Tuhlasin tässä työaikaa selaamalla nettiä ja päädyin 250info.net sivulle, jota ei ole päivitetty viiteen vuoteen ja sieltä löytyi mielenkiintoinen lause: "Koska yhden kilpailun Ilmoittautumismaksu pyörii keskimäärin 80 euron paikkeilla..."
Onko todella meidän tulotaso tuplaantunut ja yleinen hintataso siinä mukana noussut vai onko vain kilpailun järjestäjien kulut tuplaantuneet viidessä vuodessa? ...Tosin sähköhän maksaa kilparadalle tuotuna sen 10 eur viikonloppu per kuski eli kallista on energia ainakin.
Puhun tässä siis SM- ja suomen cup-kisoista. Jokkis ei taida olla niin hirveän kallis?
Yleensä lippuja ostavat katsojat, eivätkä esiintyjät. Jos näin ei ole, kannattaa lajin imagoa hiukan kohottaa![]()
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Näin se juurikin on. Valitettavasti lajia Suomessa pyörittävät organisaatiot ovat sen luonteisia että homma ei etene ja niinpä tässä sirkuksessa pellet maksavat omasta esiintymisestään.
Kisoja järjestävät paikalliset seurat ja markkinointi on tyypillisesti mainoksen niittaamista kyläkaupan seinään. Ei ole resursseja/osaamista/halua/tmv.
Mika Kallion ansiosta aika monet nykyään tietävät mistä ratamoottoripyöräilyssä on kyse mutta veikkaan että aika harva tietää Suomessakin ajettavan kilpaa puhumattakaan eri luokista tai kotimaan kuskeista.
Sinänsä seurat tekevät hyvää työtä sikäli että kisoja saadaan ylipäätään järjestettyä, mutta homman potentiaali jää kyllä suurimmalta osin käyttämättä. Jo Ruotsissa homma tuntuisi olevan aika lailla paremmalla tolalla puhumattakaan jostain brittien sarjasta mutta siellä nyt on tietysti ihan erilaiset lähtökohdatkin.
-Teemu
.
Jotensakin täysin samaa mieltä!(vetomies @ Tammi. 23 2010,08:30) kirjoitti
Murjaanien kuningas!
On tuo aivan älytöntä, ja sitä tässä olen hämmästellyt. Erityisesti tuo on sattunut meihin 250-kuljettajiin, koska ajomäärät viikonlopun aikana on huomattavasti pienemmät kuin muilla, mutta hinta sama.
Tosin kakspuolikkaat taitaa ajaa tänä vuonna jokkiskisojen yhteydessä. Eli jos hinnat on kohdillaan, saatan jopa täräyttää kisan-pari
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
* Suzuki Katana * KTM 690 Enduro * Kawasaki ZX-8R * CFMOTO 450MT * Honda Fireblade * MV Agusta Brutale 910S *
Miten ajattelit imagoa kohottaa? Konsultit asialle tuotteistamaan, yhtiöittämään ja päälle voisi valjastaa tradenomit kirjoittamaan asiantuntevia uutistiedotteita kotimaamme lehtiin vaikka Jurvan spektaakkelista?(vetomies @ Tammi. 23 2010,08:30) kirjoitti
Joo, kyllähän sinne tollasella rummutuksella tulisi varmaan väkeä. Mutta vain kerran, koska ei siellä ole maksavalle yleisölle mitään nähtävää. Kun vielä muistaa, että jos pääsymaksu on vaikka 10e, niin paikan päälle tuleminenkin maksaa jonkun kympin koska kisat on aina jossain jumalan selän takana. Eli siihen hintaan odotetaan jo jotain vastinettakin, jonkinlaista elämystä. Varmaan vähän samankaltaista mitä itse muistan kokeneeni kun ekan kerran kävin katsomassa Jyväskylän Suurajoja pikkupoikana ja oikeasti säikähdin kun ensimmäiset autot ajoi ohi. Ne meni kovaa ja läheltä, tukka heilahti, kiviä lensi poskeen ja hehkutettavaa riitti siitä kuinka hurjalta se näytti kotiin tultua niillekin ihmisille, joita ei yhtään kiinnosta. Tollaista elämystä ei tule esimerkiksi Alastaron katsomossa, joka on niin kaukana radasta että vauhti kuolee täysin. Itseasiassa siellä taitaakin olla pääasiassa nukkuvia auringon ottajia. Siihen se sopii hyvin.
Ja tässä ei ole tarkoitus parjata kuskien taitoja. Suomessa on A-luokissa oikeasti kovia jätkiä viivalla ja B-luokkiinkin niitä mahtuu. Mutta yleisöä ei vaan päästetä tarpeeksi lähelle katsomaan ja kisat on väärässä paikassa. Pitäisi ajaa jossain missä on ihmisiä, vaikka seinäjoen Vauhtiajoissa, Ahvenistolla tai vaikka jossain Vantaan teollisuusalueella, missä tiet on tyhjillään viikonloppuna.
