Noniin, tämähän alkaa käydä mielenkiintoiseksi. Ymmärrän kyllä teidän tribologiaa opiskelleiden ammattiylpeyden. Itse en ole tuota osa-aluetta opiskellut lainkaan. Maailman kalleimmissa nelitahtidieseleissä käytetään kuitenkin tietääkseni yksiaste SAE 40 -öljyä, määrätyin lisäaineistuksin polttoaineesta riippuen, joten vähän ihmettelen, miksi noita basestock II -öljyjä pitää niin kovasti mollata.![]()
Kuvittelet asioita. On todettu vain että basestock öljyissä on eroja. Luonnollisesti II luokka on huomattavasti esim V:sta ominaisuuksiltaan takana.
Isot hidaskäyntiset nelitahtikoneet voiteluaineineen ovat tyystin eri maailma, ja niiden vertailu tässä ei ole todellakaan järkevää. Noissa laitteissa voitelu on tyystin eri tasolla separaattoreineen yms kuin mopoissa, joten puhutaan aivan eri asioista. Esim usein ahtimissa käytetään omaa voitelujärjestelmää tyystin omien ahdinöljyjen kanssa.
Ison laivan nelitahtidieselin ja mp:n voitelujen vertailu on kuin vertaisi ompelukoneen ja mp:n voitelua.
Viimeksi muokannut: vma; 14.04.2012 klo 02:58.
jos kuuteen vuoteen ja yli 1600 viestiin ei tule yhtään ilmoitusta siitä että just vacin vaihdon jälkeen, tai vacin käytöstä johtuen olisi moottori tai vaihteisto tai ehkäpä vaikkapa vallan villi kytkin mennyt rikki tai edes luistanut,mutta ei ME jotka käyttää tietää että toimii muut huutaa eetä ei, vaikka ei kaikki saa rakettiaankaan kuuhun
Noniin eli kaiken tämän väittelyn ja turhanpäiväisen suunsoiton voi tiivistää näin:
D on edullinen perusöljy joka toimii riittävästi useimmissa moottoripyörissä, mutta jos moottori käy tavanomaista kuumempana tai jatkuvasti suurilla kierroksilla / rasituksella, on suositeltavaa harkita jotain muuta öljyä. Näin ollen D ei sovellu kilpailukäyttöön, mutta Pentti Perusmotoristi voi huoletta kruisailla D:n voimalla ja nauttia edullisista öljynvaihdoista.
youtube.com/user/mototuomas
Tuollaisessa isossa keskinopeassa nelitahtikoneessa öljynä käytetään yksiaste öljyä, koska se on
a) Halpaa (Ihan ei yksi 20L Delvac-pönttö riitä öljynvaihtoon, joten hinnalla on merkitystä)
b) Moottori esilämmitetään ennen käynnistystä, joten ei ole tarvetta moniasteöljylle.
Voiteluvaatimukset pysyvät aikalailla samoina moottorin koosta riippumatta. Tuollainen iso 4-tahtikone tosin on äärimmäisen vaativa ympäristö voiteluöljylle verrattuna näihin mopojen singerikoneisiin.
Superbike #7
Varmaankin jotain tuonsuuntaista. Samalla tavoin kaikki mp-öljyinä myytävätkään eivät ole suositeltuja kilpailukäyttöön.
Tässäkin ketjussa on käynyt ilmi, että D on suosittua rata-ajossa.
