Tuli tossa käytettyä pyörä Varkaudessa huollossa ja kun siinä ajelin eestaas Tikkakoskelta Varkauteen niin vettä tuli mennen tullen kuin Esterin *.
Muutaman kerran, kun rekka tuli vastaan ja urissa oli monta senttiä vettä, oli semmonen fiilis kuin olisi loikannut ajokamat päällä mahalleen järveen.No siinä ajellessa ja muutaman ohituksenkin tehdessä rupesin miettimään, että mitenkä tuo vesiliirto vaikuttaa moottoripyörään? Onko niin, että jos kaarreajossa joutuu vesiliirtoon niin pyörä on kyljellään samantien. Onko ketään joka olisi kokenut ja jäänyt eloon kertomaan?
Onko tutkimustietoa siitä kuinka helposti moottoripyörä joutuu vesiliirtoon. Luin jostain autojen rengassivuilta, että huonoilla autonrenkailla voi vesiliirtoon joutua kaarreajossa jo 74km/h vauhdilla ja hyvilläkin se oli jotain 95km/h luokkaa.
P.S. Huolto ja palvelu olivat ehdottomasti parhaat mitä olen tähänmennessä saanut. Vastaisuudessakin suuntaan Suzukini Varkauteen, kun huollon aika koittaa. Edes 4 tuntia kovimmassa kaatosateessa mitä pyörän kanssa olen kokenut ei saa minua valitsemaan lähempää huoltamoa.
Semper omnia haerent!
Kokeilin vesiliirtoa erittäin sateisena kesänä vuonna -87.
Ajelin kotia kohti noin klo 2-3 turun moottoritietä kehä I ja nihtisillan rampien välissä, kun rupesi satamaan ihan erkkinä.
Mikäs siinä sitten kun tuppinurin ja äkkiä nihtisillan rampin sillan alle.
Vauhtia oli liki 2x sallittu kun leipomon kohdalla huomasin aivan jumalattoman ison lätäkön moottoritiellä, oli kun seinään olisi ajanut vauhti putosi ja mopo nousi liirtoon. Kivaa ei ollut, tunne oli kun olisi ollut ilmassa ja moposta olisi ollut renkaat irti ja runko poikki.
Noh... lätäkkö loppui ja runko korjaantui sekä renkaat kiinnityivät takaisin...
Sen jälkeen EN ole yrittänyt ajaa sadetta "karkuun" seuraavan sillan alle, vaan hidastanut ja katsonut mistä suunnasta lätäkkö tulee irroittamaan renkaani.
Suosittelen: ÄLKÄÄ kokeilko!!!
Minulla oli enemmän tuuria kun taitoa ja vaikka tuosta on kulunut jo kohta 20 vuotta EN aio kokeilla uudestaan vaan muistan sen miltä liirto tuntuu 200km/h.
Elämä etenee, ei aina kivaan suuntaan, mutta etenee kuitenkin!
Ei riemulla rajaa, kun Kawalla ajaa!
Kawasaki Gpz1000RX
Kawasaki ZG 1200
P.S. Huolto ja palvelu olivat ehdottomasti parhaat mitä olen tähänmennessä saanut. Vastaisuudessakin suuntaan Suzukini Varkauteen, kun huollon aika koittaa.
Hienoa kuulla, mistä saan Suizaan hyvää/edullista huoltoa. Suuntaanpas siis itsekin jatkossa Jyvässeudulta sinnepäin!
Itse ajelin alkukesän täysin nahkakaljulla takakumilla. Vaikka kapea onkin sai senkin vesiliirtoon.
Mitään dramatiikkaa tilanteeseen ei liity, kun se on suunniteltu ja ajolinja on ja pysyy suorassa.
Testini toimii myös autolla samalla tavoin:
1. vetävällä pyörällä aina kuluneempi rengas (ok, tästä on muitakin mielipiteitä, mutta minä teen aina näin.)
2. reippaalla vesisateella uraiselle suomalaiselle päätielle (yllättävän helppoa muuten löytää niitä uria)
3. sitten vaan urassa ajaen tasainen kiihdytys, kun sutii tyhjää, silloin tietää missä alkaa vesiliirto. Siis mopolla kiihdytys pitää tehdä kuitenkin sen verran maltilla ettei voimalla revi, kas kun alkaa heti nollasta sutia...