Viime kauden kiersin Ruotsin sarjan (siis RR-SM, en STCC autokilpailuja, missä ajetaan Pro-SBK luokka) läpi ja vaikka siellä tehdään kaikki vähän paremmin, niin ei siellä silti mitään yleisöä ole yhtään enempää. Knutstorpin kisassa oli jopa yleisölle vapaa pääsy koko viikonlopun, mutta silti siellä ei edes päälähtöä ollut katsomassa ketään muita kuin me muiden luokkien kuskeista koostunut pieni joukko. Knutstorpin radalla on jopa hyppyri , mutta miten sekään katsojia kiinnostaisi kun pitää olla puolen metrin objektiivi ennen kuin sen katsomosta näkee.
Mutta vaikka olenkin aika surkea kuski, niin olen silti kahdesti päässyt ajamaan kilpailussa missä on yli 20000 maksanutta katsojaa. Osallistumismaksu oli minimaalinen ja viidelle kärkikuskille maksettiin palkintorahaa jokaisessa lähdössä. Kilpailulähtöjä oli peräti 12 ja 9 eri luokkaa. Kaiken lisäksi kaikki tuo saatiin mahtumaan kahteen päivään. Mikä on sitten erona tuossa Suomen kisoihin: Se ajettiin katuradalla.
Kuule Pete, olet tuossa asian ytimessä. Maksavana asiakkaana luulet, että voit vaatia rahallesi vastinetta. Ikävä kyllä et kuulu oikeaan segmenttiin ja teitä väärää segmettiä on niin vähän ettei siihen kannata palveluntarjoajan uhrata resursseja. Sinänsä liiketaloudellisesti olisi kannattavaa, antaa kaikkien osallistua ja maksaa osallistumismaksunsa kassaan, mutta ilmeisesti saavat sen verran hyvää jo muiden maksuista muutenkin etteivät tarvitse rahojasi.(PoS @ Tammi. 23 2010,11:35) kirjoitti
Lähe mun mukaan parille reissulle kesällä Ruotsiin tai pidemmällekin. Kilpaileminen tulee halvemmaksi laivamatkoineen eikä tarvitse ostaa uutta pyörää päästäkseen viivalle. Aikaahan se vie vähän enemmän, mutta yrittäjänä sulla on varmaan helpommat neuvottelut vapaista kuin meillä duunareilla.
Ei tosta suomen touhusta puutu enää, ku se että tulee joku joka keksii että parin tonnin lahjuksella (eli sponsoroinnilla) saa esimerkiksi läpi päätöksen, että kaikkien tulee käyttää samoja renkaita ja ne tulee ostaa samalta myyjältä eli siltä sponsorilta. Ja sit nousee taas lasku kaikille muilla renkailla ajaneille hieman.
Lääke on yksinkertainen, joskaan ei välttämättä helppo: järjestää maksavalle yleisölle nähtävää. Nythän olisi vielä hyvä tilaisuus iskeä, kun kaikki muut moottoriurheilulajit alkavat olla maksukanavilla.(SuzukiV2 @ Tammi. 23 2010,11:44) kirjoitti
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Eli joku pillipiipari tai stunttishow? Sittenhän me eli pellet joudutaan maksamaan senkin esiintymispalkkio? Vai oisko se joku nähtävä niin vetovoimainen stara, että sitä katsomaan tuleva yleisömassa maksaisi sen esiintyjän palkkion ja me pellet saataisiin nähdä se ihan ilmaiseksi? Itse kilpailumaksuhan meille jäisi silti..(vetomies @ Tammi. 24 2010,11:55) kirjoitti
Lupaan vastata järkevämmin, jos teet ihan konkreettisen ehdotuksen jostain mitä kannattaisi tehdä. Varmasti joku sen myös täältä lukisi ja esittäisi omana ideana eteenpäin![]()
Ei ne pillipiiparit mitään auta, jos ei pillipiiparikilpailuja halua järjestää. Naiset auttavat kyllä hieman.(SuzukiV2 @ Tammi. 24 2010,12:36) kirjoitti
Miksi Formula kiinnostaa, miksi jääkiekko kiinnostaa, miksi ralli kiinnostaa, miksi motogp kiinnostaa, miksi Isle of Man kiinnostaa? Minkään noiden kilpailun lopputuloksella ei ole pienintäkään todellista merkitystä kenenkään katsojan elämälle, siitä huolimatta miljoonat ihmiset sijoittavat niihin elämää suurempia rahasummia ja tunteita.
Että mitä kannattaisi tehdä? Pitäisi hypettää sen verran, että ihmisiä kiinnostaisi superbiken lopputulos. Asia ei ole periaatteessa vaikea, koska ihmiset saa sopivalla vouhotuksella kiinnostumaan vaikka Johanna Tukiaisesta tai idols-tuloksesta.
Kyseessä on vielä osittain itse itseään ruokkiva kierre, eli sen jälkeen kun kiinnostus on saatu heräämään, tulee sponsorieuroja, haastattelupyyntöjä ja lisäkiinnostusta myös kaupanpäällisenä.
Kiinnostuksen herättämiseen on puolestaan lukemattomia keinoja:
- Raha. Jos palkintona on rahaa, ihmiset kiinnostuvat aina.
- Täyttämällä maksutv:lle siirtyneiden lajien vapauttama tv-aika. Tässä tosin auttaisi huomattavasti, jos tulosten luettelun sijasta näytettäisiin myös live-kuvaa pyöristä ja kiinteitä kameroita olisi enemmän kuin yksi.
