Jos tota "alkuperäistä" 10w40 vs 15w40 vastakkainasettelua miettii niin eikös asia nyrkkisääntönä mene niin että isompi ala- ja yläarvon väli --> enemmän VI parantajia --> öljyn molekyylirakenne hajoaa ja sen ominaisuudet pettävät helpommin kuin pienemmän välin omaavalla öljyllä?
Voisihan sitä itsekin ruveta taas muistikuvia verestämään ja tutustumaan asiaan mutta kun ei tämän takia jaksaisi...![]()
Pegaso IE
"This SAE J300 Standard defines the limits for a classification of engine lubricating oils in rheological terms only. Other oil characteristics are not considered or included."
Sori vaan, turhaan yrität tyhjää vääntään. SAE J300 antaa vain viskositeettirajat SAE luokille - ei mitään muuta.
Taas hifistellään turhaan.
"The benefit of establishing a new viscosity grade is to provide a framework for formulating lower HTHS viscosity engine oils in support of the ongoing quest of engine builders to improve fuel economy. Historically, SAE 0W-40, 5W-40, and 10W-40 oils have been used primarily in light-duty engines. These multigrade SAE 40 oils must meet a minimum HTHS viscosity limit of 3.5 mPa·s.
In contrast, SAE 15W-40, 20W-40, 25W-40, and 40 oils have typically been used in heavy-duty engines. The
manufacturers of such engines have required HTHS viscosity limits consistent with good engine durability in high-load, severe service applications. Thus, SAE 15W-40, 20W-40, 25W-40, and single-grade 40 oils must meet a minimum HTHS viscosity limit of 3.7 mPa·s".
Eli eiköhän kyse ole vain siitä että SAE J300 standardi antaa yhteiset raamit moottorin suunnittelijoille ja öljyn valmistajille. HTHS viskositeetti on täysin merkityksetön parametri moottoripyörän moottorille ja siksi sitä ei missään MP-öljypurkin kyljessä tai spekseissä näykkään.
No tuo hifistely on yksi näkökulma asiaan. Mutta toisaalta, jos hetken mietit tuota lainaamaasi tekstiä, jossa selitetään miksi vaaditut hths-raja-arvot ovat erilaiset eri viskositeettiluokissa, niin päästäänkin jo lähemmäs koko tämän viimeaikaisen väännön ydintä.
Tuossahan siis sanotaan rivien välissä, että "pienmoottoreille" tarkoitetuissa öljyissä on "hyväksytty" huonompi voitelevuus kevyemmän käytön ja polttoaineensäästön vuoksi, ja että raskaassa käytössä korkeampi vaatimus on moottorivalmistajien tahto.
Minusta tuosta on aika helppo vetää se päätelmä, että ainakin jossain mittakaavassa isompi hths-arvo tarkoittaa nimenomaan parempaa voitelua ja vähempää moottorin kulumista raskaassa kuormituksessa. Ehkä tuolla ei ole suurta merkitystä katuajossa vesijäähykoneessa, mutta ilma-öljyjäähdytteisessä koneessa tai raskaassa rata-ajossa sillä saattaisi hyvinkin olla merkitystä. Varmastikaan juuri hths-minimivaatimuksen täyttävä öljy ei aiheuta välitöntä vaaraa, mutta sen selvästi ylittävä öljy varsin todennäköisesti pidentäisi palikoiden kestoikää suhteessa heikompaan.
Eipä tarvitse mitään vääntää. Testi toki antaa tulokseksi viskositeetin, mutta jonka tuloksella on havaittu olevan suhde henkilöauto- ja raskaankaluston moottorien hydrodynaamiseen voiteluun. Voitelun osa-alueet voit opiskella ihan itse.
http://www.astm.org/Standards/D4683.htm
"Viscosity values at the shear rate and temperature of this test method have been indicated to be related to the viscosity providing hydrodynamic lubrication in automotive and heavy duty engines in severe service"
ASTM D4683 on siis se yleisesti käytössä oleva moottoriöljyjen HTHS-testi.
JASO T 903 min HTHS 2,9 mPasMut ymmärtäähän ton kun Jason 4t -luokitus on käytännössä mikä tahansa API, ACEA tai ILSAC-luokitettu öljy höystettynä kytkimen kitkatestillä. Eli poislukien kitkaominaisuudet, liki käytännössä mikä tahansa marketin hyllyltä poimittu tuote. Noistakin varmaan suurin osa kävisi jos valmistajat viitsisivät maksaa testauksen.
