 185/55 takanen saattaa kyllä olla profiililtaan sen verran korkea, että se ei kulukaan reunalle asti. 190/55 profiiliseen Pilot Poweriin jäi mullakin sellanen 2-3 milliä käyttämätöntä.
    Takanen taitaakin olla 180/55, vai mikäs se nyt vakiona tuossa onkaan.
    Häätyypä tsekata tuo takajousen esijännitys, jahka jaksaa. Eli varmaan menee ensi kesään.
    KTM Super Duke -07
Sivu: 6 / 31:sta EnsimmäinenEnsimmäinen ... 4567816 ... ViimeinenViimeinen