Sivu: 1 / 2:sta 12 ViimeinenViimeinen
Tulokset 1:stä 30:een 43:sta
 1. #1
  Otsikosta voisi päätellä, että kyseessä olisi jokseenkin kireitä pakkasia, reippaasti jäänmuodostusta miekanmittaisia jääpuikkoja myöten ja runsaslumisia väyliä, vaan vielä mitä! Sulaa assua kaikki siirtymät, joka on korkeintaan hieman huurteessa..... .

  Mutta tässä piäntä ajoplääniä & toteutukseen, jos Herramme tahtoo ja elämme:

  Startti Tikkakosken tkk:sta tiätty.
  Base 1 Västerbacken Hotell Holmsund
  Base 2 Hemavans Högfjällshotell
  Base 3 Bodö ja ensimmäistä kertaa airbnb, koska Bodön hotellihinnat karkasi viime viikolla käsistä`?
  Base 4 Ramberg, jonne lautalla Bodö:stä, jos vain keliolosuhteet sallii (toissapäivänä aluella riehui Tornado?)
  Base 5 Evenesin tukikohta, jossa uusi, viime vuonna valmistunut lentokenttähotelli, sisältäen. mm. saunan!
  Base 6 Pello, Jätkänkolo, jossa myös sauna!

  ....ja JOS talvi sattuisi tulemaan matkan aikana, tulisi Base 7 olemaan Kajaanin Hotelli Kainuun portti?


  Tämmösellä siis liikkeelle, ja tietenkin ainahan pitäisi myös olla ns. "Plan B" takataskussa, näin talvella etenkin, koska muuttujia on vähintäinkin tuplasti mitä kesällä, vaan kun tällä kertaa ei ole. Tai no, olkoon sitten se, että takaisin samoja teitä häntä koipien ja pakoputkien välissä...


  Päämuuttujia erikoisen sään ohella, voivat hyvinkin olla tuo TA, jolla ei koko kesänä ole ajettu, (eikä muuten koko aikana, sen viime talvisen Geirangerin reissun jälkeen), sekä vaimolta mahdollisesti tartuntana saatu flunssa? Oireita ei nyt vielä ole, (viikon itämisiaika), vaan kun tässä ei ole kohta kahteen viikkoon päässyt avantoon edes, että se kylmäkeston vahvuus mietityttää, olkoonkin että reitillä mennää punaisilla lukemilla, (+).

  TA on seissyt tallissa sen 2 viikkoa laukut pakattuina, koska Mo I:n ja Bodö:n rannikolla on satanut sen 2 viikkoa yhtäkyytiä, mutta nyt sitten yr.no:n mukaan siellä alkaisi viimeinkin jo hivenen taukoamaan? Vesisateella kun ei ole niin somaa talvella ajella, vaikka muuten kyllä! Airbnb:n vuokratäti kertoi jopa siellä riehuvasta tornadosta, joka ei sekään ole tiätty niin oivallinen matkaseuralainen, jos sikseen....!


  Säästähän voisi tähän kirjoittaa vaikka kuinka monta sivua, mutta puomitiet ovat ne kaikista hankalimmat, ja mahdollisesti todennäköisimmät hidasteet tuolla reitillä, ja nehän ovat niitä tunturiylityksiä: Hemavan - raja- Mo I Rana, sekä Saltfjellet. Että jos huonosti kävisi, niin homma voisi mennä pitkäksi odotukseksi ja sitten tietenkin kolonna-ajoksi? Vesisateella kun tuntureilla kaikki mitä sataa, tulee lumena, ja sen myötä näkyvyys laskee ja menee ns. "mittariajokeliksi". Ai niin, ja onhan sitten vielä paluumatkallakin tiätty se Björnfjellkin, Narvikista palattaessa joskus arvaamaton rasti, että jos puomit onkin alhaalla....?

  Niin, ja se reitti sitten:
  Day 1: Tikkakoski- Vaasa
  Day 2: Holmsund- Hemavan
  Day 3: Hemavan- Bodö
  Day 4: Bodö- Ramberg
  Day 5: Marssilepo, (Leknes- kuvauspäivä)
  Day 6: Ramberg- Evenes
  Day 7: Evenes- Pello

  ...ja JOS se talvi sitten jo viimeinkin tulisi, DAY 8:

  ...tai muuten se menee sitten näin...


  ..sitten vain laivalippua tilaamaan, koska kannattaahan se näitä Motorg:in alennuksia käyttää AINA, kun siihen on mahdollisuus!, (Vaasa-Line -10% off henkilöt ja ajoneuvot!)  ...tuo airbnb vaikuttaisi aikas "soivalta" systeemiltä, etenkin kun hinnat ovat todella maltilliset! Ja esim. Bodön tapauksessa 51e:n huonehintaan sisältyy jopa runsas aamiainen!
  Vielä viikko- puolitoista sitten esim. Scandic Bodö:n hinta oli vielä 58e aamiaisella, vaan nyt se on 262e, että silviisii?
 2. #2
 3. #3
  Tuo kuittausaika oli tiätysti suomenaika siitä, kun kaikki ns. "tukikohtapalvelu" oli suoritettu, sis. mm: pärrän peittämisen, ajokamppeiden kuivumaan laiton, matkaeväiden teon, ja hammaspesun, yms:t. itse saapuminen, ja siis se "laskeutumisaika" kun oli jo n. puolituntia aiemmin.

  Ja itse siirtymässä välillä Tikkakoski- Holmsund, ei mitään erikoista muiden talvien siirtymisiin verrattuna juuri ollutkaan, pl. se, että ensimmäiset 120 km oli silkkaa vesisadetta, (Tuuriin asti), ja se, että nyt täällä hotellilla oli panostettu ilmaiseen iltapalaan reilummin. Oli mm. runsaasti salaattia, valmiiksi tehtyjä täytettyjä patonkeja, hedelmä cocktaileja, mitä lie isoja piirakan paloja, sekä suklaaleivos!

  Ja siis kaikki tämä, sekä runsas aamiainen, jonne kohta menen, hintaan 38e!

  ...sitä vaan vielä illalla erikseen mietin, että mikä se laittaa ajomiehen lähtemään vesisateeseen tammikuussa, mutta hetkisen tuumailtuani muistin sen kyllä!
 4. #4
  Base 2 ja kuitti 18:15. Aiiiiivan MAHTAVA ajopäivä takana, etenkin, kun tämä ns. "blå vägen" olikin lähes kauttaaltaan "grå vägen". Harmaana jo het kohta Bjurforsista lähtien niin, että Lycksele, ja Storoman, meinasivat kokonaan jäädä huomaamatta!

  Big Blockin 365 nastaa takana, ja jokseenki sama määrä edessä purivat kyllä somasti rapisten, vaatimattomalla 2-2.5mm:n ulkonemallaan, että oli satasen päivä pitkältä matkalta! Täälläkin on näemmä ollut laajalti ja paljon vesisateita, joka on osaltaan tasoittaneet tiet, ja tehneet niistä harmaita!

  TA:kin eteni tasasilla väylillä vakaasti, ja suoraan kuin jokin ISOMPIKIN seikkailupyärä, kun paanoja ei oltu edes karhittu! Tuo TA:han on ihan karmeen löysä "letkurunko" etenkin, kun en ole edes orggis-iskaria siitä pois vaihtanut, mutta tänään, ja juuri tuolla rengastuksella, ja tuhdilla kuormalla tuo pyärä kyllä loisti!
 5. #5
  Suihkunraikkaana tässä odotellaan aamiaispöytään pääsyä...Jäi muuten se eilinen sauna, ja jacuzzi jäi sitten vain haaveeksi, kun sehän on auki vain tiettyinä päivinä viikossa! Ensin respa antoi tarkat ohjeet, miten on otettava pyyhe huoneesta mukaan, ja että miten sitten sinne mennään, ja lisäsipä vielä senkin, että normaalisti se on maksullinen jne. mutta HEIDÄN kaikki hotellivieraat pääsevät sinne veloituksetta!

  Ei jatkoon, eikä "DIN-huurushyväksyntää" tälläkertaa!

  Onhan tämä Hemavan ihan suuremman luokan ski-resortti, kun täällä on oikein oma lentokenttäkin. Tuolla se huoneen ikkunastani näkyy hyvin, ja peräti jokin aamukone kuulosti aamukuudelta sieltä starttaavan! Tuollaista ääntä mie tykkään kuunnella, koska sehän kertoo kuulijalleen sen, ettei se keli voi olla aiiivan hirveen-kauhee-hirvee, mutta toki ne laskeutumisäänet on paljon mieluisampia, koska niiden minimit ovat pienempiä.

  Hirveistä ja hirvistä tulee mieleen porot, joita eilen tuolla teiden varsilla olikin useaan otteeseen juu.
 6. #6
  Eräskin iso, ja pöhöttynyt poro se makoili aivan tienpenkalla kaparot pitkällään, jonkun korpin kanssa, ja näytti olevan niin väsyksissään, ettei edes päätäänsä kääntänyt, kun päästelin sen vierestä ohi? Vai oliko se sitten jo niin vanha ja siten hommaansa tympiintynyt?

  On kyllä kummaa touhua tuommonen? Pitäisi mennä kyllä nukkumaan aikaisemmin, niin jaksaisi pysyä paremmin muiden mukana!

