Sivu: 3 / 42:sta EnsimmäinenEnsimmäinen 1234513 ... ViimeinenViimeinen
Tulokset 61:stä 90:een 1233:sta
 1. #61
  Lainaa (SamiN @ Huhti. 20 2007,18:06) kirjoitti
  Lainaa (petrik @ Huhti. 20 2007,15:57) kirjoitti
  3. Lisätään painoa sisäkurvin puoleiselle jalalle
  Kääntymisessä pyörää kallistetaan jotta renkaiden kaarevuuden ansiosta pyörä lähtee kääntymään. Kallistaminen saavutetaan suurimmaksi osin kääntymisen alkuvaiheissa vastaohjauksella, mutta kääntymistä voidaan tehostaa ja kontrolloida painon siirrolla - siirtämällä paino sisäkurvin puoleiselle päkiälle. Painopisteen siirtoa voidaan entisestään tehostaa viemällä sisäkurvin puoleista polvea ulospäin tai siirtämällä takapuolta voimakkaammin sisäkurviin.
  versus

  Ajo hanskassa:
  Lainaa kirjoitti
  Kun lähestyt kaarretta, siirrä takapuolta sisään-
  päin. Purista tankkia ulommaisen jalan polvella *ja reidellä. Jännitä jalan lihakset jotta voit siirtää *painoa ulommalle jalkatapille. *Valmistaudu tähän *liikkeeseen hyvissä ajoin ennen kaarretta. Silloin et horjuta moottoripyörää itse kaarteessa.
  Tosta painon siirrosta ulommalle tapille on puhuttu muuallakin, mutta mä en ainakaan ole sitä oppinut, eikä se tunnu luonnolliselta. vai olenko tapani mukaan taas ymmärtänyt väärin?

  Tuo sisemmän tapin painaminen taasen tulee enemmän luonnostaan.

  Jaaha, tästä onkin siis kaksi toisilleen vastakkaista näkemystä. Itse olen kokeillut tuota ulkokurvin puolelta painamista ja pidän puolestaan sitä hyvin luonnollisen tuntuisena, kun sen on omaksunut. *Sillä tavallahan pyörä kulkee kurvin läpi pienemmässä kallistuksessa.

  Ja itse itseäni toisessa topicissa lainaten (jos tähän teoriaan saisi jotakin kommenttia):

  Itse ajattelen, että ulkojalalla painamisessa vaikuttaa maalustaiteesta ja piirtämisestä (di segno) tuttu contrapposto-ilmiö. *Haara-asennossa seisovalla mallilla olkapää- ja lantiolinjat laskeutuvat vastakkaisiin suuntiin. Katso vaikka itseäsi peilistä, kun kohtotat olkapäätäsi (saman puolen lantio laskee) tai lasket lantiotasi (olkapää nousee). Riippuu tietenkin, mitkä lihakset ovat rentoja, mitkä jännityksessä. Tulkitsisin niin, että kun *mopoillessa painaa ulkokurvin puoleista jalkatappia, tulee samalla työntäneeksi sisäkurvin puolelta kädellä. Eli suomeksi: tehostaneeksi työntöohjausta.
  Se, mikä ei vahvista, tappaa...

  "soivat pelit": viulu -> trumpetti -> poskisolisti.
 2. #62
  Lainaa (Köpi @ Huhti. 19 2007,12:11) kirjoitti
  Lainaa (svahnm @ Huhti. 19 2007,08:13) kirjoitti
  Lainaa (Jeppe Jääkarhu @ Huhti. 19 2007,07:42) kirjoitti
  Vasta-/työntöohjaus on vähän turhaan hoettu, lähes uskonnollisen aseman saanut virsi. Se on meillä kaikilla selkärangassa. Ainakin nillä jotka on ajanut polkupyörällä apupyörien jälkeen. Lapsena kun ajettiin kilpaa taloa ympäri, niin vasta/työntöohjaustahan siinä käytettiin. Sitä käyttää tiedostamatta kaikki kaksipyöräisillä ajavat. Nyt kun asia on kuuminta hottia, ollaan sitä opettelemassa kuin uutta asiaa.

  Joku(en muista kuka) Suomalainen vanhempi kilpa-ajaja kielsi koko vastaohjauksen olemassa olemisen aikanaan. Sitten kaverille sidottiin narut ranteisiin ja toiset päät kahvoihin(kuulemma havainnollistaa asian...). Kaveri sitten myöntämään, että kyllähän hän työntää vastaan käännyttäessä. Tosin sanoi aina tehneensä samoin, mutta ei vain ollut ajatellut asiaa. Eli haen sitä, että se on luonnollista ilman opettelua.

  Opettelu tosin tekee siitä nopeampaa ja ja onhan kaikki reenaaminen hyödyksi. Se ei kuitenkaan ole mikään uusi ja mullistava ohjaustekniikka.
  Näinhän tuo on, mutta kyllä tottumattomalla saattaa usko loppua, kun mutka lähteekin tiukkenemaan ja pitäisi kaataa pyörä oikein kunnolla kurviin. Tietoisesti käytettynä voi siis pelastaa..
  Kovin kyykyllä (paino käsillä) tuppaa tulla hartialukko tuossa vaiheessa helpommin kuin hieman pystymmällä stongalla varustetun mopon kanssa.
  Joku jossain joskus sanoi että, se ohjaustanko on tosiaan ohjaamista, ei kiinni pitämistä/nojaamista varten.

