No aikamoisen lavea on kyllä määrittely, jos on ilmoitettu soveltuvan ´moottoripyöriin´. Siis kaikkiin mahdollisiin 2-pyöräisiin vehkeisiin, mitä maailmassa on valmistettu reilun sadan vuoden aikana, niinkö?
Ja mikähän muuten tarkalleen on tämä ´soveltuvuuden´ kriteeri? Se, että moottori teknisesti ottaen toimii öljynvaihtovälin tai kokonaisen ajokauden ajan narahtamatta kiinni? Vaiko esim. se, että voit ajaa pyörälläsi 100 tai 200 tuhatta kilometriä tekemättä mitään sen suurempia remppoja? Mielestäni nykyisillä pyörillä ja öljyillä vaatimustason tulisi olla selkeästi lähempänä tuota jälkimmäistä.
Myös tällaisen testin tekeminen luotettavasti edellyttäisi tietenkin mm. sitä, että ko. öljy on ainoa öljy, mitä koneessa käytetään, siis uudesta saakka. Ja että moottori todella puretaan testin jälkeen aivan atomeiksi, ja mitataan kuluneisuus. Käyttäjän "persdyno" kun ei joidenkin luuloista huolimatta välttämättä kerro aina ihan kaikkea.
Edellämainittu jälleen ihan ystävälliseen sävyyn, ja vailla herneitä.
- Myynnissä: Sivulaukkusarja, Touring-pleksi, Alakate, Rengassarja (kaikki uusia,ajamattomia), sopii DL650A 2012 -
25.5.12 tuli 40 täyteen ja päätin että nyt saa netissä notkuminen jäädä
Piti sit tähänkin trollaukseen mennä vielä vastaamaan. Eiköhän tuo Mobilin viesti liene ollut ennemminkin muotoa: Delvac soveltuu myös moottoripyöriin mikäli valmistajan asettamat viskositeetti- ja API-luokitukset täyttyvät. Jos haluaa tarkistaa, löytyy tuo viesti tästä ketjusta. Itse en jaksa ruveta kaivamaan.
Superbike #7
Entä onko mielestäsi tuo soveltuvuuden käsitteen tarkempi pohdiskelu, tai persdynon kertoman 100-prosenttisuuden lievä epäileminen niin ikään trollausta?
- Myynnissä: Sivulaukkusarja, Touring-pleksi, Alakate, Rengassarja (kaikki uusia,ajamattomia), sopii DL650A 2012 -
25.5.12 tuli 40 täyteen ja päätin että nyt saa netissä notkuminen jäädä
Soveltuvuus varmaankin määritellään siten, että öljy täyttää luokitukset joko kirjaimellisesti tai vastaavasti. Nuo yleisesti käytetyt Delvacithan ovat mineraaliöljyjä, joten öljy ei varmaankaan pysy viskositeetiltaan yhtä pitkään hyvänä kuin synteettiset. Myydäänhän niitä mopon kuvalla varustettuja mineraaliöljyjäkin. En vain käsitä, miksi kalliissa vehkeissä, joissa käyttö on usein lähes ympärivuorokautista, käytettäisiin ihan surkeaa öljyä. Kenen etu se olisi? Olisi myös kiva kuulla argumentteja siitä, miten raskaassa kalustossa käytettävä öljykalvo eroaa pienemmissä vehkeissä käytettävästä öljykalvosta.
Itse aion siirtyä Delvacin käyttöön ihan vain periaate- ja käytännön syistä. Tärkeintä on kuitenkin laitteiden toimivuus. Jos vaihteisto ei toimi, niin täytyy siirtyä johonkin muuhun öljyyn. 15w40 Super 1400 tulee siis käyttöön sekä gsx1400 että vaimon virago 535 een. Ja jos satun laittamaan tulille vielä Kawavanhuksen ZX-10, niin siihenkin.
Pakko kyllä mennä hämmentämään tätäkin keittoa..
