Rengasliikkeet tarjoavat typpikaasua renkaisiin. Lämpötilan vaihtelut ei kuulema vaikuta painelukemiin. *Onko kokemusta?![]()
Kesä 2010 oli juhlavuosi: 50. kesä kahdella pyörällä!
Tätä vääntöä lienee turha taas aloittaa... kaasu kun kaasu laajenee samalla tavalla lämmetessään.
"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're probably right..."
Rata-autopuolella olen typpeä kokeillut. Sanoisin että homma on melko työlästä. Renkaat pitäisi saada ensi ilmasta tyhjiksi niin että renkaan sisällä olis vain pelkkää typpeä. Pitäisi olla kaksi venttiiliä, toisesta ilmettäsiin ilmaa ulos ja toisesta menisi typpä tilalle. Ainkin autopuolella typpirenkaan paine oli selvävsti tasaisempi, kaikki kaasut ei laajene samalla tavalla. Jos "typpirenkaita" alkaa käyttämään niin itsellä pitää olla pullo mukana, aika paljon tulee varikkoporukalle lisää työtä. Testiä pitää myös tehdä jos typestä jotakin hyötyä haluaa saada.
Usko pois, kyllä laajenee... autokaan ei muuta fysiikan lakeja. Kuiva pullotyppi korkeintaan poistaa kosteutta renkaan sisältä, ei muuta.(psi @ Huhti. 21 2010,16:51) kirjoitti
"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're probably right..."
Mistä ero sitten johtuu? Laajeneminen johtuu lämpötilan muutoksesta, lämpeneekö typpi vähemmän/hitaammin kuin ilma.(Utah @ Huhti. 21 2010,16:58) kirjoitti
Typellä oli lähtöpaine korkeampi kuin ilmalla eikä paine kuitenkaan noussut "punaiselle" niinkuin ilmalla. Typpeä käytimme monessa kisassa ja ero oli selvä.
Typpeä käytetään yleisesti myös autourheilussa sellaisilla radoilla, joilla huippunopeudet nousevat äärimmäisen korkeiksi. Luonnollisesti kuiva typpi soveltuu loiventamaan paineenvaihteluita silloin, kun vähäinenkin vaihtelu voi vaikuttaa ajoneuvon käsittelyominaisuuksiin suorituskyvyn äärirajoilla.
Hajapusanisti
Kannattaa tutustua kemiaan ja maapallon ilmakehään, ennen kuin menee ostamaan pölynimurin ovelta ovelle kauppiaalta. Ei voi muuta sanoa kuin että kaiken maailman taulapäitä on maailma täynnä.![]()
GHOSTWRITER
Tässä on TOTUUS:
http://www.gummisepat.com/pdf/1.pdf
Ihmishenkiä siis pelastuu.
Niin ja ilmakehässä on sen 78% typpeä.
Typpi vuotaa renkaan läpi vain kuudesosan vrt "normi-ilma", toisaalta jokainen toki katsoo ilmanpaineet pari kertaa kuussa...
Typpi ei myöskään laajene siinämäärin kuin "normi-ilma"; tosin ei taida monikaan meistä ajaa renkaitaan niin kuumiksi kuin missä eroja alkaa syntymään...
Typpi on puhdasta, tosin lieneekö sillä väliä kestääkö kumi 20 vai 25 vuotta...
Noh, on kai typestä enemmän hyötyä kuin hirvipilleistä![]()
Dirty Nasty Furriner
Aivan paskanhailee, millä kaasulla renkaat täyttää, jos kaasu ei ole räjähtävää tai molekyyli/atomikooltaan niin pientä, että vuotaa helpommin (esim helium).
Typpipullosta tehdyn täytön paremmuus perustuu pelkästään siihen, ettei seassa ole vesihöyryä. Normaalissa kompurailmassa suhteellinen kosteus on käytännössä aina 100%, mikä aiheuttaa vesihöyryn tiivistymistä ja höyrystymistä lämpötilan vaihdellessa = paineenvaihtelut. Ongelman voi välttää kuivaamalla kompurailma. Ongelma hoituu myös typpipulloilla, mutta kaasu sinänsä ei vaikuta siihen mitään.