  Tuossa tuota " roikkumista" o tullu testailtua ja mopottia voi viedä melkein pystyssä mutkaan...
  <span style='font-size:9pt;line-height:100%'><span style='font-family:raavi'><span style='color:#000F22'>Samu69<- Sellainen timpuri joka osaa pystyttää ihan omin käsin mirrille kiipeilypuun.
  -Olemassa on vain kolme ihmistyyppiä, ne jotka osaavat laskea, ja ne jotka eivät osaa.
  -Minkäs teet kun sanoo mitä ajattelee, muttei useinkaan ajattele mitä sanoo</span></span></span>

  <span style='color:A8A8A8'>...Oma "Space" ...</span>
 3. #63
  Ite käytän sekä vastaohjausta että normi painonsiirtoa julkisilla teillä. Radalla melkee ainoastaa vastaohjausta...
  Everyone dies... today or 50 years from now, what does it matter?
  - Achilles, Troy -
  (my words exactly)
 4. #64
  Eikun jaloilla pyörästä kiinni ja yläkroppa rennoksi, niin saa hyvän työntelyn ohjaukselle ja naatintoa!
  BMW S1000 rr
  BMW 800 GS
  Suzuki GSX 1300 R Hayabusa K8
  BMW F 650
  Kawasaki ZX 12R
  Honda VFR 800
  Yamaha FZS 600 Fazer, Suzuki GS 500
 5. #65
  Kuten moni on täällä jo todennu, niin kyllä se niin on, että jos ei vastaohjausta käyttäisi, niin ei olisi motoristi kovin montaa tuntia
  Vaikka vaeltaisin pimeyden laaksossa, en pelkää koska olen laakson suurin paskiainen...

  " Been there, wrecked that... "

  En se ollu minä, ja sitäpaitsi se oli vahinko!!!

  The more I learn about women, the more I love my motorcycle
 6. #66
  peksu:n avatar
  Liittyi Jul 2004
  Tallin perällä tietysti..
  Normaali nopeuksissa ei yleensä vastaohjausta tarvitakaan, pelkällä painon siirrolla pärjää pitkälle, tavallisilla mutkatiellä jolloin ajetaan rajoituksien mukaan, paitsi tietenkin yllättävissä tilanteissa ja liian nopeasti vastaan tulevassa mutkissa voi olla tarpeellista käyttää vastaohjausta.

  Normaali motorististin on sitä ihan helppo testailla ja harjoitellakin, tökkäämällä kevyesti toista tangon päätä hitaassa nopeudessa, jolloin huomaat pyörän reagoivan kääntymällä vastakkaiseen suuntaan.. Useasti ns. vastaohjaus tapahtuu ajaessa aivan normaalistikin huomaamatta.. ns. selkärangasta tulevana..


  Turvallista kesää kaikille motoristeille !!!
 7. #67
  Kouluttaja Hannula:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Liittyi Jul 2003
  Helsinki
  MotOrg ry jäsen
  Tsekkasinpa myöskin, mitä kirjallisuus kertoo painon siirrosta tapeilla.

  Kuten jo todettiinkin, Nick Ienatsch kirjassaan Sport Riding Techniques kehoittaa laittamaan painoa sisäkaarteen tapille ja auttamaan sillä pyörän taipumista mutkaan.

  Ajo hanskassa sekä a Twist of the Wrist kannattavat ulkokaarteen tapista ponnistamista.

  Larson (et al) kirjassaan Track Day Handbook ei ota kantaa koko asiaan, vaan kehoittaa keskittymään työntöohjaukseen ja varmistamaan, että ulkokaarteen puoleinen käsi olisi mahdollisimman rento eikä vastustaisi ohjaavaan käden työtä.

  Reg Pridmore kirjassaan Smooth Riding näyttäisi poikkeavan hieman yleisestä näkemyksestä, jonka mukaan työntöohjaus on homman ydin ja muu on vain hienosäätöä. Tämä kirja on mulla vielä hieman kesken, mutta "body steering" näyttää saavan kirjassa tilaa 5,5 sivua ennen kuin päästään työntöohjaukseen, josta on juttua noin puoli sivua.

  Sivulla 81 sanotaan:

  "Does countersteering work? Of course it does. You can get a motorcycle to follow the desired path exclusively by applying pressure to the handlebars, with no other body movement. Is it the best way? No in my experience, and not in the experience of most racers I know. [...] You can, of course, complete a lap of the track sitting stiffly on the bike and using only handlebar input. But no rider in the modern era of roadracing has ever won a championship without additional chassis input in the form of body steering."

  Hmmm... no, jätetään perustelujen arviointi foorumille... Pridmore näyttää kehoittavan painamaan sisäkaarteen puoleista jalkatappia.

  The Motorcycle Safety Foundation's Guide to Motorcycling Excellence kertoo jalkatappiasiasta vain sen, että hitaassa mutta jyrkässä käännöksessä paino pitäisi laittaa ulommalle tapille samalla kun kroppaa viedään kääntösuuntaa vastaan. Nopeiden mutkien kohdalla ei sattunut mitään suosiusta tappien osalta silmiin, mutta tämänkin kirjan tarkempi lukeminen on vielä kesken.

