Tulokset 1:stä 22:een 22:sta
 1. #1
  Alpinestarsin 2-osainen nahkapuku ois pestävä (tai jollai siihen tarkoitetulla tavalla puhdistettava) mutta en oo ikinä nahkaa pessy tai käsitelly millään tavalla, edes nahkatakeissa, saati ajopuvuissa.

  Miten noi pestään/puhdistetaan? Miten usein pitäs pestä? Jälkikäsittely? Anything?
  "Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
 2. #2
  Pitkän hevosharrastustaustan omaavana, ja sitä myötä yhden jos toisenkin vuoden nahkavarusteiden kanssa puljanneena, huollan mopoilussa käytettävät nahkavarusteet näin:

  - Ämpäriin kädenlämpöistä vettä (ei missään nimessä kuumaa)
  - Kastele puhdas puuvilla/mikrokuituliina ja pyyhi varusteesta irtolika, hiekka yms pois
  - Ota puhdas sieni, kastele se ja vaahdota glyseriinipohjaisella saippualla, esim valjas/satulasaippua on paras
  - Pese nahkapinta sienellä osio (esim hiha, takin etumus) kerrallaan, ja pyyhi saippua pois puhtaaseen veteen kastellulla puuvilla/mikrokuituliinalla. Älä kastele ja liota nahkaa älyttömästi, mutta älä hinkuta kuivallakaan.
  - Huuhtele pesusientä ja ota uutta saippuaa vähintään osion välein, muuten vain työntelet likaa ja pa$kaa pitkin takkia.
  - Pesun jälkeen anna varusteen kuivua huoneenlämmössä vapaasti roikkuen. Ei saunassa, eikä lattialämmityksen päällä lattialla, ei auringonpaisteessa.
  - Kun varuste on varmasti kokonaan kuivunut, käsittele nahka hoitoaineella, valjasrasvalla, -öljyllä tms, jossa on luontaisia öljyjä esim mehiläisvahaa.
  - Levitä puhtaalla sienellä tai liinalla aine nahkaan, ja anna imeytyä hyvin. esim tunnin tai pari. Tämän jälkeen voit kiillottaa nahan puhtaalla liinalla tai vaikka villasukalla. Älä käytä liikaa hoitavaa ainetta, muuten varusteesta tulee tahmea.

  Jos ajopuvun sisävuorta täytyy pestä, ja se ei lähde irti, niin marketeista saa palana marseille-saippuaa. Sillä sisävuorta ja tekstiiliosia voi pestä aiheuttamatta suurta vahinkoa nahalle. Nahan pesua vastaavasti, ota runsaasti vaahtoa sieneen ja pese sisävuori osio kerrallaan, ja puhtaalla, selkeästi kostealla rätillä saippuaa pois siivoten. Tärkeintä on saada varuste pesun jälkeen ilmavasti, huoneenlämpöön kuivumaan.

  Nahkavarusteiden hoidossa voi unohtaa synteettiset rasvat ja pesuaineet. Nahka on luonnontuote, ja se kestää vuosia ja taas vuosia parhaiten kun sitä hoitaa asianmukaisilla aineilla. Laadukkaankin nahan saa pilalle kertakäsittelyllä väärillä aineilla, kun taas asianmukaisilla, ns. vanhankansan aineilla laadukas nahkavaruste (esim hevosen satula) kestää kovassakin käytössä kymmeniä vuosia.

  Lis. Ja kuinka usein? Itse yritän pitää varusteet puhtaana läpi ajokauden, ts märällä mikrokuituliinalla puhdistan jos ei nyt joka ajon jälkeen niin ainakin viikoittain ötökät ja kurat pois nahasta. Pari kertaa ajokauden aikana, ja kauden päätteeksi sitten perusteellisempi puhdistus, saumojen tarkistus jne. Ja toki jos kamat pääsevät kastumaan, olen puhdistanut nopsasti rätillä ja laittanut hoitoainetta. Hyvin hoidettu nahka hylkii hyvin likaa.