Täällä mielenkiintoista juttua, pitää tietenkin lukea kriittisesti:
http://205.243.146.146/forums/ubbthr...Number=1595646
moottori käy tavanomaista kuumempana tai jatkuvasti suurilla kierroksilla / rasituksella, on suositeltavaa harkita jotain muuta öljyä
Minkä sitten tuo mielipide oikein perustuu? Isoissa dieseleissä takuulla öljy on huomattavasti kovemmilla ja kone käy kuumana. Kun sitten katsoo joitain analyysejä, joissa on mitattu öljyjen viskositeetin säilyvyys päälle 10 tkm ajomäärällä MP:llä, niin näyttää siltä, että delvac pysyy tuossa suhteessa paremapna kuin moni varsianinen mopo-öljy. Kyllä täälläkin on joillain kokemusta siitä, että mopoöljy väsyy yllättävän äkkiä ja sen huomaa vaihdelaatikko-kytkin toiminnan muutoksena.Mopo-öljyjäkin on moneen lähtöön, valmistajat kun ovat huomanneet, että pistämällä mopon kuvan pytyn kylkeen, voi hintalappuun pistää 50-100% lisää. Kauniita korulauseita on pytyn kyljessä, mutta yhtään kummoisempaa se ei ole kuin ihan tavallinen moottoriöljy. Saattahan joillain mopo-öljyvalmistajalla olla ihan puhtaatkin jauhot pussissa, mutta joidenkin kohdalla voi puhua selvästä rahastuksesta.
En halua suin surminkaan häiritä loistavana alati jatkuvaa viihteentekoa.
Ei kai tuo kaukana ole, jos lähdetään ajatuksesta: Riittää kun on tarpeeksi, kun on ajoissa, ei ole myöhässä.
Vaikka joku D:llä "kilpaa" ajeleekin, eiköhän ne ajot käytännössä ole poikkeuksia lukuunottamatta
ihan normi katuajoa normimopoilla.
Millaisella kuormitusasteella sitten ajetaan yleisesti ottaen 9990km kymppitonnista.... tai enemmänkin?
Ei kovin kummosella tosiaankaan. Tätä kauttahan ne käytännön puitteen öljylle muotoutuu ja niillä
sitten "poikkeustapauksia lukuunottamatta" mennään.
Taitaa öljyllä tukalimmat olot tulla pääosin "ei vesipeleillä" helteisessä ruuhkaliikenteessä.
Toki jokainen..... nykyään vallalla olevasta tavasta huolimatta.... vastaa itse huutoonsa siinä kohtaakin
mitä koneisiinsa lurauttaa.
Asiaahan voi viilata moneen eri suuntaan ihan faktoihinkin perustuen, mutta tämän myötä tahtoo
ränniin kuseminenkin mennä niin tarkaksi ja vaikeaksi, että taitaa lurahtaa punttiin ennen kuin
tulee helpotusta.
Ihan omalta kohdalta... Ei ole D:tä koskaan mopoon lurahtanut.... eikä lurahda.....
paitsi siinä kohtaa, että jostain ihmeen syystä, jossain jumalan selän takana.... SPRUITS!
Kyyllä, Racingöljyt ladulla.... eikä muuta lippua sivistyksen pariin ole kuin tonkka D:tä
puimurivajan nurkassa.
Miksi on näin, sillä ei ensisijaisesti ole mitään tekemistä sen kanssa, "kelpaako/toimiiko" D.
Asialla on omalla kohtaa yhtä paljon merkitystä/kiinnostusta kuin syvänmeren kalojen
sukupuolielämällä....... vaikka siitäkin aiheesta tehdään vakavaa tiedettä.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Oil Base Stocks
Lue sivulta 6 kohta Volatility. Tähän liittyy myös sivun 5 taulukko.
youtube.com/user/mototuomas
Näinhän se on!
Mutta mietitäänpä miten suuri ero se sitten oikein on helteessä ja kesässä. Kesä voisi olla vaikka 15°C lämpönen päivä. Helle voisi olla vaikka semmonen 30°C asteen päivä. Siinä on eroa huimat 15°C astetta... Ei pergele, ei sitä konetta kuulkaa kiinnosta vidduakaan onko helle vai ei – kuskia voi kiinnostaa kylläSe kone on joka tapauksessa pakko olla suunniteltu isommalle lämpötoleranssille kun joku 15…20 astetta.
Hirmu hehkutusta kyllä tästä perusdelvacin käytöstä ties missä turbodieselkoneissa mutta käytetäänkö tuota mineraaliöljyä tosiaan nykyaikaisissa kuorma autodieseleissä? Veikkaan että ei, se on maatilaöljy ja xhp on vähintään se laatu mitä autoissa käytetään ja sen hinta on ihan eri dekadilla. Tai no, täältä tuskin ammattimiehiä löytyy kertomaan ja jos joku jolla on oikeasti tietoa näitä lukee tuskin viitsii mitään kommentoida.