Tapanani on hakea kaikilla kulkupeleilläni tuo luistopiste, jotta tietää sitten varoa. Yleensä se on yllättävän alhaisella nopeudella. Siihen vaikuttaa niin moni muuttuja, milloin liirto alkaa, että sitä ei kannata arpuutella.
Niin tämä nyt on siis vain minun oma tapani.
Sitten vain märällä kelillä mopoilen varmaan ylivarovastikin,
mutta pysynen pystyssä sen puolesta. *
Niin, nyt kun on uusi kummi takanakin, en kyllä uskaltanut vetää luistoon asti, siis mun kantti petti jo 150km/h:ssa,
eipä sitä sateella tarvitse koskaan niinkään kovaa ajaa, ainakaan näin vähäisellä kokemuksella
BMW K12RS-00 ext: Susuki GSX600F-88, Honda NS125R-88, Yamaha RD125LC-84, Honda Z50J-85
Pitääpä mainostaa tähän väliin vielä sitä huoltoa .. eli Ihalainen Service ja kertakaikkisen nohevaa toimintaa. Ajettuani Varkauteen 2h sateessa sain jättää kamat sinne korjaamolle roikkumaan ja kuivumaan ja sitten toinen kaveri heitti mut ja vaimoni Varkaudenporttiin (huoltsikka) odottelemaan huollon valmistumista. Olisivat heittäneet keskustaankin, mutta epäiltiin ettei siellä ole meille mitään tekemistä kun kello oli 0800 perjantai aamuna ja vettä tuli kokoajan. Sitten kun pyörä oli huollettu ja oltiin lounas syöty Varkaudenportissa niin sama kaveri tuli vielä hakemaankin meidät takaisin korjaamolle. Loisto toimintaa *
Meni muuten vähän off topic mutta menköön..
Semper omnia haerent!
Kokemusta on niin vesiliirrosta, kuin tiellä hiekan aiheuttaman pyörän luistelemisesta mutkassa, jäällä pyörän lähtiessä yllättäen luistoon, mudassa pyörän lähtiessä luistoon jne....
Nämä kokemukset ovat pääasiassa enduro mallisilla pyörillä, joilla korjaaminen kyseisissä tilanteissa on helpompaa kuin esim. kyykkypyörällä. Kokemusta tosin on ihan kyykkypyörälläkin liirtoon lähdössä.
Tilanteen oikaseminen riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka nopeasti kuljettaja osaa reagoida tilanteeseen ja siitä, että reagoidaanko oikein.
Eli kyllä se moottoripyörällä vesiliirtoon lähdön oikaisu tapahtuu hyvin pitkälti samoilla periaatteilla kuin autollakin.
Jos keula tahtoo lähteä alta, niin kaasu pois ja yksinkertaisesti vain on yritettävä oikaista pyörää pystympään asentoon, jos olet mutkassa kanttaamassa. Tilanteen hallintaan toki vaikuttaa tilannenopeutesi. Jos olet tullut aivan liian ylilujaa mutkaan, niin tilanne on silloin jo ns. "herran hallussa". Mutka ei yksinkertaisesti riitä enää tilanteen korjaamiseen ja tuloksena saattaa olla kyllä oikaistu etupyörän liirto tilanne, mutta summana on tieltä suistuminen... *
Takapyörän lähtiessä otetaan myös kaasu pois ja kyllä se pidon yleensä nappaa takaisin siitä.
Eli yhteenvetona: ei se pyörä yleensä ole heti kumollaan vaikka se keula liirtoon lähteekin mutkassa, mutta asiaan vaikuttaa suuresti nopeus. Jos kantataan mutkassa jo niin että jalkatapit lähes raapii asvalttia, niin kyllä se siitä tahtoo lähteä kuin eno veneestä.
Jos mietit road racingissä tapahtuvia nurinmenoja, niin niissä kyseessä useimmiten on jarrusta alta karannut keula. Silloin se yleensä lähtee niin ettei kissaa ehdi sanoa.