Laitoin Shellin Rimula 15W-40 mineraali raskaankaluston öljyt vaimon Audi A4 1,8t, omaan Wv VR6 ja Hondan Blackbirdiini. Toistakymmentä tuhatta autoilla ajettu ja huomatut asiat seuraavia, kummastakin öljynkulutus hävisi kokonaan siksi aikaa että öljynlaatu muuttui huonommaksi n.5tkm ja silloinkin kulutus oli vähempää kuin sitä mitä joillakin 5W-50 tai 10W-40 täys-synteettisillä osa tai puoli jne, moottorin äänet vaimenivat hiljaisemmiksi, esim venttiilikoneisto. Öljyjen lämmöt ihan samaa jollei jopa muutaman asteen viileämpänä näillä öljyillä.
Blackkärillä ei vielä pääse ajamaan joten sitä päristelty vaan tallissa ja sen kuulleet ovat sanoneet öljyistä tietämättä että kylläpä käy sievästi eikä vaihteet losahtele päälle laittaessa.
Seuraavan koneisiin menee kokeeksi Nesteen turbo LXE 10W-40 synteettiset, kahdessa autossa kokeiltu ja palaute ollut positiivista, koneen äänet hiljaisemmat ja kuulemma öljynkulutuskin vähentynyt yhteen lisäyskertaan kun ennen oli kaks kertaa oli 15tkm vaihtovälillä.
Sen sanon että niitä tavan ylihintaisia öljyjä en enään osta. Ja jos sitä mietitään voiteleeko niin voitelee, öljyn merkkivalot sammuu ihan yhtä nopeasti ku muillakin öljyillä ja nousee kanteen astikin samoin. Ja taas jos mietitään niin ne raskaankaluston öljythän on suunniteltu toimimaan vaativissa olosuhteissa ja kestämään kovat laakeripaineet esim. kun bensa vehkeissä puristuspaineet norm. 8-12bar ja kun dieseleissä helposti tuplaten tai jopa triplat.
Ja sitten viimeiseksi lukekaapa mitä esim Allison t4 luokitus muistaakseni on, pillareiden ym raskaanmaansiirtokaluston märkäkytkin öljyn laatuvaatimus. Ja löytynee molempien edellämainittujen laatuluokituksista.. ja voipihan se olla vähän jytympi luokitus ku jasot.![]()
Mulla ja hyviä kokemuksia Mobil Delvac MX 15w40 öljyistä jota nytkin laitan zzr1100 kawaan sekä 12r kawaan.Pitäiskö kohta järjestää DELVAC kokoontumis ajo![]()
Viimeksi muokannut: wesba; 22.03.2012 klo 11:25.
Triumph Tiger 900 -96, 39tkm (430, DB) R.I.P. Sprint 900 -93, 96 tkm.
Vanhan motoristin hengissäsäilymiskikka: vanhemmiten ei tule yhtään sen viisaammaksi, mutta varovaisuus lisääntyy.
itse yllätyin joskus aikanaa kun delvacit koneeseen laitoin, aikaisemmin ollut motulin 5/50. sitten kun kokeilin delvacia hondan xx:ään ei enään muuta tarvinnut laittaa. itse vaihdoin öljyt noin 3-5tkm välein eikä ollut vielä edes likaiset, motulit oli ihan hyvät noin 300km kunnes alkoi ääniä kuuluun.
Komppaan, mukana![]()
partanen. net
aina ei elämä onnistu eka kerralla.
Mersedes ja Volvo tekniikka hallussa
Moottori pyörien katteiden maalaukset ja korjaukset ammatti taidolla.
Pitäisi tuohon omaan cebariin (1999 600 f4) vaihtaa öljyt ja tekisi mieli kokeilla Delvaccia. Pyörän huoltokortissa lukee öljyn vaatimusten kohdalla SF/SG 10W-40, joten uskaltaako delvacit heittää sisään? Onko tuossa nimenomaisessa pyörässä miten kyseiset öljyt toimineet? Suodattimen ajattelin laittaa alkuperäisen.
