Pitkäakselivälisessa pyörässä takajarrulla on tietysti suurempi merkitys. Mutta sitä en hoksaa, millä tavoin tämä asia vaatisi yhdistelmäjarruja? Ellet sitten tarkoittanut sitä, että matkaJaavan kuljettajat käyttävät takajarrua enemmän kuin etu?(ShadowC2 @ Tammi. 27 2008,09:55) kirjoitti
Tuo on erittäin vaarallinen ajatusmalli. Ei niinkään jarrutusmatkan suhteen vaan koska tasapainoisin ja pelkällä polkimella tehokkaimman pysähtyvä mopo jota minä olen ajanut oli BMW![]()
![]()
Riski kasvaa sillä että nykyiset yhdistelmät eivät osaa dynaamisesti muuttaa jarrupaineen jakoa eteen ja taakse (vai joko BMW osaa?). Siitä seuraa, että tehojarrutuksessa jarruvoiman jaon ollessa vakio, mutta painopisteen muuttuessa yhdistelmäjarrut toimivat parhaiten sellaisessa pyörässä, jonka alustarakenteen vuoksi painon siirtyminen on vähäisintä. Ellei yhden pisteen vihje tärppää, niin HRA1150 kertoo varmaan aivan kohta lisää aiheesta
Itse en pidä siitä, että kovassa jarrutuksessa poljin häiritsee etujarrun tuntumaa ja hitaissa U-käännöksissä ohjaus tapissa tahmaa myös etupyörää. Taas kyse siitä mikä on kenellekin tärkeää.
CB500 -> Bandit 1200S -> BMW R1150RT -> Honda Pan European
moposivut: www.elisanet.fi/hannu.hietalahti
Niin eihän se vaadi yhdistelmäjarrua, mutta käyttöä ajatellen matkapyörissä ja varsinkin customeissa yhdistelmäjarruilla saadaan jarrutukseen tehoa ja ennen absien tuloa myös turvallisuutta, liekö Moto Guzzi ollut ensimmäinen joka käytti tuota yhdistelmäjarrua.(Hannu59 @ Tammi. 27 2008,10:51) kirjoitti
En muistanutkaan mainita, 167 sentin pituudesta johtuen tulee kylläkin kaupunki- tai muussa hitaassa ajossa käytettyä pelkkää etujarrua.
shadow ja pannari vaihdettu henkilöautoihin ja matkailuauto on nyt niiden korvike.
Tässä se juju piileekin.Apsi tuo valitettavan usein aivan vääränlaisen tunteen turvallisiuudesta.(ShadowC2 @ Tammi. 27 2008,09:55) kirjoitti
Ollaan aivan väärillä urilla jos jätetään oikean jarrutus tekniikan harjoittelu poies luottaen siihen et kyllä apsi pelastaa.
Mitä noihin yhdistelmä jarruihin tulee...Itse en suuremmin tykästynyt...Nimittäin tiukasssa jarrutuksessa jos takapyörä lukkiutui joutui hölläämään myös etusta.
Kaikki uusi tekniikka ei ole juurikaan parantunut kitkaa renkaan ja tien välissä..Valitettavasti ns.perstuntumaa se on huonontanut merkittävästi..
Jännä testi olisi muuten ero käytettyjen pyörien jarrutehoissa.
Aika useassa pyörässä etenkin etujarrupalat ovat hieman kesäterässä. Jarrut ei mene rikki jarruttamisesta, mutta kevyillä hiihdätyksillä ne saadaan kyllä piloille.
Ja etujarru käyttöön!
Onnex tää ei oo taaskaan eksynyt aiheesta kovin kauax![]()
Vaikka myö itte sen sanommakin,niin..
-Ei osa kijirottaa,koetaj arvata tarjkotus.Palju virheitä.