  Aamupalan jälkeen lähden yrittämään, ja ylittämään sitten ne parit puomitiet: rajanylitys S / N, ja sitten se Saltfjellet. Ja jos Herramme tahtoo, ja elämme, pääsen illaksi sopivasti ennen kuutta, ja jopa kuivana? Tiet siellä ainakin on jopa liiankin kuivana nyt, vaikka yli 2- viikkoa siellä onkin satanut vettä!
 7. #7
  BASE 3:n kuitti 19:58.

  Ei niiiin ihan helppo ajopaiva tanaan….! Vaan eihan se mikaan yllatys taalla matkaaville kesallakaan ole, mutta kavi jo kieltamatta pari kertaa mielessa, etta onko tama nyt "tolkunhommaa" ollenkaan….?
 8. #8
  God morgen! Ensimmainen kokemus Airbnb:sta, ja empas viela tieda, miten kommentoisin…..hmm…?
  Aikas erikoinen "host", elikkas kyseessa on puoliksi filippiinilainen, puoliksi kiinalainen arviolta 65 vuotias emanta, ja puhetta tulee jatkuvalla syøtølla kylla! ON ystavallinen jos kuka, ei siina mitaan, mutta ei ihan "norjalainen" koti, kuten odotin. Tavaraa siella, taalla ja tuolla, mutta tarkeinta oli, etta sain nukuttua ja syotya ennen nukkumaan menoa.

  Illalla emanta tarjosi heti kaakaota, ja parit pullat, seka leipaa, vaikka ne eivat varsinaisesti kuulu airbnb:hen. On muuten erikoinen paikka senkin puolesta, etta huonehintaan taalla kuuluu aamiainen, joka ei ole normaalia! Siksi valitsin taman!

  Kun lahetin alustavan varaukseni yhteydessa viestia, etta olen "vege", ja tykkaan syøda aamiaisella paljon leipaa, niin arvatkaapa mita? Landa, (nikki), oli ostanut sangylleni 2 ISOA norjanleipaa valmiiksi! Ja kun sanoin, ettei tuollaisessa ole mitaan tolkkua, niin haa jatkoi, etta voisin ottaa ne mukaani sitten Lofooteille! Etta tammønen tapaus!


  Sain taman pc:n kayttøøni koko ajalle, ja vielapa pidennettya "check out":ia. Mita kun bootti Moskenesiin lahtee vasta klo 15:15, niin ei tarvitse lahtea kaupungille pyørimaan kolmeksi tunniksi. Ilmailumuseokaan ei enaa nappaa, koska se on kayty niin moneen eri kertaan lapi, eika sinne uusia paivityksia ole tehty. Satamaan ei tasta ole kuin n 1km, etta on hyvalla paikalla muutenkin.

  Eilen meni aikas pitkaan nuo ajohommat, johtuen niin kelista, kuin maanteistakin. Ensiksi siella Hemavanin hotellista uloskirjautuessani oli SUUURIA ongelmia? Vaikka kaikki piti olla selvaa, koska olin tehnyt varauksen Booking.com:n kautta, niin respaan tarvittiin 2 miesta, ja sitten viela yksi puhelu kolmannelle, etta paasin sielta lahtemaan pois! No, sitten se "blå vegen", oli muuttunut yøn aikana totaalisesti "vit vegeniksi", eli kaikki mita tiella ja sen laidoilla nait, oli silkkaa valkoista, joten oli melkein mahdottomuus nahda missa kulkee penkan ja tien raja, saati tienpinnan epatasaisuudet….. (onneksi aurausmerkit oli suht hyvassa kunnossa, ja niita riittavasti). Tuon valin: Hemavan- raja, joka oli n. 65km, sen ajoon kesti melkeimpa 2 tuntia! Etta se varmaan kertoo jotain mista oli kyse.....


  Matkalla nain 3 hirvea ruotsin rajan lahella, jotka tosin pysyivat kiltisti tienlaidan syvannyksessa, eivatka lahteneet poukkoilemaan tielle. Sitten yksi janojussi, jonka kanssa ajoimme kilpaa sen 100m, ja sitten viela 1 kettu vahan ennen Saltstraumenin siltaa. Sen silmat vain kiiltivat pikimustassa yøssa, ja valoissa nain sitten sen paksun ja tuuhean hannan, kun se ylitti tien edessani.


  Saltfjelletin tie oli suljettu sinne puomille tullessani. Piti odotella n. 35min puomin nousua, mutta kolonna-ajoa ei tarvinnut suorittaa tallakertaa. Tuuli OLI aiiiiikas voimallinen ylhaalla, ja luntakin tuli melkeimpa "mittariajokelin" verran. Tien pinta oli onneksi aurattu tunti. puoli sitten viimeksi, joten ajonopeuden pystyi sailyttamaan suht.normaalina muutoin…...sita rekkaa siella kun tuli vastaan ja raaaaaakasti! Tuli juuri ylimmalla kohdalla vastaan, ne vastapaisen puomin takana odotelleet, ja henkiløautot mukaanlukien, niita oli varmaan 500 kotiloa yhteensa!

  Ai niin ja juu, olihan siella viela Edessa muitakin puomiteita, joita en heti muistanut! Nimittain, kun "oikaisin" tien 812-kautta vasempaan, ja sen kautta Saltstraumenin alapuolelta tanne Bodø:høn, niin eikøs vain tuollakin teilla ollut 3-4 puomipaikkaa! Onneksi ne olivat kuitenkin kaikki avoinna, vaikka tiella oli paikoitellen lunta niin, ettei TA:n takunen kaikissa ylamaissa suostunut pitamaan pyøraa suorana! Pito loppui, kun ylamaet oli niiin jyrkkia kerrassaan!

  Juu, ja joo, ja olihan eilen viela yksi erikoinen juttu…..oli meinaan kolari TOSI- TOSI lahella!
  En tieda vielakaan, miten siita oikein selvisin, (tai siis Herrahan se jalleen armahti), ja miten tuollaisesta selviaisin kesallakaan, mutta tilanne oli tama:

  Keli oli ok, eli nakyvaisyys ihan hyva, eika ollut kuin vasta hamaraa, mutta saavuin eraaseen risteykseen, jossa (saattoi olla), 60km/h rajoitus, ja oma nopeuteni varmaan yli tuon…ehka n 75-80km/h, (omaakin syyta varmaan, myonnan!). Huomaan, etta risteykseen saapuu oikealta henkiloauto, joka ensin pysahtyy, jolloin tietenkaan en silloin vahenna kaasua….mutta kun tulen risteykseen lahemmaksi ja etaisyytta ei ole enaa kuin arviolta n. 50m, niin auto lahteekin tulemaan eteeni!

  Sadasosasekunnin verran muistan katsoneeni vain sen kohdan autosta, mihin kannattaisi tørmata, (niinkuin silla olisi mitaan merkistysta), peraan, vaiko keulaan, koska joka tapauksessa tormays on Edessa, mutta ihmeen, (tai siis armon kaupalla), auto pysahtyykin suoraan kaistalleni, ja jotenkin etujarrulla & tankoa kaantamalla, selvitin itseni taparasti auton keulan ohitse niin, ettei edes iso sivulaukkuni ottanut osumaa…..HUH-HUH! Takajarrua en varmaan ennattanyt edes kayttaa, (joka saattoikin olla eduksi), ja etustakin vain hetken. Saatan muistaa, etta etune kavi hetkellisesti "suhisemassa", mutta telarit kylla pohjasi keskella risteysta, koska siina oli jos jonkinlaista røykøtysta ja kuoppia…. En kaatunut, eika kumpikaan jaanyt pohtimaan tapahtunutta, vaikka mieli olisi kylla tehnyt, (jatkoin vauhdillani eteenpain). JOS tørmays olisi tapahtunut, olisi vauhtini ollut viela about 45-55km/h osuma hetkella!
 9. #9
  Base 4 kuitti 20:34.

  Olipas hoppuinen lautta?! Aloin jo taas omaa muistiani epäilemään, kun laivamatka kesti vain 3h, sen aiemman 4h:n sijaan, mutta selvä syykin siihen sitten löytyi..

  Nimittäin, tämän uuden airbnb:n basen "host", Nina tiesi kertoa, että heillä kun on uusi, ja siten nopeampi laiva, niin sillähän se!

  Ennen maihinnousua Moskenesiin, kävin vielä kaukaa viisaasti peräkannella tutkimassa vallitsevaa säätyyppiä, vaikka bååtti oli jo peruuttanut rantaan. Tämä sillä, että nyt tietäisin pukea jo laivan ruumassa valmiiksi kirkuvan keltaiset sadelahkeet jalkaan...Vettähän sitä tuli, jos ei nyt aivan kaatamalla, mutta kuitenkin...

  Kaikki muut matkustajat olivat jo menneet, ja yritin nyt olla nopea, tai ainakin reipas. Astelin jyrkkiä rappusia nähtävästi yhden kerroksen liikaa alas, koska ison vesitiiviin liukuoven avausripassa luki isolla että: "open only personnel". Mitä ihmettä, tuumasin, ja nythän se vasta tulisi hoppunen?! Eihän tässä ole aikaa enää pitkiä rappusia lompsia takaisin yläkerta
 10. #10
  ..Yläkertaan, että tästä ovesta ne kyllä kaikki muutkin ovat menneet, ja että tuo on kyllä jokin vanha lappu?