  Lee Parksin kirja Total Control vaikuttaisi olevan aiemmin mainitun Track Day Handbook -kirjan oppi-isä ajotekniikan osalta. Parks kyseenalaistaa koko jalkatappiasian tärkeyden toteamalla, että asialla ei ole merkitystä niin kauan kuin ajoasento tuntuu mukavalle eikä kropan vääntäminen johonkin tiettyyn asentoon vaadi mainittavaa voiman käyttöä. Kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Kantojen jakautuminen eri kirjojen välillä tukee tätä ajatusta.

  Mun oma kanta on ollut sama kuin Parksilla, eikä tämän kirjallisuuskertauksenkaan jälkeen näyttäisi olevan syytä antaa mitään erityistä suositusta jalkatappiasian suhteen meidän ensi kesän ajotekniikkakursseilla. Siellä on tärkeämpiäkin asioita pohdittavana, kuten katseen käyttö, jonka vajaus vie pohjaa muiltakin tärkeiltä taidoilta, työntöohjaus mukaan lukien.
  1000
 8. #68
  Lainaa (TPM @ Huhti. 18 2007,08:19) kirjoitti
  Itse kuulin vastaohjauksesta, kun olin ajamassa korttia moottoripyörään. Tunnin jälkeen polkupyörällä kotiin ajellessa testailin vastaohjausta koko matkan... Näytti varmaan pirun fiksulta... *
  Hahhaa. Teinpä juuri täsmälleen näin myös minä. Koko matkan
  "Monsterilla ajaminen on kuin ratsastaisi krapulaisella härkäsammakolla. Eli siis hel-vetin siistiä!"

  "Ei se ole vika, se on ominaisuus"

  Spagettihirviö 800i.e
 9. #69
  Lainaa (Hannula @ Huhti. 21 2007,01:46) kirjoitti
  Lee Parksin kirja Total Control vaikuttaisi olevan aiemmin mainitun Track Day Handbook -kirjan oppi-isä ajotekniikan osalta. Parks kyseenalaistaa koko jalkatappiasian tärkeyden toteamalla, että asialla ei ole merkitystä niin kauan kuin ajoasento tuntuu mukavalle eikä kropan vääntäminen johonkin tiettyyn asentoon vaadi mainittavaa voiman käyttöä. Kukin tehköön niin kuin parhaaksi näkee. Kantojen jakautuminen eri kirjojen välillä tukee tätä ajatusta.

  Mun oma kanta on ollut sama kuin Parksilla, eikä tämän kirjallisuuskertauksenkaan jälkeen näyttäisi olevan syytä antaa mitään erityistä suositusta jalkatappiasian suhteen meidän ensi kesän ajotekniikkakursseilla. Siellä on tärkeämpiäkin asioita pohdittavana, kuten katseen käyttö, jonka vajaus vie pohjaa muiltakin tärkeiltä taidoilta, työntöohjaus mukaan lukien.
  Huono homma - mulle jäi ainakin itselleni EAK ja EAK2:n jälkeen virheellinen kuva siitä miten vastaohjausta käytetään. Tein sitä kurssin jälkeen jonkin aikaa liian agressiivisesti ja heittämällä pyörän kurviin ja sitten ihmeteltiin että miksi tämä ei mene tasaisesti. Tämä EAK dogma jaetaan varmaan siksi että EAK:lla opitaan väistöä, ei kurvissa ajamista... ja sitten taas ihmetellään miksi taas moni kuski ajoi juuri kurvissa ulos.

  Musta aiheen, eli vastaohjauksen, *kouluttamisessa kannattaisi lähteä liikkeelle fysiikasta ja pyörän geometriasta ja sitten lisätä tukipisteet sekä tukipisteiden vaikutus ja painon siirrot - sekä pitää erillään väistöt ja kaarreajo.

  Siitä olen samaa mieltä, että katseen käyttö ja sen merkitys on tärkeä asia - rakentaa pohjaa radalle tai kadullekin. Mutta se onkin sitten oma lukunsa. Tässä nyt työstettiin vastaohjausta.

  Tässä kommentoinnissa on sekoittunut se että ulommalta kyljeltä haetaan tukipisteitä, sisemmältä puolelta painopisteen siirtoa sisäkurviin. Tämä menettely mahdollistaa sen että pyörä voidaan ajaa mutkissa pystymmässä, eli enemmän pitoa mm. liukkaalla alustalla. Pidettäessä kuljettaja liikkeessä on vaikutusta siihen että pyörän päällä on joustava tilanteen mukaan muotoutuvat paketti eikä hartialukon saanut wobblari. *[Edit: en kyllä muista coden kirjoittaneen tai näyttäneen videoillaan mitään ristiriitaista tähän nähden. Tosin tässä voin olla väärässäkin. Sen sijaan näen miten WSB ja AMA kuskit ajavat ja he kyllä hakevat tuota ulkopinnan tukipistettä ja sisäpuolen painopistetta.]

  Sitten toinen asia on kaasun käyttö joka EAK:ssa unohdettiin täysin - sen osaaminen mutkissa on ihan ehdottoman tärkeä juttu. Mutkassa tasainen pieni veto päällä koko ajan antaa parhaan kontaktipinnan tiehen. Tuo tasainen kaasu ja yleensäkin kaasukahvan tasaiset liikkeet ovat turvallisuuden ja myös nopeuden kannalta tärkeitä.

  Kaasun käytöllä ja painopisteen siirrolla hienosäädetään pyörän kallistuskulmaa. Tukipisteillä taas parannetaan kontaktia pyörään, mutta myös sen ulomman polven painamisella muutetaan hieman painopistettä ja siten kallistuskulmaa.