Ego sum rex Romanus et supra grammaticam
Kuustonenki sen tietää
-Gut-
[QUOTE= (ShadowC2 @ Tammi. 27 2008,12:16)]Se on tuo yhdistelmäjarru ainakin guzzin tapauksessa vähän "kaksipiippuinen" juttu.Hannu59,Tammi. 27 2008,10:51 kirjoitti
Vanhan Guzzin yhdistelmäjarrut näet toimivat sillä tavalla, että jarrupoljin vaikuttaa takajarrun lisäksi vain toiseen etujarruun.
Normaali jarrukahva taas puolestaan ottaa vain toiseen etujarruun, josta on seurauksena se, että koko jarrutustapa pitää olla hieman erilainen, jos meinaa päästä tehokkaisiin jarrutuksiin.
Jos on tottunut perinteiseen oikeaoppiseen jarrutustapaan, jossa jarrutuksissa käytetään pääasiallisesti pelkkää etujarrua, ei tällaisella integraalivehkeellä tee koskaan kovin tehokasta jarrutusta.
PS. on muuten harvinaisen vittumainen ilmattava tuo Guzzin vanha systeemi. Muuten pelaa kyllä hyvin.
"Kun väittelet idiootin kanssa, pidä huoli ettei hän tee samoin"
Oikeaoppisesti pääosin pelkästään pelkkää etujarrua...(Ekku @ Tammi. 27 2008,13:58) kirjoitti
Tuollaisena en kyllä asiaa niele. Olis kiva kuulla perusteluja.
Tuplaäksällä jarrutetaan tehokkaimmalla tavalla tasan samalla tavalla kuin tavisjarruillakin, taka- ja etujarrujen yhteiskäytöllä.
Jo on päästy FJR:n kestotestissä Bemarin kautta Guzzin jarruihin...
että silleen.
Lisää erilaisia kestotestejä![]()
Avainsana on painonsiirto etupyörälle joka alkaa kun nappaat jarrukahvasta kiinni.Mieti itse loput...(MagnaMan @ Tammi. 27 2008,14:10) kirjoitti
Olihan kunnon keväänavaus avhi:lta, topicin aloittaja.(Matva @ Tammi. 27 2008,15:33) kirjoitti
Melkoista talviunta jo vietettiinkin, mutta tämä on jo yliveto:"...kun saan unessa painaa molempia yht'aikaa."
Messutaan kohta taas lisää.
Sattumalta olen asiaa miettinyt ja pelkkä etujarrun käyttäminen on väärä vastaus.(rellonen @ Tammi. 27 2008,16:25) kirjoitti
Eikös kyse ollut kuitenkin käyttötestistä?(Matva @ Tammi. 27 2008,15:33) kirjoitti
Eli tarkoituskaan ei ollut katsoa kuinka kauas FJR:lla pääsee kantta avaamatta, vaan käydä tempaisemassa nykyisenkaltaisella mallilla reipas matka käyttäjän kokemukset keräten ja loppuraporttia varten katsotaan vielä mielenkiinnosta että "mitä se on syöny?"
Vaikkei koneen avaaminen olisikaan teknisestä syystä ollut tarpeen, niin näyttääpä tuo kiinnostaneen lukijakuntaa, kuten lehtijutun tarkoituskin on.
Joo, lisää testejä että saadaan viihdettä hiihtokauden keskelle![]()
CB500 -> Bandit 1200S -> BMW R1150RT -> Honda Pan European
moposivut: www.elisanet.fi/hannu.hietalahti
Toki paras hidastuvuus saavutetaan käyttämällä molempia jarruja tehokkaasti, mutta normiajossa useimpien pyörien etujarrut on kuitenkin ne mitkä siitä pysähtymistehosta pääosin vastaa.(MagnaMan @ Tammi. 27 2008,17:44) kirjoitti
Lähinnä tarkoitin sitä, että jos tuollaisilla jarruilla varustetulla Guzzilla jarruttaa pelkkää etujarrua käyttäen, niin pysähtyminen on oleellisesti heikompaa kuin sellaisella mopolla missä noita integraalijarruja ei ole.