  Jos tämä tuntuu jotenkin kauhean hankalalta ja työläältä ja vie kauheasti aikaa, niin ei. Itse pesen ja hoidan perusteellisesti talouden kahden kuskin aktiivikäytössä olevat ajokamat alle tunnissa, kuivumisaika poisluettuna.  Yamaha R1 '06
 3. #3
  +1 noille ohjeille. Valjasrasva ja satulasaippua ovat mielestäni parhaat aineet (ja halvat).
 4. #4
  Lainataan hieman tätä topiccia.
  Mites muuten toi nahkavarusteiden säilytys talviaikaan? Vaihtoehtoina on ripustus hengarista ulkovarastoon (kylmä varasto, jossa ilmanvaihto kunnossa), tai pakkaaminen kassiin kaapin perälle. Kärsiikö nahkapuku, jos sitä säilyttää sullottuna pieneen tilaan?  KTM 950SM -07
 5. #5
  Lainaa (Dealhill @ Marras. 17 2011,14:34) kirjoitti
  Lainataan hieman tätä topiccia.
  Mites muuten toi nahkavarusteiden säilytys talviaikaan? Vaihtoehtoina on ripustus hengarista ulkovarastoon (kylmä varasto, jossa ilmanvaihto kunnossa), tai pakkaaminen kassiin kaapin perälle. Kärsiikö nahkapuku, jos sitä säilyttää sullottuna pieneen tilaan?
  Itse laittaisin ennemmin puhtaat kamat kassiin ja huoneenlämpöiseen paikkaan, kuin täysin kylmään varastoon. Ja jos vain mahdollista, niin mieluiten kangaskassi, paperikassi tai vastaava hengittävä vaihtoehto muovipussin sijaan. Ei ne mene sullottuna miksikään. Toki kannattaa vähän katsoa ettei vain väkisin runttaa myttyyn, vaan viikkaa nätisti ja esim takin muotoja armahtaen. Jos vaikka kaulus on kassissa tiukasti ryntyssä 6kk, keväällä voi mennä hetki ennenkuin se oikenee

  Lis. Suojia ei kannata voimakkaasti runtata kassiin, ne tuskin palautuvat jos ovat kuukausia "väärinpäin" rutussa, lintattuna tai taittuneena. Mutta kyllä nahkapuku aika pieneen pahvilaatikkoon/kassiin menee kun ajatuksella viikkaa.

  Hyväkään ilmanvaihto ei auta jos tila ei ole kuiva. Useimmiten kylmät varastot (autotallit, kylmät ulkovarastot) ovat kosteita, ja etenkin tällaisina pitkinä ja kosteina välivuodenaikoina kun lämpötila vaihtelee kamat tahtovat homehtua. Ja hiiretkin tykkäävät lämpimissä nahkataskuissa talveaan viettää...  Yamaha R1 '06
 6. #6
  HUH!
  Oli vastaus hieman konstikkaampi ku mihin varauduin, mutta ei se mitää. Oppia ikä kaikki
  Eli eiku sitte ostamaan rasvoja ja satulasaippuaa.

  Kiitos perusteellisesta vastauksesta.
  "Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
 7. #7
  Lainaa (PrivateeR @ Marras. 17 2011,15:43) kirjoitti
  HUH!
  Oli vastaus hieman konstikkaampi ku mihin varauduin, mutta ei se mitää. Oppia ikä kaikki
  Eli eiku sitte ostamaan rasvoja ja satulasaippuaa.

  Kiitos perusteellisesta vastauksesta.
  Äläs nyt

  Referaatti
  - Osta satulasaiputtia (vaikka Prismasta, Tallipoika on hyvä)
  - Ota vettä ja sieni
  - Pese kamat isolla vaahdolla
  - "Huuhdo" puhtaalla semi-märällä rätillä
  - Anna kuivaa kunnolla hengarissa
  (Tarvittaessa laita ihan pikkuisen hoitoainetta, ei välttämätöntä)

  Tsemppiä *  Yamaha R1 '06
 8. #8
  Täähän nyt ei kuulu tähän, mutta..... .

  "Tix-Tex" kamat pysyy erinomaisen paljon tuoreempana kun
  ne muutaman ajokerran välein imuroi pienehköllä, sopivan
  lyhytharjaksisella suulakkeella.

  Kamat kerää tuota loputonta tiepölyä aivan järjettöman määrän..... ja seuraavan sadekelin sattuessa ajellaan
  suurinpiirtein "savimajassa" .