Tossa pihassa olevaan commonrail turbodieseliin vaihtelin justiin öljyt, 8,5l hirmukallista mobil esp 5w30 litkua meni mutta mietin jotta voisinko säästää jos alan käyttämään delvacia? Jos Kuorma autoissa on 100tkm vaihtoväli mineraalidelvacilla niin kai se kestäisi perus longlife vaihtovälin tommosessa kevyessä käytössä olevassa henkilönkuljettimessa? Turbokin on pienempi kuin scaniassa... LL luokitus delvacista puuttunee vain sen vuoksi että mobil saa myytyä kallista ESP öljyä tyhmille jotka vaan ei tiedä että delvac on oikeasti parempaa.... joo näin sen täytyy mennä...![]()
KTM
Tässähän voidaan nyt pysyä täysin erossa D:stä... Sorry.
Joku omituinen juttu tässä maailmassa vaan tahtoo olla.
Varsin usein ja eri yhteyksissä, niin siivili kuin kisapuolellakin, tuo "olematon" 15-20 asteen lämpötilaero
suoritusolosuhteissa..... etenkin tuolla ääripäissä (molemmissa)..... vaikuttaa usein varsin dramaattisesti
monen värkin lämpötasapainoon.
Malttaisitko hieman tuumailla asiaa?
Ei mene montaa räpäystä, niin kas kummaa..... ei vidduakaan väliä, mutta näin kuitenkin väistämättä on![]()
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Kyllä sitä käytetään kuorma-autoissa nykyäänkin,ei tosin omassa firmassa Euro4-5 moottorisissa autoissa ,niissä kun päästöjen takia pitää käyttää määrättyä öljyä.Euro 3 moottorissa mennään tolla delvakilla kesäaikaan väh.30 000-50 000 km vaihtovälejä,riippuu,milloin alkaa syömään öljyä,silloin tietää,että öljy on vaihtokunnossa,ja tämä riippuu täysin kuormien painoista ja rasituksesta.Talveksi pannaan sitten notkeemmat liejut koneeseen.
Katana-85 ,Blade-96, R1-2001,R1-2005,10r-06, Ratalelu zx-6r,GSXR 1000 K4 ratalaite , Triumph T595 ,Superbike zx10r -04,Triumph Daytona 675, Kawasaki zx6r 2011 kilpuri
Nooo juuu.. Kisakoneissa tietysti on tarkat toleranssit lämmöille ja siks ilmajäähyt ei taida olla sielläpäin käytettyjäkään. Tiukat koneet ja kovat tehot. Ilmajäähdytyskoneissa taas lämmöt voi vaihdella ja se on suunnittelurakaisu, eikä se ole kun se parikytastetta suuntaan tai toiseen ja ilmajäähykoneen luonteen mukaisesti sen on vaan kestettävä sellaset. Eikä taida olla yhdenkään moottoripyörän käyttöohjeessa mainintaa siitä minimiviskositetetti-indeksistä, millä taisi olla tässä se merkitys öljyn ohueksi menemisestä. Kun ei se kiinnosta koneen suunnitellutta insinööriä, niin ei se kiinosta minuakaan. Insinööri on laskenut että kone pelaa 2,6 litralla moottoriöljyä API SE tai SF, eli mahtaako noin "huonoa" enää ollakaan. No, YAMALUBE 4 öljyähän tuo virallisesti on.
Ootteko muuten huomannu, että se on vähän niin että autopuolella essonmies on huolissaan öljyn kylmäominaisuuksista, kun sinne autonpenkille on pakkasaamuna niin peevelin kamalaa mennä lyhkäsissä kalsareissa ja koko mies kärsii vilua ja luut haurastuu – niin kyllä se moottorikin hajoaa juuri kylmässä. Moottoripyöräpuolella taas essonmies on sitä mieltä, että kyllä se moottori hajoaa juuri kovassa helteessä – mies hikoaa ja kuumenee ajoasussa neljän ruuhkassa seistessä ja hiki valuu ja sydän hakkaa kun se koittaa pitää viileyttä kropassa ja hengitys tihenee ja on vaikeaa... Kunnes ajoviima virkistää kuskin... Kylä se helle moottorinkin vaan hajottaa... moottoripyörässä...