Jossain muussa merkissä se integrointi on toteutettu eri tavalla, mutta en nyt puutu siihen.
"Kun väittelet idiootin kanssa, pidä huoli ettei hän tee samoin"
"Samalla tavalla"?(MagnaMan @ Tammi. 27 2008,14:10) kirjoitti
Jarrutusmatka ei jokaisessa jarrutuksessa ole ainoa motiivi, mutta siitä ollaan tietenkin yhtä mieltä, että lyhin jarrutusmatka saavutetaan molemmilla jarruilla. Myös sporttimopolla, jolla takajarrun vaikutusmatka jää tehojarrutuksessa hyvin lyhyeksi.
Mutta aivan "tasan samalla tavalla" kuin erillisillä en valitettavasti voi yhdistelmäjarrullista jarruttaa.
Alku menee samalla tavalla, tiukka rouhaisu jalalla ja kädellä tavoitteena joku 80% maksimista. Painonsiirron myötä etujarrua kiristetään tasaisesti maksimitehoon saakka samaan aikaan kevenevän perän takajarrua keventäen. Erillisillä etujarru kohtuullisen helppo, takajarru vaikeampi pitää lukkorajalla. Ei tahdo mulla onnistua, joten joudun löysäämään takasta liikaa.
Yhdistelmägizmossa takajarrun keventäminen vähentää jarrupainetta myös edestä sallien etujarrun kiristämisen lisää, mikä lisää jarrupainetta takana jokaolitalossajonkarakensiJussi. Ainakin minusta tuo lisää vaikeusastetta.
FJR:n koneeseen palataksemme, onpa harmi ettei työreissun vuoksi pääse messuille, jossa kuulemma voisi päästä jututtamaan TM:n jutun tekijöitäkin.
CB500 -> Bandit 1200S -> BMW R1150RT -> Honda Pan European
moposivut: www.elisanet.fi/hannu.hietalahti
Jos teen todellisen tehojarrutuksen etupyörällä,kevenee takapää ainakin tuossa pyörässä niin paljon ettei takajarrulle jää juuri jarruteltavaa.Mutta kaksi päällä asia muuttuu hieman,ei kuitenkaan niin paljoa että juuri koskisin takajarruun.Siitä on vaan tullut tapa ettei juuri käytä takajarrua.
Olen kerran testannut ABS-jarrullista bemaria soratiellä sekä asfaltilla ja meinasin saada halvauksen soralla ensimmäisessä jarrutuksessa,tottumiskysymys lienee siitäkin pitämisestä.Guzzihan oli kamala integraalijarruineen,ei kai siitä oikein kukaan tykännyt.Se oli kuitenkin edelläkävijä absien suuntaan
Mulle uutta tossa kestotestissä oli vain perän kuumeneminen. Ja ehkä toinen uutinen oli se, että useimmille mp-poliisien FJR:lle on vaihdettu Öhlinsit.
Toi kytkinjuttu on kummallinen, onhan noita FJR:iä rääkätty samanlaisissa suorituskykymittauksissa aiemminkin. Nyt sanottiin, että Kolme mittausta onnistui hyvin, mutta neljäs veto- jäähdytystauosta huolimatta- meni pieleen. Kytkin tuhoutui totaalisesti....
Toivottavasti voin haastatella tekijöitä lauantai-aamuna paikan päällä.
Tais mennä saivarteluksi(Hannu59 @ Tammi. 27 2008,20:25) kirjoitti
Puhutaan samasta asiasta, takajarrun ja etujarrun yhteiskäytöstä ja niiden pitämisesta "lukkorajalla".
Noista FJR:n ongelmista, mitä tuossa testissä (ja tossa yllä) on listattu, niin oikeastaan noi ABSit on ollut toistaiseksi ainoa korjaamaton ongelma omassa mopossa. Kannattaisiko niitten päivittäminen '08 teknologiaan? Liekö edes mahdollista?
