Ei se ole mikään ongelma, se on reunaehto öljyn valinnalle. Käytännössä suurin osa märkäkytkimistä toimii myös näillä pienikitkaisilla, että long-life öljyillä (jotka eivät sovi mopon koneeseen). Kuinka moni on kuitenkaan valmis kokeilemaan sen 50-100€ arvoisen testin, että toimiiko kytkytin vai ei?
Puuilossa oli muuten joku 10W-40 öljy aika halpaa. 5 litran pönikkä makso 16,90€. Tais olla vielä semisynteettistä, eli ei ihan pahinta kuraa edes. Opetan ooppelin juomaan sitä kun on juonu talven aikana jo kaikki kilpuriin kaadetut täyssynteettiset mopon kuvalla varustetut race-öljyt.
Mut kyllähän tästä öljyn valinnasta saadaan vaikeeta vaikka käytännössä ainoat vaatimukset mitkä pitää täyttyä ovat:
1) Oikea viskositeetti
2) Riittävä API-luokka (nykyisin lähes öljy kuin öljy täyttää lähes mopon kuin mopon vaatimuksen)
3) Märkäkytkin toimii valitulla öljyllä. (MA-luokka jos ei tahdo arpoa, mutta kokeilemalla selviää oman mopon kytkimen mielihalut jos MA-luokitusta ei ole. Jotain vastaavia märkäkytkinluokkia löytyy työkonepuolelta, niistä voi olla apua)
Superbike #7
Te Delvakin nimeen vannovat, ajettu on suomenmaassa myynnissä olevilla öljyillä -79 lähtien. Merkillä ei niin väliä, hyvin ovat pelanneet kaikissa Japseissa ja Trumpassa. Rata hommista ei tietoo, kun vaan harvoin harrastan.
<p>tänään minä - huomenna minä- ja entäs ylihuomenna, no minä. www.roadracing.eu </p>
Ehkä ainoa oikea tapa arvioida toiminnallisten(siis myös kytkimen ja vaihteiston) seikkojen lisäksi on tutkia labrassa esim. 12 tkm jälkeen käytetty moottoriöljy. Jossain sivuilla, siis englanninkielisillä, noita analyysejä on, eikä niissä kyllä juurkaan eroa näy, onko kysessä pari euroa litra maksava mineraaliöly tai sitten kympin litra maksava mopoöljy. Moottoriöljyn sisältämistä metallisista alkuaineista voi hyvin päätellä koneen kulumisenerot eri öljyillä.
Kunhan öljy täyttää luokitukset ja viskositeettivaatimukset, niin voi sen kyllä koneeseen pistää. Kyllä sen ykköstä silmään pistäessä jo huomaa, onko öljy sopivaa vai ei, siis miten ovat kytkinlevyt liimautuneet. Yleensä mitä vähemmän öljyssä on lisäaineita, sen paremmin se pelaa.
Jos mopolla ajaa noin 10.000km kaudessa, niin kulutuksella ja öljyn hinnalla ei ole mitään
käytännön merkitystä.
Enemmän rahaa palaa yhdellä kunnon kapakka reissulla.
Säästäminen kannattaa keskittää aivan toisaalle.
Haluaisinpa nähdä täysin lisäaineistamattoman öljyn, joka täyttäisi edes suhteellisen tuoreen API-luokan.Toinen jännä kohde lisäaineistamattomalle öljylle voisi olla hypoidivaihteen voitelu.
Mutta on tää internet hauska paikka, menee fysiikanlaitkin uusiksi ihan ilman suurempia ponnisteluja.
Superbike #7
Lisäaineistuksen suhteen voin vain deferoida pyöräni ohjekirjaa:Moottoripyöräsi moottoriöljy ei tarvitse lisäaineita.Älä käytä öljyjä, jotka sisältävät grafiitti tai molybdeeni lisäaineita.Ne saattavat aiheuttaa kytkimen toimintahäiriöitä.Älä käytä ei-puhdistavia kasvis- tai risiinipohjaisia kilpaöljyjä.
Tuo viimeinen lause jopa viittaa siihen, että mineraalipohjainen jopa siis on ihan suositeltavaa. Myös teksti muutenkin viittaa siihen, että ihan tavallinen luokitukset täyttävä moottoriöljy on sopivaa, siis ei minkäänlaista vaatimusta mopon kuvasta pönikän kyljessä. Ja kokemus on osoittanut, että kytkin ja vaihdeloota D:llä pelaa jopa paremmin kuin Hondan omalla öljyllä. D on pesevä öljy, mikä myös on ihan toivottava ominaisuus moottoripyöräkäytössä![]()
Niin, tällä tarkoitetaan että mp- tehtaan suosittelema öljy on riittävää ominaisuuksiltaan ILMAN öljyn sekaan kaadettavia manoil etc käärmeöljy lisäaineita. Purkitettua tuotetta siis ei tarvitse enää tuunata.
Lisäainestamatonta öljyä et auto/mp- käyttöön markkinoilta löydä. Lisäaineistamattomalla öljyllä saattaisi nykymoottorit olla heikossa hapessa suht nopsaan.