  Imurointi "säästää" monta pesukertaa..... joista materiaali
  ei ainakaan parane.
  Racin`with the wind....
  Freedom !
  That`s what it all about.
  Life is a Bitch... but god, i love how she Rock me.
  http://www.youtube.com/watch?v=_7VsoxT_FUY
 9. #9
  Panin pojan Lookwellin 60-luvulta peräisin olevan nahkapuvun pesukoneeseen jollekin kevytohjelmalle ja annoin kuivua levitettynä huoneessa. Sen jälkeen lääpin siihen jotain saapasrasvaa, mehiläisvahaa tms. Hyvältä näyttää edelleen lapsen jakku. Eikä haise kettuvieheeltä. Laitoinko pesukoneeseen jotain saippuaa kanssa, en nyt muista.
 10. #10
  Parikin nahkapukua ( IXS ja Dainese ) on tullut pestyä marseille saippualla (olisiko tuotemerkki Le Chat ) ja ihan reilusti vedellä, ei kunnollinen nahka ole moksiskaan kastumisesta kunhan ei joudu liian kuumaan eli lämpöä sen mikä on omalle ihollekin mieluista.
  Pehmeällä harjalla reilusti saippuaa valmiiksi kastellulle puvulle niin että kunnolla vaahtoaa, ulkopintahan ei paljoa tarvitse mutta vuori ja nahan sisäpinta on imenyt ihan toiseen malliin hikeä ym likaa eli voipi huuhtoa välillä ja pestä vaikka kahdesti. Huuhtelu reilulla määrällä kädenlämpöistä vettä, itse huuhdoin muovisaavissa taisin vaihtaa veden ainakin neljästi, kun vesi jää kirkkaaksi niin se on siinä.
  Kuivaus vaatii hyvän ilmanvaihdon mutta ei kuumaa, ulkona olisi hyvä kunhan ei suorassa auringon paisteessa olisi, syksyllä tosin on liian kosteaa ja kylmää, nyt kuivasin itse saunassa huom ei lämmitetyssä, asettelin puvun puoli istuvaan asentoon ja virittelin sisään henkareita (ilman koukkua) ym niin että ilma pääsee kulkemaan hyvin läpi hihoista ja lahkeista, parin päivän päästä puku oli niin kuiva ja kevyt että laitoin sen henkariin ja viikko kodinhoitohuoneessa niin puku oli täysin kuiva.
  Tuo marseille saippua on tehty kasviöljystä (oliivi), jääneekö siitä nahkaan oljyä koska nahka pysyy pehmeänä. lopuksi olen suihkuttanut pintaan nahan hoitoaineen ( woly ym )joita myydään erätarvike kenkä ym kaupoissa, suositellaan nahan goretexin ym kankaiden suojaukseen, jos siinä mainitaan esim goretex niin silloin niissä ei ymmärtääkseni ole silikonia, ko sprayt on aikamoisia myrkkyjä hengittää joten ulkona on hyvä suihkia ensin kertaalleen puku ympäriinsä märäksi kymmenen minuutin päästä toinen kerta, samalla pienellä pehmeällä rätillä pyyhkien varmistaa että ainetta on joka paikassa sen mitä nahka imee, puolen tunnin päästä vaikka vanhalla pyyhkeellä "kiillottaa" puvun. Vielä viikon ajan puku henkarissa "kuivumassa" ja sitten suojat paikoilleen, henkarissa pukupussiin ja komeroon.
  *Kävin juuri katsomassa *Dainesen pukua, näyttää tuntuu ja tuoksuu uudelta nahalta *
  Emmää minkään lähre, paitti vähä.
 11. #11
  Nahkapukua ei pestä! PISTE! Se saakin haiska, kun se haisee omalle itselle!
  TTU - Dirty, Old and Ugly Ironbutt SS1000 driver.

  "Säkkijärven polkka on ihan hanurista"
  V.Vesterinen
 12. #12
  [QUOTE]Nahkapukua ei pestä! PISTE! Se saakin haiska, kun se haisee omalle itselle![QUOTE]
  Heh kukin tyylillään,
  Vanha viidakon sanonta : ei vanhat motoristit kuollu ole ne vaan haisee siltä.
  Ja sitäpaitsi luuletteko nahkan kuivana tulleen kengurun päältä teidän niskaan asti.
  Emmää minkään lähre, paitti vähä.
 13. #13
  Lainaa (JuKoS @ Marras. 18 2011,03:36) kirjoitti
  Parikin nahkapukua ( IXS ja Dainese ) on tullut pestyä marseille saippualla (olisiko tuotemerkki Le Chat )
  Tuo marseille saippua on tehty kasviöljystä (oliivi), jääneekö siitä nahkaan oljyä koska nahka pysyy pehmeänä. lopuksi olen suihkuttanut pintaan nahan hoitoaineen
  +1
  Näin minäkin teen ja puku on kuin uusi *
  Terveisin Reiska

  - Kawasaki Z1000SX -
 14. #14
  Ratavastaava vertzu:n avatar
  Moderaattori
  Rata & Koulutus
  Liittyi Jun 2010
  Oulu
  MotOrg ry jäsen
  Itse olen kostealla rätillä ja pelkällä vedellä saanut itikat yms. roskat pois. Sisällä on irroitettava vuori, mikä on kätevä laittaa pesukoneeseen.