Tätätkö on porukka käyttänyt?
Viimeksi muokannut: cartmann; 28.03.2012 klo 16:47.
Signature
Varmaan tämä on orgin pisin ketju, ei jaksa kahlata alusta alkaen.
Muutama asia on mielestäni jäänyt pimentoon:
Missähän tämä vastaus löytyy?Mobililta oli tullut kyselyyn vastaus, että Delvac sopii moottooripyöriin hyvin.
Näihin kun nyt saisi jonkinlaista asiavastausta, herätysjuhlameininkiä ei kaivata![]()
Auttaisiko tämä epätietouteen?
http://www.mobil.co.uk/UK-English-LC...le-10w40.aspx#
Katsokaapa tarkkaan mikä taikasana sieltä löytyykään..
Ja valitkaapa Specks.
Ensiksi, linkin öljy on Mobil Delvac XHP LE 10W-40
ja täällä hehkutetaan Mobil Delvac MX 15W-40
mitä tekemistä näillä on keskenään.
Toiseksi JASO DH2 ei liene sama kuin JASO MA2
Delvac, taitaa olla enempi uskon asia kuitenkin.
Olisi oikeasti mukava kun joku toisi pöytään oikeita asioita.
Ainakaan ton Mobilin oman sivun mukaan tuolla XHP:llä ei ole bensakoneluokituksia ja se on tarkoitettu uusiin vähäpäästöisiin raskaan kaluston dieseleihin ja taitaapa samalla puuttua myös märkäkytkinluokitukset => Ei moottoripyörään missään nimessä.
Tuolla MX:llä puolestaan on hyvä bensakoneluokituskin (API SJ/SL). Märkäkytkin luokituskin siltä löytyy työkonepuolelta, mutta sitä en nyt tähän hätään ulkoa muista. Löytynee tästä ketjusta jostain tuolta alkupuolelta.
Superbike #7
Tännekään ei varmaan pitäisi tulla sorkkimaan, mutta linkin takaa löytyvä
on kyllä suoraan sanottuna täyttä paskaa. En jaksa enää perustella, älkää uskoko, jos ei kiinnosta. Ajakaa kaikki millä öljyillä ajatte, minä ajan estereillä.Nelitahtimottooripyörät tykkävät enemmän mineraaliöljyistä; erityisesti
kytkin ja vaihteisto vaikuttaisivat toimivan paremmin mineraaliöljyillä.
Synteettisten ja osasynteettisten öljyjen alhaisempi kitka voi jossain
tilanteessa luistattaa kytkintä tavallaan liian hyvin ja myös
hammasvälityksessä mineraaliöljy näyttäisi toimivan hieman paremmin.
Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.
* Suzuki Katana * KTM 690 Enduro * Kawasaki ZX-8R * CFMOTO 450MT * Honda Fireblade * MV Agusta Brutale 910S *
Minä olen tuota Delvac MX:ää iskenut koneeseen kun hinta on kohdillaan (65e/20L) ja tuntuu toimivan hyvin (vaikka on ilmajäähdytteinen ja kaikkea). Jos hinta nousee ja speksit laskee niin sitten etsitään uusi merkki, mutta sitä ennen tässä lienee todellinen syy miksei Delvac myy: Art ja Marketing Department ei ole aivan ajan hermolla.
Näitä vain irroitettavina arkkeina purkin kylkeen, passaa hintaakin nostaa heti +50%.![]()
Itte ostin täks ja enskesäks Super 1400 15W-40 ja jos nyt mukajotain pystyy sanomaan, niin mietin tuossa ajaessani, että onko mun kytkimenkäyttö jotenkin kontrolloidumpaa liikennevaloajossa, sekun on aina semmosta jonkun sortin luistattamista. Viimevuonna oli MX:t sisällä joissa en huomannut eroa aikaisempaan mopoöljyyn. Nykyiset fiilikset voi tietty johtua kuntosalilla käynnistäkin, vaikka sormivoimia siellä ei tehdäkään. Tai muuten vaan oppinu tms. Vaihteet pelaa kuten on aina pelannu.