  Eli neljä asiaa: vastaohjaus ja kallistuskulman hienosäätö huomioiden ulomman puolen tukipisteet+siemmän puolen painopisteen siirto+kaasun käyttö mahdollistavat mutkien tasaisen ja turvallisen ajamisen. Pelkkä vastaohjauksen osaaminen ei riitä siihen että aletaan vähentämään kaarteissa ulosajoja. Väistö vastaohjauksella on helppo asia, mutta jos sen tuo mutkatien ajamiseen ilman noita lisäkomponentteja niin silloin riskit lisääntyvät.

  Sitten kun ymmärtää taustan miten ja miksi jotkut joitain asioita suosittelevat niin sen jälkeen kukin sitten valitsee itselleen omaan käyttöön parhaaksi kokemansa asiat ja implementoi ne omalla tavallaan ...  Miksi ... aina jää varaa parantaa...

  http://www.facebook.com/pages/ecuedi...33860313347043
 10. #70
  eli kummalle puolelle sitä saapasta painetaan kurvissa?
  * Who's General Failure and why's he reading my disk? - Anon.
  * Albumi
  * Tuubi
 11. #71
  ...vastaohjauksen merkitystä voi kokeilla vaikka yrittää ajaa mutka läpi ilman käsiä... ja sen jälkeen sillain, että repsikka vääntää itseään ulkokurvinpuolelle...siitäkin selviää vastaohjaamalla

  ps. hyvää vastaohjaus treeniä on jäärata
  ....se on sillä lailla, ettei oikeen millään lailla....
 12. #72
  Lainaa (SamiN @ Huhti. 21 2007,04:11) kirjoitti
  eli kummalle puolelle sitä saapasta painetaan kurvissa?
  Itsellä painuu ulkobootsi. Ja tiukemmissa mutkissa näkyy nousevan sisäkurvin varpaat ylös
  Kawasaki VN1500 Classic
  "Ken vitsaa säästää saa kaatumataudin"
  "Vitsit vähissä, ihan naurattaa"
 13. #73
  Kouluttaja Hannula:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Liittyi Jul 2003
  Helsinki
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa kirjoitti
  Huono homma
  Sekö, ettei jaeta suositusta miten jalkatappeja pitäisi kuormittaa? Kun annetaan vinkkinä siirtää kroppaa sisäkaarteeseen jokin määrä, niin kyllä ne ihmiset huolehtii tuonkin yksityiskohdan riittävän oikein siltä kannalta, että harjoittelussa päästään eteenpäin. Ne ns. oikeammat tavat tulee sitten ajallaan itse kullekin oman ajattelun, harjoittelun ja oivaltamisen kautta.

  Kun kurssin ohjelmaa suunnitellaan, pitää kaivaa ne oleelliset perusjutut esiin ja keskittyä niihin. Niiden lisäksi on joukko yksityiskohtia, joiden hallitsemisesta on hyötyä vasta sitten kun perusasiat on saatu kohdilleen. Mä en edelleenkään usko, että tämän jalkatappiasian veivaaminen on oikeaa sisältöä oppimikäyrän jyrkimmässä vaiheessa, kun niitä muitakin oleellisia juttuja on kilpailemassa samasta ajasta. Joku muu ajotekniikkakurssi voi priorisoida asioita eri tavalla, jos lähtökohdat ja tavoitteet on aseteltu eri tavalla.

  Lainaa kirjoitti
  Musta aiheen, eli vastaohjauksen, kouluttamisessa kannattaisi lähteä liikkeelle fysiikasta ja pyörän geometriasta ja sitten lisätä tukipisteet sekä tukipisteiden vaikutus ja painon siirrot - sekä pitää erillään väistöt ja kaarreajo.
  Meillä tuo priorisoidaan niin, että jos et työnnä kahvasta, ei mopo käänny kovin merkittävää määrää. Kun tästä on saavutettu yksimielisyys ja testattu asiaa, etsitään keinoja saada enemmän tarkkuutta ohjauksen käyttöön, ja siinä tulee sitten joukko ohjausta tukevia juttuja mukaan, kuten kropan siirtely ja tuen hakeminen, rentous jne. Geometriat sun muut teoriat voi funtsia sitten kun olisi muuten lumitöiden aika.
  1000
 14. #74
  Lainaa (KUIKKIS @ Huhti. 21 2007,08:57) kirjoitti
  ...vastaohjauksen merkitystä voi kokeilla vaikka yrittää ajaa mutka läpi ilman käsiä... * ja sen jälkeen sillain, että repsikka vääntää itseään ulkokurvinpuolelle...siitäkin selviää vastaohjaamalla
  Voi olla että tuon tempun jälkeen saa tehdä kaiken muunkin ilman käsiä.
  Jokaisen mutkan takana on uusi mahdollisuus.
  -Raptor 650ie*
  Rahaa!
 15. #75
  Lainaa (Hannula @ Huhti. 21 2007,12:40) kirjoitti
  Sekö, ettei jaeta suositusta miten jalkatappeja pitäisi kuormittaa?
  No ei tietenkään ole kysymys jalkatapeista vaan kokonaisuuden ja siihen liittyvien eri osatekijöiden hahmottamisesta muussakin kuin äkillisissä väistötilanteissa.