  Painan paineilmalukitun oven avausvipua päättäväisesti, ja raskastekoinen ovi alkaa suhisemaan, ja siirtymään hitaasti..Kestää tovin, ennenkuin pääsen ahtautumaan kapeasta ovenraosta autokannelle, jossa ei ole ketään, samalla hetkellä alkaa jokin ovisummeri, tai hälytin huutamaan koko laivan ruumassa niin, ettei enää ajatuksiaan edes kuule! Palaan rappusia takaisin ylös, kunnes huomaankin sen tutunnäköisen oven kerrosta ylempää...Tässä ovessa kun on selvempi avausnappikin.

  Oven avauduttua, näen pärräni siellä missä sen pitikin olla, ja se hälytysääni kuuluu kovana ulinana täälläkin...Jostain syystä, tulee ihan mr.Bean- mainen olo, ja näen mielessäni valvontakameroiden videot, joissa vilahtaa joku mp-asuinen hemmo, mutta nopeasti liikehtineenä, hyvin epäselvästi.

  Ajan pärräni pihalle hirvittävän ruumasta kantautuvan metelin säestämänä...
 11. #11
  Ramberg on tukikohtana seuraavan tayden vuorokauden ajan, ja tasta onkin oivallista tehda kaartoja sinne tanne ja tonne….ihan joka suuntaan. Reinessa on nyt kaytava aamusta uudelleen, koska illalla oli liian pimeaa nahda yhtaan mitaan. Sitten vanha tuttu Utakleivin hiekkabeach. Toki naita beacheja taalla riittaa vahan siella ja taalla, & tuolla, mutta jos nyt sateelta saisi sen Verran taukoa, etta saisi kuvattua edes jotain…?

  Niin, koko paivaksihan on luvattu sadetta, jos Herramme niin tahtoo…..huomenna sitten pitaisin jo selvittaa, kun aikomus olisi jatkaa seuraavaan ennalta tiedusteluun kohteeseen, eli Elvenes-Baseen. Siihen uuteen saunalliseen hotelliin, koska koko matkan aikana en ole vielakaan paassyt saunaan, kun se Hemavanin niiiin mainostettu sauna oli sitten kiinni! (teen kylla Booking.com;iin siita lausunnon!).

  Huone taalla airbnb;ssa on ihan jees. Ei mikaan iso, mutta eihan tanne makoilemaan ole tultukkaan. Suihkussa kavin juuri asken, ja aamiainen on tehty itse, omista tarpeista. Ulkona viela suhteellisen pimeaa, mutta kohta valkenee ja silloin menox! Nina on viela nukkumassa, ja sain hanen pc:ta lainaksi, jolla tassa tata naputtelen. Ystavallista palvelua, ja tilaa on tassakin mestassa! On ihan jees taman tyyppinen matkailu, kun on tilaa reilusti missa liikkua, ja silti se oma rauha. pyøran saa etuovelle, ja lyhyt matka kantaa roipetta parralle ja takaisin. ja se hinta oli tassakin tapauksessa 50e/vrk.

  Saunaa ei Ninalla tietysti ollut, mutta maisemat korvaa sen tassa tapauksessa…. Ranta aivan vieressa!
 12. #12
  On se kyllä hyvä, kun tänään ei tarvi ajaa! Olin näin suunnitellutkin, että tämä pvä on ns "marssilepo"-pvä, ja semmoinen tästä tosiaan taitaa tullakkin?

  Kävin nimittäin piipahtamassa parisenkymmentä minuuttia tuolla rantakalliolla tyrkyjä kuvaamassa, ja nyt on pantava kaikki ajokamppeet kuivausrumpuun! Niin no, ei sentään nuita kelkkakenkiä kuitenkaan. Kuinkahan monesta hotellista muuten olisi löytynyt kuivuri?

  Onneksi Nina on mennyt töihin, koska tuo rumpukuivain pitää aivan karmeaa kolinaa, kun laiskana miähenä en lähtenyt irroittelemaan niitä suojia pois...hajosikohan se jo, kun välistä taukoaa...?
 13. #13
  Kun tulee ikää, niin silloin yleensä sattuu, ja tapahtuu, mutta onneksi nyt ei mihinkään satu, vaikka tapahtuukin...
  Onnistuin jotenkin mykistämään tuon Ninan lainaksi antaman kompjuutterin? Enpä tiijä, mitä muuta sitten oikein tein, mutta kun yritin ladata siihen parit kuvat kamerastani, niin silloin alkoi jotkin tiedostot siirtymään johonkin..?! Ei tainnut tuo kaapeli olla oikiaa sorttia, tai tiätysti sekin varmaan vaikutti jotain, että kun tuo kone on koulun omaisuutta, niin jotkin virustorjunta- jutskat teki jotain, ja koko kone on nyt juntturassa!

  Voi minua! Pitäisiköhän sittenkin vain lähteä tuonne sateeseen ajelemaan, ennenkuin Nina palaa töistä?
  Se "mr-Bean"-olotila kun taas palaa mieleen...
 14. #14
  Alppi se taitaa vihjailla, että ompi tullu ajettua liikaa, kun oli heittäytynyt pötkölleen, tassut oikosennaan? Kumma juttu, vaikka tänään en ole sitä edes käyntiin pistänyt, ja kelin puolesta kyllä edelleenkin vain näyttäisi siltä, etten pistäkkään...

  Tai sitten se vain ei tuolla tuulessa tykkää yksin seistä, että käypi makhuulla paremmin tuo olo? Olokoon sitten nuin, vai pitäisikö se käyvä nostoo, jos vaikka se tuo Nina ei tykkää, kuon kukkapenkki aivan vieressä...
 15. #15
  Akkurat! Tänään ei sitten ajeltu ei, kun noi myrskylinnutkin vaan kävellen taputtelivat töihin...

  Nooo..huomenna on päivä, ja armo uus, ja suunta base 5:een, eli sinne Evenesin l-kenttähotellia kohden. Pääsee sitten edes yhteen saunaan tälläkin reissulla?
 16. #16
  Base 5, ja kuitti 18:58. ....Tanaan se piti olla aurinkopaiva, tai ainakin sateeton..... Arvatkaapa vaan miten kavi? (kahdesti saatte arvata). Tuossa vasta vahan ennen tata valikohdetta, asken, sen ison Tjeldesundin sillan parkkiksella otin saapassuojat pois.....

  Aamulla lahdin Lofooteilta toivorikkaalla mielella, kun oli taysin tyynta, eika satanut. Jopa valoa nakyi hivenen korkeiden lumihuippuisten vuorien takaa....eli varsin hyvalta naytti juu. Ajelin tankille, ja sen jalkeen takaisin sinne Moskenesin suuntaan, tarkoitus kayda tsiigamassa se yksi varsin iso ja ilmakuvista hyvalta nayttava beach! No niin sitten kavinkin, vaan sitten jo takaisin E10- tielle, ja suunnaksi Leknes.

  Eipa tarvinut kauan satulassa istuskella, kun jovainn se tuttu tuuli nousi, alkoi painamaan alppia sivujalan puolelle vinoon, ja sitten jo ensimmaiset pisarat visiiriin.....(hohhoijjaa....). Se siita Yr.no: ennusteista!


  Olipa hyva, etten sinne Reineen lahtenyt menemaan, koska sekin oli aamusella ollut viela mielessani. Noo.....meneehan tama nainkin, koska eihan se kauaa jaksa sadella.....(n. 150km vain).....
  Toki olihan se vaihtelevaa seurata mita kaikkea oli tanaan tarjolla:
  -vetta
  -rantaa
  -vetta ja rantaa
  -lunta
  -lunta, vetta, ja rannansekaista vetta....no nyt olikin sitten jo pakko laittaa jalleen ne kirkkaan keltaiset saapassuojat kelkkakenkien paalle, kun ne viela oli kuivat, tai ainakin sukat oli.

  Eihan siina sitten se UPEA Leknesin vieressa oleva Uttakelivin- beach kaynyt mielessa, (ehdottomasti DIN-Huurushyvaksynnan jo kauan sitten saanut ranta-ja yøpaikka!), vaikka nain olin vaimollenikin alkuunsa lupaillut kayda sita samalla kertaa kuvailemassa, ja siten wanhoja aikoja kuvien avulla kertaamassa.

  Mutta olipa jotain hyvaakin kuitenkin. n 8km ennen Leknesia, eras kotilo painoi alpista ohitse ylamakeen, ja koska oma cruisenopeus oli "vain 70km/h", meinasin jotta lahdempas itsekkin paastelemaan hieman lujempaa tahtia. Niii-in, ei alppi vaan taysilla sivulaukuilla ylamakeen mitenkaan helposti kiihtynyt, kun samalla huomaan politi-miahen penkalla istumassa ja tiatenkin "fooni" kolmijalassa edessaan.... nosti paataan, ihan kuin samalla puhuisi virve-radioon.....EI KAI NYT SENTAAN TAAS! JA VIELA ALPILLA- tuumasin, ja mietin etta saattoihan se olla "iina, ja iina" 70km/h se nopeuteni siina vaiheessa....?

