Tulokset 1:stä 29:een 29:sta
 1. #1
  Huurre co. toimeenpanee ensimmäisen kolonna- ja yhdistelmäajokurssin talviajoa aloittaville- sekä siitä kiinnostuneille ohjastajille 07.- 12.12.2015 Finnmarkin läänissä, tiellä Rv 888.

  Kurssilla tutustutaan kolonna- ajon turvallisuus määräyksiin ja menetelmiin, sekä eri yhdistelmäajosuoritteisiin, joita harjoitellaan erillisinä tai yhtäaikaisesti, eri etenemisnopeuksilla mm:
  - aura- auton perässä ajo.
  - ajo kolonnassa.
  - ajo heikossa näkyvyydessä, (huuru & räntävisiiripyyhdintä = yhdenkäen ajo).
  - ajo mittarinäkyvyydessä.
  - valo- ja äänimerkit eri tilanteissa.
  - turvallisuus tunturialueella runsaan lumen tulon vaikutuspiirissä.
  - selviytyminen jyrkässä ylämäessä.
  - peruuttaminen sekä käännökset jäisellä tienpinnalla.
  - ajoneuvon takaisin tielle saattaminen & hinaus, (vain teoria osuus ja / tai varautuminen).
  - kaikki em:t suoritteet pimeällä sekä voimakkaan sivu- ja / tai vastatuulen vaikutuksen alaisena.

  Jäänmuodostus A2-luokka & ennaltaehkäisy- kurssiaiheet ovat siirretty keväämmälle, josta ilmoitetaan erikseen.

  Harjoitteet tullaan suorittamaan normaali liikenteessä sekä omin pyörin, tieosuudella Ifjord- Bekkarfjord- Mehamn, mikäli tie on avoinna, (kelivaraus), ja kolonna-ajo on toiminnassa? Muussa tapauksessa, yöpyminen Börselvissä ja uudelleen yritys seuraavina päivinä. (Seurauksena pvä-määrä muutokset huom!).

  Kurssimaksu:
  Kurssi on ilmainen kaikille EAK- kurssin käyneille. Muussa tapauksessa osallistujalle maksetaan 2 Nok, käteen.

  Kurssiohjelma: 07.12 Siirtyminen Ranualle, jossa yöpyminen. 08.12 Siirtyminen Kaamaseen, jossa yöpyminen.
  09.12 Siirtyminen Lakselvin kautta Ifjordiin, jossa tankkaus, sekä rastiaiheiden aloitus välittömästi tielle Rv 888 päästyämme. Käytännön harjoitteet jatkuvat aina Mehamniin asti, jonne toivottavasti kaikki päässeevät perille. Siirtyminen Hurtigruten alukselle sekä pyörien laivaus klo 19:30, (MS Midnatsol), jossa harjoitteiden palaute, sekä jaetaan kurssitodistukset. Saunominen, jacuzzi, revontulet, ruokailu, yms. vapaata keskustelua. 10.12 Saapuminen Kirkkoniemen satamaan klo 09:00. Pyörien maihinnousu. Tutustuminen Storskogin tulliasemalla turvapaikan hakijoiden ajoneuvokalustoröykkiöön. Siirtyminen Näätämön tulliaseman kautta Saariselälle, jossa yöpyminen. 11.12 Siirtyminen Ranualle, jossa yöpyminen. 12.12 Siirtyminen kotitukikohtaan.

  Oppilasmäärä:
  Rajoitettu 12, (sääolosuhteiden varalta).

  Ilmoittautuminen:
  Yv

  Vakuutukset:
  Järjestäjä ei vakuuta osallistujia.

  Muuta:
  Kurssille osallistuva mp on ehdottomasti varustettava nastarenkain, varoitusvilkuin sekä äänimerkinantolaitteella.
  Kurssille osallistujalla on oltava ehdottoman toimiva GSM- puhelin, sekä vähintäin 2 taskuvalaisinta!
  Lumilapiota & GPS- paikanninta suositellaan!
  Majoitusten eikä laivalipun hinta ei sis. osallistumismaksuun.

  Tie- ja keliseuranta:
  - Biltrafikk i Finnmark
  - Yr.no
  - Saattueajo- ohjeet (suositellaan tutustumaan etukäteen!)
  - Webcams in Norway
  - Kolonna- ajon startti

  - MS Midnatsol

  - Hurtigruten- alusten reittihinnat & varaukset, (etukäteisvarausta ei suositella äkillisesti muuttuvien keliolosuhteiden takia)  Tämä kaikki tietenkin vain ja ainoastaan, jos Herra tahtoo ja elämme!
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 10.12.2015 klo 22:31.
 2. #2
  Lainaa mchuurre kirjoitti Katso viesti
  Huurre co. toimeenpanee ensimmäisen kolonna- ja yhdistelmäajokurssin talviajoa aloittaville- sekä siitä kiinnostuneille ohjastajille 07.- 12.12.2015 Finnmarkin läänissä, tiellä Rv 888.

  ...Jäänmuodostus A2-luokka & ennaltaehkäisy- kurssiaiheet ovat siirretty keväämmälle, josta ilmoitetaan erikseen...

  ...Tämä kaikki tietenkin vain ja ainoastaan, jos Herra tahtoo ja elämme!
  Voisin ottaa kopin Jäänmuodostuskurssista. Jos sopii?
  Gospel Riders

  www.tommilindstrom.fi
 3. #3
  Tulipas aika lyhyellä varoitusajalla. Ei ehdi varata edes lomaa.
  No, ehkä sitten jos ja kun toiste järjestetään vastaava tilaisuus.
  BMW R1200GSA LC
  BMW R1150GS
  ex: K1600GT, K1200GT
 4. #4
  Lainaa TommiTL kirjoitti Katso viesti
  Voisin ottaa kopin Jäänmuodostuskurssista. Jos sopii?
  Eihä sole ku lähteä!

 5. #5
  Se tunne kun startti epäonnistuu, siihen ei totu koskaan......

  Aamusta klo 07:30 laukut kiinni ja Gessu tulille. Kuutamo paistaa ja tähdet kirkkaana. Vain -1´c varjossa mutta mitäs siitä. Suunta otetaan kohti Ranuaa, kuten sovittu. Liikenne on vielä tähän aikaan aika olematonta, (siksi starttihetki!), ja 4-tien ylityskin onnistuu kuin elokuvissa. Normaalisti tai 30min myöhemmin tuossa Tukikohdan ja 4-tien risteyksessä saa odottaa TOSI kauan, kun kaikki ryntää toimistoilleen, halleille sekä yksiköihin, samalla kun etelästä pohjoiseen ja päinvastoin matelee uskomattoman pitkä ja katkeamaton valojono...

  Mutta miepä selevesin nyt jo hiekkatien alkuun, (eräs oikotie), ja kun tulee parit autot vastaan, taytyy vaihtaa lyhkäsille ja sen jälkeen taas pitki.....MITÄ*! Kaikki apu- ja lisävalot pimeni!

  Ei voi olla!.....ajelen pelkällä LED-päävalon turvin vielä parisataa metriä pähkäillen jatkaako aamuvaloisalle ja sitten johonkin levikkeelle tarkistamaan sulakkeita, vaiko täyskäännös vasempaan päin?

  Pakko kääntyä takaisin tukikohtaan! En voi lähteä riskeeraamaan, jos valosta onkin jokin johto sulanut, tms. vaikka testiajot yms:t kaikki on sujuneet hyvin koekäyttöineen jne......ei ymmärrä!

  Jovain on nolo homma valutella takaisin 4-tielle ja sitten kohti kotipihaa, etenkin kun tiellä varmasti ajelee tuttuja jo tuohon aikaan! Toisaalta, varmasti ihmettelee että ompas huurus jutaillut koko yön ja NYT vasta tulee kotia pitkältä jutaukseltaan, koska on taas nuin paljon roipetta Gessun päällä ja tarakalla

  Tallin eteen ja poronnahkaa raottelemaan? Siellä mulla on kaikki sulakerasiat ja liitännät ja eikä aikaakaan, kun avasin juurikin oikean, wanhan - ajan sulakekotelon ja siellähän se vika oli! Koko posliinisulake oli tuhoutunut! Uutta vain tilalle ja sitten romut taas kasaan. Eihän tuohon operaatioon kulunut kuin about 45min ylimääräistä tööväilyä, mutta pääsen sitten taas matkaan, mutta nythän koko 4-tie olikin jo tukossa!

  jatkuu......
 6. #6
  Älä pidä jännityksessä! Ainakaan pitkään...
  Gospel Riders

  www.tommilindstrom.fi
 7. #7
  Bensatilanteesta ei ollut tietoakaan, mutta keltainen valo syttyisi, kun jäljellä on varmuudella 70km, ja olihan edessä Laukaa, (20km), sitten Konnevesi, (45km), mutta yleensä olen totuttuun tapaan päässyt aina Vesannolle asti, jos valo ei vielä palanut - ja niin pääsin tälläkin kertaa. Hieman enne Konnevettä tiellä oli valkoista yön jäljiltä, mutta vain "valkoista" ja sekin keskellä kaistaa. No sitten hieman ennen- about 30km ennen Vesantoa, ropina lakkasi tilapäisesti, eli joitain kohtia oli selvästi jäällä, mutta vastaavasti ´hiekkaakin oli kylvetty etenkin risteysaluille.

