Pyörä vie (jjjjj, mihin viittasit), kun ei tiedetä mitä todellisuudessa tapahtuu/tehdään! Millä ohjaustangon liikkeellä Herra Bone sitten kompensoi sivusta tulevan tuulen puuskan/tuulen?
Fysikaaliset lait lienee samat kesäpuhurissa kuten myös hurrikaanin joutuessa. Varmaan löytyy paljon esimerkkejä siitä miten ihmiset nojaa etukenossa myrskytuulta vasten! Sama homma pätee mp:n kohdalla sivutuulen kohdalla, jotenkin se pitää kompensoida.
Toinen tapa on tietysti nostaa nopeutta niin paljon, että sivutuulen muodostava voimavektori menettää merkityksensä.
... remember the times, when sex was safe and bikes were dangerous?
Näinhän se on. Tämä on yksi monista asioista jonka mopo osaa ihan itse, mikäli kuljettaja ei sitä häiritse.
Jaloilla hyvin kiinni pyörästä ja keskivartalon tuki kuntoon, jotta kädet ovat ehdottoman rennot ja ote ohjaustangosta höyhenenkeveä. Silloin kuski häiritsee pyörää mahdollisimman vähän.
Mikäli kuljettaja tuossa tilanteessa yrittää kompensoida tuulen vaikutusta, kulkee mopo kuin käärmeen kusi erämaassa ja kuskille tulee taatusti hiki. Eivätkä ne kojaukset, korjauksen korjaukset ja korjauksen korjauksen korjaukset osu koskaan kohdalleen.
Järkevämpää antaa mopon tehdä työt.
Höpö, höpö, teoriallesi ei ole mitään fysikaalista tukea. Vaikka jalat kuinka hyvin pyörässä kiinni ja keskivartalon tuki kunnossa, niin huonosti käy jos annat pyörän hoitaa homman. Jos tästä huolimatta olet vakuuttunut, että pyörä hoitaa homman, niin irroita ihmeessä kädet ohjaustangosta, niin toteat vuoren varmasti miten siinä käy; eli huonosti!
Höyhenen kevyesti pyrin itsekin ohjamaan ja viemään pyörää, mutta yhtä lailla joudun höyhenen hienosti korjaamaan tuulen/tuulenpuskien aiheuttaman suunnanmuutoksen/sivuttaisvoiman ja se suoritetaan höyhen kevyesti, huomaamatta, vaistonvaraisesti selkäytimen kautta.
... remember the times, when sex was safe and bikes were dangerous?
Höpö höpö. Jos olisin tuon teorian kanssa ajellu viime viikolla niin en olisi tässä kirjoittamassa. Saksan autobaanalla 200+ vauhtia ja sivusta tuulee enemmän kuin kuuluisilla Tanskan silloilla. Voin sanoa että vastaohjausta sai tehdä hieman enemmän mitä Ajotaito-kurssilla on opetettu![]()
Tags: eYamaha, Thundercat, EV, ex-Busa, ex-Hornet, IBA, SS1000
Check this: https://electricyamaha.blogspot.com/
Eieijei, ei näin, hyvä mies!! Sun käytäntöön perustuva neuvo on kyllä aivan kuutamolla ja sitäpaitsi täysin sopimaton tällaiseen teoreettista pohdiskelua täynnä olevaan, fysiikan lakeja ansiokkaan filosofisesti tutkiskelevaan "keskusteluun"...
Sun täytyy nyt TODISTAA lausumasi! Vähintään pythagoraan lauseen, suhteellisuus-, nostovoima- ja gravitaatiovuorovaikutusteorian avulla, mielellään neljäntoista desimaalin tarkkuudella. Siksi aiheeseen -miten ajan moottoripyörää tuulisella säällä- kannattanee perustaa uusi viestiketju, saadaan ensi talveksi vi**n triviaalia debattia orgin sivuille...![]()
MAD (mean absolute deviation)
Sainpa aikaan ihan mielenkiintoista keskustelua.Kyllä stongaa joutui pitämään kiinni ihan kunnolla Norjassa. Muuten olis ollu jossakin jorpakossa, välillä puhuri työnsi mopoja naapurikaistalle mikä näkyi letkassa erittäin hyvin ja edellä ajavan ajolinjoista. Kun tänä keväänä oon ajellu motareita kohtuullisen paljon noilla mun kätköilyreissuilla niin sivuttaisen tuulenpuuskan aikana mopo on heilahtanu hetkellisesti sivusuunnassa ja oon sitten kompensoinut mopon liikettä aika kevyellä korjausliikkeellä. Tämä korjausliike on tullu selkäytimestä. Nuo Norjan puhurit oli aivan toista luokkaa (vaikka huurusmiähen mukaan ne oli vasta pientä tuulen värettä).