  Nooo, sitten muutaman km:n paasta, siellahan se "passi" odotti, vaan eivatpa liputtaneet tallakertaa JEEEE!
  Nyt tuo tuntui jo selvalta saastolta, ellei perati voitolta kotiapain!

  Teinpas sitten viela lentokentallekkin pienen "tarkistuskierroksen". Nimittain tuo Evenesin kentta kun on seka MIL-etta siviilikentta. MIL-puolelle lahtee pienempi tie, heti lentoasemalle menevalta tielta, heti kohta siita vasemmalle kaantyen, etta sinne ei voi siten vahingossa kukaan ajaa.
  No, halusin sitten tsekata valmiutta ja kavin vartiohemmoja vasiten ja vahan saikyttelemassa. Vartiopuomit olivat tiatty alhaalla, ja vartiokopissa valot....sitten kun alpin valot alkoivat heijastella kopin ikkunaan, niin eikos vain jokin sanomalehti lennahti poydalle, ja khakipukuiselle vartiovarvatylle tulikin hoppus! Heti marssi pihalle, vaikka olinkin jo siina vaiheessa kaantamassa alppia....asevyø ja kaikki. Toinenkin vartioheppu ilmestyi nyt sitten kopin ikkunaan, etta nakojansa parivartio. Eipa siina mitaan, peilista seurasin etta jonkin aikaa varvatty seisoi meikalaista oudoksuen, ja palasi koppiinsa! Etta ovat valppaana, ja ahkeria, kun jopa pihalle asti tultiin!

  Tama uusi hotelli vaikuttaa olevan ihan jees, vaikka sauna nayttaisi aikas pienelta kopilta.... Tassa odottelen sen lampiamista, koska ei sita kukaan muu osannut kysya?
  Huoneessa oli jokin tuuletin paalla, ja kun olin varauksessakin jo pyytanyt rauhallista huonetta, palasin respaan kertoen asiasta. Ei vaimennyt aani, huoneen seinalla olevasta saatimesta, mutta onhan se tekniikka ihmeellista nykyaan! Respa kertoi, ettei huonetta tarvitse vaihtaa, vaan han se sammuttaa koko toosan talla puhelimella!???

  TA? Kylla, niin siina vain kavi, etta kun palasin huoneeseeni, ei enaa mitaan aanta mistaan!

  Ja koska tuo kentta on ikkunastakin nahtavissa, taalla saa aamupalan jo aamusta klo 04:00, alkaen. "Earlybird", aion olla minakin, koska huomenna olisi luvassa pitemman puoleinen siirtyma, ainakin aikomus ja yritys paasta Pelloon, mutta sehan riippuu jalleen taysin vallitsevista saaolosuhteista, ja tietty tienlaadullakin on merkityksensa. Mutta, jos paasen jo viidelta lahtemaan, (suomen kuudelta), niin taytyyhan se 12 tuntiin onnistua tuon valin ajo- taytyyhan!
 17. #17
  Hyvää settiä.

  Taitaa olla, että sateessa matka jatkuu huomennakin.
  https://www.youtube.com/user/mtubeist
 18. #18
  Mukavaa luettavaa!
  Näitä Huurrus-kertomuksia tavatessa tulee ikäänkuin tehtyä mielikuvitusmatkaa itsekin.
 19. #19
  Lainaa mek kirjoitti Katso viesti
  Hyvää settiä.

  Taitaa olla, että sateessa matka jatkuu huomennakin.
  Lainaa Vespister kirjoitti Katso viesti
  Mukavaa luettavaa!
  Näitä Huurrus-kertomuksia tavatessa tulee ikäänkuin tehtyä mielikuvitusmatkaa itsekin.
  Tnx vain, vaikka kohta tämäkin ympyrä jo sulkeutuu. Nimittäin Base 6 ja kuitti 15:38. Satulassa sen 9h, ja toooki olisi voinut mennä se 12h, mutta tällä kertaa näin. Mutta olihan ajopäivä kerrassaan! Olin nimittäin 89%:sti varma, että puomitie Riksgränsenille olisi suljettu, koska tuulen nopeus oli 22m/s, (ja mitä lienevät huiput!!?), ja tunturissa se muuten TUNTUU, (laivaston miähetkin sen muuten tietää), kun ei ole missään suojaa! Että nyt kyllä taas lähti se kuuluisa "hilse" päästä, vaikka kypäri olikin päässä koko ajan! Mutta lisäksi lähti myös karvat TA:n minkinkarva-satulapäällisestäkin ja kaikki samalla kertaa!

  Noo..tulihan siinä samalla kaikki kelpparipäivitykset vuodelle-20, koska koulutus-, ja kurssitarjotin oli varsin laaja, (taas), vaikka
 20. #20
  ..Yhdellekkään nuista, en ainakaan mielestäni ollut ilmoittautunut?

  Mutta palataampas vielä hetkeksi sinne Evenesin lentokenttähotellin saunaan..Todellakin, siellä viimeinkin pääsin lauteille, ja olihan siellä eräs toinenkin "virkaveli". Tietenkään en sitä hänelle kertonut, mutta taas kuulemani vahvisti jälleen sen, että kyllähän varusmiehet osaavat pitää tietonsa salassa, mutta henkilökunta, ne on niitä varsinaisia 'hölösuita'.

  Tämä C-130:n, eli Hercules- rahtikoneen 'loadmasters':ina työskentelevä sergant '1-class', oli täällä komennuksella Halifax:in, (U.K) "RAF":n lentotukikohdasta. Olivat tuomassa rahtia tänne, ja täältä sitten maakuljetuksena edelleen Bardufossin hävittäjätukikohtaan, mutta koska Bardun RWY, (kenttä), on liian lyhyt täydessä lastissa olevalle Herkulekselle, oli materiaali tuotava ensin tänne. Jos tämä "Johnny" olisi jaksanut istua lauteilla ja löylyissä vielä hivenen pitempään, olisi hän varmasti jatkanut tietojensa jakoa mitä ase-, ja ammusmateriaalia heillä oli mukanaan tarkkoine painoineen, sekä seuraavan aamun siirtokuljetuksen meno,- ja paluu marssien aikataulut lähtö-, ja saapumisaikoineen.....


  Sauna oli muutoin ihan jees, jopa 6-7 hengelle arvioisin, mutta löylyastiaa ja kuuppa, ei siellä ollut? Johnny oli näemmä napannut tullessaan jonkinsorttisen mehukannun, sekä salaattilusikan, joka toki auttavasti toimikin, mutta se ettei näinkin modernissa ja hiaanossa hotellissa ole saippuaa, eikä shampoota, on lähes anteeksiantamatonta!

  Noooo, pääasiahan oli, että kuumille lauteille päästiin, ja että huone oli rauhaisa, joka siten takaisi hyvät yöunet seuraavan päivän reilumman, (vaativakin se voisi olla?), mittaista ajeluani varten Pelloon. (460km). Yö menikin hoppusti, ja koska olin ns, "Earlybird", he saisivat mennä nokkimaan aamista jo klo 04:00 alkaen. "Full Board", alkaisi vasta klo 06:00, mutta koska Yr:n mukaan tuulta oli tulossa tuntureilla jopa enemmän kuin 22m/s, ja Kiirunaan runsasta lumisadetta, niin olihan tottakai hieman huolissani siitä, että olisikohan Narvikista Riksgränsenin tuntureille johtava tie avoinna, ja / tai, miten pitkään se sitä olisi?
  Aikaisen aamiaistarjoilun taustallahan oli tiätysti tuo Evenesin lentokenttä, koska sieltä lähtee paljon aikaisia matkalaisia, ja niin tälläkin kertaa. Viereisessä pöydässä istui nuori pariskunta, mukanaan vielä selvästi unenpöpperöinen ja n. 5 vuotias poika. Ja koska heillä oli mukanaan kaksi reilumman kokoista ja värikästä matkalaukkua, heitin arvion heidän matkan tarkoituksestaan...
  "I ám afraid, that you are gonna fly to Canary?", ja niinhän vain arvasinkin oikein! Lento kestäisi kuulemma 7 tuntia, ja määränpää Bahia-Feliz... No siitä olikin helppoa jatkaa jutustelua, kun jatkoin omasta "Joker-Ride:stä", viime marraskuulta... .

  Aikainen aamiainen oli juuri meikäläiselle tehty; Kaakaota, erittäin maukkaita ja tuoreita leipiä, kurkkua, tomaattia, salaatinlehtiä, savulohta, tuoremehua, mysliä mansikkahillolla, jne...mitä enää toivoa! Eihän tässä kukaan enää mitään "Full Board"ia kaipaile!

  Muutakun takaisin huoneeseen, pakaasit pakettiin, ja sitten Alpille. Lunta oli tullut hivenen sen päälle, mutta olin peittänyt itse valmistamani minkinkarvasatulan pyörähuppulla, tai niin no, tietysti vain sillä, mitä siitä oli enää jäljellä, koska sehän oli nyt suikaleina, kun se oli siellä Rambergissa Alpin päällä, kun tuuli kaatoi koko paketin kumoon...

