Mistä johtuu että (etu)jarrulevyn tai -levyjen kitka vaihtelee eri kohdissa levyä? Ei se kuitenkaan ravista jarruttaessa, joten levy ei liene kiero? Pitää myös sellasta narinaa samaan tahtiin kuin nypyttääkin.
Eli: onko levyyn palanut kiinni jotain? Onko jotain tehtävissä vai meneekö vaihtoon?![]()
Uusi konsti on parempi kuin vanha Bussi.
Melkein kyllä väittäisin, että ne levyt kuitenkin on kierot?
Supermotard
Hanki näppeihisi Biken numero8/02. Lyhyesti: Jarrulevy on voinut päästyä ts. pehmentyä jarrupalojen kohdalta ( Ts. paikka johon palat ovat jääneet, kun levy on ollut kuuma) ja tällöin kitka vaihtelee ja jarrut nypyttävät.Seuraavanlaisen neuvon olen kuullut käytettävän autossa ko. ongelmassa. Jarrutetaan levyt kuumaksi ja sen jälkeen ajetaan esim. lätäkköön.Tämä temppu on sitten omalla vastuulla ja harkinnalla !
Mitäköhän Freud tästä sanoisi?
Tarkista, että kelluuko levy kunnolla. Jumittavat jarrulevyniitit saattaavat aiheuttaa tuon nypytyksen.
Aloin tuossa eilen kotimatkalla oikein analysoida tuota jarruhäikkää, ja huomasin että ilmiö toistuu vain kaupunkinopeuksissa. Yli kahdeksankympin vauhdissa ja kovemmissa jarrutuksissa ei tunnu mitään erikoista. Viittaisko tuommoinen just em. kelluntaongelmaan?
Uusi konsti on parempi kuin vanha Bussi.
Mulla on aivan vastaava ongelma, esiintyy vain pienissä
nopeuksissa <40km/h. Joka taholta ovat sanoneet että kiero levy..
F042, M944S.i.e, 250SX-F
Eikös tuon kieron levyn pitäisi nimenomaan ravistaa voimakkaammin kovemmasta vauhdista jarrutettaessa? Oma arvaus menisi myös kyllä noihin jumiaviin niitteihin.
"Kyl siinä vielä pitoa on, kankaat ei näy vielä."
Niinpä. Jos niitit on nihkeet mutta ei täysin jumissa, vois kuvitella että kellunta toimii voimakkaissa jarrutuksissa. Eli kevyessä jarrutuksessa puristus ei riitä laittamaan niittejä liikkeelle, kovassa jarrutuksessa kyllä = ei oireita.
Jatkokysymys: miten ne niitit voi herkistää? Puhdistus + jotain?
Uusi konsti on parempi kuin vanha Bussi.
Uudet niitit varmin tapa.(BigOne @ Kesä. 26 2003,10:44) kirjoitti
Ensimmäiseksi minä purkaisin jarrut ja putsaisin kaikki osat satulat mukaanlukien.
kyllä ne niitit on ihan normaaleja kun liikkuvat, jarrutat vaan ne levyt muutaman kerran oikeen peräkkäin kuumaksi ja sit ajelet ne hiljaa jäähdyksiin, pitäisi auttaa, itselläni oli sama vika ja kovat etujarrutukset KORJASI nypytyksen, levyjä ei kannata moisesta syystä ostaa, mittakello, näyttää jos levy väärä, jos levy ei paljon kulunut, vaihto on turhaa, kunnon lämpöä kehiin niin jo suoristuu ja tasottuu karkasut...![]()
Autovero pois moottoripyöristä PERKELE!
eipä ole käsittääkseni kukaan päinnvastaista esittänytkään ;)(lanat @ Kesä. 26 2003,12:29) kirjoitti
Mutta jos eivät liiku, saattaa aiheuttaa juuri ongelmana olevaa nypytystä ja kieron levyn tuntua.
Mulla samaa vikaa.. hitaissa vauhdeissa nykii etujarru.. Bikeworldissa sanoivat, että ohjainlaakeri on löysä/kulunut ja johtuu siitä. Tosin se vika katosi välillä ja nyt taas hieman nykii![]()
CBR1000RR
ex
Suzuki SV 1000S
Yamaha TZR 250
Yeps, sama vika, valoihin tultaessa nypyttää.. Ajoin ressan tellulla jossa ON kierot levyt, niin siinä sen kyllä todellakin huomaa että ne on kierot.
Rakastan Itseäni
Mikähän pyörä mahtaa olla kysees ? Onko jarrusylintereissä pölysuojia ? Itellä samantapanen vika lähti putsaamalla sylinterit jolloin palat pääsi liikkumaan vapaammin. Eiks toi oo muuten ihan normaalia että levyt voi olla vähän vinos.
Ainut heikkous on äärimmäinen tarkkuus
Tsekkaa, että palat ovat kuluneet tasaisesti. On voinut jäädä toinen jumiin ja kulua vinoksi.