Mutta on sentään hyvä, että joku taho määrittelee nuo yleiset raamit eikä ole täysi viidakon laki vallalla. Luokitusten kautta moottorivalmistajat määrittelevät käytetylle öljylle minimisuoritustason, eikä valta ole öljy-yhtiöillä. Olisi aika pirullista tavallisen pulliaisen valita sopiva öljy kun toiselle valmistajalle merkintä 15W-40 tarkoittaakin jotain muuta kuin toiselle. Nuo ovat myös kuluttajalle tae, että saa mitä tilaa. Sama kuin pikku e -merkintäkin 4L e esim. öljypurkin etiketissä. Tae siitä, että sisällä on min. 4L.
Mitenkä nuo delvacit toimii sc33 firebladessa?
ExxonMobil poraa öljyä Siperiassa Rosnefin kanssa vaikka Rosnefia vastaan on pakotteet olemassa.
Joten Mobilin tuotteet boikottiin.
Mutta älä huoli. Jos EU-pakotteet alkavat koskemaan myös öljytuotteita, voit olla varma, ettei kenenkään tarvitse hetkeen kaataa MX:ää moottoriin. Suomen Mobilin toiminnot loppuisivat kuten myös Teboilin alta aikayksikön. Mobililla tätä nykyä noin 85% vientiosuus. Kaikki Putinlandiaan. Eli suomalaiset duunarit olisivat kärsijänä tässäkin.
Kävin eilen autotarvikeliikkeessä, MX 15W40 20L hinta oli 105e. Motonetin hinta, http://www.motonet.fi/fi/tuote/59130...400E-15W-4020L. Tuo Motonetin hinta lienee pääkaupunkiseudun yleinen hintataso öljylle, vai löytyykö liikettä joka myy alle tuon?
no MX ja 1400 on eri öljy eli hintaa ei voi suoraa vertailla noin. Ja itse ostin MX:ää tuossa keväällä täältä ja hintaa oli 81e tai 89e, en muista tarkalleen.
edit: jaa'a hinta vissiin noussu mutta siitä 91,90e/20l
Poista häiritsevät mainokset: https://getadblock.com/
ABSillinen turbobusa powered by delvac.
mx 15w-40 ei hajottanu konetta.lapin reissu 3900km pitkiä pätkiä 140-160 kmh.kovin koitos alamäkeen kutosella kiekat rajottimelle ja siitä jatkoin n 20km naru kireellä sen minkä jakso vetää 1 piikkiä isommalla eturattaalla,muutenki koko reissu isot tiet vähän kovempaa ajoa.5000 km ajoin öljyillä ja vaihtaessa oli vielä väri aika sama kun uutena ja samaa litkua tilalle,sillä pyörällä ajoin delvakeilla n20 tkm eikä mitään ongelmia.suzuki dl 650 2005.bandit 1200 2004 samat liemet ja hyvin pelaa.suosittelen laadukasta mobilin tuotetta kaikille,myös pechalle![]()
Kaikille Delvac-käyttäjille tiedoksi, että tällä hetkellä on Mobil Delvac MX 15W40 tarjouksessa K-maatalous-liikkeissä, hinta on 79,90 €/20 litraa.![]()
Delvacin käyttäjät! Multa löytyy useampi kappale tuota Mobil Delvac MX 15w-40 20 L kannua.
Hintaa pidän 65 € /20 L, eli reippaasti halvemmalla kun järkikaupassa
Kannut tietysti aitoja sekä avaamattomia.
Öljyt Turussa, YV:tä jos kiinnostaa. Löytyy myös muita Delvac laatuja sekä Castrolin ja Gulfin MP-öljyjä.
käytän pyörissä 10w60 öljyä halvin 55e 5 litraa motonet valvoline auton öljy ajoin yksisylinterisellä 1937 Arielilla 10000 km viime vuona ja nyt otin koneen auki ei minkäänlaista karstaa missään mineraali öljyillä kannessa ja venttiilin jousissa on aina karstaa eikä rullalaakereissa mitään kulumaa kaikki laakerit venttiilit Omegan takomäntä oli tietty uusia vuosi sitten ainoastaan hiekasta lieviä naarmuja männässä kuin ajetaan ilman ilmanpuhdistajaa TT Amalilla. koneen otin auki sen takii kun meni uusi keskitappi poikki laatu on nykyään niin heikkoa uusissa osissa. mun mielestä synteettinen öljy on hyvää ja sitä palaa vähemmän kuin esim. 20w50 mineraalia kun ajetaan täyttä pitkiäkin matkoja viritetyllä koneella.