  Kaikki oli nyt selvää! Kello lähestyi jo puolikuutta, (06:28 suomen aikaa), ja koska oli lauantain varhainen aamu, pääsisin varmaan helposti ajamaan hieman "reilummin", koska kaikki norskithan ovat iltakukkuneet, eikä monikaan vielä lähtisi töihinkään...Tuskin politi-miähetkään tähän aikaan ole radalla - tuumailin, samalla kun kauhukseni huomasin, että Alpin virta-avain ei sovi paikoilleen, tms.? Eihän se jäässä voi olla, mutta nyt ei jotkut, tai jokin haittalevy vain käänny! No tätähän se vielä puuttuisi!
  Jäässä se ei voinut olla, koska lukoista, (myäs tankinkorkin), olen pitänyt erityisen hyvää huolta, ja sitäpaitsi Alpin virtalukko on hyvin suojassa tuon korkean tuulilasin takana. No, aikani avainta räpeltäessäni, sain sen jo vihdoinkin kääntymään "ON" -asentoon, ja matka saattoi alkaa! Ralliäänet kehiin, ja tehdään nyt sitten muistakin "Early Birdejä" saman tien, kun kaasutan alas mäkeen, ja radalle....
 21. #21
  Home Base kuittaa 18:28.

  Eli n. 9h:n ajopäivä se tästäkin sitten muodostui, koska keli, mutta varsinkin alkupään tiet, olivat verrattain haasteellisia sanoisin. Lumisade ei ollut lakannut vielä Ylitorniollakaan, sinne saavuttuani, mutta kyllä taas huomasi miten surkea systeemi on tuo teiden kilpailutusjuttu!
  ja
  Välillä Pello- Tornio, oli niiiiiiiin monensortin EK:ta, (juu, erikoiskoetta), ettei pahemmasta väliä! Osa oli kyllä siivosti hoidettu, mutta esim. heti kohta Ylitornio- Tornio, (Karungin ympäristökuntien seutu erityisesti!), välillä oli sellaista "käärmepeltoa", eli jäätynyttä sohjälkiä uuden, vasta sataneen lumen alla, ja kyllä teki ohjaamossa mieli lisäkäsiä, ja etenkin muutamia lisätähystäjiä eteen! Tästäkin sitten enempi ja myöhemmin lisää....

  Jäi hivenen käsittelemättä noi edellisetkin pvt:, joten...lisää tulossa aiheista:

  -Evenes, ja "sergeant 1 class"
  -Pelloon vai kolariin, no molemmat tuli!
  -No empä oo nähny 3 x peukutusta samalla kertaa!
  -Verrattain hauska episodi Bodö:n lauttajonossa
 22. #22
  Tuulen huomasi jo heti kohta päätielle tullessani, mutta eipä ollut muuta liikennettä ei! Nyt oli pidettävä sellaista ajonopeutta, minkä tällä tiellä pystyi pitämään, mutta koska tie ei ollut mikään "High way", oli sen laatu sitä mitä oli....! Tärinää ja vatkausta, kuoppaa ja sulaa assua, nastojen äänistä pystyi kyllä kuulemaan, millä alustalla milloinkin mentiin, ja sen mukaan säätämään tehoa.. Enää ei ollut aikomusta mitenkään "säästää" näitä renkaita, koska niin jo monet hiaanot reissut nämä ovat minulle antaneet ja kantaneet, että kunhan vain pääsen kotitukikohtaani takaisin, se riittää.

  Jossain vaiheessa kurkistin oikean olkapääni ylitse, että mikäs laskettelurinne tuonno on oikein tullut? Selvästi näin, kuinka ison rinne oli valaistu kirkkaana, ja sittenhän sen tajusin....Eihän täällä mitään muita rinteitä missään muualla ole, kuin sen on pakko olla Narvikin FIS-luokan rinne? Juu, ja niinhän se kohta näkyikin paremmin, kun tie lähti nousemaan hetkellisesti ylös vuorille, laskeakseen kohta jälleen parin tunnelin kautta alas Bjervikiin. On kyllä todella upeannäköinen ilmestys tuo Narvikin kaupunki näin pilkkopimeässä yössä! Vaikka sinne on täältä melkoisesti matkaa, näkyy se vuonon takaa erittäin hyvin, kun ei ollut pilviä edessä.

  Bjerkvikin kylään saavuin niin, että vain 1 autoilija oli tullut vastaan. Hyvä niin. Tuuli heilutteli meikäläistä sinne, tänne ja tonne, ja olipa välillä käytävä ihan vastapuolen kaistalla korjaamassa ajolinjoja! Mitähän tästä vielä tulee, ajattelin sitä Riksgränsenin puomitietä, kunnes äkkiä hätkähdän, kun näen vierelläni tien oikealla puolen 2 suurikokoista sarvipäähirveä! Eivät huomanneet, saati kuulleet Alpin ralliääniä edes, koska voimallinen tuuli näköjään veivät äänet mennessään!?? Mitä lie omenapuiden oksia yrittivät napostella jonkun talon pihassa, aivan kuin kotonaan konsanaan! Tulin viimeiselle tunnelille, ennen ruotsiin ja siten Riksgränsenille erkaantuvaa tienristeystä. Muistin, että tässä oli tuulelta suojaisa paikka, noiden korkeiden kallioiden takia, ja lisänä tässä oli katuvalotolppa. Pysäytin Alpin juuri valotolpan alle, korjatakseni varusteita, sekä liittäen sähkövisiirin johdon paikoilleen ja päälle. Ei sitä tuolla tunturissa tuulessa ole mahdollisuutta alkaa enää mistään sivulaukuista etsimään, tai tokihan sitä voisi sitten yrittää, mutta JOS siellä tuulessa saat pyörän pysäytettyä, missä se yhtään pysyisi paikoillaan, niin sitten viimeistään, kun avaat sivulaukun, niin sinne, tänne ja tonne tunturiin ne kaikki Siwan muovikassit, ja karvahatut sieltä lentää, eikä niitä enää koskaan mistään löydä...

  Okay, nyt visiiri saa sähköt, juodaan vielä vähän, ja sitten puolikas rusina-aski suuhun, ja visiiri alas & menox...
 23. #23
  Se on sitten tästä, kun tie kääntyy ylös, ja muutako vilkku päälle, vaikka missään ei ketään muuta vielä tähän aikaan edes liiku. Tie näyttäisi ainakin tässä vaiheessa olevan kelpo ajettavassa kunnossa, olkoonkin, että joillakin rekoilla on ollut ketjut päällä, jotka taas hakkaa ja murtaa tien pinnasta isoja lohkoja irti, ja sellaisella "telaketjulla" ajo ei ole sieltä mukavimmasta päästä. Tuulen vaikutus on vielä tässä vaiheessa suhteellisen rauhallista, totean, samalla kun tähystän vielä viimeisen kerran olkaapääni yli alas laaksoon, jossa näkyvät vielä Narvikin kaukana loistavat upea "valoshow", sekä tuolla lähempänä sen ison sillan valot, jonka vierellä aikoinaan majoituin sen ensimmäisen kerran omalla mp-matkallani saavuttuani tänne meren rantaan.....ja vuosi oli -84 tms,?

  Tiellä lojuu tuulen tunturilta irroittamaa lunta, joka pöllähtelee säännöllisen epäsäännöllisesti kypäräni visiiriin, peittäen näin useiksi sekunneiksi näkyvyyden kokonaan. Onneksi vastaantulevia ei vieläkään ole, tai tietenkään en varmaksi tiedä, johtuuko se siitä, ettei läpiajoa ruotsin puolelta ole, eli ovatko puomit kiinni? No, sehän selviää, kun jatketaan ja mennään katsomaan...

  JOOOOOHANnyt, joudun äkkiä jarruttamaan, kun eräässä syvässä kohdin, jossa lumepenkoilla on reilusti korkeutta, ilmestyy valokiilaani kaksi sinne- tänne poukkoilevaa poroa! Yrittävät päästä tieltä korkean penkan päälle, mutta vasta jonkin matkaa edessä jolkutettuaan, onnistuvat viimein vaivalloisesti penkan päälle, ja minä pääsen niistä ohi. Vielä on aivan pimeää, mutta kaukana kiiluu punaisia valoja taivaanrannalla. Tiedän noista oman sijaintini, koska nuo ovat niitä isoja tuulivoimaloita, jotka jäävät tien oikella puolen ja kohta tulenkin sitten varsin tuuliselle aukiolle. Siinähän on samalla kertaa suhteellisen pitkä ja suora tie, joten nyt täytyy siihen kerätä vauhtia!

  Renkaat toimivat vielä toistaiseksi hyvin, eikä takunenkaan livetä, vaikka tuulikin painaa vastaan melkoisesti kerrassaan....kolmosella ylöspäin, mutta pääasia nyt vain se, että eteenpäin mennään! "Krigsminne"- opaskyltistä muistan ne karmeat jutut, ja sen teloituskiven, joka muistuttaa matkalaisia vuoden -40 tapahtumista näillä tuulenpieksemillä tuntureilla. Jugoslavialaiset vangit ammuttiin isoa kiveä vasten, josta vieläkin pystyy näkemään luotien jälkiä....mutta se on kokonaan eri juttu se, nyt keskitytään vain ohjausliikkeisiin, ja pysymään aurauskeppien välissä. Tuulen voimasta kertonee jotain sekin näemmä, kun tielle alkaa ilmestyä "dyynejä", joiden läpi on joissain kohdin pakko vain ajaa...tassut alas, mutta varoen, ettei kelkkakengät pääse osumaan juuri itse "dyyniin"..... Alppi keikkuu sinne, tänne, ja tonne, aina sen mukaan, miten tie mutkittelee tunturissa, ja väliin pitää väistellä tiellä lojuvia oransseja aurauskeppejäkin! Tuulihan se niitä on irroittanut, tai sitten aura-auto, koska välistä tiellä lojuu vain kepinpätkiä!