Tämähän se on tilanne justiin eikä melkein. Ne oman olon tuntemukset usein vaan peilataan sen laitteen tuntemuksiksi… Se on joku semmonen ominaisuus mikä tekee ihmisestä ihmisen, sympatia tai tunteiden jakamisen ominaisuus – psykologiaa siis. Ei liity moottoreihin.
No joo, en minä näistä teidä, kunhan kirjoittelen ja pohdiskelen.
Se on totta että monessa raskaan kaluston moottorissa on mineraaliöljyt.. Shell rimula r4L 15w-40, Neste turbo lxe 15w-40 (myös bensaluokitus) esim. mineraaleja ja luokitukset nousevat suorastaan pilviin kun vertaa tavan käytettyihin öljyihin niin Acea kuin Api-luokituksissa ja muissa. Taas Nesteen turbo lxe 10w-40 (myös bensaluokitus) on synteettinen ja käytännön kokemuksena raskaalta ja kevyeltä puolelta öljyn kypsyys (lue vaihdonaika) on luettavissa joko kilometrien tullessa täyteen tai kun öljy alkaa häviään pakoputkesta pihalle..
Ja yksinkertainen kysymys kuuluu, jos esim. nämä kestää ja suojaa yli 700hv nyky dieseleissäkin joissa on muutakin voideltavaa kuin öljypohja, 2 miljoonaa km niin miksei mp:ssäsi? Ei entisaikaan ollut mitään esim E5 - E7 -E9 luokituksia..
Eikä myöskään vaadittu Jasoja joka on vain kitkaa lisäävä liemi ettei nyky mopon kytkin luista kun kytkinlevyjen määriä vähennetään painon yms kierrosherkkyyden nimissä.
Ja saapi korjata lukemattoman juntin virheet.![]()
<p>Kahvi maidolla, Fireblade mustana. No on se Gigsuki..</p>
- Myynnissä: Sivulaukkusarja, Touring-pleksi, Alakate, Rengassarja (kaikki uusia,ajamattomia), sopii DL650A 2012 -
25.5.12 tuli 40 täyteen ja päätin että nyt saa netissä notkuminen jäädä
4 ltr vaccia motonetista MX -laatua kun ei ollu 1400.. No, haittaneeko tuo.
Näillä mennään.![]()
Kawasaki 550 -83 Limited Edition
Grumpy Old Fart
"Si vis pacem, para bellum"
Koskeeko se koneen sisäinen kitka kytkintä vai muutakin?
Joten jos Jaso on pelkkä kitkavoide niin mitä vahinkoa voi tulla öljystä joka ylittää vaatimukset muuten kirkkaasti muttei sisällä jasoa? Kytkin luistaa, joo ja sitten jos niin käy niin jokainen jolla ei ole sahajauhot märkiä vaihtaa öljyt sopivampiin (en yksilöi mitä ne kellekin on ettei kenenkään tartte repiä pelipaitaa) mutta muuten koneesi laulaa hoosiannaa ku on mannat liemet sisuksissa eikä kaiken maailman "skeida partikkeleita mukana. Ovat saostumia ja tummentumia koneesi sisäpinnoilla."
Mietitäänpä vaikka venttiilin-nostinkuppeja, jos sinne tiivistyksen väliin menee niitä nimittämiäni skeida partikkeleita vs. mahdollisimman puhdas öljy niin kumman kanssa nostin toimii pitempään? Siellähän on vain yksinkertainen (voi olla tuplat joissakin mutta esimerkkinä) o-rengas tiivisteenä ..