<p>Harley-Davidson 1200 U vm 1937 Ariel VH 500 Red Hunter vm 1937 Ariel Square Four MK 2 1000 vm 1954 Triumph 6T Thunderbirt 650 vm 1959 Mercedes-Benz W187 220 vm 1952 Mercedes-Benz W115 220D vm 1973 lisäksi 9 perämoottoria 30-90 luku.</p>
^ Tämä olikin hyvä kommentti. Itse olen ihmetellyt sitä, miksi kaikki vaahtoavat kytkimen ja laatikon toimimisesta / toimimattomuudesta. Kukaan ei puhu moottorin kulumisesta mitään. Ehkä siksi näin koska sitä ei se kuuluisa "persdyno" osaa mitata.
Harmittelen vain ettei oikein mistään tunnu löytyvän puolueetonta testiä mp-öljyistä. Amsoilin teettämät testit on kyllä tuttuja samoin kuin sportrider.com:in artikkelit. Tai oikeastaan kaikki jotka muutaman illan kuuklettelulla on löytyneet.
Kronoby Racing Team
^ Toinen näkökulma tuohon moottorin kuluminen vs laatikon ja kytkimen toiminta -priorisointiin on se, että moottorit kestävät nykyään niin pitkään, ettei asialla ole juuri kuin akateemista mielenkiintoa. Mikä tahansa oikean luokituksen omaava öljy normaalilla vaihtovälillä voitelee vakiokuntoista sarjatuotantokonetta niin hyvin, ettei öljymerkillä ole normaalin ihmisen aikajanalla havaittavaa vaikutusta lopputulokseen. Sen sijaan laatikon ja kytkimen toiminta on läsnä jokaisella ajetulla metrillä, joten sillä on suuri merkitys "ajofiilikseen".
Tuosta olen samaa mieltä, että on harmi kun öljytestit ovat niin harvassa, mutta toisaalta ymmärrän niiden toteutuksen hankaluudet. Riittävän hyvin tosielämän kuormitusta matkivaa vertailukelpoista laboratoriokoetta on vaikeaa, hidasta ja kallista järjestää.
Joskus opiskeluaikaan jotain öljytestejä tuli tehtyä ja vielä enempi luettua. Lopputulema käytännössä niissä kaikissa oli se, että kunhan öljy on edes suurinpiirtein sopivaa (=täyttää luokituksen) käyttökohteeseensa, ei kulumisessa ole merkittäviä eroja. Kuluneen öljyn ja uuden öljyn välillä ero kulumisessa sitten olikin ja pari kertaluokkaa isompaa. Eli ei ole niin väliä mitä valmistajan luokitukset täyttävää öljyä koneeseen kaataa, kunhan ei aja vaihtovälejä liian pitkäksi.
Superbike #7
Moro,
voin olla myös väärässä ja jos olen, voin myöntääkin sen, mutta; XX vuodelta -07 on kelpuuttanut sisuksiinsa Delvakin mx:ää ensimmäisestä öljynvaihdosta alkaen, nyt on ajettu 75000km ja matka jatkuu; ei se ole oireillut vaikka öljykannun kyljessä ei ole ollut mp:n kuvaa???
ArskaH
Neste Oil tulee mrkkinoille mukaan. MC Pro 10w-40 mp öljy.
http://www.mpmaailma.fi/uutinen/nest...jymarkkinoille
Eipä tainnut ketjun aloittaja, C-A-D aikanaan ensimmäistä lausetta kirjoittaessaan tietää mitä tekee...
Ei tuo ole vaihtoehto Delvacille.
Tuossahan on MP:n kuva etiketissä eli se on siis määritelmällisesti kallista MP-öljyä.
Honda VFR 750F -93
EX: Suzuki GS500M Katana -81
EX: Yamaha XS400 -82
Ei eksyvä tietä kysy