  Nyt näen tunturissa jo joitain valopilkkuja, joista muistan jälleen oman sijaintini, koska molemmin puolin tällä kohdin, on norjalaisilla runsaasti tunturimökkejä. Vain vähän matkaa enää, ja taidan selvitä perille rajalle....? Kyllä, tuolla edessäni siintää tulliaseman valoja, ja nyt ei enää haittaa, vaikka puomit olisivat kiinni, koska vaikeimmat kohdat, (luetaan: tuulisimmat kohdat), olin jo selvittänyt! Olin päässyt suoraa ajaen jo ruotsin puolelle, toistaiseksi ilman mitään viiveitä. Riksgränsenissä nukuttiin, koska ainoat valot olivat kylän katulamput, sekä muutamat kaupan kylttien mainokset. Tie oli edelleen ihmeen hyvässä kunnossa, mutta kuinka kauan? Kiirunaan nimittäin on varmaan tullut sitä Yr:n ennustamaa lumisadetta, ja päivästä VOI tulla edelleen hyvinkin pitkä, jos Herra tahtoo?
  ja ......
 24. #24
  Vieläkään ei näkynyt muuta liikennettä, vaikka tulin jo Torniojärven rantaan. Kaukana kaukana siinti Abiskon, eli sen tunturikylän katuvalot, oikealla puolen malmiradan satunnaisia tunnelien valoja. Yllättävä helposti olen päässyt ilman mitään ropleemia tulemaan ihmettelen, paitsi pitempivartiset ajokäsineet olisi kyllä hyvä ollut laittaa käsiin... Nyt vasta sen huomaan, kun kytkinkäden rannetta alkaa hieman kylmämään, olenhan ajanut vain "asennuskäsineillä", koko reissun tähän asti. Bilteman tankohuput, sekä Alpin 4-asentoiset kahvalämppärit ovat pitäneet tähän asti kädet lämpöisenä, mutta selvästi kyllä nyt tämä voimallinen tuuli, yhdessä Kiirunan pakkaslukemien yhdistelmänä, alkaa vaikuttaa!

  En malta vielä kuitenkaan pysähtyä, koska tarkoitus olisi päästä mahdollisimman pitkälle, jopa Kiirunan ohitse, ennen kuin ne luvatut lumisateet saapuvat. Penkilämmitystä sen sijaan pystyn kätevästi ajon aikana lisäämään, kun vain käännän kojetaulussa olevasta dimmeristä hieman lisää virtaa......Jees, no heti alkoi tuntumaan penkki kuumemmalta! Moni onkin sitä ihmetellyt, kuinka Alpissa riittää virta, ("vain" 310w!), näihin kaikkiin asentamiini sähkövermeisiini, vaan eipäs ainakaan vielä ole tullut ropleemia eteen, vaikka tälläkin hetkellä pidän seuraavia systeemeitä päällä, ja jotka ovat olleet päällä jo pitemmänkin aikaa:
  - Sähköpenkki, (säädettävä)
  - Porolamppu, (LED)
  - Sumuvalot, (LED)
  - Kahvalämppärit, (4-as.)
  - Sähkövisiiri
  - Thuliliivi, (liivimallin Klan)

  ...niin, ja tiätenkin sitten vielä Alpin omat valot, joista tosin etuvalon H4:n, olen vaihtanut Kiinan LED-ropeli-polttimoksi.

  Mutta pääasia oli nyt, että nuo hämärässä ja Torniojärven taivaanrannan takana olevat mustan-mustat pilvet eivät ennätä tälle E10-tielle, ennen kun pääsisin Kiirunaan, ja sen ohitse. Vaan mites käykään, heti jo kohta alkaa porolampun keilaan ilmestymään vasemmalta oikealle, edetseni vaakatasossa tuulen mukana vilistäviä lumihiutaleita, ja tietenkin sillä on Big Blockin pitoonkin heikentävä vaikutus.... Pitää pudottaa ajonopeutta selvästi, kun huomaan kuinka etunen lähtee varoittelemaan pidon menetystä.....ja taas.....ohos,,,no okei, mennään 70:ää kymppiä.......hups! ......lunta tulee yhä enemmän ja enemmän, ja nyt tulee jo ensimmäinen rekkakin tuolta vastaan!......Himmaan 60:een kymppiin, ja "telineet" alas, eli mennään nyt tämä uuden lumen kattama suoranpätkä varmuus maksimoiden, ja "vviiiiiiiiiiuhhhhhhhhhhhhhhh!" Rekka nostattaa perässään sellaiset "lakanat"; että menee sen lähemmäs sata metriä, ennen kuin näen seuraavan kerran yhtään mitään!

  Näin jatkuen, välillä nopeuttani pudottaen aina peräti 40:ään kymppiin, pääsen kuitenkin hitaasti etenemään Torniojärven ohitse, ja välimatkataulu ilmoittaa Kiirunaan olevan enää 50km. Lumisade lakkaa, ja aamu alkaa hämärtämään! Vastaantulevia autoja on tullu vastaan jo parisenkymmentä, useimmilla moottorikelkka perävaunussaan, ja jouduin äsken ohittamaan yhden aura-autonkin! Ärsyttäviä nuo mokomat, koska vetävät perässään "lakanapilveä", joka sitte vielä valaistaan useammalla TODELLA kirkkaalla perävalolla, ettei tahdo millään nähdä, ja siten pysyä oikealla etäisyydellä aura-autosta!


  No nyt saavunkin jo tutulle levähdyspaikalle, jossa sulattelen ensimmäiseksi nuo kaikki LED-valoni. Huomasin nimittäin jo ennen aamun valaistumista, että valojen teho oli selvästi hiipunut, koska nyt sataa vettä, vaikka pakkasta on -12c´. Ärsyttävän lujassa jäässä nämä LED:it, kun ei niistä synny mitään lämpöä lasien suuntaan! JOS tulisi ajettua talvella enempi, niin ehdottomasti hankkisin seuraavaksi ns. "aura-auton LED:in", jossa on sekä lyhyet-, että pitkät valot, mutta mukana myös lasinlämmitys! Jäisi siten turhat pysähtelyt pois!
  Otan ja syön samalla parit hotellissa tekemäni eväsleivät, sekä termaristani kuumaa kaakaota..juu, ja vaikka mukanani onkin ne "thulisukat", (Klan-sähkösukat), en pue niitä kelkkakenkiini. ainakaan vielä, vaan otan sivulaukuistani uudet ns. "pörrösukat", ja puen ne alle, ja sitten nuo villasukat vastaavasti niiden päälle! Tuntuupa erinomaisilta nämä uutuudet! Juu, ja nyt on sopiva hetki kaivaa ne "oikeat" ajokäsineetkin esille ja vaihtaa ne näihin asentajan käsineisiin.

  Nyt on taas oikiat ajovarusteet päällä, LED:it putsattu, ja syöty, ja juotu kuumaa, muutakuin jälleen menox..!
 25. #25
  Kiirunaan ei ollut enää kuin about 30km, kun autoja alkoi tulla jo enemmänkin vastaan! Lähes jokaisella perässään jos jonkinlainen peräkärri ja siinä kelkka, tai jopa kaksi! Viikonloppu ja lauantai kun on kyseessä, niin arvaahan tuon! Kiirunan laskettelurinteet valot sitten viimein kuin alkaa näkymään kauempaa, ja tuolla kylällä, juna-aseman lähettyvillä huomaan parit- kolmet sinivalot, että siellähän taitaa olla jokin onnettomuus, koska valot eivät mihinkään liiku! Olen vielä sen verran kohteesta kaukana, ettei täältä asti vielä pysty tarkasti näkemään, mitä siellä oikein on tapahtunut....

  Aikani vielä istuttuani mukavasti takapuolta lämmittävän "minkikarva-sähkölämppäri"- penkinpäälliseni päällä, huomaan saapuvani aivan uuteen uutukaiseen liikenneympyrään. Se on juurikin tuon valaistun laskettelurinteen alapuolella, ja näinköhän tässä sitten vain kävikin, että pääsen tästä ajamaan suoraan Kiirunan kaupungin pohjoispuolelta ohitse, ettei tarvitse niitä sinivaloja nähdäkkään? Vaan eipäs mennyt niin, koska kohta ilmestyikin "tietyömaa-kierto-opastus", ja sitten suunta oli jälleen junaratoja, ja niitä varmasti kohta eteeni ilmestyviä sinivaloja kohden! Ja juu, sieltähän erään mutkan takaa ne sitten jo näenkin! Siellä näyttäsi olevan 4-5 kotiloa jonossa odottelemassa, ja hieman kauempana parit kolmet paloautot.