- Herättämällä polemiikkia joko tahallaan tai vahingossa antamalla rohkeita lausuntoja = uhoamalla netissä, lehdissä ja tv:ssä, luomalla keinotekoisesti "taistelupareja", heittämällä kisojen jälkeen "kootut selitykset" lämmittämään seuraavaa kisaa jne..
- Kansainväliset mitat täyttävä moottorirata. Tämä on tietysti kaikista keinoista kallein, mutta toki lämpimästi kannatettava. Nykyratojen melko rähjäinen infra ja hiekkakuoppamainen ulkonäkö ei ole omiaan nostamaan lajin imagoa (vaikkeivat nuo asiat paljon itse ajamiseen vaikutakaan). Kunnon rata voisi mahdollistaa myös kansainväliset kisat ja kun suomalainen huomaa, että ulkomaalaista kiinnostaa, hän kiinnostuu vielä enemmän.
- Järjestämällä katukisoja (joissa on rahapalkinto).
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Tuossa on se syy ja tuohon se päätyy.(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
En ainakaan itse keksi mitään muuta syytä siihen, notta miksi katsoin esim. viime vuonna Pajatson MM - kisoja, kolmoselta?
Joku, tai jotkut jolla rahaa on, halusi Pajatson MM - kisat telkkariin ja hoiti homman. Ei sen kummempaa.
Snooker, Kriketti, Jenkkifutis, Jenkkipesäpallo, Keilailu..
Tuossa muutamia lajeja, jonka ammattilaiset ovat miljonäärejä, mutta joita ei näy maanpäällisillä kanavillamme ja joita ei juurikaan sivuuteta, edes urheilu-uutisoinnissamme.
Ja homma on vain loppupeleistä rahasta kiinni. Joku, tai jotkut, joilla olisi rahaa ja haluaisivat seurata noita telkkarista, niin hoitaisivat homman..
I'm just asking. Olen vain persekuningas.
Tuosta olen samaa mieltä, vähäpukeiset naiset saisi väkeä vaikka liittymään kirkkoon(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
Mut tuskinpa niitäkään kisoihin saa ilmaiseksi houkuteltua. Tai on niitä siellä kyllä joskus ollut, mutta ne oli puettu johonkin työhaalariin..
Mä uskallan olla vähän sitä mieltä, että noissa ei kiinnosta samat asiat. Formulassa kiinnostaa lähinnä se mitä se joskus on ollut ja nykyinen mediahype pitää sitä yllä. Muutenhan se on nykyään käsittämättömän tylsää, missä kaikennäköiset mustelmaa säikähtävät primadonnat toistaa saman suorituksen 70 kertaa peräkkäin mahdollisimman tarkasti 18 kertaa vuodessa ja jos joku on liian hyvä, niin juoneen lisätään käänteitä muuttamalla sääntöjä. Mistään näyttävyydestä ei ole tietoakaan. Lähinnä sitä taitaakin fanittaa kansamme kaljaan menevä mediakritiikitön osa.(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
Motogp ja Ralli menee taas vähän eri kastiin, koska eivät ole ihan samalla tavalla median valtavirrassa. Molemmissa on myös näyttävyyttä jäljellä, vaikka on rallista melko munaton saatu jo aikaan, jos vertaa aikoihin jolloin Montessa oli 130km pitkiä erikoiskokeita ja yölläkin uskallettiin ajaa. Kuitenkin ralli ja motogp näyttää telkkarissa, varsinkin oikein kuvattuna, edelleen hurjalta. Paikan päällä rallissa on edelleen sykettä nostava vaikutus tien varrella, mutta ainakin Valencian motogp:ssä ei syke noussut kuin ruuhkissa jonottaessa ja pääsylippua maksaessa. Katsomosta näytti vähän samalta kuin katsoisi sähköautorataa parin metrin päästä, äänet sentään poikkesivat. Näitä lajeja seuraa ehkä myös kyseisistä laitteista kiinnostuneet harrastajat, eikä pelkästään suomalaisia kannattava mersutakkinen pubiyleisö.
Man-saaren ajot taas olivat vielä joku aika sitten Britannian ulkopuolella melko pienen marginaaliryhmän (moottoripyöräharrastajat lähinnä) tiedostama kilpailu, joka ei valtamediasta saanut juuri mitään huomiota paitsi joskus ihmettelyä miksi sitä ei kielletä. Nationalistiset formulafanit ei ole siitä kuulleet vieläkään, mutta internet ja siellä kiertäneet videopätkät on saanut kilpailun uuteen nosteeseen. Koska se on sitä jotain mitä yleisö kaipaa, vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tai antaa Loris Capirossin selittää: Real men go road racing, MotoGP for girls
Eli tulos ei tosiaan vaikuta kenenkään elämään, eikä nosta tunteita. Mutta itse toiminnan pitäisi olla jotain mistä aiheuttaa epäuskoista pään pyöritystä, jännitystä jne.. jotain nähtävää. Vähän kuten se pellehyppääjä, joka sukelsi 50 metristä Ratinan suvantoon. Sitä tuli katsomaan n.8000 ihmistä ilman sen kummempaa hypetystä.