Just just, nuo mainitut ovat ilmeisen todellisia murheita.(Anttoo @ Tammi. 27 2008,20:56) kirjoitti
Tästähän voi tehdä johtopäätöksen jotta FJR ei ole kaksinen ostos käytettynä. Ainakaan jollei noille murheille ole tehty mitään. Aika yllättävää... puolivalmiste... höh.
Ei se mikään kamala ole.(rellonen @ Tammi. 27 2008,20:27) kirjoitti
Hyvin toimii nuokin jarrut kun niitä vaan ensin opettelee käyttämään.
Takarengas lukkiutuu aina ensimmäisenä ja hallittavuus säilyy.
"Kun väittelet idiootin kanssa, pidä huoli ettei hän tee samoin"
Näin sen täytyy olla. Murheet ovat totisinta totta, eivät kuviteltuja tai TM:n testaamia. Seuraavassa mopossa ei kyllä varmasti takarenkaat kulu, tuuli suhise, jarrut puolla eikä moottori täristä.(MagnaMan @ Tammi. 27 2008,21:10) kirjoitti
Heh...
Mut kaikki nuo mainitut "ongelmat" onneks kuittaantuu sillä ettei pahemmin tartte rasvailla ketjuja / hinkkaa niit tahmatäpliä ...
![]()
![]()
![]()
![]()
Keskittyy vaa pesee pölyt jaja naama näyttää
ja mieli
![]()
![]()
-Miehen elämä on yhtä taistelua, päivällä leivästä ja yöllä lihasta.
* *
** KAWA *
mutta ennen kuin mopo on etupyörän varassa, saa takajarrulla hidastuvuutta lisää. Pyörästä riippuu kuinka paljon tällä on merkitystä.(rellonen @ Tammi. 27 2008,20:27) kirjoitti
Mikä Bemarin jarruissa hämmästytti? Tehostus ja hyvin toimiva ABS?
CB500 -> Bandit 1200S -> BMW R1150RT -> Honda Pan European
moposivut: www.elisanet.fi/hannu.hietalahti
tai olisiko sittenkin päinvastoin? Käytetyn saa koeajolla varmistettua, mutta uuden ostaja joutuu tyytymään siihen mitä annetaan.(MagnaMan @ Tammi. 27 2008,21:10) kirjoitti
Ei uuden Bemarin ostajakaan pääse valitsemaan rivistä sitä joka ei kuluta öljyä.
CB500 -> Bandit 1200S -> BMW R1150RT -> Honda Pan European
moposivut: www.elisanet.fi/hannu.hietalahti
Noin se menee!(FJR -07 @ Tammi. 27 2008,23:08) kirjoitti
Noissa matkamopotesteissä lähdetään siitä, että kaikki testattavat vehkeet ovat jo suht "eliittimopoja", mutta eroja on kaivettava esiin vaikka pinseteillä.
TTU - Dirty, Old and Ugly Ironbutt SS1000 driver.
"Säkkijärven polkka on ihan hanurista"
V.Vesterinen
Tossa kestotestissä oli myös testattu samalla Garmin Zumo 550:tä. Pani kyllä hieman jarrua ostoaikeille mm. seuraavat havainnot ...suunnistamista haittaa Garminin nykiminen... harharetkeen tuo oman lisämausteensa Garminin tapa jättää näytölle jo kuljettu reitin osa...11tkm ajokilometrin kohdalla Zumo jouduttiin resetoimaan...14500 km:n kohdalla laite alkoi antaa "tätä lisälaitetta ei tueta" virheilmoitusta...16tkm jälkeen laite pimeni lopullisesti...runsaan 20tkm:n kohdalla FJR:ään lisävarusteena saatavassa navigaattoritelineessä havaittiin murtuma...22tkm kohdalla Zumo aloitti jälleen virheilmoitusten kertomisen...