Vesiliirrosta ei ole kokemusta mutta tänä keväänä huhtikuun lopulla kun vielä kuopiossa oli osat teistä lumen peitossa niin ajoin 60km/h (rajotuksen mukaan) mutkaan ja siinä kun ei enää jarruttamaan pystynyt niin huomasin että mutka on täynä lumisohjoa. Laitoin jalat maahan ja kaasu pois ja rukoilemaan, perä voblas aivan tautisesti ja piti samalla yrittää uskaltaa kantata siihen mutkaan ettei metsään menty. Selvisin säikähdyksellä, eli vinkkinä voin sanoa että keväällä kannattaa ajaa varovasti jos aloittaa kauden yhtä aikaseen kun minä![]()
Epävirallinen .ORG irckanava:
#moottoripyora @ IRCNet
Current:
Honda CBR1000RR -05
Ex:
Suzuki GSX1300R -05
Honda CBR600F -00
Suzuki GSR600 -06
Suzuki GSX-R1000 -02
Honda CBR600F -94
Viime kesänä kun tais pari kertaa tihkutella, ajelin töistä kotiin kohtalaisessa esterikelissä. Kuvittelin, et eihän se pyörän kaponen rengas nyt mihinkään liirtoon lähde-ei ainakaan ihan pienissä alle 120 nopeuksissa. Autojonon mataessa 80 satasen alueella,päätin heittää ohi koko letkasta. Siinä kiihdyttäessä nyppäs yhtäkkiä niin pirusti ja kyl tulin aika nopeesti toisiin ajatuksiin. Onneks lätäkkö oli sen verran lyhyt, et se vaan vähän antoi muistutusta fysiikan lakien vaikutuksista. Kyllä olen sen jälkeen ajellut huomattavasti maltillisemmin sadekeleillä.![]()
Torstaina ajeltiin kaverin kanssa Bayreuthista Rostockiin (+500km) koko matka kaatosateessa nopeus välillä 150-200. Mulla alla 600rr ja Diablot, kaverilla Thundercat ja 020+Mäkädäm tjsp. Kummallakaan ei juurikaan ongelmia koko matkalla. Mulla tais kerran lähteä lipsumaan kun osuin ohittaessa keskiviivan päälle kaasu auki jossain +150 nopeudessa ja kaverilla tais kerran lyödä jossain lätäkössä tyhjää. En tiedä onko hyvää tuuria että olen tätä tässä kirjoittamassa mutta ei nuo pyörät ainakaan kovin helposti lähteneet poikittain kun vain mutkissa muisti pitää maltin mukana.
Eilen kun ajelin kotia kohti kaatosateessa niin ihan suosiolla tiputin nopeuden 70km/h tienoille. Melkeen kalju takarengas ja eka kesä pyörän päällä. Kohteliaasti vielä annoin tietä kotiloille ajamalla välillä bussipysäkin kautta hidastaen.
Tulipa testattua puvun veden pito, pitihän se.
Honda CB 750 k7 (Tuutti) 1979 -> Triumph Speedmaster 2006 -> HD FXDB Streetbob 2007 -> Triumph Street Triple R 2010 -> Suzuki DR 650 R 1993
Vesi liirrosta ei niinkään mutta piikillä tuli joskus vedettyä kirpeenä syksyaamuna reikä päässä kouluunpäin. Pakkasta oli noin kaksi astetta varjo paikoissa auringossa ihan hyvä ja lämmin keli. Mutka taittoi vasemmalle ja siihen tultiin isoa kovaa kun musta jää yllätti. Eturengas teki kesken kovan kanttauksen noin 15 cm sivuttais liikkeen ja sillon pomppas sydän kurkkuu. Ei siinä mitää olis kerenny tekemää mut onneks tuli pito takas ja tilanne ei kestäny ku jonku sekunnin osan. Seki oli tarpeeks iso aika siihen että kerkes päässä ajatella kaikki kirosanat läpi ja vielä ihailla ulkomutkan jykeviä mäntyjä. Ja mitä tästä opimme... eipä juuri mitään![]()
Kawa ZX-7R vm.02
Jännäkakka oli kyllä housussa toissapäivänä kun tultiin anoppilasta 120km...
Porintiellä oli rajoitus 100km, ja yht'äkkiä alko sataan ja tuulla niiin perkeleesti.
Mamma kyydissä ja vielä pizzalaatikko mamman takana.
Tuuli otti aika kivasti kiinni välillä. Huh. Joutu kyllä laskee vaihtia parilla kympillä... oli sen verran pelottavaa ajaa 2 uran välissä, jotka oli täynnä vettä.
No himaan päästii ehjänä, ja aivan perkeleen märkänä.
Oli kiva tuntea kun kylmä vesi, "puski" takin ja housun välistä "säkkehin"... teki kutaa!![]()
En tiedä miten on, mutta reilun kymmenen SMOTO:n kouluttujan kanssa keskustellessa asiasta taisi lopputulos olla, että vesiliirto ei pitäis perus mp-renkaalla olla mahdollista kuin todella isoissa nopeuksissa koska se on niin kapea. Siitäkään porukasta ei kukaan ollut varmaa vesiliirtotapausta kuullut, vaan useimmiten pyörä on vesisateen takia vain lipsahtanut kitkan loppumisen takia, vaikka usein kuuliskin että syy oli vesiliirrossa.