Hypestä ei ole mitään haittaa. Uutistiedotteet on itseasiassa puhdasta markkinointia ja esille tuontia, mutta sisältöä pitäisi olla. Eli jos lajia viestimistä seurannut ja siitä kiinnostunut tulee paikanpäälle, niin toivottavaa ei olis "tässäkö tää nyt oli" -tunne. Tukiaisestakin on moni jaksanu lukea uutisia, mutta onko kukaan mennyt katsomaan kahdesti sen esitystä tai jälkeenpäin kehunut?(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
Rahapalkinnot pitäisi jonkun maksaa. Eli ensin pitäisi saada yleisö paikalle maksamaan ne. Ei kukaan ota riskiä järjestää kilpailua, joka jäisi tappiolle.(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
Ilmaiseen telkkariin pääsy on todella tärkeää kuten mainitset, siitä pääsee suoraan kaikkien olohuoneeseen. Tosin sekin maksaa ja nykyinenkin produktio oli ilmeisesti aika kallis. Tosin jotkut media-alan opiskelijat olisivat tehneet siitä ammattimaisen näköisen puoli-ilmaiseksi, jos kyseistä projektia olisi jollekin ammattikorkeakoululle tarjottu. Ja siihen samaan saisi varmaan mukaan, nuo mainitsemasi "taisteluparit, jälkipuinnit ja uhot seuraavaan kisaan". Tuollaisella kooste ohjelmalla pitäisikin olla selvä juoni, joka kirjoitetaan kun tulos jo tiedetään. Jälkilähetyksen etuja. (Tässä on kyllä minun huono neuvoa, koska itsehän en osaa paremmin tehdä)
Ja tuo mainitsemasi infra. Kemora on on ihan moottoriradan näköinen ja vessatkin ovat siistit, mutta se onkin tosiaan ainoa. Olen samaa mieltä kanssasi siitä kilpailu näyttäisi paremmalta, jos radan ulkonäköön panostettaisiin. Tosin kansainväliset mitat täyttävä rata on mielestäni turhaa. Riittää kun vähän siistii sitä radan ympäristöä ja rajaa rataa mainoslakanoilla tai heinäpaaleilla. Vauhti näkyy paremmin, jos lähellä radan reunaa on jotain kiinteitä pisteitä mihin vasten liikkuva kohde näkyy. Mallia voi ottaa vaikka Red Bullin mäkiautokisoista kuinka ratana käytettävä reitti rajataan ja saadaan näyttämään paremmalta. Tietty tässä tapauksessa ei tarvitse niitä laittaa joka kohtaan asvaltin reunaan, vaan lähinnä sinne missä ei muuta visuaalista rajaa radan ja hoitamattoman alueen välillä ole.
Ja se on tosiaan aika jännä, että suomalainen tosiaan kiinnostuu jos ulkomaalainen kiinnostuu. Samoin kuin vaikka jos suomalainen on jossain monta kertaa peräkkäin paras, niin siihen johtaneen toiminnan muuttaminen toiseen tapaan onnistuu parhaiten perustelulla "tekevät kuulemma ulkomailla erilailla, että kyllä meidän nyt paras niiden toimintaan siirtyä"
Ja siitä päästäänkin tähän esimerkkiin ja mainitsemaasi viimeiseen kohtaa katuradoista: Uudessa-Seelannissa ajetaan radalla kansallista mestaruussarjaa, jota ei käy katsomassa kukaan. Mutta heillä on myös viiden kilpailun Battle of the streets sarja, josta ei mitään virallisia mestaruuksia jaeta. Niissä kilpailuissa käy kaikissa yli 10000 katsojaa. Tästä tekee mielenkiintoisen se, että Uudessa-Seelannissa on suurinpiirtein saman verran väkeä kuin Suomessa, sijainti yhtä syrjäinen ja taitaa olla aika harvaan asuttukin. Bruttokansantuote ja lukutaitoprosenttikin on lähes sama. Eli saman pitäisi toimia myös Suomessa.
Battle of the streets, Paeroa ja Wanganui
Katuratakilpailut Suomessa ovat aika kaukainen haave.
http://www.hs.fi/autot....SP016tn
Imatrallahan oli kai parhaimmillaan yli 50 tuhatta katsojaa. Joskus 90-luvulla olin Riihimäen keskustan tuntumassa
katsomassa kisaa jossa katselijoita oli enää ehkä muutama sata. Rata oli aika tylsä ja huimimmat suoritukset nähtiin
letkan perässä ajaneelta ambulanssilta.
Kuinkakohan moni SM-sarjan kuljettajista edes haluaisi ajaa kilpaa katuradalla?
Luulisin että talkooihmiset ja järjestelijät tekevät näissä nykyisissä olosuhteissa sen minkä pystyvät. Onhan kisat
näytetty televisiossa, on ollut väliajalla auto vs. mp ja vaikka mitä. Harjoittelemaan pääsee usein ja edullisesti.