  Painon siirto on yksi pieni hienosäätöelementti, kaasun käyttö mutkissa on paljon tärkeämpi asia (puhumattakaan katseen käytöstä). Myös keskivartalon tuki ja käsien rentous on samoin tärkeää. Mutta ei irroiteta näitä tästä asiakokonaisuudesta yksittäisiksi irrallisiksi osiksi.

  Väistäminen on tärkeä taito - mutta tilastojen valosta vaarallisimpia ovat erityisesti ulosajotilanteet jotka liittyvät kaarteen ajamiseen. Oma kritiikkini perustuu sille tosiasialle että ainakin omat kaksi EAK:ta viime vuonna osallistuin, niillä ei ole käsitelty mutkissa ajamista. Ainoastaan väistöön liittyvää kokonaisuutta. Ja jos vastaohjausta käyttää mutkassa kuten on oppinut sitä käyttämään väistöissä niin tulee väistämättä ongelmia ... eli liikenneturvallisuuden parantamiseksi pitäisi alkaa ajattelemaan myös kaarteen ajamista...
  Miksi ... aina jää varaa parantaa...

  http://www.facebook.com/pages/ecuedi...33860313347043
 16. #76
  Tietenkin painetaan jalalla ulkokaarteen puoleista jalkatappia. Silloin oman kehon paino siirtyy enemmän sisäkaarteen puolelle, lisäksi sillä saadaan lisää "kuormitusta" jousitukselle joka näinollen painuu syvemmälle jolloin taas painopiste siirtyy alemmas, joka taas auttaa mutkan läpäisyä...
  Mutta silti jokainen ajakoon omien taitojensa puitteissa turvallisesti. Pitäisi tänäkesänä yrittää päästä radalle harjoittelemaan. Paljon olen kyllä oppinut myös letka-ajoissa seuraamalla mitä kokeneemmat kuskit tekee ja kokeilemalla itse perässä. Tosin painopisteitä ym on mahdotonta nähdä. Vastaohjausta ei kannata mielestäni liikaa ajatella, se tulee mielestäni täysin automaattisesti ja luonnollisesti. Jos yllättävän tilanteen kohdalle sattuessa alkaa muistelemaan mihin sitä pitikään kääntää, voi olla että se on viimeinen aatos...
  Turvallisia vasta-ohjauksia vaan kaikille.
  <p><strong>&nbsp; </strong></p>
 17. #77
  Kouluttaja Hannula:n avatar
  Pääylläpitäjä
  Liittyi Jul 2003
  Helsinki
  MotOrg ry jäsen
  Lainaa (Muukka @ Huhti. 21 2007,13:20) kirjoitti
  Tietenkin painetaan jalalla ulkokaarteen puoleista jalkatappia. Silloin oman kehon paino siirtyy enemmän sisäkaarteen puolelle, lisäksi sillä saadaan lisää "kuormitusta" jousitukselle joka näinollen painuu syvemmälle jolloin taas painopiste siirtyy alemmas, joka taas auttaa mutkan läpäisyä...
  Tuo jousituksen painumisen lisääminen jalkatappia painamalla (pyörän päällä istuen) on varmaankin ajatusvirhe tai typo?
  1000
 18. #78
  Olimpa ajellut pyörien kans jo useamman vuoden, ennen kun lueskelin jostain työntö/vasta *ohjauksesta * oli talvi aika ja en heti päässyt koittaan kuin käy * mutta keväällä eka reissulla hokasin et väärään suuntaan sitä tökitään kurviin mennessä, ihan selkärangasta se tuli * noo asiasta viisastuneena sitä sitten pikkuhiljaa kokeillut ja huomannu asian toimivan hiivatin hyvin. ompa tainnut pelastaa moinen ohjaus tapa hengenkin multa *  Suzuki rg125R
  Kawasaki gpx600R Ninja
  Kawasaki ZX9R Ninja
  Yamaha YZF1000R Thunderace
  Suzuki 1300R hayabusa
  Ehkä seuraavaksi kawasaki *
 19. #79
  Jos miettii paljonko painon siirto ja paljonko tangosta väärään suuntaan kääntäminen vaikuttaa ohjaukseen niin sitä on helppo testata.
  Ensin voi kokeilla suoralla tiellä käännellä pelkkää tankoa reippaasti ilman että ite kallistelee mihinkään.

  Sitten voi kokeilla kääntää pyörää ilman että on kädet tangossa. Vaikka kuinka vääntää keholla niin pyörä ei tunnu kääntyvän yhtään. Jos vähän reilummasti heilauttaa painopistettä niin vähän saa pyörän kaartamaan.
  Kiva on kallista ja tosi kiva on tosi kallista
  zx-12r 02
 20. #80
  edellä joku jo fillarilla kehoitti kokeileen. Ainakin ite tuli junnuikäsenä ajeltua fillaria pääasiassa ilman käsiä, kääntösäde on aika suuri! (oli oikeen kisojakin kaverien kanssa et uimalaan saakka ilman käsiä tai keulien 6km). Sama ilmiö on kääntyä keuliessa (fillarilla) aika vaisu on kääntösäde, mutta onnistui sekin joskus vuosia sitten. Mopolla en uskalla keulia enkä ajaa ilman käsiäkään, on iän tuomaa viisautta.
 21. #81
  Lainaa (KUIKKIS @ Huhti. 21 2007,08:57) kirjoitti
  ...vastaohjauksen merkitystä voi kokeilla vaikka yrittää ajaa mutka läpi ilman käsiä... ja sen jälkeen sillain, että repsikka vääntää itseään ulkokurvinpuolelle...siitäkin selviää vastaohjaamalla

  ps. hyvää vastaohjaus treeniä on jäärata
  jääradalla huomaa myös helposti, mitä vaikuttaa kun nostaa persettä ylös penkistä ja painaa ulkotappia jalalla. Tosin tuohan poikkeaa muuten katuvehkeellä ajosta, kun mopoa kallistetaan paljon enemmän kuin ukkoa.