  Vesannon ja Teboil-tankkauksen jälkeen suunta kohti Keitelettä, ja ennen sitä tuli jostain syystä Keitele - Regatta mieleen, vaikka en ole koskaan ollut venemiähiä, saati merivoimissa. NIIN KOVAA tuulta alkoi nousemaan ensin idästä - kumma kyllä, mutta sitten Keiteleellä se puhalsi jo luoteesta ja olihan siinä hommaa, nimittäin kun keskipolannejäätä oli monin paikoin, jotka vaativat runsaasti jo sellaisenaan ohjausliikkeitä, mutta sitten jos ja kun tiedätte nuo meikäläisen kahvapussit, (luetaan kahvasiivet! ), niissä kun on purjepinta-alaa piänen lentokoneen siipien verran, niin niihin kun tuuli ottaa, niin oli aikas mielenkiintoista ohjastella kun häätyi tehhä korjausliikkeitä, mutta ei ollut yhtää'n varmuutta että kumpiko ne aiheutti milloinkin!

  Eihän sekään nyt mikään uusi juttu ole, mutta ON se tuskaa välillä- vai onko sitä muuttumassa ns. "kermatakapuoleksi" näin vanhemmiten....ei kai nyt sentään!

  Sitten Keiteleen jälkeen aivan sulalle Viitasaari- Kuopio tielle ja ropina taas jatkui! Sitten tuli vesisadetta, ja taas räntäsadetta, sitten vettä- ja kohta taas räntää, mutta vielä ei ollut visiirilämmityksen tarvetta kuitenkaan, koska temperaturet heilui todella substrooppisissa lukemissa edelleen +2´c ja tollei....

  No sitten Pielaveden kiersin tarkoituksella ja matkalla Iisalemeen, oli tuolle välille tullutkin hivenen uutta lunta, (1cm), joka antoi taas hyvän reenin. koska nyt ei enää keskikaistan, eikä oman kaistan paannekoroketta nähnyt lumen alta, ja kun ei sitä siellä aina ollutkaan, niin väliin yllätti ihanan kivasti!

  Iisalmea ennen, oli jo pakko pitää kaakao- ja voileipätauko, jotka taioin tiätysti omasta vyölaukustani. Kevyessä kenttävesisateessa siinä hiekkamontun ja viljasiilon risteyksessä ennätti mennä edes takas, aikas monta rekkayhdistelmää, ja voitte vain kuvitella taas kuinka pitkälle nuije rekkamiästen kaulat venyikään, vaikka aina ne sanovat, ettei hytistä mitään nää, ja kuolleita kulmia on joka puolella! Kyllä näillä ainakaan ei ollut mitään ongelmaa tähystää Germaniasta ja väärään vuodenaikaan saapunutta ulkomaalaista BMW-pyörinensä, (suulikkeistä nuo totamukset luin ja moneen kertaan)

  Joulutortun jäämiä suunpielistä pyyhkiessäni, kiihdytin jo nastat ropisten Kuopio - Iisalmi pääväylälle, jossa olikin soma tuuli, koska tie on leveä ja menee monin paikoin peltoaukeilla aina Sukevalle asti. Siellä alkoi "sivutuulikurssin 6E- osio". Kajjjaani oli kuitenkin edessä, jossain tuolla suunnassa, ja jos jotain hyvää pitäisi keksiä, ei ollut kylmä, koska thuliliivit paahtoi max-asennolla, eikä ohitettavia turistibusseja- ei matkailuautoja - eikä jatkuvalla syötöllä vastaantulevia pärräohjastajiakaan, kun olisi niin hankala niitä moikkailla, ottaa lämpöisestä kahvapussista kesäsormikkainen käsi ulos ja taas kohta salamana yrittää usuttaa se siihen sisäänmenoreikään, kun ohjauksen korjausliikesarjat oli tuulen takia kesken, tai vasta osasuoritukset tehtynä....

  (Tuo tuulen pakkaspurevuus vain ihmetytti, koska thuliliivin max-asentoa joutuu käyttämään talvisin vasta about -15´c ja enemmän olosuhteissa, että kumma juttu!)

  jatkuu....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 08.12.2015 klo 12:41.
 8. #8
  Se on se ilman (absoluuttinen) kosteus, joka on nollakeleillä vielä melkoisen korkea, ja joka tuulisella kelillä tuntuu "luissa ja ytimissä". Kun pakkasta on -10°C tai vielä kylmempää, ilman kosteus on selkeästi vähäisempi muttei ilma tunnu kuitenkaan yhtä kylmältä kuin nollakeleillä.
  BMW R1200GSA LC
  BMW R1150GS
  ex: K1600GT, K1200GT
 9. #9
  Motorg ry, hallituksen jäsen shyhander:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Hallitus
  Liittyi Mar 2010
  Espoo
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa mchuurre kirjoitti Katso viesti
  (Tuo tuulen pakkaspurevuus vain ihmetytti, koska thuliliivin max-asentoa joutuu käyttämään talvisin vasta about -15´c ja enemmän olosuhteissa, että kumma juttu!)
  piruja tai jumalia hankeen piirtämättä, niin voisikos asioilla olla mitään yhteistä että ensin sulake palaa tuhannen päreiksi… ja sitten ei oikein lämpöliivikään lämpene… Sähkö…
  ZX6R-05 (RF900R, XJ600S)
 10. #10
  Lainaa shyhander kirjoitti Katso viesti
  piruja tai jumalia hankeen piirtämättä, niin voisikos asioilla olla mitään yhteistä että ensin sulake palaa tuhannen päreiksi… ja sitten ei oikein lämpöliivikään lämpene… Sähkö…
  Äläs ota kuule enää....ei mulla tuliliivi kylmänä ole ollut missään vaiheessa! Toisekseen, sulake ei palanut vaan tuhoutui - se särky ihan mekaanisesti, ku oli posliinia.

  Jatkuu.... Sohjohigsidereita - lumijäähighsidereita - täytyy sanoa, että joka talvi ei mene tämän kaavan mukaan,, eli nyt kelit ovat kuin lopputalvesta, tai pikemmin kevväästä, jolloin tuon tyyppiset xx-highsiderit ja "UUUPS"-jutskat ovat jo selkäytimessä, mutta nyt kun ei ole edes uutukaiseen eturenkaaseen ennättänyt tottua, (tai Big Block on kyllä tuttu, ennestään, mutta ei tuolla nastoituksella..), löytää siihen tämän kuorman oikeita matka- rengaspaineita, eikä muutenkaan ennättänyt suorittaa ns. "talviajotutuksi"- kertausharjoitteita, tulee nyt kaikki "rastit" AIVVVAN väärässä järjestyksessä!

  Vai miltäs kuulostaa, kun sen kaistavallin sohjon alla onkin se teräsjäinen korkea, eikä sen päälle ole enää mitään asiaa - vaikka vielä 20km sitten siinä ajelitkin. Muuttujia on tuulen lisäksi vielä nuo laattapaikkaukset, jotka ilmeisesti ostetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan, eli Lidl:istä.......

  Ei, ei tämä ole mikään valituskertomus, vaikka kohta saattaa alkaa kuulostaakkin siltä, mutta kun:
  - tieura, se saa mielestäni olla ihan minkä kuntoinen, rupinen, jäinen, sohjoinen, luminen, soramuru, tms. -pintainen tahansa, mutta kyllä sen täytyisi sentään olla tasalaatuinen!

  - ei, en kaipaa liikennemerkkejä, en suolaa, en ureaa, en mitään, mikä tielle ei kuulu, mutta tieura täytyisi sentään olla tasalaatuinen

  - joko mää sanoin että tasalaatuinen!


  Sitten nää rajoitukset:
  - Lapissa, liekkö aivan koko läänissä 100km/h, pimeää päiväläkin, ei valaistusta, porot tiellä ja aivvan valkoiset, (jäiset), tiet, ei suolaa OK!
  - Etelässä 80km/h, valoisaa päivällä, katuvaloja siellä täällä, suolaa, ureaa, musta sulat ja kuivat tiet, EI OK!

  Jäin noihin laattapaikkauksiin, (lakritsipaikat). Nuo ihanat, mustat about 25cm leveät, ja muutaman metrin mittaiset paikat, nehän jää talvisin tuonne polanteen alle, mutta nyt tilanne on aivan toinen! Erittäin mielenkiintoista on ajo noiden ja kaista-teräsjään välistä, arvuutellen, sopiiko renkaat ilman, että jommalle kummalle kantille heilahtaa, vaiko ei....mutta ohjaustankohan on juuri roikkumista varten ja kun luottaa vain siihen, että on se aina ennenkin mennyt suoraan, ilman sen turhempia puristeluja.

  Kotiloilla matkaavat eivät voi kuvitellakkaan, miten helpolla he noitten lakujen yli pääsevät. Mutta mp:n nastarengas ohjastajat yhdessä palapaikkojen kanssa pysyvät matka-ajossa virkeänä, ja hyvähän se onkin.... Pulkkilan 13km pitkällä suorallakin voisi muuten tulla vaikka uni matkamiähe silmään, mutta onneksi sinne ja tänne kun ompi sijoitettuna noita lakrisilaattoja, on voimisteluliikkeet ilman tuuliakin taattuja!

  Pimeällä mukaan tuleekin sitten se ihana virkeystason laajennus! Yhtään nimittäin ei tunne, oliko alla, eli äskeisen heilahdusliikkeen syynä teräsjää, lakrisipala, vaiko lauta pitkittäin, kaikki kun nuo tuntuvat kutakuinkin samalta.
  Päälle ajelet, kun et nää niitä väistääkkään. Palataanpa asiaan....