  Valuttelen Alpilla vastakkaiselle ajokaistalle nähdäkseni tarkemmin, josko jonosta ja kolaripaikasta pääsisin reunareittiä käyttäen ohi koko "show":n, vaan oli sinne aseteltu selvät ajokieltomerkit ja kartiot... no, sitten jätän Alpin tähän, ja käyn jalan kysymässä, koska Pelloon olisi vielä matkaa, ja kelit voivat olla edessäpäin mitä tahansa, niin ei tässä olisi aikaa suotta odotella turhia.

  Heti kun saan kypärän päästä pois, niin kuulen takanani kysyttävän jotain ruotsiksi "Kalt ellär inte", tms.?
  Vastaan englanniksi, että "exkjyysmii"?, niin sittempä kaveri vaihtaakin yllättäen heti suomeksi, tai no, ainakin sinnepäin .... "juhas suomilaine"? Ja näyttäisi olevan LKAB:n kaivoshaalari päällä. Tiedän toki, että täällä työskentelee paljon suomalaisia, ja vielä enemmän suomensukuisia, koska Kiirunan kaivoksella on paljon väkeä! No, kaveri alkaa kyselemään jo niin paljon kaikenlaista, niitä ja näitä, ettei minun matkani etene juurikaan kolaripaikan suuntaan, kun jo kohta paikalle astelee jo toinen "suomensukuinen"... Ja taas ne aivvvan samat kysymykset, kuin mitä tuo äskeinenkin hemmo jo tuossa kyseli!!

  Jätän hemmot praattaamaan suomia- ja väliin ruatsia keskenään, kun lähden kävelemään kohti paloautoja, ja sitten eräs palomieskin jo ilmoittaa suomeksi, että ihan justiinsa tie avataan, ja pääsette ajamaan läpi. Ja näihän siinä sitten pian kävikin, että vielä n. 5min odottelun jälkeen, pääsin jatkamaan matkaa, ja sitten olikin vuorossa Alpin tankkaus tuttua tutummassakin "liikenneympyrähuoltsikassa". Eikähän siinä sitten oikeastaan mitää erikoista jatkossa matkalla Pelloon tapahtunutkaan, muutakuin jokunen poronraato oli tienposkessa, korppien kera, ja niiiin, sitten se "teiden ritari, ja oikea maanteiden ässä"...


  Nimittäin, vähän heti kohta ennen lakkautettua Svappavaaran kaivosta, erään mutkan jälkeen huomasin, kun eräs yhdistelmä lähti eteeni verkkaista vauhtia edeten.....alkuunsa n. 60km/h, sitten siitä hieman kirien, ja tottakai, koska uutta lunta oli tullut tännekkin seutua jos jonkin verran, niin pölytys, eli ne "lakanat" oli melkoiset yhdistelmän perässä....ei mitään mahdollisuutta lähteä ohitse, eli tässä nyt mentiin "körö-köröä", ja aika pitkän matkaa. Jossain vaiheessa E10-tiellä tulikin ohituskaistaa pariinkin otteeseen, mutta edelleenkään, ei tuosta pöllytyksestä voinut mitenkään päästä ohitse, etenkin kun ohituskaistalla lunta oli reilummin vielä, kun tässä, mitä useampi kotilo oli jo ajanut. Nooo, mietin että olkoon, ja muutaman kymmen km:n päästä, kääntyisin Vittangiin johtavalle tielle, että eihän sitä koko matkaa sentään, (kai?) Pelloon tarvitsisi 70km:n nopeudella ajella!

  Ja niinhän se Vittangiin kääntyvä tienristeys tulikin viimein vastaan, ja eikös vain se tuo lumipölyttävä yhdistelmäkin laittanut vilkun päälle- nyt tuli minulla hoppunen! Nimittäin kiihdytin risteykseen ajaakseni tuon hemmon kiinni, ja aikomuksenani oli HETI kiihdyttää sen rinnalle ja ohi, kun liikenteen jakaja vain sen sallii! Vaan kylläpäs yhdistelmäkin kiihdyttää ja vaikka suora on pitkä, ja olen siirtynyt heti liikennejakajan jälkeen ohituskaistalle, niin en sitten millään meinaa saada Alppia yhtä kiivaaseen kiihdykseen kuin mitä yhdistelmä! Vilkutan pitkiä valoja merkiksi, että "haloo", että kyllähän tässä kovasti yritellään mennä ohitse, vaan yhdistelmä sen kuin vain painelee menemään....

  Lumipölytys ja yhdistelmän jostain syystä nyt ihmeellisesti kasvanut nopeus, palauttaa meikäläisen takaisin "ruotuun", ja koska vauhti ei edelleenkään nouse kuin 80km/h:iin, niin luovutan, ja jätän puolen- yhden km:n mittaisen välimatkan, ja näin sitten mennään aina Vittangiin asti peräkkäin, kuin sen kuulun piänen talon porsaat! Harmittavasti vain koko tämä tieosuus kun olisi ollut sellaista satasen- ja ylikin tietä, jossa oli juurikin oikianlaista polannetta Alpin rinkuloille......
  ja
 26. #26
  Väylä Vittangista Pelloon mentiinkin sitten reilusti satasta! Koko tie oli hienosti polanteella, eikä missään ollut mitään pysäyttäviä juttuja, paitsi yksi poro, jonka kohdin siinäkään ei nopeutta tarvinnut sentään nollaan laskea! Upeaa ajoa, mutkaa sopivasti ja ei juuri yhtään vastaantulevaa liikennettä! Temperature kieppui hivenen pakkasen puolella, ja auraukset oli tehty tällä seutua niin, kuin ne pitääkin tehhä!

  Pellon kyltti tuli lopulta vastaan, samalla kun hämärä laskeutui tienoolle. SEO:n Jätkänkolo oli tullut jo hyvinkin tutuksi useamman kerran, joten ajelin suoraan SEO:n pihalle tankkaamaan. Kassalle maksettuani, sain ilokseni kuulla, että hinnatkin olivat samat kuin viime talvena, joten se saunallinen huoneisto kiitos, (59e), reilulla aamiaisella! Jovvain!
  Näin se tämäkin siirtymä sitten sujui kohtuullisesti! Yhdeksän tuntia, vaikka matkalla olikin hidasteita, eli lähinnä se Kiirunan kolari, sekä se yhdistelmä, jolla ei ollut peilejä, tai niitä ei ainakaan sitten käytetty..?

  Ajoin Alpin SEO:n takapihalle, suoraan ulko-oven viereen parkkiin, ja peittelin Alpin satulan sillä Lofooteilla repeytyneellä pyörähupulla. Sisälle päästyäni, laitoin saunan heti lämpiämään, ja veden kiuhumaan hellalle, eli vuorossa olisi päivällinen ja sen jälkeen kuumat löylyt - juuuuuuuuuu, kyllähän tämä taas kelpaa, tuumailin, kun avasin tv:n ja katselin säätiedotusta huomiselle... .

  Keltaisena näyttäisi olevan aamusta alkaen koko pohjoissuomen alue, paitsi että oranssilla Ylitorniosta- peräti Ouluun asti!?


  ...jatkuu....
 27. #27
  Nooo, huomenna on sunnuntai, joten liikennettä tulisi olemaan ainakin aamusta vähän, saati ollenkaan, eli vaikka lunta tulisi reilumminkin, ja vaikka aura-autot eivät aamusta alkaen olisi liikkeellä, on minulla koko huomispäivä aikaa ajella takaisin kotitukikohtaani Tikkakoskella. Kesällä tämän välin ajaa kuuteen tuntiin, joten jos aika talvella tuplaantuu, niin olisinhan kuitenkin iltaysiltä kotosalla...?

  Mieluusti lähtisin heti "kukonlaulun" jälkeen liikkeelle, vaan täällä "Jätkänkolossa" kun aamiainen tarjoillaan sunnuntaisin vasta klo 8:00, niin eihän sitä sitten ollut kiirusta... Että ei muutakuin saunaan, ja sitten vain yöpuulle- "that´s it".... Ja niinhän siinä sitten kävi jälleen, eli kun vatsa oli täynnä, ja kiuas sekä lauteet tulikuumia, niin tulihan se unikin sitten ihan salamana, ja .......zzzzz.....zzzzzzzzzzzzz....zzzzzzzzzzzzzzzzz

  Paitsi että, ja tätähän en sitten muistanut: koska yöllä satoi lunta myös tänne Pelloon, niin tiätenkin jokin, (tai se sama kuten aikaisemmillakin kerroilla!), pyöräkuormaaja alkoi aamusta aikaisin siirtelemään lumia eestaas. .... eihän se tuo moottorinääni nyt niinkään meikäläistä herätellyt, mutta tuo "PIIIIIP"---"PIIIIIP"----"PIIIIP"- ääni, joka pakkasella, aamusta, klo 03:38 kuuluu kyllä KAUAS, ja KIRKKAANA! Että pitikin taaas sattua samanlainen "dejavu"- juttu, kuin aikaisemmillakin kerroilla!


  Onhan se selvä, että turvavarusteisiin kuuluu tuollainen varoitusääni, ettei jalankulkijat jää peruuttavan kauhakuormaajan alle, mutta EIKÖSITÄVOISIJOLLAINKYTKIMELLÄSAMMUTTAA TÄMMÖISISSÄTAPAUKSISSAKUNEISIELÄKADUILLAKETÄÄNOLEK ULKEMASSAYÖLLÄSENTÄÄN!!!!