Ahaa, vai on pesevä öljy. Nyt tietty kerrot öljyt joidenka yksi päätehtävä EI OLE moottorin puhtaanapito ja tämä jeesusteltu " pesevyys". Vinkki, kaikissa moottoriöljyissä on puhtaana pitäviä ominaisuuksia. Puhtaanapito ominaisuus yleensä on saavutettu tietyillä lisäaineistuksilla (aineilla, joita sinun mukaan ei öljyssä tulisi olla).
- miten tuossa suositellaan mineraalipohjaista öljyä?
Olen saanut sen käsityksen, että synteettiset öljyt valmistetaan ihan muusta kuin maaöljystä, siis ovat esteri- ja kasvisöljypohjaisia.. Mineraaliöljyt taas nimenomaan valmistetaan maaöljystä, josta se saadaan, kun tislataan maaöljystä bensiiniä ja tavalista dieselöljyä, lieneekö nämä voiteluöljyt toiseksi viimeinen, joka jää sinne prosessiin, viimeisenä tulee kait sitten bitumi, asfaltin yksi komponentti.
Ja kyllä ainakin hitaammin käyvät mopon moottorit tykkäävät suorastaan mineraaliöljystä. Ei minulla ainakaan ole mineraaliöljystä mitään pahaa sanottavaa, öljynkulutus vaihtovälilä on käytännössä 0, vaihteet ja kytkin pelaavat kuin ihmisen mieli. Mopon uutena tullesaa siinä oli Hondan GN-öljy, mutta sekin lienee siihen aikaan ollut ihan mineraalipohjainen. Nyt taitaa olla niin, että sekin on vähintään osasysteettinen. Sattuu vielä olemaan yrityskäytössä pari diesel-laitetta, jotka käyttävät tuota samaista D:tä, turha sitä siis on jotain kallista mopoöljyä ostaa, kun D loistavasti asiansa ajaa![]()
Kertokaas nyt esimerkkitapaus jossa nykypyörän moottori on kilahtanut öljyjen takia? Ei ole tullut yhtään tapausta vielä silmille.Aikuisten oikeasti,todistetusti? Olen ajanut ja ajan kaikenikäisillä pyörillä kuusikymmenluvun alusta valmistetuista pyöristä alkaen kaikenlaisilla öljyillä Delvacista Bell Rayn kalliimpiin litkuihin eikä ole yhtään konetta levinnyt. Ei kannata pahnata liikaa epäoleellisten seikkojen kanssa. Jos laatuluokitus riittää niin siitä vaan menoksi. Ainoastaan kaksitahtisten kireämpien koneiden kanssa olen käyttänyt ns. paremman pään öljyjä.
Juu, näitä "käsityksiä" on saanut tässä naureskella useaan otteeseen
No voitko sitten valaista, mistä nuo synteettisten öljyjen valmistusprosessi ja mitkä ovat lähtöraaka-aineet![]()
Synteettisten öljyjen pohjalla on edelleenkin maaöljytisle.
Synteettisten öljyjen (lähtöaine: -maaöljytisle, voiteluöljyjen perusaine) hiilivetyketjuja muokataan paineen ja lämmön avulla, hapettomassa tilassa, ns. krakkaustornissa.
Siellä öljyn hiiliketjut muokataan pitemmiksi hiiliketjuiksi, ja sopivasti lisäaineistamalla ne muokataan pitkäkestoisiksi polymeeriketjuiksi.
Mineraaliöljyjen hiiliketjuja ei muokata, vaan ominaisuuksia muokataan lisäaineistuksella.
Osasynteettistä tulee, kun näitä kahta sekoitetaan keskenään.
Googleen hakusanaksi: Öljynjalostus...
Alkaa asiat selviämään ja termit kirkastuun.
Sitten alkaakin naurattamaan mainosmiesten puheet: Vetykrakattu koostumus... Joojoo. Kaikki synteettiset öljyt käy krakkauksen kautta...
Ja muutenki suurin osa mainosschaibasta menee lähinnä korniuden puolelle.
Tärkeintä tässä öljyasiassa edelleen on:
1. Sitä on
1. Sitä on riittävästi
1. Se on liukasta
1. Siellä ei ole kovinpaljoo vierasesineitä mukana
Muu on sitte tapauskohtasta.
Jotku kytkimen kitkapinnat reagoi eritavalla, osassa mopoja palamatonta polttoainetta menee enemmän öljytilaan, osalla ajetaan siivommin, osalla ei...
Yks sopii yhteen, toinen toiseen.
Juu.
Jokainen tekee omalleen mitä haluaa, mutta ei tyrkytä sitä uskontoaan toisille. Eikä toisten tarvi lintata jonkun uskontoa tarkoituksenmukaisesti maanrakoon...
Ok.
Jos joku haluaa ajaa halvemmalla perusliemellä, sallittakoon se hälle.
Jos joku haluaa ajaa superhyperhaitek-öljyllä, sekin on ihan ok.
Ei ole olemassa vain yhtä ainoaa tapaa keittää kahvia.![]()
Se oli jo rikki...
Kyllä taas piristää.....varma kevään merkki on Delvac MX keskustelut.