  Eli nyt jatkettiin Kajjjaanin keskusta kiertämättä, kohti Kohtiomäkeä, jonka jälkeen tie jo kääntyykin kohti Paltamoa. Siellä liikennemäärät jo helpottaa, eli ei tarvitse koko aika seurata takana kiinni ajavia kotiloita, olkoonkin että olin ajellut reilua 90km/h....YES, kohta alkaisi valkoiset tiet ja nastat pääsisi oikeaan tehtäväänsä! Mutta missä oli se luvattu aurinko? Ei ollut näkynyt muuta kuin sumua, vesisadetta ja tuulta. Muutamia lumisadekuurojakin oli matkalla, mutta huomisen päivän piti olla täyttä auringonpaistetta. Silloin olisi hyvä jatkaa Ranualta kohti Kemijärveä ja sitten edelleen Sodankylään.....etenkin, kun muistelin, miten upean lumivalkoinen ja kovapintainen, sekä kovavauhtinen tie jatkuisi Ranualta Kemijärvelle. Tuolla välillä tulisi juuri niitä "kicksejä", joita täältä olin tullut hakemaan....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 09.12.2015 klo 23:33.
 11. #11


  jatkuu...

  Paltamon kirkolle saavuttuani, alkoi kuten arvasin ja viimeinkin, valkoinen tie - YES! Nyt sain huoleti päästellä reilummin, ilman että tarvitsisi pelätä nastojen kuumentumista ja sitä kautta niiden irtoamista. Heti vain ylämäkeen kiihdytys ja nyt alkoi Puolanka lähestymään ihan eri tahtia, mitä äsken hissuteltiin..

  Aikomus oli ennättää kohtuullisen aikaan yöksi Ranualle, eli semmosen 10h:n istunnon jälkeen, sen takapuoli vielä sieti porontaljan päällä - ilman Gessun omaa jakkaraa - ajoa! Tripissä olisi illalla lukemat 567km. En ollut varannut etukäteen mitään majoituspaikkaa, mutta viime talvelta muistin hyvin, ettei siellä hirmuisesti ollut vaihtoehtoja: Gasthaus Raunua, tai sitten Hotelli Ilveslinna. Ja nyt kun pakkasta ei kummosesti ollut edes luvassa, todennäköinen majapaikka olisi tuo ensiksi mainittu, jolloin Gessu saisi jäädä yöksi pihalle. Sen starttivarmuus kun on vain -16´c.

  Molemmissa paikoissa olen aikaisemminkin yöpynyt ja vain hyvää sanomista molemmista. Ilveslinnan etuna on se, että esim viime talvena, kun temperaturet vajosi alas, aina -26´c aamulla ja varjossa, olin kuitenkin saanut puhuttua Gessun hotellin huoltokäytävälle yöksi lämpöiseen! Aamiainen on kummassakin paikassa luokkaa erinomainen, mutta Gasthausissa ei ole saunaa, - tai no, saunottu on toissatalvena heidän rantasaunassa kyllä, mutta sen lämmitys häätyy suorittaa itse ja se kun kestää sen pari tuntia Avantoakaan ei ole, jos ei itse sitä tee.

  Mutta nyt edettiin vasta Puolankaan, jossa pitäis käydä myös tankilla. Keltainen valo ei vielä suinkaan palanut, mutta ihan vain varalta ja toisekseen, ei tarvitsisi sitten tehdä sitä pientä ja "ylimääräistä" lenkkiä Pudasjärven Nesteelle, koska Ranuan tien liittymä erkaneen km tai pari jo aiemmin Kuusamo - Oulu- tieltä käännyttässä. Puolangan keskusta oli piäni, ihan kuten tuollanen piäni keskusta voi olla. Shell- huoltamoa kiertäessäni luulin jo nähneeni koko kylän, kun ajattelin syödä jotain muuta kuin Trangialla valmistettua ateriaa. Tuolla näkyi jotain liikettä- ja kiihdytän huoltamon toiselle puolelle. Kysyn satunnaiselta kulkijalta ruokapaikkaa, ja saankin kuulla, että kylältä sellainen löytyi. Pizzeria Esteri.

  No ei nyt hääppöseltä kuulostanut tuo nimi, enkä arvannutkaan vielä tässä vaiheessa, kuinka läheiseksi ja jopa iholle asti tulisi tuo "Esteri" tällä talvi-kevät-talvi- vai mikä vuodenaikatämäoli- reissullani.......jatkuu
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 11.12.2015 klo 11:37.
 12. #12
  Gessu vain sivujalle, töpsilä irti, ja viiiielä nousi jalka porontaljan ylitse. Kypäri päästä ja sitten sisälle hämärään Esteri-pizzeriaan, josko siellä olisi ihan oikiaa ruokaakin tarjolla? Vain 2 muuta asiakasta ja minä....ei ollut kovin mairitteleva enne? Tiskin takanä hääri tumma, selvästi ei-alakuperäiskansalainen, mutta hymyili ja tervehti nopiaan niin, että melekein jo säikähin! "Rauhaa - ja päivää!", sanoin ja jatkoin..."olisikos teillä ihan jotain ruokaa?" -kysymykseni ei ollut ehkä tyypillinen, mutta halusin tällä sanoa sen, ettei pitsat, kebabit, dönerit, ym. thaile-se-lassiet, tai mitä nuita exotic- välimerellisiä- jne, etnisiä chorizo- piiras, yms. (voi kun mää en millään pysy perässä mitä kaikkea niitä nykyään on), "harhautteita" onkaan olemassa - kaikkien tulos on sama! Maistuu niin tulisilta, että tukka lähtee, ja kun sitä ei miulle enää taho uutta kasva, pitäisin tuon vähäisen mitä sitä vielä on jäljellä!

  "Entäs salaattipöytä ja onhan tuossa vielä perunoitakin" - ehdotin, "Lonasaika ohi, muta sina voiottaa mitasiinao" ..."ja leipatulee ja kahvitulee ja voiotaa viiner"

  Katselin että hetkonen, tuohan käy minulle kuin aura-auto Kaamaseen, niin otampa sitten tuollaisen setin!
  Ja mihin hintaan: 7.20€! Kyllä kelpasi kaapia se kaikki mitä lounaspyödästä oli jäljellä, ja lopuksi otin vielä sen viinerinkin kaffeella! Ei-alkuperäiskansalaisesta ei ollut siinä mitään kummallista, että pidin kypärää viereisellä penkillä, saati että ison näyteikkunan takana seisoi poronnahkainen Gessu.....kai tämä oli ihan jees tällä seutua, jos vaikka jokapäiväistäkin.

  Shell- huoltamolla vielä tankkasin, ja sitten kun tarkistelin etusen ilmanpaineita huoltohallin oven edessä, ainakin 6 raavasta miestä seisoi aivan naamani edessä, katsellen meikäläistä kuin jotain maahanmuuttajaa`?
  Ilmekkään ei värähtänyt kenelläkään, ja tilanteesta tulikin väkisin mieleeni jokin villin lännen elokuva, tiedättehän se tilanne, muutamat sekunnit ennen, kunnes joku vetää ensin! Tuota tuimaakin tuimempaa tuojotusta kesti niin kauan, kunnes ikkuna meni heidän hengityksestään huuruun, ja totesin, että olipahan nyt heidän seuraavan päivän kahvipyötä puheenaiheet ainakin selvillä.

  Ilo oli nyt kaasutella kohti Askanmäkeä, Hirvaskoskea, Pudasjärveä ja sitten Ranuaa, jonne ei enää olisi kuin parin tunnin istunto, (160km). Ei tarvinnut tankata, ei ruokailla ja valoakin tuntui riittävän -kiitos tuon uuden "porovalaisimen". Hämärä alkoikin jo hiipimisen, ja aurakeppien heijastimet kiilumaan jo kauempaakin...
  Vain jokunen yhdistelmä tuli vastaan ja ilo oli valkoista, lähes tyhjää tietä päästellä, tuliliivin mukavasti lämmittäessä selkää!
  Paljon oli vain noita ikkunat kuurassa, kylmillään autioksi jääneitä taloja tien varsilla ja en tiedä kuka täältä tuollaista autiotilaa nykyään enää ostaisikaan! Ei kauppoja, ei kouluja, ei niin mitään missään! Kaippa net kohta kerää kaikki sähkölangatkin pois, niin ei tarvihe niitäkään Vattenfallien huoltaa, ja jää sekin menoerä sijoittajien liivintaskuihin! Näin se maaseutu autioituu ja rappioituu täällä seuduin.....

  Mutta vastaavasti eräitten vaarojen laella näkyi iloisia erivärisiä kirkkaita valoja, joulukuusia yms. välkehtivää, vaikka naapuria ei ollut mailla eikä halmeilla! Eivät kaikki ole suinkaan vielä luovuttaneet -hyvä niin.
  Nyt oli jo täyspimeää. Poroja ei sentään ollut vielä tullut eteen, vaikka huoltoaseman kassamyyjä niistä varoittelikin. Täytyy vain pitää sopivaa 80-90km:n matkavauhtia yllä, niin eiköhän sitä vielä Gasthaus Ranuan päätaloon vielä ennättäisi yöksi?