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
(Nomad @ Huhti. 21 2010,17:39) kirjoitti
Buhahahahahahahkirjoitti
Melkein yhtä väkevää todistamista kuin Greenpeacelta kysyttäessä ydinvoimasta...
Moottoripyörät ovat kuin tyttöystäviä. Moottoripyöriin vain panostetaan enemmän aikaa ja rahaa..
Mistä hemmetintää typpihypetys on tullut, se on ihan sama onko siellä ilmaa vai typpeä + kun rengaspaineita pitää silloin tällöin muutella niin ainakin itelle olisi hieman epäkäytännöllistä kunjoutuisi typpipulloa roudaamaan mukana
![]()
Jotenkin tuntuu sille näistä hypetyksistä, että maassa kiertää joku kouluttaja puhumassa alan ihmisille näistä typpiasioista. Jonkun verran tullut termodynamiikkaa tässä elämässä opiskeltua, mutta silti en ymmärrä helvettiäkään, mikä se fysikaalinen perustelu tässä on takana. Ja joka kerta kun asiasta täällä väännetään, asia jää tasan yhtä epäselväksi.
1000
Se on juuri se että useimmat eivät ole opiskelleet sitä termodynamiikkaa ;)(Hannula @ Huhti. 22 2010,12:32) kirjoitti
"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're probably right..."
Olen ajellut typpitäytteisellä renkaalla viime kesän ja en kyllä mitään eroa normiajelussa huomannut. Ei siitä typestä haitaakaan ollut![]()
"Tyhmyys ihmisen tyhmentää" -FG
On siitä... Se maksaa enemmän, jää vähemmän rahaa gepardille.(kotterokuski @ Huhti. 22 2010,12:50) kirjoitti
Acme Motorsport blogspot
-Gotham Squad-
Kiitokset kommenteista. Tässä taitaa olla sama juttu kuin isä uskoo, äiti tietää...![]()
Kesä 2010 oli juhlavuosi: 50. kesä kahdella pyörällä!
Oletteko ajatelleet sitä, että jos ja kun kerran ilma (21% O2, 78% N2) vuotaa helpommin renkaasta ulos kuin puhdas typpi, niin sehän tarkoittaa sitä että se happi tulee enemmän ulos kuin typpi ja silloin renkaan typpipitoisuuden pitää nousta koko ajan? Lopultahan siellä pitäisi olla lähes pelkkää typpeä? Ihan ilmaiseksi!
"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're probably right..."
Kyllä. Mitenkäs teidän pihalla tuo ilmanpaine on ollut tänä keväänä?(Utah @ Huhti. 22 2010,15:32) kirjoitti
Jotkut kyselivät, että miten se ilma saadaan ensin pois. Ainakin joissakin typpitäyttölaitteissa on myös alipainepumppu, jolla ilmat imaistaan ensin pois.
Typpitäyttö auton talvirenkaissa kaksi talvea. Ei ole tarvinnut välillä täyttää. Jotakin perää on väitteessä, että typpi ei kumin läpi tule yhtä helposti kuin happi. Ja sehän riittää renkaan paineen laskuun, että happi katoaa renkaasta ja vain typpi jää. Alkuperäisestä täyttöpaineesta on tuolloin teoriassa jäljellä 79 %.
Moottoripyörä on vähän eri juttu. Paineita tulee muutenkin säädeltyä vähän väliä ja renkaat vaihdetaan usein, joten en koe tarpeelliseksi.
Kuljetusyrittäjän mielipide asiasta:
Hesarista poimittua
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Elikkä jos tavoitepaine on 2,5 bar niin täytä rengas 3,2 ja
anna tyhjentyä "haihtumalla". Kun paine ei enää laske
sulla on typpirenkaat... 2,5 bar paineessa![]()
Myytinmurtajat testasivat veden alla autonrenkaan ventiilistä hengittämistä mikä ei onnistunnut laisinkaan.(Ytsför @ Huhti. 22 2010,16:54) kirjoitti
Kokeen yhteydessä veivät labraan renkaan,tilasivat testin renkaassa olevista kaasuista.
Muistaakseni puolet ilmakehän hapesta oli suodattaunnut renkaan läpi.Eli 10 porssan paikkeilla happea.