Laitoin eilen illalla Mobil:lle kysymyksen Delvac sarjan sopivuudesta mp-koneisiin.
Sitä odotellessa jokainen meistä ajaa vaikka Lidlin kermajuustot koneissaan kunhan toimii. Ja jos katsotaan vaikkapa valmistajien vaatimuksia manuaaleista mitä ölppää heidän tehtaan tuotoksiin pitäisi kaataa niin ei siellä kovin kovia vaatimuksia ole jotka monet näistä rakkaan tappo-öljyistä ylittää.
Ja sanokaahan kuinka monen pyörän manuaaleissa lukee vaatimuksissa JASO? joka on Japanilaisten merkintä samaisista asioista kuin ACEA joka on taas Eurooppalaisten merkintä.
Yhdestäkään koneesta en ole kuullut että olisi hajonnut Delvac-sarjan tuotoksilla.
Keskustellaan lisää asiasta kun saan infoa Mobililta.![]()
JASO ei ole vaatimus vaan luokituslaitos, kuten ovat myös API ja ACEA. Ensimainittu on japanilainen organisaatio, API on amerikkalainen ja ACEA sitten Euroopan vastaata. JASO:a API:a ja ACEA:a seuraava kirjain/numeroyhdistelmä on se vaatimus tai öljyluokitus, millä nimellä sitä haluaa kutsuakaan. Noiden luokituslaitosten öljyluokitukset ovat osittain yhteneviä, osittain toisistaan eroavia, mutta isoimpana erona on se, että JASO on ainut, jolla on luokitus myös moottoripyörille. Käytännössä tämä luokitus on märkäkytkin / vaihteistoöljyluokitus. Vastaavia märkäkytkin/vaihteistoluokituksia löytyy myös työkonevalmistajien omista öljyluokista. Konevalmistajien omat luokitukset ovat ko. valmistajan omia vaatimuksia öljylle, eikä varsinaisilla luokituslaitoksilla ole niiden kanssa mitään tekemistä, joten noiden luokitusten vaatimuksista on hieman vaikeampi pysyä kärryillä kuin noista API:n, JASO:n ja ACEA:n luokituksista.
Se luokka mitä itse siis haet, ei ole JASO, joka on luokituslaitos, vaan JASO:n myöntämä MB, MA tai MA-2 luokka. Näistä MB tarkoittaa, että öljy soveltuu heikosti moottoripyörään, MA kertoo, että öljy soveltuu moottoripyörään ja MA-2 kertoo, että öljy soveltuu erityisen hyvin moottoripyörään. Tässä kohtaa "soveltuu moottoripyörään" tarkoittaa samaa kuin, "soveltuu märkäkytkimelle ja vaihteistolle". Purkkiin nämä luokat merkitään JASO MB, JASO MA tai JASO MA-2. Eli ensin luokituslaitos ja perään myönnetty öljyluokitus. Siis ihan samoin kuin esim. API SJ tai API CI-4. Viralliset merkinnät ja niden yksityiskohdat löytyvät googlella.
Nämä perusasiat kannattaisi olla selville ennen kuin
a) Kaataa omaan moottoriinsa sopimatonta öljyä (Mobil XHP LE).
b) Ryhtyy neuvomaan muita öljyn valinnassa.
Kirjoitin tuon ylläolevan tekstin ulkomuistista ja siinä saattaa olla asiavirheitä, joten jokainen tarkistakoon itse luotettavasta lähteestä ennen kuin soveltaa. UGH, olen puhunut.
P.S. Vastaus alkuperäiseen kysymykseesi: JASO MA on lähes jokaisen tuoreemman pyörän öljyvaatimuksena.