  Kuusamo- Oulu tien tiesin sulaksi, kuten se olikin. On meinaan sen verran kovempi liikenne tällä tieuralla, että sitä suolataankin runsaasti, mutta onneksi tätä tietä tarvitsee ajella vain sen parikymmentä kilometriä, kun voin jälleen kääntyä valkoiselle 78- tielle. Visiiri oli pysynyt sulana, ja kutakuinkin puhtaanakin tänne asti.
  Nyt eräs vastaantuleva kotilo vilautteli valojaan, joka tarkoitti että poroja olisi edessä!....ja olihan siellä, mutta missä? Jälleen, kun sain vaihdettua pitkille, näin omalla kaistalla jolkuttelevan yksinäisen ja laihan eläimen, ja lähemmäksi päästyäni, se pysähtyi ja jäi ihmettelemään kaiketi Gessun tutinaa, a tiirailemaan kaimansa turkkia satulassani?
  Ei ne näin pimeällä säntäilleet, kuten valoisalla kesällä `tekevät- tuumasin, samalla kuin käänsin jälleen ah- niin mukavan lämpöistä tuppea hyvän tankohupun sisällä.....  jatkuu....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 12.12.2015 klo 21:28.
 13. #13
  Taakse ilmestyi kotilo, joka ei kuitenkaan halunnut tulla niin lähelle, että olisi ohitusaikeissa. Lyhyet päällä perässä seurasi kuitenkin, ja tuollaisia tilanteita koetan yleensä vältellä, koska taustapeileistä nuo kotilon valot näkyvät kuitenkin ja sikäli hieman haittaa eteenpäin tähystelyjä. JOS olisi ollut sadepisaraa visiirissä, niin taatusti olisin hidastanut ja näyttänyt vilkulla ohimerkkiä, mutta nyt kun Ranualle oli enää puolentunnin ajo, annoin Gessun laukata normi- risteyilynopeutta - kunnes YHTÄKKIÄ, vastaantulevan kotilon jälkeen, pitkien valokeilaan ilmestyi rypäle poroja! Meinasi tulla jo hoppus jarruttelu!!!

  Vaistomaisesti vedin varuiksi jo oikeanpuolen kaistalle, arvellen, jos ei ennätä Gessu pysähtyä, vaikka mitään paniikkijarrutusta en tehnytkään....

  Kas kummaa, kun vastaantuleva ei millään lailla noista ilmoittanut, vai eikö mukamas nähnyt nuita! Nämäkin porot, joita rypäleessä oli about 15, onneksi olivat melkein kuin zompiet, eli eivät ihmeesti liikkuneet, mutta Gessun valojen ohella, niiden varjojen kanssa ne näyttivät TOSI isoilta otuksilta!

  Takana tuleva jäi jälkeen kauas ihmettelemään, vai yrittikö peräti kuvata niitä vaikka olikin pilkkopimeää?
  Mutta nyt otettiin taas kierroksia koneeseen ja nyt lopultakin alkoi kokovalkoinen tie! Siis vasta 25km ennen Ranuaa, oli tie molemmista laidoilta luminen, keskialueineen - ja nyt se ropina viimein lakkasi. Kuinka hiljainen Gessu olikaan! Ja vielä kerran tuli poro omalla kaistalla vastaan, mutta se seistä toljotti oikealla kaistalla kuin täytetty.

  Ranuan keskustassa näkyi valoja siellä täällä ja olipa jotain pientä vilinääkin havaittavissa. Sivulaukuissa oli evästä ainakin 5:ksi ajopäiväksi, joten nyt ei tarvinnut kaupoilla tms. käydä, joten suuntasin etupyörän suoraan Gasthausia kohti. Lopulta siihen pihalle kurvatessani, muistinkin siinä aivan kivenheiton päässä sijaitsevan Ranuan kirjaston ja kas, siellähän näkyi vielä valoja, eli päätinkin käydä vielä pikaisesti tarkistamassa sähköpostini, josko jokin ohjastaja olisi kuitenkin päättänyt osallistua kurssille?

  No eipä ollut ei, ja sitten vain suoraan respan kautta majoitukseen. Sain päärakennuksesta ison 4h:n huoneen, aivan kuten olin halunnutkin, ja aamiaisen puhuttua klo seitsämäksi. Ruokailun ja kuuman suihkun jälkeen vielä hetkeksi rannalle revontulia kuvailemaan, ja sitten Gessulle peitto korviin ja hyvää yötä. Aamusta alkaen, Ranualle, Kemijärvelle, Sodankylään sekä Kaamaseen oli luvattu aurinkoa, tuulihan ei mitään haittaisi, mutta lumisade hidastaisi jutaamista merkittävästi, mutta sitä olisi luvassa vasta keskivikkoaamuksi ja tuolloinhan olisin jo Kaamasen Jokitörmän majoilta starttaamassa kohti Karasjokea, jossa myös piti oleman aurinkoa.....

  Maanantain saldoksi tuli kaikki se mitä olin suunnitellutkin, tosin valkeata tietä alko näkymään vasta Paltamossa, ja sitä luvattua aurinkoa ei näkynyt missään, tuuli oli karmeeta - mutta se piti vain hereillä, ja sauna & avanto olisi ollut soma juttu, mutta hyvä näinkin.

  Yö meni hoppusti ja töllötin auki - jotta saisin uusimmat säätiedot kartalle. MITÄ! Nyt olikin lumisaetta jo tiistai-illaksi Kaamasen nurkille, muuten aurinkoa koko lappiin, että siltä osin ennuste ainakin oli voimassa, mutta tuo Kaamanen hieman askarrutti.... Noo, käydää nyt ensin Susannan valmistamalla aamiaisella alakerrassa, pakataan Gessu, termari kiehuvaa vettä täyteen ja tankkaamaan Teboilille - siitä se päiväprogrammi lähtee käyntiin, ihan kuin Gessukin "palmun alta".
  Ei ollut pakkasta kuin jokunen -5´c, vielä ei edes tuullut ja lunta ei ollut satanut. Teboililla kuulin, kuinka olin hullu, tai ainakin "hulluja taas liikkeellä" - huuteluja ja naurua päälle, kun toinen kuormurikuski heitti toiselle, juuri sisään huoltamon sisälle kadotessaan. Hulluja? Viimeksi oli -25´c varjossa eikä kukaan silloin nimitellyt.....ja vieläpä samalla mittarillakin tankkasin!

  Kassalla tiijustelin vielä tuon Kemijärvelle vievän tien kuntoa, jotta olikohan se millä mallilla? "Ounhan se semmonen kolmiraiteinen tiä, mutta kylä siitä pitäs läpi hyvin päästä":...- sanoi kassamies. "Juu, ei muuta kuin käydäänhän sitte kattomassa" - vastasin ja toivotin vielä kahffeepöydän neljälle niin-kokoajan- ja piiitkään tapittiville silmäpareille "Rauhaa ja siunausta päivään!"
  Kööri vastasi aivan kuin treenanneena: "Samoin siulle!" - hyvinhän se meni tuokin ja asettelin GoPro- kypärin päähän ja tuliliivitöpselin pistokkeeseen. Pimiää olisi vielä pari tuntia, mutta nyt löytyi valoa pimeyteen!

  Katuvaloja riitti km, tai pari, mutta sitten sukellettiin täydelliseen aamukaamosyöhön, vaikka aamuhan se oli! Vastaan tuli auto kerran pari puolessa tunnissa, mutta onneksi ei vielä poroja. Tie oli kauttaaltaan valkoinen, luminen ja aurattu, eli juurikin näille nastoille tarkoitettu! Vain muutamia valopilkkuja koristeli peltoaukeiden reunoja, kertoen näin paikat, missä vielä taallä asuttiin.
  Noin tunnin ajon jälkeen alkoi itätaivaan suunnilla näkymään siellä mollottaneen kuun lisäksi sinihämyvalon kajoa! Eli sieltä se aurinko tulisi vielä nousemaan.....sitten jossain vaiheessa. Muutamia kotiloita oli suistunut ojien pohjille siellä täällä, eli jossain vaiheessa tiellä oli ollut lunta enemmänkin, tai sitten se oli ollut todella jäinen. En tiedä, mutta pitkään olivat nuo paikoillaan jo olleet, vai olisiko ne kokonaan hylättyjä?

  Alkoi hämärästä erottumaan jo pellot ja muutamissa paikoissa pelloilla käyskentelevät porotkin! Joet, sillat ja lammetkin. Sitten jo tien muodot ja näki kohta jo suorien päihinkin. Vain yksi poro oli tiellä, eikä se siitä mihinkään halunnutkaan tilaakaan tehdä, joten sulassa sovussa vain ohitimme toisemme. Täälläkin oli kylmännäköisiä mökkejä ja isompiakin tiloja, joiden pihamaalla ei lumilinko ollut käynyt, ei valoja missään ja olipahan luutakin ovea vasten! Saisi varmasti halavalla isommakin torpan täältä, korvesta, mistä olisi pitkä matka joka paikkaan: Ranua 59km ja Kemijärvi 85km. Nänköhän täältä osaisi veroittajakaan tulla etsimään, jos tekisi niin sanotut "jäniksen vuodet"

  jatkuu.....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 15.12.2015 klo 21:24.
 14. #14
 15. #15
  Katselin Gessun taustapeileistä, missä net kaikki muut kurssilaiset paineli menemään, vaan eipä näkynyt vielä valoja! Tässä oli nyt aikaa satulassa tuumailla, koko homman järkevyyttä, vaikka olinkin juuri nyt sillä upean lumisellä ja kovalla, melkeinpä jäisellä tiellä kaasuttelemassa kohti Kemijärveä, jonne ei enää olisi kuin parin vartin ajo. Nopeaa ajoa, 90-110km/h, mutkaa, ylämäkeä ja vaihteeksi alamäkeäkin, eikä ollut muuta liikennettä! Oikein tunsin, kuinka takusen nastat upposivat ylämäkiajossa tieuraan ja silloin kun käänsi kahvasta rajummin, boxeri lähtikin oikein jo laukalle....