Toivottavasti toteutuu ja nähdään ensi vuonna etelänaapurissa taas kunnon katurataa Ketju - Viron RR-sarja 2010. Ainakin 5-6 vuotta sitten kun olin Kalevi Suursoittia katsomalla tuolla, niin hellepäivänä koko radan reunusta oli täynnä innostunutta ja maksavaa katsojaa. Tosin seuraavina vuosina satoi ja katsojat olivat kaikonneet... *
Kyllä uskoisin kunnon katurataskaban jossain pääkaupunkiseudulla innostavan uusi katsojia mp-lajeille. Joskus 10 vuotta sitten ajettiin Eltsun muistelot RalliSprint-autoilla Stadikan ympäristössä. Porukkaa oli kuin pipoa ja keli kohdallaan.
Toki mopokisaa ei niin helposti järkätä ja miten lupien yms. kanssa muutenkin... Olishan se toisaalta komeaa, kun täälläkin olisi vuosittainen "Around the Lake Bodom Race" ja muutama tekijämies Irlannista kirittämässä. Taitaa olla vaan kovin kaukainen haave.![]()
Suzuki GSX-R 1000 K5
(ex: Suzuki GSX-R 750 K6)
(ex: Suzuki GSX-R 600 K1)
Kyllä minäkin uskon, että vapaaehtoiset tekevät kaikkensa. Eniten hämmästyttää lippumiesten hyvä tahto jaksaa seistä säästä riippumatta koko päivä pelkällä ruokapalkalla radan varressa.(JV78 @ Tammi. 25 2010,12:19) kirjoitti
Mutta toit meidät hyvin sivuraiteelta takaisin aiheeseen eli ilmoittaumismaksu on noussut viidessä vuodessa n. 100%. Olenko siis ainoa köyhä näissä piireissä, jonka tulot ei ole noussut samassa suhteessa ja alkaa kiinnostamaan mistä moinen nousu johtuu?
Tossa aiemmin tässä keskustelussa mietittiin millä me pellet ei jouduttaisi maksamaan omaa showtamme, mutta niin kuin niissä totesimme, niin ei mikään väliaikashow tai ainakaan nykyisen kaltainen televisiointi herätä riittävää kiinnostusta, jotta pääsymaksut alkaisivat vaikuttaa osallistumismaksuihin. Itseasiassa Alastaron kisassa taisi olla kaikkein kallein osallistumismaksu.
Ja harjoittelemaan radoille pääsisi edelleen, vaikka siellä ei kilpaa ajettaisikaan, joten sitä ajatusta en oikein ymmärtänyt.
Mitenkähän ratojen vuokrahinta viikonloppupäivinä on noussut?(SuzukiV2 @ Tammi. 25 2010,12:55) kirjoitti
Sinänsä ihmeellista että Suomessa on rekisteröitynä kait n. 200 000 moottoripyörää joten moottoripyöräilijöitäkin varmaankin 150 000. Jos laskee että RR kisoja käy viikonloppuna katsomassa 500-1000 katsojaa niin moottoripyöräilijöistä on paikalla reilusti alle prosentti.
Katselureissun kun voisi yhdistää mukavaan ajeluun ja lipun hinnatkin on enemmän kuin kohtuulliset. Kuinkahan moni olisi kiinnostunut jos tietäisi milloin ja missä kisoja on. Nykyisin vaatii vähän vaivaa jotta saa selville ajat ja paikat.
Mitään en tunnusta!
1000RR YCC #141
Harjoituskertoja pitäisi tulla paljon enemmän kuin kilpailuja. Sitten kun radalle harjoittelemaan pääsystä joutuu(SuzukiV2 @ Tammi. 25 2010,12:55) kirjoitti
maksamaan sen 100-120 euroa/päivä niin ongelma on jo suurempi. Tietysti on niitä jotka ajavat vain kisat mutta
harjoittelupäiviltä kai hekin ovat joskus aloittaneet.
En nyt löydä mistään jotain kustannusindeksiä näyttämään 2005-2010 vuosia. Mutta eivät ainakaan duunarin palkat kulje
inflaation mukana. Olemmeko Suomessakin jo stagflaatiossa, sen voi sitten kertoa joku viisaampi.
Onhan täällä niitä jotka ovat järjestämässä kisoja ja ratapäiviä. He varmaan voivat kertoa kuinka paljon ylimääräistä
jää osallistumismaksuista ja ajopäivälipuista. Tai kuinka paljon katsojia karsi se kun Mika Salo ei ajanutkaan.
Jouduin tuota näkyvyys ja lajin nostastushommaa pohtimaan takavuosina ihan urakalla. Esimerkkiä voisi ottaa lajeista jotka sen on pystyneet tekemään. Koko hommahan lähtee kaikille selvittämällä miksi panostaa näkyvyyteen ja mitä sitä kautta saadaan. Miksi joka seuran ja joka kuskin pitäis muistaa kirjottaa sinne paikallislehteen ja pyytää toimittajaa tekemään juttua - niin voitoista kuin häviöistäkin.