  En tiedä, miten telepaattisia kykyjä meikäläisellä on, jos jotain asiaa oikein vimmalla ajattelee, mutta aikani kun yritin vielä saada nukuttua, ja käännellä kylkiä vuoronperään, about tunnin, tai kahden päästä kun uudelleen havahduin tuon kauhakuormaajan samaan moottorinääneen, ei enää "piip"-"piip"-"piip"-ääniä enää kuulunutkaan? Sitä vaan ihmettelin, että miten moneen eri kertaan tämäkin SEO-huoltoasema pitää tuolla vehkeellä oikein kiertää, kun sitä se oli tehnyt jo aamu 03:38:sta lähtien! Että tuleeko sitä lunta sitä mukaa, kun vanhan saa työnnettyä sivummalle, vai mikä juttu tässä oikein on!

  Noo, jotenkinhan sitä sitten kuudelta oli noustava vermeitä pakkailemaan, kun eihän siitä nukkumisesta enää mitään tullut, vaikkakin se kauhakuormaaja oli nyt jo jonnekkin toisaalle kadonnut.... Aamiainen oli kuitenkin perinteiseen tapaan todella runsas, vaikka olin ainoa hotellivieras! Puuroakin oli puolikas padallinen, että sitä olisi riittänyt vaikka joukkueelle! Leivät, tomaatit, kurkut, jogurtit, salaatinlehdet, mustikkakiisselit, mansikkahillot, jne... että ehdottomasti jälleen sai "DIN-huurushyväksynnän", jo toistamiseen!

  Alppi lähti käyntiin ilman vastaansanomisia, koska varjossa ei ollut pakkasta kuin kuusi tai seitsemän. Joulukuusi jäi vain katselemaan lähtöäni, koska muuta liikennettä ei vielä teillä ollut, ja olinkin kieltämättä hieman huolissani, kuinkahan paljon tätä uutta lunta olisikaan tiellä!?....ei nämä Big Blocit olleet enää parhaassa iskussaan, eikähän nappulakorkeus muutoinkaan ole parasta syvälle lumelle! Vaan hyvinhän tässä matka joutui, ja olipa tiellä jo joku muukin tienkäyttäjä, joka pöllytti enimmät lumet tien sivuille, ja siten paljasti jäistä ajouraa.

  Mutta sen kyllä taas huomasi, miten epäkuranttia tienhoitoa oli siellä, täällä, ja tuolla! Nimittäin esim. väli Pello- Ylitörnio nyt meni kohtuullisen hopusti, että sellaista 70-85km/h, mutta sitten taas esim. Karunkia ennen, ei ollut puhettakaan, että olisin voinut ajaa kovempaa, kuin 45km/h, tai katsella maisemia samalla kertaa! Karungissa sama homma jatkui, eikähän kaikki kotilotkaan pitäneet kuin kuuttakymppiä taulussa! Tätä todella surkeaa auraamista, ja siten "telineet alhaalla"- ajoani piti jatkaa aina melkeimpä Tornioon asti, kunnes taas auraukset oli tehty asiallisesti!

  Kemiin johtavalle motarille saavuttuani, oli siinä ISOSSA INFOTAULUSSA ISO VAROITUSKOLMIO, ja teksti: "JÄÄTÄ"! ,,,
 28. #28
  J0vvain se tuollainen varoitus passaa miulle tuumasin, kun näin motarin alkupätkän! Kerrankin valkoisena, paitsi kahdet sulat, sellaiset saappaanvarren mittaiset sulat renkaiden jäljet niissä kohdin missä kotiloiden renkaat yleensä kulkee! Jeees! Tästä päästäisiin nyt vähintäin satasen nopeudella suoraan Kemiin! Tiedän toki, ja usein ajellutkin olen myös sitä vanhaa tietä, "rantatietä", joka kulkee mm sen entisen "joulupukin pajan", sekä Kemin raviradan vierestä, vaan enhän sitä nyt lähde ajelemaan suotta, kun kerrankin on tämä jäätienä! Ja totisesti, hyvä oli tätä baanaa nyt päästellä satasen nopeutta menemään keskellä valkoista kaistaa, ja sitten kun tuli se 120km/h:n rajoitusmerkki, niin sitten tiätysti 120km/h:n nopeutta......kunnes....perä edellä, vastaan alkoi hiljaa lähestymään jokin hevoskuljetusperäkärri, joka ikävästi mateli alle satasta....!


  Vasemman puoleinen kaista oli sen verran lumipeitteinen, etten lähtenyt sen kautta ohitse menemään, joten okay, mennään nyt sitten Kemiin asti näin, ja sitten Kemin kohdalla, kun siellä on liikennettä ollut varmaan enemmän, niin sitten siellä vasta ohitse, aurattua, tai jopa sulaa tietä? Ja niinhän siinä sitten kävikin, että Kemihaaran siltojen jälkeen, vasen kaista oli sen verran jo paremmin aurattu, että ohitse vain ja sataakymppiä aina Kemin alapuolelle, jossa edelleenkin oli tie valkoisena! Ompas lunta tullut tännekkin asti? Nelostiellä oli nyt runsaasti tietyöhidastuksia, eli vähän väliä kiertoteitä, jotka tosin olivat lumella, vaikka osassa varmaan soraa alla..? Hyvä oli päästellä vielä II:hin, oli kaistavalli levästi valkoisena, ja myös keskivalli! Piti oikein muistella, milloin viimeksi pääsi ajamaan valkoisella tänne asti..... Ja mitä vielä? Keski- ja kaistavallihan jatkui vielä Oulunkin korkeudelle asti! Oulun motarilla sai ajella valkoisella, joka ON TODELLA harvinaista herkkua!

  Ja niin vain matka eteni valkoisella, tai jos sitten jossakin oli jo suolaa- suolaa kylvetty runsain mitoin, niin edelleen kaistani keskellä oli sohjua, joka laittoi mietityttämään, josko saapassuojat pitäisi kuitenkin laittaa jalkaan?
  No, sitten Pulkkilan suorien jälkeen tuli perä edellä vastaan n. 9:n kotilon, ja bussin letka...hmm....muistin ja muistan ulkoa, missä tulee hyvät ohituspaikat, niin sittempä kun ei vastaantulevien valoja näkynyt, niin pääsin helposti koko letkasta ohitse kahdella ohituksella. Mitä kun ajelivat jonkin perävaunua vetävän auton perässä koko konkkaronkka tasaista 86km:n nopeutta....
  Mukana letkassa oli myös jokin "vaalea Skoda", joka näytti olevan väkeä täynnä....

  No niiin, nyt matkavauhtini oli tasaista mittarisatasta, ja sitten parikymmentä km:ä ennen Kärsämäkeä, tuo äsken näkemäni "vaalea Skoda" pikkuhiljaa, ja verkalleen saavutti meikäläisen.....noooo, vilkullä näytin sitten erään suoran avautuessani, jotta "ole hyvä vain", että menee vain ohitse, ja sitten kun "vaalea Skoda" tulee rinnalle, niin mitä näenkään: "sekä etu- että takamatkustamon sivuikkunat avautuu täysin auki, ja sieltä ilmestyy kainaloita myöten kolmet käsivarret suorina, ja niiden päässä komiasti peukalot taivaalla osoittaen!


  Eiiiii kyllä heti tule mieleen, milloinka olisin nähnyt moista! Että VARMASTI olivat kyllä kaikki pärrämiähiä nuo kaikki!

  Vilkuilla vielä "kuittasivat" ohitusmerkkini edessäni, johon vastasin tiätty kirkkaalla porolampullani vilauttaen...

  Kärsämäen Teboil, ja siinä oli nyt kyllä jo tankattava. Vaihdoin samalla kuivat sukat jalkaan, koska eihän tästä ollut enää kuin kahden tunnin ajo kotitukikohtaani, että mitäs niitä saapassuojia enää vaihtamaan kelkkakenkien päälle, saati tulisukkia.
  Ja niinhän siinä sitten vain kävi, että kaistavallia riitti aina Viitasaaren alapuolellekkin vielä, sohjoisena tai peräti valkoisena, ja jossain Lintulahden, tai sitten Äänekosken korkeudella oli nelostie kokonaan mustana. Ihme juttu tämä tälläinen!
  Että lunta oli tullut todella laajalti, ja vieläpä ja kaiketi siten, että lumialue oli siirtynyt kutakuinki samaa vauhtia etelän suuntaan, kun mitä itsekkin ajelin alemmas ja alemmas..... Hyvä niin!

  Hyvä ja antoisa seikkailuhan tämäkin tällä kertaa oli! Ja vaikka tälläkään kertaa ei norweegiassa ollut oikein aurinkoisia ja siten kunnollisia ajokelejä, niin ei tämäkään reissu hukkaan mennyt. Kävi nimittäin hyvästä reenistä, jos vaikka joskus innostuisin lähtemään jollekkin hieman pidemmälle norweegian reissulle, talvella?
 29. #29
 30.  
 31. #30
Sivu: 1 / 2:sta 12 ViimeinenViimeinen