  Kallistusta

  kuvan lähde © hardworkracing.com / J. Pietiläinen.  "Jos viistoistavuotiasta sais."

  990 KiloaTurhiaMuttereita....Supersellaisia
 22. #82
  Otan kantaa vain tähän painonsiirtoon.

  Sillon kun korttia ajoin, ajo-opettaja vänkäsi tietysti heti käsittelytunneista lähtien painon siirtoa sisäkurviin. Tämän muistan siitä että samoihin aikoihin ratsastuksenopettaja alkoi saamaan itkuraivareita kun ratsastaja jostain mystisestä syystä ei enää istukaan keskellä satulaa selkä suorana kurvissa vaan roikkuu enemmän tai vähemmän "yli laidan"
  Näin on näppylähansikkaat.
 23. #83
  Lainaa (Hannula @ Huhti. 21 2007,13:41) kirjoitti
  Lainaa (Muukka @ Huhti. 21 2007,13:20) kirjoitti
  Tietenkin painetaan jalalla ulkokaarteen puoleista jalkatappia. Silloin oman kehon paino siirtyy enemmän sisäkaarteen puolelle, lisäksi sillä saadaan lisää "kuormitusta" jousitukselle joka näinollen painuu syvemmälle jolloin taas painopiste siirtyy alemmas, joka taas auttaa mutkan läpäisyä...
  Tuo jousituksen painumisen lisääminen jalkatappia painamalla (pyörän päällä istuen) on varmaankin ajatusvirhe tai typo?
  Taitaa tosiaan olla typo ... tai sitten kirjoittajalla on mielessä enemmän motard (sisäkurvin jalka maassa) tyyppinen ajotyyli johon tuo kuvaus sopii paremmin kuin katupyöriin.

  Katupyörillä vastasohjauksen aloittamisen jälkeen mutkaan ajon alkuvaiheessa painopiste on suhteellisen edessä ja etujouset painuneena kasaan. Siirrettäessä kehon painopistettä sisäkurviin nousee pyörä pystympään ja painopiste siirtyy samalla alaspäin ja taaksepäin jakautuen näin tasaisemmin etu ja takapyörän kesken painaen takapäätä paremmin kiinni mutta kokonaisuudessaan rasittaen vähemmän jousitusta. Tämä johtuu siitä että painopisteen muutoksen ansiosta keskipakoisvoima ei kohdistu enään yhtä voimakkaasti jousitukseen. Kyseinen ajotyyli varmistaa paremman pidon ja myös mahdollisuuden avata kaasun kaarteen jälkeen nopeammin.

  Isompi asia jolla tähän painopisteen jakautumiseen voidaan vaikuttaa on kaasun käyttö - eli ensin vastaohjataan mutkaan ja sitten pyritään samalla pitämään takapäässä pieni veto päällä koko kurvin ajamisen ajan. Tällöin myös takarenkaan kosketuspinta-ala asfalttiin (tai muuhun pintamateriaaliin) kasvaa johtuen renkaaseen vaikuttavista voimista parantaen pitoa.

  Samalla kun tullaan tietoisemmaksi kaasun käytöstä niin riski siitä että perä karkaisi alta pienenee ja mutkanopeuksia voidaan jopa kasvattaa; koska kaasun liikkeet alkavat vähitelleen olemaan tietoisesti pehmeämpiä ja kontrolloidumpia ... vaihtoehtoisesti jos ajatukset kaasun käytöstä ja painopisteestä eivät ole tiedossa voi ajatusvirheen seurauksena vaihtaminen, moottorijarrutus tai vaikkapa kaasun liian nopea avaaminen kesken mutkan aiheuttaa välittömästi perän karkaamisen alta ... tai vähintäänkin tarvetta korjata ohjausliikkeellä pyörän asentoa, joka taas saattaa viedä jopa etupään pois alta ja johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin ...

  Eli kun vastaohjaus on aloitettu pehmeä hienosäätö mutkassa voidaan ja kannattaakin tehdä myös muillakin työkaluilla kuin pelkästään kääntämällä ohjaustangosta.  Miksi ... aina jää varaa parantaa...

  http://www.facebook.com/pages/ecuedi...33860313347043
 24. #84
  Lainaa (petrik @ Huhti. 21 2007,12:56) kirjoitti
  Lainaa (Hannula @ Huhti. 21 2007,12:40) kirjoitti
  Sekö, ettei jaeta suositusta miten jalkatappeja pitäisi kuormittaa?
  No ei tietenkään ole kysymys jalkatapeista vaan kokonaisuuden ja siihen liittyvien eri osatekijöiden hahmottamisesta muussakin kuin äkillisissä väistötilanteissa.