Pesäpallo teki aikoinaan "temput" eli varsin marginaalilaji nostettiin julkisuuteen, perustettiin superpesis, keksittiin sääntömuutoksia jotta kisat kiinnostaisi yleisöä, palkattiin ammattijoukkueet ja tehtiin tv-sopimukset. Hommahan toimi. Joka kylässä kohta lapset oli pesiskoulussa ja lehdet oli täynnä pesäpalloa. Itsekin eksyin muutaman kerran kattoo mistä lajissa on kyse ja ihan mielenkiintostahan se oli - varsinkin naisten superi ;)
Itse toimin lajin parissa jossa oli hiukan samoja piirteitä kuin rr:ssä. Kisaradat on hevon perseessä ja yleisö ei jaksa sinne saapua. Mikä ratkaisuksi? Tuodaan laji yleisön pariin. Itse rr-kisat voi järjestää edelleen siellä turvallisella moottoriradalla mutta ns. oheiskilpailuja voisi ihan hyvin järjestää kaupunkien keskustoissa. Katuratakisat olis tietty ihan pop mutta melko vaarallisia kilpailijoille. Mut mitenkäs esim. kaupan isolla parkkiksella järjestetyt keilankiertokisat? Samassa yhteydessä kovaa mainostusta itse isoista kisoista lähimmällä moottoriradalla. Noihin pikkukisoihin sais varmaan sponsseja helposti. Tämän jälkeen armotonta toitotusta pitkin kyliä, nettiä ja paikallislehtiä. Tottakai liitto olis mukana kertomassa miten pääsee helpolla lajiin mukaan (minimotot, jne...).
Mut ei tämmöstä lähde kukaan yksin tekemään. Pitää olla liiton tuki takana ja selkeä strategia miten nävytään ja missä medioissa. Kaikki tukee kaikkea eli alkuun tulee vähän ehkä takkiin mutta kun saadaan laji mediaseksikkääksi ja lajille paljon julkisuutta saadaan lisää katsojia ja lisää kilpailijoita. Lumipalloefekti lähtee vyörymään - kunnes laji taas ns. taantuu, seura-aktiivit jää "eläkkeelle" ja ollaan taas huolissaan mihin laji on menossa. Ei hätää - tämä on jokaisen urheilulajin luonnollista kiertokulkua.
Moi,
erittäin hyvää ja ihan aiheellistakin keskustelua. MotOrg ry:n ratapäiviä järjestäneenä esitän tässä pari kommenttia kuluista ja tuotoista.
Pienemmillä järjestäjillä on varmasti haasteensa toteuttaa turvallinen infra liputtajineen, ambulansseineen tms. ja tuottaa siinä samalla vielä voittoakin. Hiukan suuremmilla ja jo kokeneilla järjestäjillä päiväkohtaista tuottoakin syntyy, mutta sillä tuetaan kannattamattomampia päiviä.
Kun järjestäjänä toimii voittoa tavoittelematon yhdistys, mahdolliset voitot käytetään jäsenistön hyväksi.
Kokemukseni mukaan tuolla setupilla ja tuollaisella infralla olisi haastavaa koittaa elättää itsensä nykyisillä lippuhinnoilla.
Kisojen järjestämisestä minulla ei ole kokemusta, mutta oletan taloudellisen haasteiden olevan moninkertaisia normaaliin ratapäivään verrattuna.
Ja sitten mielestäni hyvänä asiana tällainen viimekesäinen uutinen, joka lienee mennyt monelta meistä ohi. Finnmotorace
//Andy
Lähetäthän ratapäiviin liittyvät kysymykset osoitteeseen ratavastaavat@moottoripyora.org
Katuradalla ajavat kisat voisi olla mukava piristysruiske. "Radat" on valmiina, katsojat pääsevät lähellä tapahtumia, kaikki oheispalvelut valmiina tapahtuman ympäristössä, keskeinen sijainti jne.
Turvallisuusasiat tietty haaste. Mutta ehkäpä kovin vastus on muut määräykset, siviilien vastustus (melu ja muu vaiva) ja "yleinen kukkahattuilu™".
Toisaalta eipä ole tullut koskaan käytyä katsomassa SM RR-kisoja Suomessa![]()
Katukisat varmasti vetäisivät väkeä varsinkin jos ne pidettäisiin jonkun isomman kaupungin lähellä eikä missään korvessa. Itse olin viime kesänä kertaalleen lippumiehenä pyöräkisoissa ja oli kyllä yllättävän tylsää seurattavaa pidemmän päälle siittä ihan vierestäkin. Ongelma on ehkä siinä että oikeasti kiinnostavia luokkia ei ole kuin pari ja niiden takia ei viitsisi ruveta johonkin korpeen ajamaan. Väliajalla oli sitten nämä auto vs. pyörä ja pahis vs. polisii ajot ja kyllä ferrari ja lambo kiinnosti porukkaa selkeästi enemmän kuin perus tusina katupyörät.
Jos mietitään mitä tarvittaisiin että itse lähtisin katsomaan korpeen kilvan ajoa uudestaan niin kotilo ja pyörä kisat samana päivänä. GT3-autot, formulat, superbike ja supersport Tuskin tulee ikinä toteutumaan ja ei paljoa lämmittäisi mitään jokkis tai B-kuskeja.
Ihan hienoa pohdintaa, mutta haluaisin tuoda pari asiaa esille.
- SML on FIM:n alainen järjestö, joten turvallisuus asiat on tapetilla aika kovin, tai ainakin pitäisi olla, joten katuratakisat voipi olla aika kortilla Suomessa. ja kuskit ei katuradoille halua, näin pääsääntöisesti.