  Voisin sanoa, että jo pelkästään tämän tiepätkän takia, koko homma kannatti, etenkin kun olin saanut jo porovalosta eilisen iltapimeällä pelkkiä positiivisia kokemuksia. Tuliliivi ja kahvat lämmittivät mukavasti, ja vaikka kovempia pakkasia tulisikin, olisi sivulaukussa vielä sähkösukat, porotaljan alla penkinlämmitin ja sokerina pohjalla vielä sähkövisiiriin johto sekä termari täynnä kuumaa vettä, pariin villasukkaan puettuina.

  Varusteista vielä puheenollen, samalla hetkellä kun aloin tarkemmin kartoittelemaan tällä kertaa mukanaani pakkaamia varusteita, huomasin että ainoa ja vain se yksi villapaita oli tullut mukaan! Tuo ainoa oli nyt jo päälläni, ja mikä surkeinta, se oli sellainen ohut hepponen ja mikä pahinta, keskeltä avattava- malli, eli vetoketjulla puettavaa tyyppiä. Kuinka olinkaan ottanut tälläisen "kesäkelin" villapaidan, niiden armeijamallisten, kunnon paksujen villapuseroiden sijaan, joita joskus oli matkassa parikin kappaletta!

  Tulin Kemijärvelle. Suoraan vaan kylän läpi, ranta- Teboilille tankkaamaan, vaikka olisihan se tuttu ABC:kin ollut tuossa vieressä. Tulipa sitten kohta palokuntakin samalle mittarille, ja tiätty suorittivat sen saman, jo perinteiseksi muodostuneen kuulustelun, kuin aina ennenkin: "eiköseolekylmä?" - "mistäkaukaajaminnemenossa?", "onhansullanastat?", jne, tms, yms. (boring ), kun lopettivat kyselemisen, sain viimein itse vuoron ja kysyinkin sitten josko olisi ollut kirjasto lähettyvillä, niin voisin tarkistaa Kaamasen ja Lakselvin viimeiset, eli tuoreimmat säätiedot yr.no:sta.

  Ja olihan se melkein kivenheiton päässä ihan. Siispä sinne! "Rauhaa!" toivottelin kirjastonhoitajalle, joka tosin taisi olla liioteltua täällä päin, koska eihän se etelän kiire-kiire, vielä tälle korkeudelle ollut ehtinyt tulla....niin verkkaista oli kylän keskustassakin, saati nyt täällä kirjahyllyjen välissä hämäkin verkkojen kätköissä
  "olisiko mahdollista jos nettiin?"....asettelin kysymykseni varovasti, koska epäilin hoitajan vasta heränneen...
  "Juu, tuossahan niitä koneita olisi - että ihan mihin vain!" - samalla osoittaen compjuutteri- konerivistöä seinustalla.

  Kypäri ja vyölaukku vain pöydälle, ja Googlea auki. Yr.no näytti vain mietoa kevyttä -8´c:n pakkassäätä Kaamaseen illaksi, mutta jo heti aamu viidestä alkaen, peräti kolmen hiutaleen lumisadetta! Olipas ennuste muuttunut kovin aikaisemmasta, ja kun tämä Yr.no on taatusti vielä tarkempi AINA, kuin Foreca! Entäs sitten Karasjok? Sama juttu siellä! Kolmen hiutaleen sadetta koko aamu- ja iltapäivän! No entäs sitten Lakselv ja Ifjord? Sama juttu taas sielläkin! Eihän se nyt näin voi olla - harmittelin tappion takaiskua! !!! Kemijärven taivas oli ollut selkeä koko tulomatkani ajan, ja kohta jo aurinkokin näkyisi taivaanrannasta. Mutta no Kaamasen tien lumisateet ja hidasajot, yms- kurssiaiheet olivat varsin tuoreessa muistissa viime joulukuulta, niin nyt laittoi nämä näkemäni Yr:n sivut uudestaan miettimään koko kurssia...?

  Kello oli vasta 11:00, tms, eli ruokailu ottaisi tunnin, about. Sodankylään täältä ajelisi n tunnissa, sieltä Kaamaseen helposti 5-6:ssa tunnissa kaikkine mahdollisine- ja mahdottimine taukoineen! Mutta aamusta alkaen lumisateella ajo ei hirveästi kyllä nappaisi, etenkään, kun noilla teillä, aura-autojen "hälytysraja", (tai sen ainoan!), kun on ihan jotain muuta, kuin Keski-Suomessa, tai vielä täälläkään! Että keskiviikosta, eli huomisesta tulisi mahdollisesti aiiiikas pitkä päivä, jos heti aamusta alkaen tulsi lunta, Karasjoelle asti, ja edelleen sieltä vielä Lakselviinkin......ja edelleen Idjord - Mehamn välilläkin!

  Tulipa jotenkin mieleen kesävillapaita, Hurtigruten, Kirkenes, se ainua Mehamnin ja vieläpä kallis & surkia hotellikin.

  Yritin järkeillä nyt hyviä syitä miksi jatkaa, vs. miksi en ajaisi Kuusamon Rukalle, esim. Kurssilaisia kun ei ollut matkassa ensimmäistäkään, eli yksinajeluksi män koko juttu. Hurtigruten oli jo aiemmin koettu, yhtään uutta maisemaa saati tietä ei tuolla olisi. Nyt kun vielä kuvittelin itseni lumihangessa polvillani, parin sulakkeen tuhoutumisen jälkeen, jossain Börselvin tuuliaukean merenrantamutkatien penkalla, rankassa lumisateessa ja pimeässä ohuella kesävillapaidassa, niin sain sitten jonkinlaista tukea ja perusteita luovuttaa tämä case.

  Hurtigruten- laivalla olisi varmasti kyllä tilaa, mutta JOS myöhästyisin tuosta laivasta, Kaamasesta startattuani aikaisin aamulla, olisi ainoa vaihtoehtoni jäädä Mehamnin ainoaan "koppi-hotelliin", 105€:n maksua vastaan. Matkaa tulisi melken 400km, mikä rankassa lumisateessa olisi toki mahdollista suorittaa, tuossa suunnittelemassani 12:ssa tunnissa taukoineen, mutta startti pitäisi tehdä Kaamasesta klo 08:00 viimeistään. Laiva kun lähtisi klo 19:30, ja sitten kun .......stop - stop nyt tykkänään- sanoin itselleni!

  jatkuu.....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 18.12.2015 klo 15:18.
 16. #16
  Sinne lupaillaan 15 cm uutta lunta, jos se tulee tuulen kanssa (niinkuin yleensä) niin sitä saattaa olla jossakin tuiskuttaneena tuplat tai yli.. ei oo tyhmää muuttaa osoitetta kun olosuhteet niin alkaa vaatia. Jos nyt ehdit alta pois..
 17. #17
  Lainaa rellonen kirjoitti Katso viesti
  Sinne lupaillaan 15 cm uutta lunta, jos se tulee tuulen kanssa (niinkuin yleensä) niin sitä saattaa olla jossakin tuiskuttaneena tuplat tai yli.. ei oo tyhmää muuttaa osoitetta kun olosuhteet niin alkaa vaatia. Jos nyt ehdit alta pois..
  Juu, kiitos vinkistä, mutta onneksi en ou tuolla suunnilla...

  Mutta useampi tie on ollut justiinsa lumisaten takia suljettuna eilen- ja tänään:
  Selaa (ote Nordlysin sivuilta)

  Klo 10:00, tilanne oli seuraava:

  Ev 6 Langfjord, venyttää Nordkjosbotn - Alta
  Suljettu, koska lumivyöryt, uudelleen 12.00

  Ev 6 Sennalandet
  Suljettu, koska myrsky

  Ev 69 kanat-Repvåg
  Suljettu, koska myrsky

  Ev 69 Repvåg - Nordkappin tunneli
  Suljettu, koska myrsky

  Ev 69 Honniningsvåg - Skipsfjord Høgda puomi
  Suljettu, koska myrsky

  Ev 69 Skipsfjord Høgda puomi - Skarsvåg
  Suljettu, koska myrsky

  Ev 69 Skarsvåg - Nordkapp
  Suljettu, koska myrsky

  Rv 93 Kløfta
  Suljettu, koska myrsky

  Rv 94 Kvalsundin silta - Hammerfest
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 19 Ferry venytys Nyvoll - Eidet
  Autolautta peruuntuu huonon sään vuoksi

  Fv 77 Tverrfjord - Myrnes
  Suljettu Sortumavaara

  Fv 98 Ifjord Mountain
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 114 Lautta venytys Akkarfjord - Kjerringholmen
  Autolautta palvelu peruuntuu voimakkaat tuulet

  Fv 132 Saraby - Kvalsund
  Suljettu, koska maanvyörymät. Stretch Neverfjord - Kvalsundin on auki.

  Fv 134 Lyng Light - Klub Gulf kai
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 156 Gjesværkrysset - Gjesvær
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 241 Kifjord - Dyfjord
  Saattue koska myrsky

  Fv 263 Mehamn - Gamvik
  Saattue koska myrsky

  Fv 264 HOPSEIDET - Skjånes
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 391 Prairie - Forsøl
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 882 Fruvika, venyttää Langfjordbotn - Øksfjord ferjekai
  Suljettu, koska maanvyörymät

  Fv 882 Hasvik ferjekai - Breivikbotn pohjoiseen
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 883 Småvik - Erottaminen Fjord
  Suljettu, koska maanvyörymät

  Fv 888 Bekkarfjord - HOPSEIDET
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 888 HOPSEIDET - Mehamn
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 889 Snefjord - Havøysund
  Suljettu, koska myrsky

  Fv 891 Båtsfjordfjellet
  Saattue koska myrskyt

  Fv 894 Mehamnelv silta - Kjøllefjord
  Suljettu, koska myrsky

  Katso päivitetty kartta

  Täällä voit nähdä jatkuvan yleiskatsauksen liikennetilanteesta raportin Finnmarkin.
 18. #18
  Että mietin nyt jo kaksi kertaa uudelleen, että onko tämä nyt ihan tolkun hommaa edes? JOS olisikin joku kurssilainen ollut völjyssä, mutta kun itekseen tässä vain ja kohti lumisateitako? Eikä siinä mitään, on sitä lumisateissa ennenkin ajeltu - ja tollei, mutta jos niinkuin vartavasten lähetään ajamaan lumisateeseen, pimeään ja pakkaseen, etenkään, kun ei ole pakko, niin alkaahan sitä jo itekkin epäilemään omaa miel...eikun siis ajatuksiaan, että mitähän sitä oikein ajattelee!