  Väistäminen on tärkeä taito - mutta tilastojen valosta vaarallisimpia ovat erityisesti ulosajotilanteet jotka liittyvät kaarteen ajamiseen. Oma kritiikkini perustuu sille tosiasialle että ainakin omat kaksi EAK:ta viime vuonna osallistuin, niillä ei ole käsitelty mutkissa ajamista. Ainoastaan väistöön liittyvää kokonaisuutta. Ja jos vastaohjausta käyttää mutkassa kuten on oppinut sitä käyttämään väistöissä niin tulee väistämättä ongelmia ... eli liikenneturvallisuuden parantamiseksi pitäisi alkaa ajattelemaan myös kaarteen ajamista...
  Tuo tilastollisesti vaarallinen ulosajo kurvissa johtuu suurimmassa osassa kuljettajan virheisiin.Nykyaikaiilla pyörillä/renkailla itse ominaisuudet eivät juurikaan lopu kesken.Mutkista yleensä ajaudutaan ulos johtuen uskonpuutteesta tai tehdään jarruvirhe mutkassa.Joskus saattaa epäpuhtaus tiessä tietenkin yllättää.Paras lääke on ajaa omien taitojensa mukaan ja vauhtia jossa pyörän hallitsee.Porukalla ajettaessa joku ajajista saattaa olla taitavampi ja tottumattomampi saattaa huomata liian myöhään ettei usko riitäkkään mutkan ajoon vaan jarruttaa pyörän nurin.Vanhaa fraasin paskaahan tämä on mutta kaikken tärkeintä on vauhdin sovittaminen oikein omien taitojensa mukaan.EA:ta parhaimmillaan on olla joutumatta yllättäviin tilanteisiin ja siihen riittää yleensä terve järki ja valveilla olo.
  Tämä ei juurikaan liittynyt vastaohjauksen tekniikkaan.Tämä veto-ohjaus tuntuu olevan vääntöohjausta parhaimmillaan.
  "Se joka väitti ettei rahalla saa onnea ja rakkautta oli unohtanut koiranpennut..."
  ----------------------------------------------------------------------------------
  http://www.moottoripyora.org/kuva-al....pos=230
 25. #85
  Lainaa (tomppa06 @ Huhti. 21 2007,14:50) kirjoitti
  Mopolla en uskalla keulia enkä ajaa ilman käsiäkään, on iän tuomaa viisautta.
  onko se sitä isi isi kato ajan ilman käsiä, seuraavalla kierroksella kuuluu iti iti
  Suzuki rg125R
  Kawasaki gpx600R Ninja
  Kawasaki ZX9R Ninja
  Yamaha YZF1000R Thunderace
  Suzuki 1300R hayabusa
  Ehkä seuraavaksi kawasaki *
 26. #86
  [QUOTE= (petrik @ Huhti. 21 2007,16:07)]
  Lainaa (Hannula @ Huhti. 21 2007,13:41) kirjoitti
  Lainaa Muukka,Huhti. 21 2007,13:20 kirjoitti
  Tietenkin painetaan jalalla ulkokaarteen puoleista jalkatappia. Silloin oman kehon paino siirtyy enemmän sisäkaarteen puolelle, lisäksi sillä saadaan lisää "kuormitusta" jousitukselle joka näinollen painuu syvemmälle jolloin taas painopiste siirtyy alemmas, joka taas auttaa mutkan läpäisyä...
  Tuo jousituksen painumisen lisääminen jalkatappia painamalla (pyörän päällä istuen) on varmaankin ajatusvirhe tai typo?[/quot

  Samalla kun tullaan tietoisemmaksi kaasun käytöstä niin riski siitä että perä karkaisi alta pienenee ja mutkanopeuksia voidaan jopa kasvattaa; koska kaasun liikkeet alkavat vähitelleen olemaan tietoisesti pehmeämpiä ja kontrolloidumpia ... vaihtoehtoisesti jos ajatukset kaasun käytöstä ja painopisteestä eivät ole tiedossa voi ajatusvirheen seurauksena vaihtaminen, moottorijarrutus tai vaikkapa kaasun liian nopea avaaminen kesken mutkan aiheuttaa välittömästi perän karkaamisen alta ... tai vähintäänkin tarvetta korjata ohjausliikkeellä pyörän asentoa, joka taas saattaa viedä jopa etupään pois alta ja johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin ...

  Eli kun vastaohjaus on aloitettu pehmeä hienosäätö mutkassa voidaan ja kannattaakin tehdä myös muillakin työkaluilla kuin pelkästään kääntämällä ohjaustangosta.
  Jos päästään tehokkailla pyörillä asteelle pidon väheneminen kiihdytettäessä kaarteesta ulos niin takajarrulla voidaan varsin helposti tasapainottaa tilannetta.Tämä ei käsittääkseni enää kuulu yleisilläteillä tarvittaviin perustaitoihin.
  Harjoitteluhan on tärkeintä joka asiassa ja sen myötä tuoma kokemus tekee asioista rutiinia,vähentää huomattavasti yllättäviä tilanteita.Radalla se harjoittelu olisi kaikkein järkevintä,muutama mutka tulisi nopeasti tutuksi ja joka kiekalla aina uudestaan.Oman pyörän ominaisuuksiin voi tutustua suht turvallisesti.Minä puhun radoista jotka ovat rakennettu myös motoille,en autoradasta periaatteessa.
  "Se joka väitti ettei rahalla saa onnea ja rakkautta oli unohtanut koiranpennut..."
  ----------------------------------------------------------------------------------
  http://www.moottoripyora.org/kuva-al....pos=230
 27. #87
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,17:21) kirjoitti
  Jos päästään tehokkailla pyörillä asteelle pidon väheneminen kiihdytettäessä kaarteesta ulos niin takajarrulla voidaan varsin helposti tasapainottaa tilannetta.
  Eli jos perä meinaa irrota kiihdytyksen johdosta kaarteen ulostulossa, niin takajarrulla voi kompensoida tilannetta?