  Mistä ja mitä kannattaa ostaa nahkapuvun hoitoon talven ajaksi? Suosituksia? Spyken 1-osainen löytyy vaatekaapista.
  Kaikki ajoharjoittelutapahtumia koskevat kysymykset sähköpostilla osoitteeseen ratavastaavat@moottoripyora.org
 15. #15
  Pesin oman kalvollisen nahkapuvun yksinkertaisesti konessa. Suojat pois ja jonkin tixtex-pesuaineen kanssa pyörimään villapesuohjelmalla, hyvä tuli ja hiet lähti.
  Jos (kun) se nahka kestää vettä tien päällä menemättä pilalle, niin kyllä se sietää sitä muutenkin.
 16. #16
  Aikoinaan tuli pestyä nahkapuku ihan tavallisessa pesukoneessa 40 asteen ohjelmalla. Kuivatus hyvin tuuletetussa tilassa huoneenlämmössä. Ja lopuksi puvun rasvaus ennenkuin ehtii kuivua ihan koppuraksi. Sama puku on vieläkin tuolla autotallissa, tosin kuski on kasvanut puvusta ns. ulos. Ja kyseessä kotimainen Finnleatherin puku.
  Taivas saa odottaa
 17. #17
  Hyvä pesuväline on satulalle tarkoitetut pesuaineet ja rasvat.
 18. #18
  Lainaa (ttuttu @ Marras. 18 2011,10:28) kirjoitti
  Nahkapukua ei pestä! PISTE! Se saakin haiska, kun se haisee omalle itselle! *
  sitä suuremmalla syyllä

  mää pesin tuon partytakin saavis..alko ällöttään.

  ihme kyllä..ei menny pilalle..eli kait se koneessa kärsii käyttää
  Vaikka myö itte sen sanommakin,niin..
  -Ei osa kijirottaa,koetaj arvata tarjkotus.Palju virheitä.

  Ego sum rex Romanus et supra grammaticam

  Kuustonenki sen tietää
  -Gut-
 19. #19
  Ihan hyviä pesuohjeita. Mutta jos ei halua itse pestä, niin aina voi kääntyä "ammattiauttajan", siis pesulan" puoleen. Mitähän "ammattiauttajan" palvelut maksaa? Ja miltä "nahkis" vaikutti pesun jälkeen?
 20. #20
  Pakko olla tyytyväinen lopputulokseen.

  Pesuaineena toimi SoftCaren nestemäinen nahanpesuaine (20e/plo netistä, yhellä pullolla pesee about kymmenen kertaa), ja sisäkankaaseen Marseille-saippua.

  https://dl.dropboxusercontent.com/u/.../nahkapesu.jpg
  "Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
 21. #21
  Lainaa Matias kirjoitti Katso viesti
  Mutta jos ei halua itse pestä, niin aina voi kääntyä "ammattiauttajan", siis pesulan" puoleen. Mitähän "ammattiauttajan" palvelut maksaa? Ja miltä "nahkis" vaikutti pesun jälkeen?
  SOL pesula velotti koko puvun pesusta 209,10e .... pullo pesuainetta + sieni + rätti = 23e ja pullollisella pesee koko puvun ainakin viidesti.
  "Faster, Faster, until the thrill of speed overcomes the fear of death." - Hunter S. Thompson
 22.  
 23. #22
  Lainaa JuKoS kirjoitti Katso viesti
  Parikin nahkapukua ( IXS ja Dainese ) on tullut pestyä marseille saippualla (olisiko tuotemerkki Le Chat ) ja ihan reilusti vedellä, ei kunnollinen nahka ole moksiskaan kastumisesta kunhan ei joudu liian kuumaan eli lämpöä sen mikä on omalle ihollekin mieluista.
  ...
  Tuo marseille saippua on tehty kasviöljystä (oliivi), jääneekö siitä nahkaan oljyä koska nahka pysyy pehmeänä.
  Eikö Le Chat ole tehty talista eikä näinollen ole oikea Marseille saippua vaikka sellaisena myydäänkin. Oikeat Marseille saippuat eivät sisällä elukkaa vaan juurikin esim. oliiviöljyä ja muita kasvisöljyjä.