Alte et late
Entäs jos puhallan etukumiin hiilidioksidit ja laitan heliumit takarenkaasen, saanko painopistettä eteenpäin kompensoimaan pienemmän eturattaan aiheuttamaa tahatonta keulan kohoamista?![]()
Vähän sama asia kuin vetyä tankkiin. Kannattaa ajaa nopeasti että ehtii ennen kuin tankki tyhjenee itsestään. No, nämä viherpipertäjät hömppäjuttuineen ovat sellanen...no sanotaan suoraan, että vihreät on "kansallinen sabotaasipuolue". Samaan paskakastiin ja propakandaleiriin kuuluu suomen ilmahuuhaatieteenlaitos ja ylen propakandauutiset. Mitään hajua heillä ei tosiasioista ole, eikä koskaan tulekaan. Ja jotta ei tulisikaan, tehdään mediamaksu jotta on pakko sitä sontaa sietää ja pitää valehtijoidenklubia yllä. On tää outo kansa, äänestää saa ja kohta pitää, mutta mikään ei muutu. Paitsi byrokratia jota vähennetään, mutta tosiasiassa se lisääntyy jatkuvasti(Ytsför @ Huhti. 22 2010,16:54) kirjoitti
![]()
GHOSTWRITER
Olettekos kuulleet ominaislämpökapasiteetista? Täällä hyvä demo aiheesta. Kun ainetta lämmitetään, se laajenee, tai mikäli tämä estetään, paine kasvaa. Laajetessaan aine tekee työtä, ja osa lämmittämiseen tarvittavasta energiasta menee tämän työn suorittamiseen. Jokaisella aineella on erilainen ominaislämpökapasiteetti. Typellä vakiotilavuuden (rengas) ominaislämpökapasiteetti on 1,41 ja ilmalla 0,714. Taulukko löytyy täältä. Mitä suurempi tämä ominaislämpökapasiteetti on, sitä enemmän pitää tehdä työtä lämpötilan muuttamiseksi.
Nyt koska tehtävä työ on meillä vakio, eli prätkällä ajetaan vaikka kierros radalla, niin mitä suurempi ominaislämpökapasiteetti renkaan sisällä olevalla kaasulla on, sitä vähemmän se lämpenee. Nyt koska typen ominaislämpökapasiteetti on luokkaa tuplasti sen mitä ilmalla, tarkoittaa se sitä että renkaassa olevan kaasun lämpötila muuttuu vain noin puolet siitä mitä ilmalla täytetyn renkaan.
Ideaalikaasua ei ole olemassakaan joten nuo kemian peruskaavat voi unohtaa jos reaalimaailmaa tarkastelee.
Honda CBR 1000 RR -06
Honda CBR 600 F -96
Kaasut laajenevat lämmetessään kukin omalla tavallaan ja jos tila on suljettu niin paine nousee . Typellä selvästi vähemmän kuin "ilmalla". Ja typpi myös tosiaankin haihtuu 3-4 kertaa hitaammin kuin ilma. Eli nnormaalisti tarkistan paineet renkaista joka kevät niin typpeä käyttämällä pääsen selvästi vähemmällä.![]()
Niin jos sen renkaan kumin ja vanteen massa on nolla niin renkaan sisällä olevan kaasun olemattomalla massalla saattaisi ollakin joku merkitys... mutta kun se lämpö sinne kaasuun tulee sen kumin kautta niin ei ole. Rengas ja vanne painaa kiloja, kaasu grammoja, ja kaikki lämpenee. Oletko kuullut että kumilla ja alumiinillakin on ominaislämpökapasiteetti?(Jiihaa @ Huhti. 22 2010,18:24) kirjoitti
Että sori vaan pakko tyrmätä tuokin teoria
Kaikki kaasut laajenevat käytännössä samalla tavalla lämpötilan mukana. Ja ilma on melkein 80% typpeä. Piste.
"If you think you can do a thing or think you can't do a thing, you're probably right..."
Autossa ja maastopyörässä on kokeiltu. Niissä toimii. Mp-käytöstä ei ole kokemusta.
Nauru nuorentaa, rakkaus kaunistaa.
Lady, Sexy Lady.