Tulokset 1:stä 12:een 12:sta
  1. #1
    Mua jännittää ihan hirveesti lähteä ajamaan keväällä. Ajattelin ihan itseni ja muiden turvallisuuden vuoksi mennä ekaksi isolle parkkipaikalle harjoittelemaan. Ja siirtyä sitten liikenteeseen sellaisiin kellonaikoihin milloin ei hirveästi ruuhkaa, yöllä voisi melkein ajella alkuun niin olisi hiljaista. Pyöräkin sellainen minkä ostin syksyllä enkä ole ajanut sillä metriäkään, ei hajuakaan miten se käyttäytyy. KOkemusta vaan autokoulun pyörästä viime syksyltä.
  2. #2
    Parina ekana keväänä ekat ajot tuntuivat mullakin vähän epävarmalta. Siitä saakka olen aina ajokauden alkuun pyöritellyt parkkipaikalla sen verran, että tuntuma löytyy. MPEAK ruosteenpoistokurssit on tosi hyviä, kerran käynyt sellaisella. Silloin oli kyllä jo 5 tkm ajettuna sille kaudelle, kun pyörähdin Tsekissä heti vapun jälkeen. Ainakin itsellä vaati kymmenkunta ajokautta ja n. 80 000 km, ennen kuin alkoi tuntua siltä, että tuntuma ei häviä talven aikana. Parkkipaikkakurvailut silti joka kauden alkuun, tulee samalla todettua pyöränkin kunto.

    Kun sulla on noin tuore kortti, ei ole tyhmää ottaa muutama ajotunti omalla pyörällä alkuun.
    https://www.youtube.com/user/mtubeist
  3. #3
    Mulla on keväisin käsittämätön tunne kun näen pyörän selästä poliisin.
    Tekee jostain syystä mieli alkaa hapuamaan turvavyötä!?
    Mielessäni jo näen jopa sen lukituksen mihin se pyörässä kohta lukitsen siinä ajessani.


    gs lc

    BMW, askel kohti aikuisuutta..
  4. #4
    Lainaa mek kirjoitti Katso viesti
    Kun sulla on noin tuore kortti, ei ole tyhmää ottaa muutama ajotunti omalla pyörällä alkuun.
    Mietin just että olis varmaan hyvä. Vai olisko joku ruosteenpoistokurssi parempi..? Jotain kyllä pitää keksiä että saa varmuutta.
  5. #5
    Keväällä on yleensä parkkipaikoilla aika paljon soraa jäljellä. Kantsii alkuun ajella pienemmillä sivuteillä ja välttää ainakin isompien kaupungien keskustoja. Itsekin romutin aikoinaan ekan pyöräni kuukauden kohdalla. Ajamisen pelosta pääsee helpoiten ylitse kun yrittää vaan heti unohtaa asian ja jatkossa välttää tietoisesti tekemättä samaa virhettä uudelleen mikäli sellaisen selvästi tiedosti tehneensä Itse olen sen jälkeen vuosien varrella kaatanut kerran pyörän etujarrulla lähes paikaltaan sekä yksi tehdasuusi pyörä lähti alta suunnilleen ekassa käännöksessä kun sliksi takarengas luisti alta melkein kävelyvauhdista. Asfaltilla oli ehkä öljyä tms. Ja kun hommahan oli hallussa, niin olin toki ottanut luistonestonkin pois päältä uuden pyörän ensimmäisellä ajokerralla Näissä ei tullut kuin lähinnä henkisiä tappioita. Jotain on varmasti vielä kokeilematta, joten sitä odotellessa
    Street Triple R(old)+F650 GS"Katrin" / 15 exää + 1 r.i.p.
    "Ajelee siellä porukan perällä vaan ja syö siellä patukkaa koko ajan"
  6. #6
    Jotain pikku harjoituksia ja testejä kannattaa tehdä ihan vaan sen takia että se oman osaamisen taso selviää. Moni luulee olevansa paljon parempi kuin oikeasti on. Niinhän se on autopuolellakin että 95% kuskeista on mielestään keskimääräistä parempia.
  7. #7
    Kannattaa ottaa alussa iisisti ja tutustua pyörään ja sen ominaisuuksiin rauhassa. Jo aiemmin mainitut pienemmät tiet ovat tähän hyvä valinta. On myös hyvä pitää kaikki ajoavustimet päällä mitä pyörässä on. Keväällä riskeinä ovat talven jäljiltä olevat hiekoitushiekat ja kotelokuskit, jotka ei ole vielä tottuneet liikenteessä oleviin kaksipyöräisiin.
  8. #8
    joo ympäristö missä muuttujien määrä on alhainen on paras. eli hiljainen tie tai parkkipaikka. Tällöin voi keskittyä saamaan ajamisen eri osa-alueita automaattiseksi