Ite olen painanut tämän kesän ja viime kesän juuri pahempien myrskyjen aikana pyörällä, eipä ole pahasti hidastanut, mutta ajelenkin aina ihmisiksi![]()
You tried your best and you failed miserably. The lesson is 'never try'. --Homer Simpson ---
Honda Transalp XL 700V
Jaa. "Kaasu pois" pätenee ehkä pyöriin joissa ei moottorijarrutus ole kovinkaan voimakasta, mutta suuret 1- ja 2-syl. koneissa "kaasu pois" = takanen lukkoon = ei suositeltavaa ainakaan liukkaalla(Jape @ Heinä. 24 2005,13:56) kirjoitti
Kaasun hölläys onkin jo kokonaan toinen juttu - ja erittäin epämääräinen paljonko, millä pyörällä ja missä tilanteessa
![]()
Suzuki GSF 1250 SA GT ABS Bandit -08
Kyllä vesiliirtoa tapahtuu mp:lläkin.Vuonna -85 palailimme Kokosta Lappajärveltä.Vettä tuli aika ravakasti Kauhavan ja Lapuan välillä.Vauhtia oli n.90 km/h ja osuin kulumisuraan.Selvästi tunsi kuinka etupää nousi ja pieni wobblauskin alkoi.Siitä selvisi painamalla kytkimen pohjaan ja pudottamalla vauhdin kahdeksaankymppiin jolloin ohjaustuntuma palasi.Eturenkaana oli vielä aivan kuvioissaan oleva Michelin A48,ei mikään hirmu leveä,mikä lie ollut 110,kai.Joten kyllä sitä sattuu.
Jotakin se joutavilla teettää...
Kyllä todella vaikeaa on saada pyörää vesiliirtoon ainakin laillisissa nopeuksissa. Toki vähän matkaa saa etusta kevitettyä, mutta kyllä pyssää kun seinään viimeistään viiden metrin matkalla.(Avokid @ Heinä. 24 2005,22:49) kirjoitti
Netissä on video,jossa kaveri ylittää tulvakohtaa muoviluodilla reilulla (120-150) vauhdilla. Lopputulos oli että pyörä pysähty ku seinään ja tyyppi jatkoi matkaansa.
Eli vesiliirrosta on turha puhua, se kitka vaan on pienempi kun on vettä välissä.
Jos vesi ei ole lammikoitunut, niin 170 km/h menee hyvillä renkailla vielä ongelmitta ihan kunnon sateessa ja n. 200 km/h edellä ajavien jättämissä urissa. Lopulliset limiitit ovat kuitenkin testaamatta ja riippuvat kovastikin.
1000
Suonet anteeksi...juuri näin. Kaasua pois on se oikeampi sanamuoto *(HiTec @ Heinä. 25 2005,10:17) kirjoitti
![]()
Tjaah... ehkäpä SMOTO:n kouluttajien sanomassa on hieman perääkin. Mutta eikös sitä sitten voida mieltää "vesiliirroksi", jos pyörän ja asvaltin pintakosketus ja näinollen pito heikkenee sateella ja pyörä tästä syystä lähtee "sladiin" tai keula puskemaan?(Avokid @ Heinä. 24 2005,22:49) kirjoitti
Itse en ainakaan tunne yhtäkään heppua, joka pystyisi ajamaan tiukan mutkan yhtä kovaa niin sateella kuin kuivallakin...
Vesiliirto tai ei, niin alkuperäinen kysyjä haki kysymyksellään vastausta mm. sille, että lähteekö pyörä alta välittömästi tällaisen "vesiliirron" tapahtuessa kaarreajossa.
Itsekään en kyllä muista saaneeni vesiliirtoa aikaan sateisella ja suoralla asvalttitiellä. Ehkä ne suorilla ovat olleet vain sellaisia hetkellisiä "tökkäyksiä" tjms.
(Avokid @ Heinä. 24 2005,22:49) kirjoitti
Ei pitäisi ja kumminkin lipsahtaa, kun kitka loppuu
![]()
![]()
Silloinhan kyseessä on vesiliirto; eli rengas ei pysty syrjäyttämään sen alla olevaa/edestä tulevaa vesimäärää.
