Hyvää alkavaa vuotta kaikille bokserikuskeille!
Öljyrupattelua on foorumeilla tasaiseen tahtiin ja mielipiteitä melkeinpä yhtä monta kuin on kirjoittajaakin. Seuraavassa omia näkemyksiä asiasta. Ns. ”tieto” perustuu pääasiassa etsittyyn ja luettuun tietoon eikä missään tapauksessa ole ”kiveen hakattua”.
Aiemmin tässä samaisessa ketjussa todettiin että: ”bokseriin (varsinkaan noihin vanhempiin 1100 ja 1150-sarjan koneisiin) ei kyllä kannata mitään liru-öljyjä (puhumattakaan synteettisistä) pistää.”
En halua missään tapauksessa aliarvioida tai kiistää näkemystä. Itse olen käyttänyt nyt 53 tkm ajetun R11GS:n moottorissa joko Shellin 15W-50 Advance Ultraa tai Mobilin 15W-50 4T Racing:iä. Molemmat ovat synteettisiä, eikä ole ollut ongelmia. Ei edes öljyn kulutuksen kanssa. Kaudessa tulee kilometrejä n. 7000. Suurin osa normaalia maantieajoa, mutta mukaan mahtuu myös hidasta möyrimistä poluilla ja nopeampaa moottoritietä. Öljyä on ko. kilometreillä tarvinnut lisätä 0,2-0,4 L. Määrä ei ole laboratoriotarkka kun en mittalasin kanssa jaksa kulutusta vahtia.
Ko. öljyt eivät toki ole mitään liru-öljyjä verrattuna 0W-xx tai 5W-xx autoöljyihin. Näissä nykyaikaisissa autoöljyissä on lisäaineistus monasti viilattu katalysaattoreille sopivaksi ja sen myötä joistakin ”hyvistä” ominaisuuksista on tingitty. Eurooppalaisten MP-öljyjen lisäaineistuksesta en pysty varmasti sanomaan, mutta Amerikkalaisissa Mobilin MP-öljyissä esim. sinkkifosforimäärät ovat huomattavasti korkeammat kuin esim. RF:ssa.
Mitä tulee vanhempien (ja uudempienkin) BMW-boksereiden voiteluun niin pitää muistaa että moottorit ovat ilma-öljy jäähdytteisiä, tai kovassa paikassa enemmän öljy-ilma jäähdytteisiä. Silloin kun öljyn tehtävä on hoitaa voitelun ohella jäähdytys, on ominaisuudet oltava riittävät näihin molempiin.
Itse olen vahvasti sitä mieltä että synteettinen öljy kestää huomattavasti paremmin lämpörasitusta ja myöskin jäähdyttää moottoria paremmin.
Elävästä elämästä voin ottaa esimerkiksi Ducatin moottorit ja öljysuositukset. Näissä Italiaanoissahan on perinteisesti ollut 2 sylinteriä peräkkäin ja voitelu ilmalla ja öljyllä. Duunikaverit ovat nyt joitakin vuosia harrastaneet kisailua Ducateilla, ensin kotimaisessa Ducati-cupissa ja sittemmin Euroopan radoilla. Suosituksen mukaisesti on käytetty Shellin öljyä, eikä koskaan ole moottoreiden kanssa ollut ongelmia, vaikka öljyn lämmöt kuumissa oloissa kisatilanteessa ovat parhaimmillaan 155-160 astetta. Ducati vaihtoi öljymerkkiä joitakin vuosia sitten (Shell), ja merkin vaihdon jälkeen kuulemma moottoriongelmat vähenivät huomattavasti.
Öljyasiaan löytyy joitain PDF-tulosteita, sähköpostilla saa jos kiinnostaa, jhj1969@gmail.com
t. Jepu
No minä laitan pyörääni, R1100GS, sitä öljyä mitä ohjekirja pyytää.
Eli SAE 20W-50 API SF luokkaa tai parempaa.