  Mun täytynee päivittää ajo-opaskirjastoani...
  Oletko Sinäkin jo löytänyt Tutkan?
  - - - - - - - - - - -
  "Mc Tylyttäjä - se on 5 viestiä ja firma on nurin!"
  - - - - - - - - - - -
  Yamaha FZ6-S 2004 94,4 RWHP
 28. #88
  Lainaa (Koris @ Huhti. 21 2007,17:25) kirjoitti
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,17:21) kirjoitti
  Jos päästään tehokkailla pyörillä asteelle pidon väheneminen kiihdytettäessä kaarteesta ulos niin takajarrulla voidaan varsin helposti tasapainottaa tilannetta.
  Eli jos perä meinaa irrota kiihdytyksen johdosta kaarteen ulostulossa, niin takajarrulla voi kompensoida tilannetta?

  Mun täytynee päivittää ajo-opaskirjastoani...
  Takajarrulla tehoa voi hallita mutkassa ja pitää kaasua auki eli vetoa päällä ja säätää sitä takajarrulla(huom. erilliset etu- ja takajarru).Tasapainoittaa ihan mukavasti kaasukahvan käyttöä.Liian myöhäistä käyttää enää jos perä meinaa jo lähteä.
  "Se joka väitti ettei rahalla saa onnea ja rakkautta oli unohtanut koiranpennut..."
  ----------------------------------------------------------------------------------
  http://www.moottoripyora.org/kuva-al....pos=230
 29. #89
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,19:58) kirjoitti
  Lainaa (Koris @ Huhti. 21 2007,17:25) kirjoitti
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,17:21) kirjoitti
  Jos päästään tehokkailla pyörillä asteelle pidon väheneminen kiihdytettäessä kaarteesta ulos niin takajarrulla voidaan varsin helposti tasapainottaa tilannetta.
  Eli jos perä meinaa irrota kiihdytyksen johdosta kaarteen ulostulossa, niin takajarrulla voi kompensoida tilannetta?

  Mun täytynee päivittää ajo-opaskirjastoani...
  Takajarrulla tehoa voi hallita mutkassa ja pitää kaasua auki eli vetoa päällä ja säätää sitä takajarrulla(huom. erilliset etu- ja takajarru).Tasapainoittaa ihan mukavasti kaasukahvan käyttöä.Liian myöhäistä käyttää enää jos perä meinaa jo lähteä.
  Eikös se ole helpompi hallita kaasulla ? Veto päällä painat takajarrua mutkassa ... kierrokset laskee, perä painuu alas ja pyörä kampeaa ylös. En ymmärrä
 30.  
 31. #90
  Lainaa (Rocketeer @ Huhti. 21 2007,20:40) kirjoitti
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,19:58) kirjoitti
  Lainaa (Koris @ Huhti. 21 2007,17:25) kirjoitti
  Lainaa (yammu1 @ Huhti. 21 2007,17:21) kirjoitti
  Jos päästään tehokkailla pyörillä asteelle pidon väheneminen kiihdytettäessä kaarteesta ulos niin takajarrulla voidaan varsin helposti tasapainottaa tilannetta.
  Eli jos perä meinaa irrota kiihdytyksen johdosta kaarteen ulostulossa, niin takajarrulla voi kompensoida tilannetta?

  Mun täytynee päivittää ajo-opaskirjastoani...
  Takajarrulla tehoa voi hallita mutkassa ja pitää kaasua auki eli vetoa päällä ja säätää sitä takajarrulla(huom. erilliset etu- ja takajarru).Tasapainoittaa ihan mukavasti kaasukahvan käyttöä.Liian myöhäistä käyttää enää jos perä meinaa jo lähteä.
  Eikös se ole helpompi hallita kaasulla ? Veto päällä painat takajarrua mutkassa ... kierrokset laskee, perä painuu alas ja pyörä kampeaa ylös. En ymmärrä * *
  Nyt taidetaan mennä makuasioihin. Itse tulee käytettyä joskus tuota takajarrua kahdesta syystä:
  1) Moottorijarrutus voi olla hankalaa hallita jos ei ole luistokytkin ja takajarrulla saa välykset pois. Tosin kauaa ei jarru kestä tuollaista ajoa.
  2) Takajarrun painaminen kampeaa pyörää pystyyn sekä nostaa keulaa ylemmäs. (Sama asia kun jos kaasua avaisi.) Eli kääntösäde laajenee mutta renkaan kontaktipinta tiehen kasvaa ja pito paranee kun pyörä suoristuu. Toisaalta jos itse osaa samaan aikaan siirtää painopistettä sisäkurviin niin välttämättä kääntösäde ei edes hirveästi kasva.

  Mutta tämä teoriassa ja hyvänä päivänä, todella hankalaa tuo on hallita käytännössä... ei vaan osaa ...
  Miksi ... aina jää varaa parantaa...

  http://www.facebook.com/pages/ecuedi...33860313347043
Sivu: 3 / 42:sta EnsimmäinenEnsimmäinen 1234513 ... ViimeinenViimeinen