Kawasaki H2 SX -22, ex.K1300S -14, ex. K1300S -11, ex. GSX1250FA -12
tuulessa ajamista voi opetella täällä :
https://en.wikipedia.org/?title=Mont_Ventoux
320kmh -> noin 90m/s
ja jos tuolla tuulee kovasti niin voi kokeilla pyörän leija-ominaisuuksia, kun sitoo köyden johonkin kaiteen ja pyörän välille. Leijaillessa ei liene väliä onko kädet tangossa.
Muutaman kerran tuota ylittäessä on tuuleskellut, mutta ei kovasti![]()
https://www.youtube.com/watch?v=nlc1bGPTR3c
tässä on ihan mielenkiintoinen video, tälläsille alottelijoille kuin itse
B-King
HUPS, editoin vähän tuota viestiäni ja siinä välissä oli tullut jo muutama kommentti.
Sorry
Näin on.
Ja polkupyörällä
Ja mopolla
Potkulaudasta en tiedä.
Vastaohjaus toimii jo, kun otat pyöräsi alas keskituelta.
Etupyörä pyörähtää puoli kierrosta, siirtyy pois painopisteen alta ja silloin pyörä kallistuu.
Jos ohjaus on käännetty oikealle, pyörä niiaa kiltisti vasemmalle.
Jos taas ohjaus on käännetty vasemmalle, olet vaarassa kaataa pyöräsi oikealle.
Pyörä kääntyy kun sitä kallistaa eikä päin vastoin.
Vastaohjaus on tehokkain ja nopein keino kallistaa pyörää.
Pekka
Kokeilepa seuraavaa.
Paikallaan ollessa, kun pyörä on tasan pystyssä:
Käännät ohjauksen reilusti vasemmalle.
Kunnolla kaasua ja nostat nopeasti kytkimen.
Mihin suuntaan pyörä lähtee?
Tein tuon yhdellä ajokurssilla ollessani kouluttajana ja tiedän vastauksen, mutta en sitä kerro.
Se pitää itse kokeilla.
Pekka
Kerran oli alla hyvin kevyt (160 kg) pyörä. Loivasti kaartelevalla tiellä tuli illuusio, että tämä kääntyy pelkän ajatuksen voimalla. Tai olisko ollut kyseessä silmämunien liikkeen aiheuttama painonsiirto?
Hiljattain ostin kypäräkameran. Ensimmäisellä kerralla tienvarsimaisemien kuvaaminen kypärää reilusti kääntämällä sen enempää ajattelematta osoittautui sangen huonoksi ajatukseksi![]()
En oikein ymmärrä miksi vasta-ohjaus aiheuttaa niin paljon kinastelua/eriäviä mielipiteitä, kyse on kuitenkin fysiikanlaista vai kuinka? Onko syy se ettei se jonkun mielestä toimi vai mikä? Oma näkemys asiaan on että jos käännän pyörää parkkipaikalla (hitaassa vauhdissa) niin käännän eturenkaan sinne suuntaan minne haluan pyörän kääntyvän. Jos taas kuvailen mutkapätkää en juurikaan tiedosta kuinka se pyörä kääntyy mutkaan, pyörä vaan kääntyy sinne minne katson. Jos tarvitsee tehdä väistöliike (esim. kurvissa) niin vasta-ohjaus on mielestäni ainut oikea tapa suoritua tästä. Oma näkemys asiaan on, että vastaohjauksella saa pyörän kääntymään nopeasti haluttuun suuntaan, loput on sitten kiinni "roikkumisesta" yms. Eikä herneitä vaan sellaista keskustelua mistä itsekin voisin jotain oppia.
Viimeksi muokannut: rodder; 19.06.2015 klo 01:02.