Käyttölämpötila -10 astetta C ylöspäin.
Nykyään ne kaikki on kyllä parempia kuin API SF.
Noi laatuluokathan menee niin, että S on bensamoottorille ja toinen kirjain kertoo laatuluokan. Mitä "suurempi" kirjain sen "parempi" öljy. SG taitaa olla se mitä niissä yleensä lukee.
Toi boxeri on kuin Kuplavolkkarin moottori, omat öljyt moottorissa, kuiva kytkin ja vaihteistossa omat öljyt.
Siksi tuollainen vanhan auton öljy on sille parasta.
Ei siinä mitään MP-lisäaineita tarvita.
Motonetissä 5 litraa Motox 20W-50 maksaa 15.50 pönttö. Ei se pyörä sen kalliimpaa öljyä tarvitse.
130.000 km takana ja hyvin toimii, eikä öljyä kulu juuri mitään.
Pekka
Pekka
Taas se alkaa... (tähän tulis se popcornhymiö, jos sellaisen jostain löytäisin)
Tähän monet kirjoittaa pyörähistoriaansa.
Niin mäkin. ...Ne on kaikki olleet nopeita ;D
Speed kills..........but only the dumb and the inexperienced!
Moro, Pekka
ei ole sitten niitten rautojen jälkeen olutkaan yhteydenpitoa. On kyllä pitänyt osallistua GS-miitteihin, mutta työnantaja on aina antanut ihan eri aikataulut. Saitko putket hyvin sopimaan, ja ovatko suojanneet suuremmalta remontilta?
Öljyasiaa kirjoitin pelkästään omasta näkökulmasta, eikä nyt ole tarkoitus aloittaa uutta 800 kommenttia sisältävää öljymietintöä. On täysin totta että manuaalin suosittelema luokituksen mukainen öljy on riittävän hyvää GS:n moottorille.
Mikä sitten on parasta ko. moottorille, onkin toinen kysymys, mutta loppupelissä makuasioita kaikki tyyni, ainakin tunnepohjalla. Ns. MP-lisäaineistus liittyy käytännössä aina märkäkytkimiin ja sehän ei meitä bokserimiehiä kiinnosta. Enemmän minua kiinnostaa tuo sinkkifosforin määrä, vaikka ei sekään taida olla se ainoa autuaaksi tekevä aine.
Harrastusasioissa on aina fiilis aika lailla pinnassa ja niin on tässäkin. Parhaimmin homma toimii kun asian harrastaja on tyytyväinen siihen mitä tekee ja käyttää, oli esim. öljy sitten halpaa itämaista, Delvacia tai äärimmäisen kallista setä Samulin tuotetta!!
Jepu
Jep. Myös lompakon paksuus vaikuttaa asiaan. Jos talous on niin hyvällä mallilla, ettei yksinkertaisesti ole väliä, niin miksi ei ostaisi sitä parasta ja kalleinta kullalle, kun kuitenkin vuositasolla/km tuo on aika pieni summa.... Lompakon kantaja tuskin osallistuu näihin keskusteluihin muuten kuin katsomalla ylhäältä alas ja miettimällä mikä ihmeessä on vialla noissa motoristeissa, jotka haluavat säästää öljyissä?(Jepu @ Joulu. 30 2009,23:09) kirjoitti
Jos taas on persaukinen, mutta haluaa tarjota mussulle parasta mahdollista mahdollisimman pienellä investoinnilla, osallistuu ehkä näihin keskusteluihin.
Jos taas on "harrastaja" tai muuten periaatteen inehmo, niin kieltäytyy maksamasta ja heittäytyy Delvac-uskovaiseksi.
Tosiasiassa se penteleen skootteri käy ja kukkuu ihan hyvin kaikissa skenaarioissa. Vaihdetaan öljy harvemmin kalliimmalla über-laatuöljyllä tai useammin tavis-liukasteella.
<p>2002-2014</p>