Superbike #7
Heh,
Eihän tässä kukaan olekaan alkanut toisia neuvomaan vaan tässähän on keskusteltu ja vaihdetaan ajatuksia rauhanomaisesti eikä sotakirveet heiluen, rauhanpiiput katkoen, Hitlerin takaa-ajaessa öljylestiä heiluttaen..
Ja jos Jasoa itketään purkin kylkeen hintaan mihin hyvänsä niin vasso kuu vaan ja dollarit pöytään.
Ja niinkuin yllä kirjoitat niin kovin kireään sävyyn niin kyllä se on jo tiedossa miten Apit yms menee mut anyway, eipähän lue mun aikansa elähtäneen pyörän "kuitenkin yksi suosituimmista pyöristä vieläkin" manuskassa mitään itkentää jasoista yms joka on vain öljyteollisuuden hapatusta pääasiallisesti jotta saadaan taas yksi kallis myyntiartikkeli kansalle. Suoraan ilmoitetaan minimivaatimus minkälaatuista öljyä pitää olla ja ei kait se haittaa jos se ylittää ominaisuudet mitä valmistaja suosittaa?Ja kun puhut vain kytkimen ja vaihteiston kattavasta öljystä niin unohditkos että sama rasva se käy ylhäälläkin nokka-akseleilla yms. Luuletko tosiaan että ne kytkimien kitkapintamateriaalit ovat vuosien saatossa joksikin muuttuneet ja nyt eivät enään kestä hienoja kermaviilejä joita koneisiin kaadellaan ?? Ja hyvin ovat toimineet vanhoilla öljyilläkin eivätkä ole liuenneet öljyn sekaan / liimautuneet yhteen.. Purappa huviksesi koneet joilla on ajettu Delvacilla ja Sit muilla 50€ / 4ltr hipo-öljyillä ja kerro onko eroa puhtaudessa ja kuluneisuudessa. Ja eiköhän se työkoneiden luokitukset mene 100 - 0 edelle Jasosta, on nääs vaativuus pikkasen kovempaa pillareissa ku prätkien pikku kytkinlamelleillä.
Jos löydät artikkelia ettei Delvacit voitele kuula / liukulaakereita jotka sijaitsevat vaihteistonakseleiden päässä sillä kaiken muun se voiteleekin niin sitten Apropoo ja hatun nosto multa sulle.
Ja jos nyt kukaan ei revi ajohousujaan niin käytetään kaikki mitä halutaan ja muut mitä voi.![]()
^Olisi ilmeisesti tarvinnut vielä paksumman rautalangan. Puihuin vain vaihteisto- ja kytkinluokituksesta, koska juuri se luokitus tuo JASO MA on. Luulin, että tuli ymmärretyksi ilman erillistä selitystä, että tuo luokitus myönnetään sattuneesta syystä vain moottoriöljyille. Toisekseen en ole väittänyt etteikö Delvac MX soveltuisi myös moottoripyörään, mikäli se täyttää valmistajan vaatimuksen API-luokan ja viskositeetin suhteen, märkäkytkin ja vaihteistoluokkahan sillä työkonepuolelta on.
Kommenttini koski lähinnä tuota esittelemääsi XHP LE öljyä, jolta tuon Mobilin sivun mukaan puuttuu mm. Otto-moottoriluokitukset kokonaan. Hyvässä lykyssä tuo toimii kyllä myös bensakoneessa ja märkäkytkimen, että vaihteiston kanssa, mutta itse en lähtisi kokeilemaan, koska luokitukset puuttuvat. Varsinkin kun saatavilla on varmasti myös bensakoneeseen soveltuvaa öljyä saman tuotemerkin alla.
Edit. Ja kyllä, kytkinmateriaalit ovat kehittyneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana ja tulevat kehittymään jatkossakin.
Edit 2: JASO MA vaatimusta ei ole vanhoissa pyörissä, koska luokitus on suhteellisen tuore, joten aikakoneen puuttuessa luokitusta vanhempien pyörien suunnittelijat eivät ole sitä vaatimukseksi pystyneet kirjaamaan.
Superbike #7