  Kemijärvellä oli nyt selkeätä, ja Sodankylään olisi vain n tunnin ajo, mutta edelleen vain mietin syvästi, että kuinka voikaan sääennusteet muuttua nuin paljon väärään, ja vieläpä norskien oma Yr.no:kin?
  Nuo rannikon ja Kaamasenkin keskiviikkona satelevat lumisateet olivat kyllä tulleet aivvvan "koivun takaa" ja vieläpä hoppusti! No, koska sieltä Kaamasen Jokitörmän majoilta olin valmiiksi varannut tulevaksi yöksi sen petipaikan, se häätyisi kyllä sitten perua?..... Mutta hyppäsin nyt satulaan ja lähdin hitaasti etenemään kohti tuota isoa, liikennevaloin ohjattua Kuusamo- Rovaniemi-, (Sodankylä), tien risteystä ja sitten se tapahtui...... ;

  Gessun etupyörä ei kääntynyt pohjoiseen menevälle ryhmityskaistalle? Ensin jo luulin, että eturenkaan ja motin väliin olisi tullut jokin jääpaanne, tms. mekaaninen este, mutta ei. Pysähdyin liikennevaloihin ja nyt kun kokeilin uudelleen, ja vaikka kuinka käänsin tankoa, niin etupyörä ei suostunut kääntymään vasemmalle, vaan koko ajan vaan tököttäen osoitti suoraan eteen!
  No sitten kun, (onneksi), punaisen valon vielä palaessa, käänsin ohjaustangosta oikialle, eli Kuusamon suuntaan, tanko ja sen myötä tietenkin etupyörä kääntyi todella köykäseen, lähes aivan normaalisti.....? Olipa todella kumma juttu?

  Nyt valot olivat jo vaihtuneet vihreälle, ja vielä kun koetin kääntämällä tangosta molemmin käsin etupyörää vasemmalle, niin sama tulos! Ei vaan kääntynyt eikä sitten millään! Onneksi takanani ei ollut kotiloita, koska vihreät olivatkin jo taas vaihtuneet punaisille! Nyt oli vain sitten mentävä Gessun mielen mukaan! Outoa, kun Gessu muutoin oli tähän asti pelittänyt aivan kuten ennenkin, eikä ohjauksessa ole ollut koskaan aikaisemmin mitään vikaa, mutta nyt se puolti voimalla oikialle. Valojen vaihtuessa, käänsin nyt sitten etupyörän oikeanpuolimmaiselle ryhmityskaistalle, joka käänsikin heti Gessun kohti Kuusamoa.
  Ja kas kummaa, hetkisen päästä ei ohjauksessa tuntunut enää mitään oireilua, vaikka pujottelin keskiviivallakin vähäsen kokeeksi.....

  Täytyy nyt kyllä kohta pysähtyä jollekkin levikkeelle, josta soittaisin Kaamaseen peruakseni sen varaamani petipaikan. En kyllä kehtaa sanoa, että Gessuni alkoi oireilemaan, mutta peruuttaa se täytyy! Nyt jäisi sitten koko Mehamn, Hurtigruten ja kaikki se muukin näkemättä ja kokematta! Että pitikin sattua tämmöinen kurssin muutos!

  Boxeri jytisytti tasatahtia valkoisella ja hyvällä lumitiellä sekä hienon hienossa auringonpaisteessa kohti Kuusamoa. Tuli vain yllättäen tälläinen Täysi kurssimuutos niin ohjelmaan, kuin myös ilmansuuntaankin.... Ja saldona kaikesta tästä tulikin sitten tappiomieleeni karvas ja uusi nimi koko saattueajokurssille: "Lilleri- Lalleri- mehuretki", koska olin aamiaiseksi Ranualla juonut appelsiini tuoremehua......

  jatkuu.....

 19. #19
  Jaa, että menikin mehuretkeksi, oiskohan Vauhtihirmu lähtenyt sponsoriksi
  f40512a17a.jpg
 20. #20
  Lainaa mek kirjoitti Katso viesti
  Jaa, että menikin mehuretkeksi, oiskohan Vauhtihirmu lähtenyt sponsoriksi
  f40512a17a.jpg
  Hehee...Juu, nyt muuten tuolla suunnilla juotavaa tarvittaskin, ja rapiasti, olipa sitten matkalla kotilolla tai pärrällä, ja voip olla nii, että tulee odotuksesta piiiitkä? Aika moni tie tänäänkin sulkulistalla!  Eikä se ole lunta tänään satanut aivan joka paikkaan, mutta kun se tuuuuuuli tuo sen kaiken sieltä tunturilta......
 21. #21
  Tie Kuusamoon oli todella hiljainen kuten yleensä, sekä kokonaan lumen ja jään peittämä. Hyvähän tälläistä olikin painella ja vieläpä vauhdilla eteenpäin! Aurinko loi lyhyen päivän viimeisiä säteitään kynttiläkuusien takaa ja siinä sitä sitten olikin aikaa seurata lämpötilamittaria, kun ei juuri muuta tekemistä ollut. Nyt lukemat laskivat jo kutakuinkin talvisille lukemille, eli - 14´c tienoille. Tänään olisi hyvä päästä viimein jo saunaan, kun Ranualla oli ollut vain se suihku....

  Pimeys valtasi tienoot ja loppu se vastaantuleva liikennekkin tykkänään. Ei ollut poroja, mutta ei muutakaan liikennettä. Selvähän se olisikin, että vasta vähän ennen Rukaa lähestyttäessä, alkaisi liikenne taas lisääntymään, mutta tästä oli sinne vielä sinne parit kolmet poronkusemat. Ei edes rinteiden valojen kajoa näkynyt, mutta josko sitten lähempänä. Ja niin vain sitten, eli noin 35 km ennen Rukan rinteitä, kaukana kimaltelivat nuo rinteiden kauniit helmi-valonauhat pitkin ja poikin metsän keskellä. Jes, eiköhän tämä ajelu nyt riittäisi tälle päivälle tuumasin, että mitäs tässä mihinkään enää olisikaan kiirus tai hoppusta, kun mehuretkellähän tässä oltiin.

  "Ruka Royal", hienoja punaisia kirjoituksia, lueskelin muuten niin pimeän hotellin seinältä, samalla kun pujottelin kypärää käsivarteeni ja Gessun pakoputki naksahteli hiljaa tuulisessa talvisäässä. Sisällä oli hiljaista ja eikä parkkipaikallakaan ollut ahdasta! Ovet olivat sentään avoinna ja kas, - olihan tuolla keittiösalissa jotain liikettäkin? "Rauhaa" - aloitin keskustelun varoen, "josko täällä vielä olisi vapaita huoneita?". Todella rauhassa täällä oltiinkin, koska jouluun oli vielä aikaa, samoin kuin kevään hiihtosesonkiinkin, joten respa-rouvan ilmeestä hieman jo ounastelin, että varmaan tuumaili kovin, jotta kysyinköhän tosisaan, vai oliko kysymykseni vitsi?

  Lappua kirjoitellessani, respa-rouvaa niin kovin kiinnosti "erikoinen" johtokypäräni ja mistä kaukaa olinkaan tullut? Ai siis tänään, vaiko yleensä - tein vastakysymyksen? "No tänään vain Ranualta, mutta eilen starttasin Tikkakoskelta", ja rouvan päivitellessään ja pitkää matkaani sekä reittivalintaani ihmetellessään, vaatimalla vaati nähdä kelkkani! "Mihin sen jätit- ja mimmosella ajelet?" - jatkoi sitkeästi tenttaamistaan....ilmiselvästi oli jonkin sortin kelkkailija itsekkin?

  "Enhän mie kelkalla", - "älä nyt - valehtelet!", ja nyt melkein jo huutaen vuoropuhelumme kaikuivat eteissalissa, eikä millään uskonut, vaan lähti kiitäen suoraa päätä kohti ulko-ovea. Uskottavahan se oli," no jo!"

  Huoneitahan oli, ja vaikka miten paljon ja mikä parasta, vieläpä reilun alennuksen kera. Oli sellaiset 69 %:a alennusta normaalihinnasta, joka sisälsi tiätty saunan porealtaineen ja aamiaisen, mutta Gessu pitäisi jättää ulos! Juu, enhän sitä huoneeseen ollutkaan tuomassa. Selitin vain sitä, että JOS tulisi pakkasta yön aikana enemmänkin kuin -16´c, ei Gessuni aamusta starttaisi, olkoonkin että siinä oli Odyssey.-akku, ja notkiat öljyt. Että olisikos sille ollut edes katosta jossain...? Respan rouva lupasi heti tarkistaa sääennusteen netistä, mitä aamuksi olisi Rukalle luvassa;

  jatkuu....
 22. #22
  Vain -11´c, oli ennusteessa, joten no probleimou! Gessu saisi jäädä siten pääoven viereen, koska tuosta lämpötilasta se varmasti vielä starttaisi. Mutta nyt se Esteri ilmoittikin jo saapumisestaan, nimittäin heti aamuyöstä tulisi sadetta, mutta onneksi lumena! Ja jos se vain pysyy pakkasella, lumisade ei haittaisi niin paljon, kun jos se olisi nollan kieppeillä, silloin se kun tarttuu visiiriin ja vie näkyvyyden, pimeässä muutenkin.....