- Raha, kateellisuus ja ahneus. Rahaa tarvitaan tuottamaan TV -produktio ja myös mainostamiseen. Kateellisuus ponnahtaa esiin eri liittojen välillä, kun aletaan miettimään kilpailuja koppiautojen kanssa; "No kun me tuodaan katsojat ja te vaan rahastatte niillä jne." -sepustuksia. Mun mielestä tosi luiskaotasaista meininkiä. Ja ahneus tuo sitten pienen ongelman siinä kohdin että kun tuo kilpailijoiden kilpailumaksut jo kattaa kulut kilpailun järjestäjälle niin ei haluta edes panostaa mainostamiseen, kun "ei sinne kuitenkaan ketään tule". Eli asenne on jo ihan väärä. Kerätään vaan se "helppo" tuotto pois ja ollaan siihen tyytyväisiä.
Tässä kohtaa tosin tekee JMU hyvän poikkeuksen, he laittoivat taannoin oman kilpailunsa mainontaan viisi numeroisen summan rahaa ja muistaakseni mainokset pyöri paikallistelevisiossa, järjestivät yhteiskuljetusta kisapaikalle jne. Tällaisia juttuja kaivattaisiin muiltakin kilpailuja järjestäviltä kerhoilta.
Ehkäpä isoin ongelma koko paletissa on se että on monta hämmentäjää. Ts. pitäisi olla yksi organisaatio ja kilpailuja järjestävä taho. Silloin tämä taho tekisi tätä bisneksenään ja silloin myös olisi kyseisen firman etujen mukaista panostaa mainontaan ja median paapomiseen ihan eri tavalla. Nyt kun on monta järjestävää tahoa niin ei kukaan halua panostaa enempää kuin joku toinen, koska on tämä luiskaotsainen kateellisuus -meininki, niin ajatellaan että joku muu hyötyy heidän mainostamisestaan jne.
SRRA on tehnyt kuljettajien eteen vuosien saatossa kohtuu paljon, niin sääntömuutoksia kuskien mieltymyksien mukaan, kuin myös SM -sarjan mainontaa ja TV -produktiot nyt viime vuosina ja kaiken tämän talkootyöllä. Eli taho joka ei kuulu SML:n alaisuuteen, tekee kuitenkin lajin näkyvyyden eteen urakalla töitä. Eli jos suoraan sanotaan niin hoitaa muiden tahojen töitä, talkoolla. Ja jäseniä tuolla on n. 100 kpl, kilpailijoita on kuitenkin useita satoja. Kannattaisiko miettiä myös siihen kerhoon liittymistä niin omalla pienellä panoksella voisi edesauttaa mainonnan ja TV -produktioiden parantumista sekä laajempaa näkyvyyttä?
Moni kyllä marmattaa netissä että "me halutaa sitä ja tätä" "tää ja tuo asia on ihan päin sitä ja sinne ei aurinko paista" "tämänkin voisi tehdä näin eikä noin". Jos joskus katsoisi asioita laajemmaltikin, niin näkisi että marmattamisen sijaan pienellä tekemisellä tai oikean kerhon jäseneksi liittymisellä voisi parantaa noita asioita ja viedä ideoitaan oikeaa kautta eteenpäin siten että siitä olisi vielä hyötyä koko lajille. Ehkä kannattaisi?
Ja se on varma että, niin kauan kun Suomessa ei joku asioille jotain enempää tee, kuskeja tullaan pitämään lypsylehminä. Kuskithan tuon kisaorganisaation kulut ja voitot nyt maksaa, vain siksi että voi ajaa SM -pisteistä sekä munakupista ja kunniasta.... Raha- tai tavarapalkinnot lisäisivät kuskien mielenkiintoa, melkoisen varmasti.
Oletko sinä SRRA:n jäsen? Mikset?
"Starvin' Marvin"
Tylsimpinä hetkinä poikkea osoitteessa: http://www.janipartanen.com
Ei tarvitse vilkkua käyttää, jos oot jo ojassa....
Liityin nyt, kun toit asian fiksusti esille, SRRA:han. En tiedä miksi en ole aiemmin liittynyt. Tietämättömyytäni tai tyhmyyttäni?(parjan_fin @ Tammi. 26 2010,11:14) kirjoitti
Ja täytyy nyt sanoa, että ei kisojen järjestelyissä mitään vikaa ole ollut. Mutta halusin marmattaa tuosta hinnan noususta, koska epäilin siihen löytyvän syyn sieltä mistä itsekin kirjoitat sen löytyvän. En vain uskaltanut sitä itse kirjoittaa ja siksi pidin keskustelua yllä, kunnes joku muu toisi sen esiin ensin. Eli siis minustakin on jo pitkään tuntunut siltä, että jotkut kisajärjestäjät ovat luopuneet yleisön huokuttelusta (markkinoinnista) kokonaan, koska tulot on helpompi saada osallistujilta ja hinnoitteluperiaate on lähinnä arvioitu kipuraja?
Hieno homma!(SuzukiV2 @ Tammi. 26 2010,15:55) kirjoitti
Ja sen verran lisää tuohon aikaisempaan kirjoitukseeni että vaikka toinkin JMU:n esille varsin vahvasti niin en tarkoittanut sitä etteikö muutkin kerhot mainostaisi. Kyllä he mainostavat, mutta JMU nousi esille tuon _merkittävän_ mainostekonsa ansioista. Itse en ainakaan tiedä että mikään muu kerho olisi RR:n SM -kisojen osalta tehnyt toista noin isoa yksittäistä mainostamista.