![]()
![]()
Toki nämä kouluttajat varmaankin ovatoman alansa "ammattilaisia", kerrankos vanhakin menee vipuun?
?
?
?
??
En allekirjoita tuota, että jos sateella lipsahtaa niin kyseessä on vesiliirto. Kyseinen ilmiö on esim. näillä uusilla tonnisilla aika yleinen ja nehän kato lipsauttelevat jopa kylmällä kelillä ilman vettä eli juurikin kitkan loppumisen takia.(julma jj @ Heinä. 25 2005,21:17) kirjoitti
Vesiliirroksi taas lasken esim. isoon lätäkköön ajon kovaa vauhtia jossa renkaat liitelevät vesimassan päällä ilman ohjattavuutta.
Kolmenkympin kriisi tuli vähän etumerkissä...
Ja minähän oletin ja oletan, että puhuttiin vesikeleistä(Janos @ Heinä. 25 2005,22:14) kirjoitti
Vai ainoastaanko vesilätäkköön ajaessa tapahtuu vesiliirtoon lähtö
*Saanhan minä melkein pyörän, kuin pyörän "menettämään" kitkansa, ihan ilman sadepisaraakaan.
Eikös se ole aika selvä tuomio, että jos kaarteessa joutuu oikeaan vesiliirtoon, niin tarvitaan aika helkkarin taitava kaveri pitämään se mopo vielä tiellä...?
Hetkelliset kitkan vähenemiset kosteuden takia ovat sitten eri juttuja, joskaan eivät (varsinkaan kovassa vauhdissa) helppoja hoitaa nekään.
![]()
* Arctic Ranger *
Itse ajoin myös (500 cc) diablot alla n.150 km kaatosateessa 130-150 km/h, eikä mitään pito ongelmia.
En tosin suosittele tuota kenellekkään...
Samoin .. koko Ruottin lävitte .. on nääs ainoo keino, jolla visiiri pysyy läpinäkyvänä ...(too @ Heinä. 30 2005,12:47) kirjoitti
Täällon näemmä porukalla ihan hakusessa se, mitä vesiliirto tarkoittaa. Se on sitä, että veden pintajännitys "nostaa" renkaan vesipatsaan päälle, koska rengas ei "ehdi" syrjäyttää vettä altaan, jolloin pitoa tiehen ei ole. On ihan eri asia sladittaa vähän siksi että kitkavoima tietä kohtaan ei ole vakio joka hetkellä.
Tästä on viime aikoina jutskattu paljon. Hyvänä esimerkkinä autoon voidaan verrata V-mallista perämoottorivenettä ja tasapohjaista moottorivenettä, kumpi niistä halkoo vettä ja kumpi nousee pinnan päälle? Sama selitys kelpaa selittämään eroa tasaisen autonrenkaan ja pyöreämmänmallisen mp-renkaan välillä. Eli mp-rengas ei kovin helpolla nouse veden pinnan päälle.
Tästähän siinä on kysymys, mutta onko se nyt varmasti pintajännitys joka ilmiön aiheuttaa? Vai veden viskositeetti, vaiko peräti massan hitaus?(cooz @ Heinä. 30 2005,13:58) kirjoitti
![]()
Pannuttaminen syntyy yrittämisen halusta.
Mä olen samoilla linjoilla pintajännityksen kanssa, pari tippaa pesuaineeta lätäkköön ja pintajännitys on poissa mutta vesiliirtoon lähtee yhtähelposti jos lammikon vedenkorkeus ei laske pintajännityksen johdosta.(Make80 @ Heinä. 30 2005,14:56) kirjoitti
,
Vein silloista ZZR 1100-pyörääni lokakuussa 2001 talvitalliin ja tossa Hangontiellä oli lätäkkö ( paikka, jossa ainakin 5 autoilijaa on menehtynyt jouduttuaan vastaantulevien kaistalle ). Vastaan tuli rekka, minä jouduin vesiliirtoon. Renkaat olivat kunnossa. Se oli aikamoista kieli keskellä suuta ajelemista. Onneksi tuli vastaan asfalttipinta. Siitä selvittiin. Mutta olen *sen jälkeen katsonut asian niin, että jos on näköpiirissä kaatosade, hiljennän vauhdin ainakin 50:een ja ajelen pientareen kupeessa. Ei ole häpeä varjella itseään ja vastaantulijoita. *Sateellakin voi ajaa, mutta ei kaatosateella.