When you look down the road, it seems to never end-but you better believe it does.
Kannattanee tarkistaa tosiaan yleisesti, että jarrukomponentit liikkuu tarpeeksi ja tarkastaa levyjen kierous. Vaikea on uskoa, että vika on välttämättä ohjainlaakerissa. Jos se siitä aiheutuu, niin luulisi jo ajamisen olevan muutenkin jo aika hanurista. Ja jos levyt ovat kierot niin ne puistaa vauhdista riippumatta. Omassa uudessa pyörässä toisinaan jarrut nykii vähän, kun jarruttaa hiljaisesta vauhdista varovasti (etujarru). Pari riukaa jarrutusta ja homma taas toimii.![]()
Jatketaampa tähän vanhaan aiheeseen vähän samantyyppisellä asialla.
Etujarrulla jarruttaessa, siisti jarrutus "varsinkin pienistä nopeuksista" ei onnistu, koska jarrukahvaa ei pysty painamaan tasaisesti vaan se menee pohjaan nytkähtelemällä.
Voimakkaammassa jarrutuksessa tätä ei huomaa, koska kahvaa tulee painetettua nopeammin.
Jarrunesteet on pari vuotta vanhat.
Itse epäilisin, että männät jumittaa. Muita ehdotuksia?
Onko olemassa jokin hyvä aine millä jarrusatulat sais putsattua?
Yamaha R1 -04
Suzuki GSX1300R Hayabusa -03
Suzuki RF600 -93
Suzuki GS500 -99
Brake Cleaner puhdistukseen.
Vaihda sinne ne nesteet ja ilmaa sitten jarrut kunnolla.
Nykyset
GSX-R600 K6
GSX-R1100 -90
RM 85 -06
ja exät
GSX750F -89
RG 125 gamma -85
RM 125 -81
PV 50 -80
Brake cleaneria, harjaa, rättiä. putsaa ja liikuttele kunnes kaikki on puhdasta ja männät liikkuu sileesti. sit uudet nesteet ja ilmaus.
Jos oikein huonoksi päässy niin joutuu käyttään männät pois paikoltaan ja ehkä vaihtaa tiivisteet jos on yhtään epäillystä.
Ei sinällään vaikee homma mut vähän sotkuinen.
<"I needed a clue and a drink, one of them I knew where to find">
McJäykät
Joo, ääni jarrujen ja etenkin jarrulevyjen huolelliselle puhdistukselle.
Keskustelin asiasta kerran huoltohenkilön kanssa, joka oli sitä mieltä, että maailmassa vaihdetaan pilvinpimein suoria levyjä kieroina, kun etenkin uusissa levyissä oleva tehdasrasva saattaa kiehahtaa/kärtsätä jarrutuksen jälkeen pysähtyessä palojen alla, jolloin kohtaan jää erilainen pinta, joka tuntuu nimenomaan nypytyksenä pienissä nopeuksissa.
Tuohon auttaa huolellinen puhdistus, jolloin jarrut ottaa taas tasaisesti. Toinen vaihtoehtokorjaus on aika eli jarruttelee vaan, niin p.ska kuluu ajan kanssa pois ja levy on taas sileä.
Tämä nyt tietysti edellä mainittujen lisäksi yksi teoria, mutta puhdistus on melko helppo ja halpa tapa varmistua asiasta, eikö?
Triumph Thunderbird 1700 -10
Yamaha FJR 1300 -13
Suzuki "SolluSuitsa" PV 50 -86
Tsekkaa myös jarrukahvan akselointi ja pääjarrusylinteri/sen tiivisteet.(wiltzu @ Kesä. 04 2009,11:28) kirjoitti
Putsaamiseen jarruneste on hellävarasin aine, ja vesihiomapaperi karkein aine. Jarruneste on aika hyvä liuotin kun vaan antaa sen vaikuttaa esim yön yli.
Koivuhalosta voi veistellä kans tikkuja millä hinkata paskoja pois. Riittävä kovaa puuta jotta puree paskaan, mutta silti riittävän pehmeää ainetta jotta ei naarmuta metallipintoja. Ruuvimeisselillä/ muilla kovametalliesineillä saa pinnat nopeesti naarmuille, ja niihin naarmuihin sit kerääntyy paska/ korroosio.
Vesihiomapaperi on sit se viimenen keino. Kannattaa käyttää varoen. Mutta jos esim näkyy korroosiota pinnoilla niin kannattaa sipaista ne sileäksi. Kiillotustahnalla voi hifistellä sit loput.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Kiitos vinkeistä.
Tekeekös tuollaisella jarrusylinterirasvalla mitään vai ajaako saman asian esim. vetonivelrasva tms.?
Edit.linkki.