  Ei muuta kuin huoneeseen pakaasien kanssa, ja jotain sapuskaa rinnan alle, ennen porealtaille siirtymistä. Huonehinnaksi jäi 56€, joka tälläisesta paikasta oli mielestäni aivan loistava hinta! ISO huone, ja vieläpä twin- vuode, jonka päällä aamutossut ja kylpytakki! Vaan eipä ollut mikroa? Näläkä kurni jo hieman vatsanpohjalla, koska enhän tuota ollut syönyt mitään sitten aamiaisen, Ranuan jälkeen! En edes Kemijärvellä ollut eväsleipiä järsinyt, mutta nyt kaipasin jo lämmintä, eli oikiaa ruokaakin!

  Hmm...tiätty, jos menisin respasta kysymään, voisikos keittiössä lämmittää vaikkapa näitä pinaattilettuja...?
  Mutta mitä suotta! Huoneessahan oli kuivauskaappi, ja ei muuta kuin Trangian kattilan kansi esille, ja kuivauskaappi päälle. Tehot kaakkoon ja pinaattiletut kannelle ja suoraan tulikuuman puhallusilman kohdalle, yläritsille vähäksi aikaa odottelemaan! Eikä mennytkään kauan, kun koko huoneen täytti, aaaah, niin kypsyneen pinaattilettujen herkullinen tuoksu! Kyllä kelpasi syödä vatsa täyteen, jäljelle jääneiden eväsleipien kera!

  Sitten olikin jo odotetun porealtaan ja saunan vuoro. Kylpylän tapainen saunaosasto löytyikin helposti ja oli aivvvvvan mahtava fiilisi heittäytyä kuuman saunan ylälauteille pitkälleen, kiukaan sihistessä taustalla! Sitä ei normi "aurinkoajaja" tiedäkkään, kuinka upeat tuntemukset tälläiset piänet, mutta mieleenpainuvat hetket jää mieleen ja muistuvat vielä vuosienkin jälkeen! Päivän pimeä- ja pakkasajon jälkeen, kuumassa saunassa tuleekin usein mietittyä heti jo seuraavaa ja sitäkin seuraavaa ajoreissua, ja niinpä sitä nytkin jo kävi mielessä se saavuttamatta jäänyt Kaamanen, Karasjok, Lakselv ja erityisesti Mehamn......samoin kuin Hurtigruten- laivaristeily mahdollisine upeine fosforin vihreine revontulineen.......

  Meinasin jo aivan nukahtaa kuumille lauteille, kun mitään ääniä ei kuulunut, eikä varsinkaan muita saunojia ollut. Hohhoijaa, täytynee varmaan jo siirtyä poreisiin ja sen myötä suihkun kautta sitten jo yöpuulle, kun alkoivat jo silmäluupit himmenemään ja päivän upea, mutta vaatimaton ajo väsyttämään siihen malliin. Sain raahattua kehoni takaisin huoneeseeni ja muistin sammuttaa valot...zzzzz..zzzz.

  Aamu tuli hoppusti. Yöstä en muistanut juuri mitään ja ensimmäisenä kun nousin, avasin tietenkin verhot katsoakseni lumitilanteen! Katuvaloissa vilisi vaakaan tiheä lumisade ja auratraktori mylläsi Rukan tienristeyksessä keltainen vilkkuvalo välähdellen. Noin 5 cm uutta lunta olikin satanut yön aikana, aivan kuten ennusteetkin olivat luvanneet. Aamiainen oli katettu 07:30:ksi, joten pikaisten aamutoimien jälkeen suoraan vain pöytään. Termarit täyteen keittiöstä kiehuvaa ja maksettuani edullisen huoneeni, raahasin laukut Gessun kupeeseen ja kypäri päähän - muuta kuin menoksi ja tielle!

  Ensimmäinen alamäki risteys piti ottaa varoen, koska traktori ei vielä ollut käynyt täällä yläpihoilla asti... seuraava risteys meni jo helpommin ja alaspäin edelleen ajaessani, tie parani ja leveni. Päätiellä olikin sitten jo aura-auto mennytkin, joten etupyörä pääsi nyt helpommalla, kaasuttaessani Gessun normi matkanopeuteen, kohti Kuusamoa. Matkaa ei sinne ollut enää kuin about 30km, jossa vielä tankkaisin tutulla Nesteellä. Pakkasmittari näytti vain -8.6´c:n lukemia, joten nyt riitti tuliliivin "Low" asetus. Valoa oli Gessussa nyt riittävästi ja pitkiäkin pystyi vielä käyttämään, kun ei tuo lumisade vielä niin tiheää ollut. Toivottavasti ei tiheennykkään, samalla kun muistelin erästä paluumatkaani Suorajärveltä- Suomussalmelle, tuolla ~180km:n matkalla kun ajoni kesti yli kolme tuntia runsaan ja visiirin tehokkaasti tukkineen märän lumisateen johdosta!
  Kävi jossain vaiheessa jo mielessä tuolloin, että pitääkö meikäläisen jäädä Kajaaniin seuraavaksi yöksi, vaikka kotimatkaa olisi tuolloin puolessa välin...?

  Tie oli nyt valkoinen ja edessä näkyi jo tutun Nesteen valokyltti. Tätä menoa selviäsin kyllä ihan normi "10- tuntiin" Tikkakoskelle, eli tässä vaiheessa ei mitään hätää.....jos vain tie oli aurattu etelän suuntaa myös`?

  jatkuu....
  Viimeksi muokannut: mchuurre; 05.01.2016 klo 09:13.
 23. #23
  Nesteellä tankkaus, ja ajovalojen puhdistus - tosin, eihän niissä juuri nyt mitään puhdistettavaa ollut, mutta hanskalla hangaten se orastava lumihuuru. Valoja tulisin pimeällä siirtymällä tarvitsemaan! Liikkelle mars, ja Kuusamo- ja Oulu- tien liikenneympyrän jälkeen, totesin, etteipä aura-auto ollutkaan tullut vielä etelästä, eli voi sitten olla, että joudun ajelemaan sen "lakanapölypilvessä" useita kymmeniä kilometrejä - kenties?

  Kiihdytin GS:n lumisateen sekaan ja olipa onni, että oma kaista oli kuitenkin suhteellisen hyvänä, eli aura- auton jäljiltä. Liikenne harveni ja loppuikin lähes kokonaan sen "Kuusamon Portin", - vai mikä lie, se aution näköisen leirintäalueen jälkeen, jossa tosin nyt näkyi joki valo tai peräti kaksi. Lumisade ei onneksi kiihtynyt tästä tämän enempää ja melkeinpä oikestaan se harveni? Vai harveniko..... Muutamia rekkoja pölläytti oikein miehekkäästi lumet molemmille kaistoille, jolloin mentiin kymmenen parikymmentä metriä "sokko- paarmana", kuten eräs kaveri tilannetta kuvailisi.

  Jossain vaiheessa tuntui että pakkanen alkaisi laskea, ja ajattelinkin illan tv- sääennustetta, josta päällimmäisenä oli jäänyt mieleen se "Esteri", Puolangan Pizzeria sekä märät sukat. Ja sitä mukaa, kun valo alkoi hämyn voittaa, silmilläni yritin tiirailla lämpötilamittarin lukemia. -5.5c se taisi ilmoitella "Hiljaisen Kansan"- kohdilla ja sitten kun lähestyin Suomussalmea, lukemat muuttui jo plussalle!
  Lumisade oli lakannut ja nyt visiiriin alkoikin ilmestyä pieniä tippoja! Sillä lailla, ja meikäläisen kelkkakengät kun ei kovin mieluusti vedestä välittäisi. Tankkaanko ja- vai jatkaisinko? Jatkan, koska keltaisen bensavalon ilmestyessä, matkaa voisin jatkaa vielä ainakin sen 70km, ja kun Hyrynsalmella oli ABC-automaatit, niin otan sitten bensat sieltä ja jossa voisin vaikka syödäkkin, siis siinä viereisellä kaupalla.

  Ja niin vain painelin menemään vesisateessa ja joulukuussa, nastat asfaltilla ropinaa pitäen.....iiiihanaa!
  Ja kuten jo edellä jossain vaiheessa kerroin, "Esteri" tuli tällä reissulla hyvinkin tutuksi ja nyt me vasta seurusteltiin orastavasti. Onneksi kahvalämppärit ja tuliliivi antoi mukavaa lämpöä, ja tarvittaessa voisin laittaa porontaljan alle tunkemani pankinlämmittimenkin päälle. Mutta mikäs tässä oli plussa- asteissa matkata. Hyrynsalmen kirkontorni jo näkyi ja kohta eroitin jo tutun punaisen helikopterin vesitippojen kyllästämän visiirin takaa. Vilkku oikealle ja valuuttelin bensa- automaateille, samalla kun tunsin kuinka vesikin valui kelkkakenkään.... Villasukat toimii myäs märkänä, kertasin mielessäni - aikansa.