Mutta eipä aloiteta enempää Zumon kehumista/haukkumista tässä topicissa, eihän![]()
Olisit sitten laittanut oikeaan topiciin: Matkailu/matkavarusteet, Zumo. Siellä juttua lisää (301 kommenttia). Kahta kokeilleena, Tom Tom ja Zumo pysyn edelleen Zumossa. Olisivat edes lukeneet käyttiksen ennen noita kommentteja.(Anttoo @ Tammi. 28 2008,11:27) kirjoitti
Mutta muutenkin tuntui TM:n juttu tehdyn näiden uusiomotoristien näkökulmasta, mitään en osaa itse tehdä, enkä tee, sitä varten on täyden rahan huollot ja rengaspalvelut![]()
Se ettei tuntunut ensin olevan jarruja ollenkaan.Kyllä ne sieltä sitten löytyi,omituiset kuitenkin koska abs tuntui kovin herkästi käyvän asiaan käsiksi vaikkei olisi ollut tarvetta.(Hannu59 @ Tammi. 28 2008,06:15) kirjoitti
"eroja on haettava pinseteillä","Olisivat edes lukeneet käyttikse","Hyvin toimii nuokin jarrut kun niitä vaan ensin opettelee käyttämään","tehdyn näiden uusiomotoristien näkökulmasta".
Niihän sällit puhuu kuin pokserinomistaja....
ps. lukossa oleva takapyörä ei oikeastaan ole mikään ilonaihe. Ei varsinkaan enää silloin, kun se alkaa pyrkiä sivulle. Kitkaa siinä ei enää tuossa vaiheessa ole. Täysjarrutuksessa perä ainakin meikäläisen pyörässä (GS -ei absia, korkea pyörä) kevittää niin paljon, että takajarrulle ei tehojarrutuksessa oikeastaan ole asiaa tai ainakaan turvallista käyttötarkoitusta. Takapyörä lukittuu oikeastaan heti, perä alkaa elää eikä tiukassa paikassa ole aikaa ruveta mitään ukkovarpaan jarruvoimia hienosäätämään. Sellaista on meidän tällaisten. Nää mestarit ja muut hallitut kaatajat, jotka osaa on sitten toinen juttu.
Viime kesänä tuli kopastua fjr:ää.Kytkinkahvaa ei ollut joten vähän outo oli aluksi ja nykivää menemistä.Mielummin ottaisin perinteisen version,sitäpaitsi tonnitolkulla halvempikin.Tuossa testissä ihmettelin,että miten kone oli päässyt karstoittumaan.Nykyään bensat ei pitäis karstoittaa,etenkään mp-koneessa.Rundeja käytetään ihan erilailla kun autoissa.Muutenkin aika kallis pidettävä pyörä,joten vikoja ei saisi olla tuossa hintaluokassa.No eipä se tietty mopoilu olekaan pers aukisten lystiä![]()
Niin ne ihmetteli testaajatkin ja heidänkin mukaan suorituskykytestin jälkeen tuollaista karstoittumista ei olisi pitänyt ilmetä. Olisikin mielenkiintoista kuulla onko kellään orggilaisella käytössään niitä ensimmäisiä fjärriä joilla olisi ajettu reilusti yli 50tkm ja onko tuosta karstoittumisesta ollut käytännön haittaa, noin niinkuin venttiileitä palanut....(Japa vaan @ Tammi. 29 2008,17:45) kirjoitti
shadow ja pannari vaihdettu henkilöautoihin ja matkailuauto on nyt niiden korvike.
Miten tuo karstoittuminen ilmenee ns. normiajossa?(ShadowC2 @ Tammi. 29 2008,18:09) kirjoitti
![]()
TTU - Dirty, Old and Ugly Ironbutt SS1000 driver.
"Säkkijärven polkka on ihan hanurista"
V.Vesterinen