Itse kurvaan Motonetin kautta ensi viikolla ja mukaan lähtee 4l rekkaöljyä.
ER-5
ZR-7S
SV 1000S
FZ-1S
Jaa, siis niinku bensan seassa, tai tuoreovoitelusysteemissä? Mitä ne paremman pään 2-t öljyt on, vaikka kaipa niitäkin on nykyään joka lähtöön.. Joskus pentuna haettiin apteekista risiiniöljyä ja ainakin hajut oli mahtavan hyvät
Laitetaanpas vielä uutta? tietoa vacista. On näköjään jonkun sortin JASO-luokituskin nyt mukana.. Siis ihan Mobilin sivuilta kopioitua:
"Mobil Delvac 1 5W-40:en ylittämättömät ominaisuudet on saatu aikaan yhteistyöllä tärkeimpien laitevalmistajien kanssa ja soveltamalla uusinta voiteluteknologiaa. Öljy täyttää ja ylittää kaikki dieselmoottorivalmistajien API- ,ACEA-, JASO- ja muut kansainvälisen teollisuuden vaatimukset sekä lähes poikkeuksetta kaikkien amerikkalaisten, eurooppalaisten ja japanilaisten moottorinvalmistajien asettamat vaatimukset."
Myös tällainen lause löytyy käyttökohdesuosituksista:
"Suorituskykyiset bensiinimoottorit ja sekakalusto"
Ai, tuo onkin joku uusi? Delvac 1 5W-40. Vaan siinähän sitä synteettistä sellaista kaipaavalle..
Viimeksi muokannut: J@ck; 17.02.2013 klo 22:40.
S1000XR ja Winha 340. Aiempia K1300S, K16GT, K1200S, K1200RS x 2, Virago 1100, Kawasaki Mach III, Suzuki T250, Yamaha DT125, Mz 125 jne..
Route 66 - 2006.
JASO (The Japanese Automotive Standards Organization) = Japanin vastine API:lle (American Petroleum Institute) = vastine eurooppalaiselle ACEA:lle (Association des Constructeurs Européens d'Automobiles).
JASO on luokituslaitos, ei mikään öljyluokka. Samoin kuin API ja ACEA ovat laitoksia, eivät öljyluokkia. Nämä kolme laitosta ovat määrittelevät omat öljyluokituksensa, jotka ovat osittain yhteneviä. JASO on ainut, jolla on erikseen luokka (MA/MA-2) moottoripyörän moottoreita varten, muilla tuo luokitus on upotettu osittain muiden luokkien sisään.
Eli jos öljyllä sanotaan olevan API, JASO ja ACEA luokitukset, tarkoittaa se vain sitä, että öljylle on noiden kaikkien kolmen laitoksen luokitukset. Tämä ei siis vielä kerro öljyn ominaisuuksista mitään. Vasta öljyluokka esim. API SL kertoo, että öljy täyttää tai ylittää API:n määrittelemän ottomoottoreiden öljyluokituksen L vaatimukset. JASO MA taas kertoo, että öljy täyttää tai ylittää JASO:n määrittelemän moottoripyörän moottorin öljyluokan MA vaatimukset.
Olisi hyvä, että edes jollain tavalla hallittaisiin ihan alkeellisimmat perusasiat ainakin ennen kuin suositellaan jotain öljyä ihmisille. Tämäkin ketju on niin täynnä väärää tietoa, huhuja ja väärinymmärryksiä, että asiaan perehtymätön kyllä sekoittaa itsensä hyvinkin helposti.
Superbike #7
BMW G650XChallenge
gozamite-blogi
Suosittelen ketjun lukemista kokonaan. Vaikkei öljyistä mitään muuten ymmärtäisikään niin hieman valikoivalla silmällä luettuna löytyy paljonkin käyttökelpoista öljytietoutta mopoiluun. Ja paljon kokemuksia siitä missä mopoissa delvac on toiminut hyvin ja missä huonommin...
Muutoinkin varsin viihteellistä öljykeskustelua![]()
Viimeksi muokannut: Diesel; 18.02.2013 klo 10:34.
Näinhän se on. Tässä samassa ketjussakin on jankattu vuodesta 2004. Ihan samat jorinat vuodesta toiseen, eli ei ole edennyt yhtään minnekään. Onko "kytkinlisäaineita" vai ei? Diesel kiertää 2000 ja mopo 15000 (ei voi toimia sama öljy), Onko JASO vai eikö oo JASO?
Vuoden päästä voisi järjestää vaikka jonkin 10-vuotis Delvac-risteilyn tämän mahtiketjun kunniaksi.
Triumph Bonneville Bobber Black -18
KTM 690 Enduro R -15
Vespa GTS 300 SuperSport -21
[QUOTE=C-A-D;4856417]Koska en halua käynnistää elämää suurempaa keskustelua...QUOTE]
Näillä sanoilla alkaa originaali avaus. Eipä tainnut olla tiedossa silloin avaajalla mihin tämä johtaa![]()
youtube channel "austrianoutlaw"
Home away from home: Antibes, Cote d`Azur (French Riviera)
Proud owner of a Yamaha T-Max 530 maxiscooter