  Tankin sain täyteen, joten enää ei tarvitsisi bensan takia pysähdellä, mutta nälkä tässä jo alkoi olemaan. Ja mikäs kyltti se vastapään rakennuksen katolta näkyikään? "Palaga" ? Siis mikähän pulju tuo on? Tarkemmin kun raottelin märkää visiiriäni, niin lukihan siellä muutakin: "kotiruokaa" - ei mennyt muuten kauan, kun Gessu oli sivujalallaan, meikäläisen vatsa täynnä lohikeittoa ja vieläpä makiat vadelmakiisseliroiskeet suupielessä. Eikä maksanut edes paljon! Pukiessani märkää ajotakkiani päälle, kiitin ruuasta ja kehuin vielä erikseen, miten todella oli kotiruokaa ja että tulisin vielä uudelleen ja että kerron kaikille ajokavereillenikin tästä paikasta! Yllättäen silmäpuolimies sanoi, että toiminta lakkaa vuoden vaihteessa, eli jää sitten jo eläkepäivään viettämään.... todella harmi!

  Nyt olin ravittu ja Gessu tankattu, niin mikäs tässä olikaan kuunnella vesipisaroiden rummutusta visiiriin ja tunnustella mistä kohdin villasukkia vielä löytyisi kuivaa kohtaa.... Ei minulla mikään kylmä ollut, mutta ei ollut mikään kiva eikä mitenkään talvinen, talvi- ajofiilis kyllä nyt!


  jatkuu......
 24. #24
  Kajjjaania kohti mentiin tasaista 90km nopeutta, ja tasaisessa vesisateessa jotta nastat ei kovin kuumenisi. Oliko reissu ollut turha, tuumailin, - no ei, koska jokainen reissuun lähtö ja pienempikin ajolenkki, jopa tälläinen "lilleri- lalleri- mehustelu", on aina seikkailu! Sainhan pahimmat talaviajokuumeilut poistettua sekä uuden "porovalaisimen" tehon selville. Tietenkin jos joku olisi ollut matkassa, enkä olisi ollu yksin, matkan keskeyttäminen olisi käynyt näin helposti, mutta toisaalta tässähän se yksin matkaajan etu tulee hyvin esille kun saa kääntää sen eturenkaan aina siihen suuntaan ja silloin, kun siltä tuntuu......

  Vesisade jatkui Kajjjaanin ohi ja vielä etiäpäinkin. Pysähdellä ei tehnyt mieli yhtään, vaikka sivulaukussa oli ISO termospullo kuumaa vettä, vaikkapa lämmintäkuppia tai kaakaota varten. Päällimmäinen keltainen varoliivi ja sen taskuissa olevat esineet olivat aivvvan likomärkiä jo, mutta varsinainen IXS:n ajotakki sekä ajohaalarit olivat goremallia, eli pitäisivät vettä. Mutta nuo kelkkakengät..... Edelleenkää ei ollu kylmä, koska temperaturet seikkaili jo +5c:n hujakoilla! Olihan oikea joulureissu!

  Sukevan Nesteen kohdilla villasukat eivät enää tuntuneet villalta, vaan lähinnä savelta. Iisalmen risteyksessä muistin olevan se ison ABC- Marjahaka huoltamon, joten päätin ohjastaa Gessun etusen moottoritieltä suoraan sinne. Ja olipa muuten aiiiika temppu päästä huoltamon pihamaalle! Koska lunta oli jossain vaiheessa tänne jo tullut, oli ollut pakkasia ja ihan "oikea" talvikin jossain vaiheessa, oli koko ABC:n pihamaa kuin jostain katastrofielokuvasta, koska valkoisia jäävuoresta irralleen ajelehtimaan lähteneitä jäälauttoja oli pihamaalla siellä täällä! Tai tilanne oli tietenkin niin, että pihamaalle usean päivän aikana tamppaantunut lumi oli muuttunut 3-5cm paksuiksi jääksi, jota sitten traktoriauraajat olivat yrittäneet poistaa aura- ja tai raivausterillään, mutta vain sieltä täältä..! Olihan temppujen temppu, saada Gessu mittarikentä taakse, 100 metriä ajaen!

  Useimmat kaadot tai "melkein"- kaadot kun yleensä tulevatkin, tai ovat tullakseen juuri huoltoaseman pihamaalla, koska jää pakkautuu ja silottuu kotiloiden painosta, ja kun mittarikentille pääsee aina jostain öljyä tai naftaa, esimerkiksi dieseliä ylitankatessa, niin nuo luikasaineet kun sekoittuvat veteen ja jäähän niin a vot! Kyllähän muuten luistaa! Sama juttuhan se on kesälläkin! Ei pidä rengas, saati edes ajosaapas"

  Kaivelin sivulaukusta kuivat ja sähkösukat, sekä otiv vielä kypäränkin kainaloon visiirin pesua varten. Ovelta jo katselin mahdollisimman kaukaisen, häiriöttämän ja hiljaisen sopen, missä voisin vaihtaa kuivaa sukkaa kenkään? Ei sillä, että minä jotenkin häiriintyisin vaan kun ne kaikki muut asiakkaat ja ruokailijat. Lompsin vetisin kelkkakengin, lahkeet suhisten kohti ravintolasalin viimeistä peränurkkaa, tuntien samalla noiden kaikkien siistien ja kuivissa asusteissaan rauhallisesti ruokailevien katseet otsassani, sekä selässäni!
  Olin kuin joku "Alien".....

  Löysin sopivan 6.n tuolin ruokailuryhmän hämärästä nurkkauksesta, jonka vieressä oli pallomeri, muutta ei onneksi yhtään leikki-ikäistä lasta, joka minut nähdessään olisi voinut traumatisoitua tai ainakin alkanut itkemään. Ja kun sain ajotakkini sekä vettä valuvan kypäränikin riisuttua penkeille, katsoin tulosuuntaani, josta helposti saattoi nähdä kulkureittini, olihan lattialle valunut kuin jotain "Alien- limaa".....vettä joka paikassa! Kuinka runsaasti tälläiset Taloustalon- tarjouskelkkakengät voivatkaan imeä vettä itseensä, päivittelin, kun yritin vimmoissani saada edes toisen niistä irti jalastani........ei tule mitään.....!

  Kuvittelin siinä erilaisia liikesarjoja suorittaessani samalla sitä, että entäpä JOS alueelliset lämpötilaerot olisivat tulleetkin kohdalleni toisin päin, eli olisinkin ollut matkalla Kuusamoon, kun olin päältäpäin, (ja kengistä), aivvvan märkänä, ja sitten pohjoista kohden ajaessani, heti Suomussalmen jälkeen viimeistään, olisi ajopukuni jäätynyt märkänä "kuoritakiksi" päälleni, kengistä puhumattakaan! Että millä ihmeessä olisin saanut riisuttua mitään varusteita päältäni? Kiitos Herran, nyt ei käynyt niin! Viimein sain likomärät ja vettä lattialle valuvat sukkani pois jaloistani, ja kuivat sähkösukat tilalle. Johtosarja ajohaalariin ja uudet villasukat viimeisenä päälle. Nyt en enää valuttanut vettä niin runsaasti, kuin sisälle tullessani, mutta edelleen lahkeiden suhina käänsi päitä ravintolasalista poistuessani.

  Mutta heti kun starttasin Gessun, ja virta alkoi kiertämään, oloni oli aivan kuin toiselta planeetalta! Aivan eri, kuin sillä 30 minuuttia sitten sisään lompsineella "Alienilla" Lämmintä virtasi selkään, käsivarsille mutta nyt myös jaloille! Eihän ne uudet sukat kauan nekään kuivana likomärissä kelkkakengissä tiätty pysyneet, mutta nyt tunne oli kuin ne olisivat lionneet saunalämpöisessä vedessä! Sitäpaitsi, enää ei tukikohtaani olisi kuin kolmen- neljän tunnin ajo korkeintaan, vaikka Iisalmi- Pielavesi "jäälaattatielle" nousikin koko ajan runsaista plusasteista johtuen tiheää ja armotonta sumua, joka juurikin klo 16:00 jälkeen ajettuna, vilkastuvan vastaantulevan työmatkaliikenteen johdosta, olikin perin - sanoisinko haasteellinen! Mutta ei tästä sen enempää, kuin että selvisin sitten vielä siitäkin! - The End -
 25. #25


  Tästä se lähtee.......

  (ja pahoittelee hän, myräkkätuulesta aiheutunutta tuhruista äänenlaatua....)
 26. #26
  Jatkoa tulossa kun ennättää ajosaappaiden kuivatuksesta, mutta laitetaampa välipalana mainio uusintaproggis "Bröytebil", eli norskien lumiaurahemmoista kertova osa III.

  Tässä jaksossa säätyyppinä on kevyt norjalainen "lippislumitihku" ja sitten avitellaan erästä suomipoikaa, (hävettää niin hänen puolestaan...! ), kun ei edes hytistään ulos vaivaudu Aku Ankkansa kera, vaan teettää kaiken pelastustyänsä norskeilla!

  Että hieman kuvaa siitä, mitä kivaa ja kummaa tuolla seuduin töövätään.....

  Ohjelma sis. 6 jaksoa, joista nyt 3 ensimmäistä on tekstitetty suomeksi.
 27. #27  Aamu sarastaa, nasta puree ja piiiitkä vitonen pesässä....boxerin vääntäessä......
  Liitetyt kuvat Liitetyt kuvat
 28. #28
  Pohjoista mukavuutta, eli painajainen pohjoisessa, mut onneksi se oli vain unta, olokeepa hyvät!
  ..ja ISONA suap taas, (HooDeenä ompi!)
  Liitetyt kuvat Liitetyt kuvat
 29.  
 30. #29
  Final Episode, että saimpas tämänki "mehusteluretken" jo viimein päätökseen, olokeepa hyvät!

  Liitetyt kuvat Liitetyt kuvat