Yamaha R1 -04
Suzuki GSX1300R Hayabusa -03
Suzuki RF600 -93
Suzuki GS500 -99
Jarrut ja rasva ei yleensä ole hyvä yhdistelmä... Kyllä kaikkien osien pitää toimia jarrunesteellä puhdistettuna ja ilman rasvaa. Normaalit rasvat sitäpaitsi palaa jarrupinnoilta hyvinkin helposti pois. Autossa joskus käytin kupari- tai alumiinitahnaa, mutta totesin nekin aivan turhiksi keksinnöiksi. Jossain on vikaa jos jarrut jumittaa/ei toimi. Eikä se vika yleensä rasvalla korjaannu.(wiltzu @ Kesä. 04 2009,13:43) kirjoitti
Moottoripyörät ovat kuin tyttöystäviä. Moottoripyöriin vain panostetaan enemmän aikaa ja rahaa..
Ennen kokoonpanoa riittää kun voitelee männät, tiivisteet ja sylinterit reilusti jarrunesteellä. Ja kun on painanut männät sisään, niin pyyhkii rätillä ulkopuolelta ylimääräset pois. Ja jos haluu hifistellä, niin brake cleanerilla.(wiltzu @ Kesä. 04 2009,13:43) kirjoitti
Noita jarrurasvoja voi käyttää esim silleen että kun on irrottanut ja putsannut tiivisteet, niin voitelee ne reilulla rasvalla, ja antaa olla sen aikaa kun putsaa mäntiä ja sylintereitä. Ja ennen kokoonpanoa pyyhkäsee tiivisteet puhtaaks. Tosin aika turhaa hifistelyä.
Jos et oo aikasemmin tehny; niin kompurasta/paineilmapistoolista on erittäin suuri apu kun haluaa männät ulos sylintereistä. Ja pidä käsi tai rätti männän edessä, muuten se lentää kaaressa jonnekkin (esim silmään), kun plopsahtaa irti kuten pullonkorkki.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Heps kuikkaa, taas vanhaa topikkia herätellen ja lainaten.
Tuossa minun giksussa on etupään jarrun kanssa humppamis/nypytys ongelmaa.
Ongelma on kaikista huomattavin ja ikävin hitaissa nopeuksissa. Koitettiin videoidakin kyseistä tapahtumaa, mutta ei sitä tuosta oikein tahdo näkyä (ehkä parhaiten tuosta 11sek kohdalta).
Tuossa videossa ajan tasaista nopeutta ja pyrin pitämään jarrua ihan pinnassa tasaisella puristuksella (= jarrupalat samalla tasolla kokoajan), tällöin tuo nypytys/höykkyytys tapahtuu kaikista ikäviten. Nopeammissa vauhdeissa tuo tuntuu, mutta ei noin radikaalina.
Olen käyttänyt keulaa ylhäällä ja heilutellut, mutta en mitään suurempaa klappia huomannut.
Niitit pyörii ihan ok:sti, vertauskohtaa ei ole niin vaikea sanoa miten ne pitäs pyöriä. Sormilla kuitenkin saan pyöriteltyä, kun otan niitin molemmilta puolita kiinni hyvin puristaen.
Tämä ongelma on kyllä ollut koko omistuksen ajan (huhtikuusta asti)
Mitä mieltä olette, onko nuo levyt kierot?
-Gsxr 1000 K2 --> KTM 450 exc 2004-
En tiedä liittyykö mitenkään aiheeseen, mutta kun olin talven aikana vaihtanut uuden takajarrulevyn niin takajarru nyppi aivan hirvittävästi nimenomaan pienissä nopeuksissa. Moottoritienopeuksista jarrutettaessa ei ongelmaa ollut.
Ensin luulin että levy on kiero, sitten sain mikrometriruuvilla lukemia joiden mukaan levyn paksuus vaihteli. Myöhemmin asiaa tutkiessani kuitenkin huomasin että poljinta kunnolla painettaessa ilmausnipan juuresta tihkui aavistuksen jarrunestettä. Kiristin nipan hiukan "huolellisemmin" ja nypytysilmiö katosi. Ilmeisesti jarrusysteemin paine vaihteli...? Hassua oli vain se että en koskenut ilmausnippoihin levyn vaihdon yhteydessä joten miksiköhän alkoi itsekseen vuotaa...
Niinjoo. Unohdin ihan täysin mainita, että vaihdoin jarrunesteet eteen ihan täysin juuri tänään ennen tuota. Nyt kun kävin ajelemassa niin jarru ottaa paljon hanakammin kiinni (vähemmällä puristuksella) mutta ongelma on täysin sama.
Vuotoja en huomannut missään.
Ärsyttävä kun ei uskalla juuri etujarrua käyttää, tässähän oppii ihan väärille tavoille vielä kun takajarrun kanssa temppuilee.
Mitenkä tuo jarrulevyjen kierous ois helpoin mitata?
-Gsxr 1000 K2 --> KTM 450 exc 2004-