Honda vfr750 vm.1996
Honda cb 450 Vm.1971
Ex.Kawasaki zx6r kilvetön
Ex.Yamaha R6 vm.2000
Ex.Suzuki gsx750f vm.1990
Ex.yamaha xj900 diversion vm.1997
Ex.Suzuki gsx750f vm.1989
Ex.kawa ltd 450 vm.1985
Voi herranpieksut sentään. Miten voi olla vaikeata ymmärtää, että moottoripyörä tai polkupyörä yhdessä kuljettajan kanssa muodostavat massan, jolla on keskipiste? Kun siirrät massan yli renkaiden kosketuspinnan maahan, ollaan epätasapainossa ja kallistuminen alkaa: myös kuljettajan tekemillä painopisteen siirroilla saa moottoripyörän kallistumaan vaikka kädet olisivat irti ohjaustangosta. Kun tasapainoilet paikallasi tarvitset sekä ohjaustangon liikkeitä ja kropan liikkeitä. Olet melko velho, jos käännät hitaassa vauhdissa tehokkaimmin pelkän ohjauksen voimin. Vastaohjaus, joka hitaassa vauhdissa tapahtuu ja tarvitaan kääntymisen alussa on niin olematon, että sitä tuskin huomaa. Jokainen, joka nyt ylipäätään saa moottoripyörän aloittamaan kääntymisen parkkipaikalla osaa tämän luonnostaan. Kyse ei ole ollenkaan siitä onko vastaohjaus tehokkain tapa vai ei: se on peräti ainoa tapa aloittaa kääntyminen. Paljon vaikeampaa on jatkaa kääntymistä hitaassa vauhdissa, pitää se hallittuna tai kääntyä pienessä tilassa. Tehokkain tapa kääntää on ohjauksen ja painopisteen hallinta. Oikein lujaa kun mennään mutkaan, niin silläkin on merkitystä missä painopiste on pituusakselin suuntaan. Moottoripyörän ajaminen on dynaamista ja minne moottoripyörä lopulta kulkee, on monen tekijän summa. On melko ärsyttävää, että jankkaat vastaohjauksesta ja jätät muut asiat huomiotta. Vastaohjauksen taidot oppii heti, kun siirtyy kolmipyöräisestä kaksipyöräiseen ja alkaa pysymään pystyssä ilman apupyöriä. Se mihin vastaohjausta pitää harjoitella, että tulee yhtä luonnostaan kuin normi käännöksessä tai mutkassa, on hätätilanteet. Niissä tuppaa iskemään hartialukko ja aivan yhtä paha asia on se, että katse jäätyy tuijottamaan vaaraa.
Kannatti herätä.
Hypermotard 950
Jos tolla tavalla lähti kotareilla liikkeelle niin ne nyppäs hytin pystyyn ja mentiin suoraan niin pitkään kunnes saatiin etupyörä takaisin tonttiin. Eikä tämä ole arvaus vaan kokemus. Matkanorsut on asia erikseen, kokeilematta sanoisin että kytkimen noston jälkeen jos pidät ohjauksen lukittuna vasemmalle niin oikean puoleiset kaatumaraudat tarvii ton jälkeen uutta maalia. Ilman kallistusta massa pyrkii jatkamaan tangentin suuntaan.
Nämä on aina hauskoja keskusteluita, jotkut ottaa tosissaan ja useammat ei. Ajaessa ei kannata liikaa miettiä mitä nyt pitikään tehdä vaan tekniikan oppii ajamalla, tällä en tarkoita kilometrimäärää vaan laatua. Autokoulujen käyttämät harjoitus/inssiradat on hyvä paikka käydä kokeilemassa miten pyörä käyttäytyy, siellä niitä asioita opitaan, ei netissä nyasseja vääntämällä.
Kylätason kurapyöräilijä.
Joo, mutta kun se moottoripyörän kääntäminen ja kääntyminen on monen tekijän summa ja yksi jankkaa jatkuvasti vain tästä yhdestä osasta, niin siinä alkaa jo viestin ymmärrettävyys kärsiä. On päivänselvää, että jos nyt ylipäätään pysyy pystyssä ja ajoradalla, niin vastaohjaus on hallussa.
Siinä kääntämisessä tapahtuu monta asiaa. On kropan liikettä, jalalla painamista jalkatappiin, tuen hakeminen tankista, ohjaaminen, katseen käyttö yms.. On turhaa makustelua tapahtuuko vastaohjaus 1/100 sekunti ennen kuin jokin muu kääntämisessä tehtävä toimi. Hätätilanteissa on se ero, että silloin ei ole aikaa valmistautua ja siksi vastaohjauksen merkityksen ymmärtäminen on hyväksi.
Kannatti herätä.
Hypermotard 950