    Kaupunkiympäristö tms on tietysti pahin koska muuttujien määrä on maksimaalinen. Toisaalta oppimiskäyrä tietysti jyrkin.

    Tuo ajatus että ajaminen jännittää nyt talvella ennen ajamista on ihan normaalia. Ei se sitten enää jännitä kun ajat. Monesti sama ratapäivillä tms matka-ajossa. Ennen sitä tapahtumaa kun ei kokemattomana tiedä mitä se on niin alitajunta ilmoittaa että hei! sille ei ole automatiikkaa eikä ohjelmaa. Sitten kun ajaa niin se alitajunta on hiljaa ja yrittää opetella.

    Myöhemmin lopulta se hiljenee koska se tietää että osaa sen, joten se ei talvella tai ennen ajoja hämää sua epävarmuus tms tuntemuksilla.

    Sille voi ihan puhua, sano sille, että kyllä me kesällä opitaan ja harjoitellaan.
    we cannot tolerate zero tolerance!

    BMW R1200GS & Speed triple 1050
  9. #9
    Vastaohjaus kannattaa myös opetella ja sisäistää heti alussa, että tiukan paikan tullen mopo kääntyy eikä mene suoraan.
    Zippa da Duida
    SM,Sport,GT125, CB750K, K12RS, R9T,
    GPZ1100, 1200 GSA, 1100 XX
  10. #10
    Joo alussa tuntee olevansa semihukassa.

    Viikon ku ajellu, niin tajuaa jo nostaa katseen ja alkaa pyörä totella.
    2002 Suzuki GSX750F
    ex: Honda XL125V Varadero, Honda CBR125R, Honda NT650V Deauville ja sekalainen kasa mopoja
  11. #11
    Jälkiviisaana omaan motoristiuraani sanoisin, että laita pyörään kaatumatapit ja hyväksy se että pyörä saa kaatua harjoitellessa parkkipaikalla.
    Oppimiskäyrä on varmasti paljon nopeampi kun ei tarvi pelätä, että pyörä kaatuu, vaan saa viedä hidasajelut ja kahdeksikot ihan rajoille asti ja ylikin.
    Viime kädessä se pyörän käsittely voi tiukassa tilanteessa pelastaa henkesi tai estää vakavalta vammautumiselta.
  12.  
  13. #12
    Hirvittää, että tuli itse vain ostettua pärrä ja lähdettyä sillä liikenteeseen. Eihän siinä kuinka tai mitään käynyt, ei edes läheltä pitänyt. Hartiat oli vaan ekan ajon jälkeen aivan lukossa kun väänsi ekat 100km naama irvessä tuulta vastaan tajuamatta ettei ole tarvis.

    MUTTA; tähän on tärkeä vastaus ja ratkaisu. AJOHARJOITTELUTAPAHTUMA; jota tämän sivuston aktiivit järjestävät. suosittelen taas (itsellenikin), vaikka on tullut monta vuotta ajettua. Orgin järkkäämä koulutus on todella hyvä, ja lähes täydelliseksi hioitunut -jossa opetetaan asiat, joita ei itse keksi. Ainoa huono puoli on se, ettei etukäteen voi keliä tietää. Sateella on tylsää värjötellä radalla. Tosin sateessa harjoitellen oppi luottamaan pyöräänsä eikä sen jälkeen jänskätä kostea asfaltti. Suurimmat vaarat tulee siitä kun ei usko että pyörä kääntyy tai rengas pitää. Ja ne pitää uskomattoman hyvin.

    Tästä liikkeelle, ainakin ennen ekoja pitkiä reissuja:
    http://www.moottoripyora.org/keskust...apahtumat-2025
    Viimeksi muokannut: impala67; 08.01.2025 klo 16:13.