Ja jos mun XX pata hajoaa ku oon niin tyhmä ja käytän vaatimukset ylittävää ölssiä tän takia niin tunnustan sen täällä ja kuskaa vaikka postilaatikkooni onnessanne.
Ps.![]()
<p>Kahvi maidolla, Fireblade mustana. No on se Gigsuki..</p>
4 ltr vaccia motonetista MX -laatua kun ei ollu 1400.. No, haittaneeko tuo
Itseasiassa MX on luokituksiltaan hieman parempaa kuin 1400:n, joten eipä siis haittaa. Minäkin tässä odottelen kelien kuivumista, on myös Vaccin MX koneessa ensimmäistä kertaa, pitää sitten raportoida, mikä on ero Hondan mopoöljyyn verrattuna, sekin käsittääksi oli ihan mineraalipohjaista ja viskositeetti 10W-30, kun tämä MX on 15W-40.
Joten jos Jaso on pelkkä kitkavoide niin mitä vahinkoa voi tulla öljystä joka ylittää vaatimukset muuten kirkkaasti muttei sisällä jasoa
Niin ei tuo Jaso ole mikään aine, vaan Japanilaisen luokituslaitoksen nimi.
Viimeksi muokannut: battaglin; 14.04.2012 klo 21:15.
"Rest In Peace"... Ei kuitenkaan ihan R.I.P..... mopon kone meinaan, vaikka ne D:t sinne sisään on
sattunut lurahtamaankin.
Racin`with the wind....
Freedom !
That`s what it all about.
Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
Saanen arvata, kun laitat vaihteen päälle niin ei kuulu losausta vaihdelaatikosta ja moposi ei pomppaa samalla lailla ku vasituilla öljyillä. Kytkinkin toimii kivasti arvaan mä..
Kyllä sitä olen kokeillut pyörän ollessa keskituella ja vaihteet menivät päälle ylös ja alas kuin ihmisen mieli, kytkimen "ärhäkkyyden" saa vasta selville, kun pääsee oikein liikenteeseen.
Olen tehnyt havainnon, että mp-öljyjen hinnat ovat nousseet voimakkaasti viimeisen 10 vuoden aikana, mitä autoöljyt eivät ole tehneet. Olen käyttänyt autoissani viimeiset 15 vuotta Shell Helix Ultraa, jonka hinta on pysynyt noin 20 €/4 l ssa koko sen ajan, tietysti jotain nousua on ollut niinkuin kaikessa muussakin kulutustuotteessa.
Moottoripyörissä olen käyttänyt jo 10 vuotta Valvoline Durablendiä, mutta sen hinta on tuplaantunut. Myös mineraalin hinta on tuplaantunut. Selvää rahastuksen makua mielestäni.
Tämä liittyy Delvaciin tietysti siten, että kyseenalaistan näiden mp-öljyjen hinta-laatusuhteen.
Jep. Eipä noissa 1400 vs MX ole juurikaan eroja, en ainakaan ole huomannu. Kilsoja vuodessa ei tule hirveästi ja radalla ei tule reuhdottua eikä tuo vanha ruoska ole mitenkään kisakireä. Joten on tullu aina otettua se 1400 purkki. Vanhasta tottumuksesta jo vuodesta 2007 ja 50 000 km ajokokemuksella tuolla 1400 vacilla. Hyvin on toiminut, eipä valittamista ellei laita sitä oljyä liikaa, sitte takkuilee...
Kawasaki 550 -83 Limited Edition
Grumpy Old Fart
"Si vis pacem, para bellum"
Oma mopedi on juuri sisäänajossa ja laitoin sinne tuota Valvolinen 10w40 durablendiä, joka on puolisynteettistä. Seuraavalle tonnille ajattelin vaihtaa kunnon halpis Eurol:in 10w40 myöskin puolisynteettiset. Tämän sisäänajon jälkeen ajattelin laittaa nuo Motulin 10w40 7100 täyssynteettiset.
Tuota iso D:tä en taida uskaltaa laittaa, kun jostain lueskelin että jollain oli VN:än moottori tykännyn Vac:ista kyttyrää.
Kawasaki VN1500 mean streak -02.