Itse edustan juuri tasan toista ääripäätä.
Katoin just eilen illalla Botniaringin dataa tältä vuodelta ja vertasin sm kisoihin viime vuodelta.
Noissa radoissa on kolme yhteistä sektoria ja niissä kolmessa sektorissa otin paskan alustan takia pataan 0.49s ja vertailun nopeamman sektorin alustakaan ei toiminut kunnolla.
Hitto ku osais ite korjata ja säätää ni ei tarttis ottaa toista sekuntia turpaan pelkän pyörän takia![]()
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
^
Joo. Yhdet antavat hyviä neuvoja ja toiset kehnoja.
02 Mille R
Kaikki kirjoittamani on lähes poikkeuksetta täyttä paskaa, eikä sitä ole tarkoitettu kenenkään silmille, vaan tulisi pikemminkin moderoida helvettiin... ja heti.
Ajolinjani ovat kuin Hendrixin soolot. Ennalta-arvaamattomia, ja aina erilaiset.
Ei ollut tarkoitus olla neuvo, vaan lähinnä toteamus että jotku ovat ilman dataa aivan kuin kotonaan ja toiset ovat täysin kuutamolla.
Täytyy toivoa että ens kesäksi saisi jonkinlaista datankeruu laitteistoa jotta olis edes lähtökohta tekemiselle kunnossa. (ja ehkä huolto tällä kertaa saa ne iskarit huollettua oikein)
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
02 Mille R
Kaikki kirjoittamani on lähes poikkeuksetta täyttä paskaa, eikä sitä ole tarkoitettu kenenkään silmille, vaan tulisi pikemminkin moderoida helvettiin... ja heti.
Ajolinjani ovat kuin Hendrixin soolot. Ennalta-arvaamattomia, ja aina erilaiset.
Itse viestin sisältöhän keulan muokkaamisesta oli ihan relevanttia jos ei takerru desimaalipilkkuun?
Erilaisille ihmisille numerot näyttäytyy eri tavalla. Insinööri osannee pistää luvut kontekstiin ja pyöristellä ne itselle sopivaan tarkkuuteen. Humanistille kirjoitettu luku sitten varmaan näyttäytyy enempi absoluuttisena vaikka käsittääkseni kyseessä oli esimerkin omainen laskelma, jos jousivakio on tiedossa. Itsekin käytän jousten vaihdossa apuna exceliä, joka kertoo paljonko esijännitystä tarttee muuttaa, kun vaihtaa jousen jäykkyyttä. Tuolla pääsee kivasti siihen n. 2mm tarkkuuteen painaumien osalta ja loppu hierominen sitten ajamalla.
Superbike #7
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Muistaakseni kokeilin tätäkin vaihtoehtoa, mutta täytyy vielä testailla ja tutkia paremmalla ajalla. Siellä sisemmän liukuputken sisällä on sellaset väkäset, mitä vasten se cartridge stoppaa siitä top-out jousen kohdalta.
Toisessa holkeista oli muuten piirretty viiva 10mm kohdalle ikään kuin sitä oltaisiin suunniteltu lyhennettäväksi joskus aiemmin.
Pyörä on rakennettu sillon 2004-2006 Saksassa ADAC stock sarjaan. Tosin jouset on saattanut vaihtua sen jälkeen..
Se jousi painuu tota spring joint platea vasten, joka makaa sitä korkeussäätömutteria (kuvassa lenkkiavaimen alla) vasten. Esijännitystä säätämällä toi fork bolt liikkuu ittekseen mihinkään koskematta, ennen kuin sen painaa liukuputkeen kiinni.
En kyllä keksi mitään tapaa, millä sen joustoalueen pääsis mittaamaan tossa hökötyksessä suoraan jousen pituudesta.
Ainut, mitä saan mitattua on tosiaan se, että esijännitys löysimmillään, kun korkin kiertää kiinni putkeen, jouseen kohdistuu 13mm esijännitys. Elikkäs holkkia lyhentämällä saan sen lyhennetyn määrän millejä lisää esariin? Ja jos top-out jousi painuu maksimissaan 8mm, niin 5mm holkista rupeis olemaan aika maksimi leikkaus, että jousi ei pääse kolistelemaan missään vaiheessa ilman jännitystä?
Meniköhän tää nyt ihan oikein, vai jäikö multa jotain huomioimatta?
olin siinä uskossa et voi suoraa joltain samanpainoselta ottaa asetukset mut mossin mukaa niin ei ole- soittelin yhrelle alustapesialistille ja kyselin mitä tuoho kannattaa tehdä joskus tulevaisuudessa niin ei tämäkää kyselly et kuinka lujaa mä radalla tyrkään- et jos ens kesänä metäs sellasta 1,35 tai jopa 1,30 alastarovauhtia nii sitte ei kannata laitaa mitää superbike sm kuskin setuppia?