Kuitenkin mielestäni mainostaminen voisi olla laajempaakin kuin siellä omalla paikkakunnalla lehdessä mainos tai juttu. Mun mielestä mainoksien pitää olla siellä missä on potentiaalista massaa osallistua noihin tapahtumiin.
"Starvin' Marvin"
Tylsimpinä hetkinä poikkea osoitteessa: http://www.janipartanen.com
Ei tarvitse vilkkua käyttää, jos oot jo ojassa....
Minulla on haave. Järjestää moottoripyöräkilpailu katuradalle. Reittikin on jo valmiiksi mietitty!(Turder @ Tammi. 25 2010,21:35) kirjoitti
Raha puuttuu tietenkin, mutta joskus jos rikastuisin niin yrittäisin kyllä tehdä parhaani, että siihen olisi mahdollisuus. Luulen, että hommat kusisi paperisotaan ja juuri yleiseen vastustukseen.
Bensa haisee hyvälle ja vauhti tuntuu kivalle
1835?(Number28 @ Tammi. 26 2010,18:30) kirjoitti
Yleisellä tiellä ajetaan rallejakin, eikä niissä mitään liian suuria ongelmia ole. Tietysti on eri asia tunkea kisa johonkin Sörnäisten katuradalle, mutta kyllä luulisi jostain mutkapätkää löytyvän.
Niin sitä juuri pitää nyt selvittää, että kuka sanoi minulle ja mitä, että sain sellaisen käsityksen, minkä sanoin käsityksenäni.
Tuo 1835 olisi kyllä vallan mainio!(vetomies @ Tammi. 26 2010,18:42) kirjoitti
Olisi varmasti legendaarinen kilpailu!
Bensa haisee hyvälle ja vauhti tuntuu kivalle
Tässä vaiheessa hieman jo off topic, mutta yllä mainittuja lajeja ei Suomessa juuri näy, koska kyseessä niin marginaalilajit. *Keilailu on tietty iso laji harrastajamäärältään, mutta tosissaan kilpailijat ovat harvassa. *Ja miten voisikaan päästä nopeammin SM-tasolle, kuin aloittaa esim. Jenkkifutis.(vetomies @ Tammi. 24 2010,14:50) kirjoitti
Itse olen harrastanut olympialuokkien soutua ja siinä oltiin heti muutaman kuukauden treenaamisen jälkeen niinikään SM-tasolla. *
Tällaisen aloittelijamotoristin näkökulmasta aiemmin jo tuotiin hyvin esille se osasyy, miksi Suomessa ei RR-kisat kiinnosta.
- Infrastruktuuri on kuin hiekkakuopalta.
- Ja missä on sateenvarjot auringolla ja kuumat varikkotypyt?
Tätä ketjua lukiessa päätin, että ensi kesänä menen ainakin yhtä kisaa paikan päälle katsomaan. *Siis juuri täällä kotimaassa.
Honda Zoomer
Hyvin kirjoitettu Jani. Se on ihan totta että SRRA tekee hommia kuljettajien eteen ja ainakin viime aikoina se on selvästi myös näkynyt kaikille kuskeille TV-kuvion myötä, sen takia itsekin maksan SRRA jäsenmaksua.(parjan_fin @ Tammi. 26 2010,11:14) kirjoitti
Sisäistä markkinointia kannattaa harjoittaa eli toisin sanoen tuoda esiin niitä asioita ja etuja joiden takia jäseneksi kannattaa liittyä. Monelle harrastajalle/kisaajalle se ei ole välttämättä selvää vieläkään. Eihän kukaan rahojaan laita kiertoon jos ei ymmärrä mitä niillä tehdään tai mitä saa vastineeksi. Sulla on ainakin ollut selkeä ajatus ja useampiakin aktiviteetteja tuoda juuri tätä näkökulmaa esiin joka on hieno juttu.
Itse en vielä ymmärrä täysin SML ja lajiryhmän roolia ja siellä menossa olevia aktiviteetteja. Mitkä ovat tavoitteet ja suunnitelmat? Onko sellaisia olemassa vai onko toiminta reaktiivista? Nämä eivät olleet kysymyksiä sulle Jani vaan esimerkki siitä, että sen organisaation rooli on jollain lailla epäselvä ainakin itselleni ja varmaan aika monelle muullekin.
Sanoisin että yksi suurimmista ongelmista koko kuviossa on sekä sisäisen että ulkoisen kommunikaation puute. Tietoisuuden taso on kaikkiaan huonolla tolalla. Tänä päivänä on käytettävissä laajasti esim. digitaalinen media ja siellä erityisesti sosiaaliset verkostot. Niiden kautta on mahdollista tavoittaa ihmisiä tavalla jota ei voi verrata millään lailla pari kertaa vuodessa pidettäviin palavereihin tai mainoksiin, jotka löytävät tiensä jonnekin heinäladon kulmaan. Mikä parasta tämä digitaalinen maailma on yleensä kaiken lisäksi ilmaista tai lähes ilmaista hyödyntää. Talkoohenkeä sekin tietenkin vaatii edelleen.
-Teemu
.