Jos se suberbike sm kuski ymmärtää alustan toiminnan, ja on mätsanny keulan ja perän jouset oman ja mopon painon kanssa ja balanssiin, ja säätäny keulan ja perän vaimennukset balanssiin, ja oma paino ja pyörän paino on sama kuin sillä ja mopon alustan sisuskalut on samat, niin sitten kannattaa kopioida setuppi ihan 100% suoraan siltä suberbike sm kuskilta oli vauhti yli tai alle 1:30 alastarossa.
Mutta todennäköisyys että tuo koko kombinaatio osuisi 100% 1:1 on käytännössä nolla.
Suberbike sm kuskien ja niiden tiimien alustaosaaminen vaihtelee ihan nolla viiva sata, ja siihen kun vielä sekotetaan erittäin sitkeät wanhan liiton bullshit-sloganit ja tekemisen meininki, niin lopputulos on se että mopoja säädetään pääasiassa ihan FIILIKSEN mukaan laidasta laitaan enemmän ja vähemmän vituralleen, ihan riippumatta siitä mitä data tai rengas yrittää kertoa.
Hyvin useinhan kuulee jopa MM-tason kuskien suusta että:"Kokeilimme sitä ja tätä ja tota ja mentiin ihan metsään ja alotettiin alusta ja mentiin toiseen suuntaan jne".
Ja sitten kun miettii että mistä syystä tiimi, jolla on yhteensä kymmenien vuosien ja satojen kisojen kokemus ja alustadataa ja osaamista pilvin pimein, tuhlaa vitusti aikaa ja menee ihan metsään, niin yhdistäväksi tekijäksi nousee fiilis/ kuski halus luottoo pyörään ja sitä setuppia sit väänneltiin ja käänneltiin kuskin FIILIKSEN mukaan ennen ku todettiin että ei vittu tästä nyt tule yhtään mitään ja otettiin järki käteen ja alotettiin homma alusta.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Tämä pitää hyvin pitkälle paikkansa, ja tää on aikamoinen ongelma niin autopiireissä ku moottoripyörissäkin.
Se kuskin "fiilis" osuus siitä setupista pitäisi olla se viimeinen 1-2% eikä niin että sen pohjasetin luomisen vaiheessa kuski alkaa normittamaan omaa fiilistään koska jos siinä vaiheessa on vaikkapa 50% säätövaihtoehdoista kokeilematta ja kuski haluaa pakottaa oman fiiliksensä siinä vaiheessa soppaan ni lopun säätäminen kohdalleen on aivan yhtä mahdotonta kuin että jos pistät heti alkuun keulaan aivan liian ylijäykät jouset ja yrität siitä sitte ruuvata pyörästä hyvän.
"Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
Tästä tunnistan itseni. Mulla alkoi olla keulassa tosiaan aika jäykät jouset. Oon miettiny, että miksi, niin pari syytä tulee mieleen:
1. Oon laihtunu luokkaa 5kg
2. Aikaisemmin jarrutekniikka oli paljon puutteellisempi, jota jouduin osittain kompensoimaan ylijäykällä keulalla.
No syy, miksi en sitten mennyt vielä löysempään, on varmaan juurikin se fiilis. Pyörä tuntu kohtuu vakaalta ja ennustettavalta ajaa. Lisäksi kilsoja oli kaudelle niin vähän, että ajotuntuma oli vielä hukassa, eikä ollut sellainen säätö fiilis. En siis luottanu siihen, että tuntisin pyörää oikein.
Jatkossa pitää tarttua asioihin kyllä vielä rohkeammin ja käyttää edes chronon dataa enemmän. Pelkästään vakaa ja helpon oloinen pyörä antaa varmasti turvallisemman fiiliksen, mutta ei oleole vauhdin kannalta se optimi.
---
tarkotin et jos shimittäs alustan nin se perustuu varmaa kiskakuskien dataan tai johonki niiden kokemuksii samoin ku keulanjouset tai tekeekö noi jotaki siltä väliltä. jos laittasin öölinssit nii sama juttu ne perusnaksut vähä tiukat mun vauhtille? saan pärän kevättalvesta ni laittas sen samalla kuntoo vaikka vakioillaki varmaa menee komiasti 1,25 painan suunille75 et jouset varmaa ok-sit luin ton mossin jutun ja mietin et voiko se vakio ollaki parempi mulle kuin liian nopialle rakennettu alusta?
- mut joo jos menis ajelemaan lämpimään ni olis sit keväälä sisäajo valmina ja vois päästelläheti radalla-
@Esso ainakin motoracing companyn iskarihuoltoon on lomake jossa kysytään noita asioita, vauhtia yms.
https://www.mp-huolto.fi/mp-huolto/iskunvaimennus
Omakohtaista kokemusta ei tuosta paikasta ole iskarien osalta. Kenties täällä jollain?
Huolto omankin mopon alustaan pitää teettää. Botnialla oli jo merkkejä siitä että takapamppu ei välttämättä enää toimi kuten pitäisi. Alastaron viimeisellä reissulla oli alla uusi Bridgestone R11 med pitoa oli mutta toinen puoli (oikea) oli sulaneen mössön peitossa ja kuvion reunasta lähti lippa kuin olisi liikaa/liian vähän riparia, vaikka en ole koskenut asetuksiin. En tiedä eroaako tuo R11 isosti ensiasennus R10:tä mikä kului Alastarolla todella nätisti. Rataa on nyt ajettu 1000km kaikkiaan 2500 joten kai tuossa vaiheessa on ajankohtaista huoltaa. Muuttuuko muuten rebound tai säädöt kun öljyt menettää ominaisuuksia? Jos niin kumpaan suuntaan asetusta pitää korjata, näin hätä apuna?
K8-1000
Oheinen video havainnollistaa öljyn ohenemista. likaisella öljyllä enduroitu 60h, puhdas uutta.
Testi toistettiin useamman kerran vertailuöljyt eri putkissa, samalta näytti aina. Öljy on Redline Lightweight 5wt
https://www.youtube.com/watch?v=T_9MsqXbAKY
Lisäksi vaimenninmännän renkaiden kuluminen heikentää vaimennusta.
Pyrin vaihtamaan alle 50h mutta kesälomalla vähän venähti.
nykysin on helppoa ku kaikenlöytää netistä loppu jää lukijan vastuule viäläki paljo sellasta porukkaa mitkä hihittelee partaasa ja eivät kerro vaikka tiätävät- moss kyllä selittää vaikka silläki tietty on se bisnespuali. tämä vähä sivuaa tuata alustasäätöjen muuttumista ajan kanssa
https://youtu.be/HKNjvKue9B0
https://youtu.be/lM5tnO9WT9k
Pikaisesti selitetty tota alustan toimintaa.
Varmasti hyödyllistä tietoa monelle aloittelevalle diy mekaanikolle.
Viimeksi muokannut: KawaJava; 26.11.2019 klo 02:17.
cbr600rr -04
(pistin tän tänne ettei enempää roskata väärää triidiä)
Jousen jäykkyys (jos se on järkevällä tontilla) on vähäisin asia mikä vaikuttaa renkaan siisteyteen. Varsinkin kun menovaimennuksella voi säätää kuormituksen jakautumista renkaan ja jousen välillä. Ripari on yleensä ensimmäinen syyllinen renkaan repeilyyn, jos seos ja paine on kohdillaan.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."
Oli kesällä tallilla puhetta, että Tami ja Sipi ajaa 85:lla takajousella ja lujaa menevät. Edessä muistelisin heillä olleen 10:n suuruusluokkaa olevat jouset.
Olin ennen sitä keskustelua jo ostanut käytetyn 105:n, niin ajattelin kokeilla sitä ensi kesänä. Jos ei mitään auta, niin saahan sen vaihdettua takaisin 95:ksi.
Viime kesänä oli menovaimennus pari-kolme naksua tiukemmalla kuin Öhlärin oletusasetus ja yritin paluuvaimennusta säätämällä saada renkaan kulumaan Alastarossa siististi. Välillä liian tiukalla, välillä liian löysällä, mutta ei siinä välilläkään toiminut niin hyvin kuin mitä tavoittelin.
RSV4 1000 RF, F800GS ja SV650S
www.muoviluoti.fi
Dave Moss poikkeaa mahdollisesti Suomessa ensi kesänä ja kyseli josko moottoripyörä.org:a löytyisi väkeä joka olisi kiinnostunut hänen palveluistaan. On lähinnä esittelemässä palveluitaan, mutta uskoisin että ratapäivien yhteyteen olisi mahdollista yhdistää sekä käytännön toimintaa että luentoa.
Olen itse hänen asiakkaansa ja lupasin kysellä josko täällä olisi kiinnostusta. Laitoin myös rata- ja koulutusvastaaville postia, mutta en ole vielä saanut vastausta.
Jos vastaavat haluatte olla suoraan Daveen yhteydessä niin siitä vaan, ei minua siinä välikätenä tarvita. Mutta kannataa pitää kiirettä jos tilaisuus halutaan vielä ensikesäksi järkätä. Eikä tilaisuus välttämättä enää toistu.
Dave@feelthetrack.com
T:V
Viimeksi muokannut: VesaII; 12.01.2020 klo 22:49.
Asiaan liittyen: https://www.visordown.com/news/racin...in-things-bike
Ei se data yksin tee autuaaksi ja mestariksi. Joskus tarvitaan myös sitä fiilistä ja taitoa.
GAAAAAZ!!!!
Melandri kerto GPOnelle mitä luulee Stonerin tehneen 12 vuotta sitten, ja Visor Down teki siitä oman version, ja joo, pakkohan sen on totta olla kun se on intternetissä.
Jos fiilikseen ja taitoon olisi luottaminen, niin orgin nopeen ryhmän kuskit valloittais motogeepeen koko lähtöruudukon. Sen verran vahvaa on osaaminen sillä sektorilla.
"Eihän sitä tietoa .orgin kuskeille kannata tarjota, ne kun tietävät jo kaikesta kaiken."